Szybkie pytania
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Re: Szybkie pytania
niedługo zabieram się za savage orcs
1. skórę chciałem walnąć knarloc green, a rozjaśnienia goblin green (tak jak jest napisane na pudełku), czy lepiej kupić waaaagh flesh?
2. kości calthan brown i na to bleached bone, może być?
3. jakimi kolorami zrobić kamienne obuchy/głownie broni?
z góry dzięki za pomoc
1. skórę chciałem walnąć knarloc green, a rozjaśnienia goblin green (tak jak jest napisane na pudełku), czy lepiej kupić waaaagh flesh?
2. kości calthan brown i na to bleached bone, może być?
3. jakimi kolorami zrobić kamienne obuchy/głownie broni?
z góry dzięki za pomoc
Darujcie spam, ale chcę podbić pytanie. Zależy mi na tej informacji.
Hoax pisze:Używał ktoś może kiedyś podkładu
Vallejo w aerografie? (NIE tego z serii Air)
Chodzi mi o ten konkretnie:
http://vanaheim.pl/pl/vallejo-surface-p ... -60ml.html
Opis głosi, że do aerografu spoko, a o uszy mi się obiło co nieco, że używanie w aerografie podkładów nie przeznaczonych do aerografu nie jest w żadnej mierze dobrym pomysłem.
Ktoś wie, która strona ma rację?
Używam takiego czarnego i mogę tylko powiedzieć, że jest świetny. Dopasuj tylko konsystencje (ja rozcieńczam go tym http://vanaheim.pl/pl/vallejo-varnish-g ... -60ml.html).
Bardzo wydajny, popsikałem już ponad setkę modeli i może 1/4 zużyłem. Nie mam co do niego żadnych zastrzeżeń.
Bardzo wydajny, popsikałem już ponad setkę modeli i może 1/4 zużyłem. Nie mam co do niego żadnych zastrzeżeń.
Grejt Puzon of de Empajer
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Kora, która się rozlatuje w palcach, nie nadaje się chyba raczej na kamienie . Ja osobiście używam kory sosnowej ze starych sosen. Jest gruba i twarda. Czasem ciężko ją posztukować na kawałki. Jak już mam kawałek, który mi odpowiada, to zawsze staram się luźne fragmenty pousuwać, żeby potem po pomalowaniu nie było niespodzianek w postaci odpadających kawałków skały . Co więcej - skalpelkiem spokojnie wycinam sobie rowki w korze, żeby ukryć slottę, bo nie mam zwyczaju jej odcinać. Nie ma z tym problemu. Małe skałki robię też z korka, natomiast duże wyłącznie z kory, bo dużo bardziej przypomina rzeczywiste głazy...
No wlasnke taka kore mam tylko ze niektore kawalki sie troche sypia w palcach no ale trudno trzeba bedzie znowu podkracs troche kory z pod wrzosow babcim a tak przy okazji to gdzie mozna raki korek kupic bo domyslam sie ze ten korek z tablic korkowych sie nie nadaje :/
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Ja mam korek z podstawek pod garnki - jest dość gruby i się imho nadaje. Choć to prawda - nie każdy korek sie nadaje. Ale, z drugiej strony, można go korygować np. gsem...
http://vanaheim.pl/pl/4649-army-painter-basing-set.html mam pytanie nada sie to do czegos?
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
slaba opcja. Warte uwagi są z tego tylko tufty, ale je można kupić oddzielnie i taniej.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Nie to że się nie nadaje, chodzi o to że wszystko co tam jest można kupić/dostać/znaleźć taniej lub nawet za darmo i w większych ilościach.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
1. Używaj znaków przestankowych.
2. Staraj się pisać dokladnie. Nie wiem czy tu:
Zakladam ze chodzilo ci o Tufty. Wszystko zależy czy będzie tam śnieg czy nie i jakie planujesz kolory piasku/reszty posypek na podstawce. Bez śniegu i przy ciemnych kolorach można użyć zarówno zgniłozielonych (typowo bagiennych) jak i ciemno i jasno zielonych (najlepiej po trochu każdego). Przy śniegu zgnilozielony dalej jest ok choć równie dobrze może być wymieszany lub zastąpiony tuftami w kolorach żóltych i/lub brązowych co imitowaloby uschniętą w zimie trawę.
Najlepiej poszukać w niecie foty bagien z interesujących cię pór roku i w ten sposób dobrać kolory.
2. Staraj się pisać dokladnie. Nie wiem czy tu:
chodzi ci o Tutoriale czy Tufty.rusek pisze:jakie polecasz tutki (czy jak im tam :p)
Zakladam ze chodzilo ci o Tufty. Wszystko zależy czy będzie tam śnieg czy nie i jakie planujesz kolory piasku/reszty posypek na podstawce. Bez śniegu i przy ciemnych kolorach można użyć zarówno zgniłozielonych (typowo bagiennych) jak i ciemno i jasno zielonych (najlepiej po trochu każdego). Przy śniegu zgnilozielony dalej jest ok choć równie dobrze może być wymieszany lub zastąpiony tuftami w kolorach żóltych i/lub brązowych co imitowaloby uschniętą w zimie trawę.
Najlepiej poszukać w niecie foty bagien z interesujących cię pór roku i w ten sposób dobrać kolory.
- Miscatonic
- "Nie jestem powergamerem"
Proszę o poradę w sprawie malowania dużych jednostek: rydwany, wielkie działa, pojazdy. Czy malować je po złożeniu i sklejeniu, czy każdy element przed składaniem a następnie sklejać pomalowane? Pytam ponieważ nie mam jeszcze doświadczenia malarskiego zz takimi obiektami?
I jeszcze jedno, jakich trawek używacie? Jakiś czas temu kupiłem trawkę, dość sporo za jakieś grosze na allegro ale stać to ona chce średnio. Chyba że używam złej techniki nakładania: kładę kępę na klej, przyklepuje, obracam powierzchnie do góry nogami i wyklepuje nadmiar. Wygląda jakby walec po niej przrejechał
I jeszcze jedno, jakich trawek używacie? Jakiś czas temu kupiłem trawkę, dość sporo za jakieś grosze na allegro ale stać to ona chce średnio. Chyba że używam złej techniki nakładania: kładę kępę na klej, przyklepuje, obracam powierzchnie do góry nogami i wyklepuje nadmiar. Wygląda jakby walec po niej przrejechał
Kwestia rozsądnego podejścia. Wg mnie warto skleić jak najwięcej, ale tak żeby nie zasłonić za dużo, utrudniając sobie dojście do niektórych miejsc. Zanim zaczniesz sklejać wszystko poprzymierzaj i sprawdź co warto przykleić, a co nie.
Tak btw ma ktoś pomysł jak przykleić magnesy do gładkiej, plastikowej ścianki walizki?
Próbowałem cyjanoakrylu i ośmiorniczki. Z sensownych opcji mam jeszcze poxipol. Z bezsensownych uniwersalny, chematic i wikol.
Nie chcę rozrabiać poxipolu na próżno, orientuje się ktoś może jak to z nim może być?
Albo może któraś z wg mnie bezsensownych opcji, jest sensowna?
Tak btw ma ktoś pomysł jak przykleić magnesy do gładkiej, plastikowej ścianki walizki?
Próbowałem cyjanoakrylu i ośmiorniczki. Z sensownych opcji mam jeszcze poxipol. Z bezsensownych uniwersalny, chematic i wikol.
Nie chcę rozrabiać poxipolu na próżno, orientuje się ktoś może jak to z nim może być?
Albo może któraś z wg mnie bezsensownych opcji, jest sensowna?
imo, jeśli masz wystarczająco gruby plastik, możesz wiercic otwory i wklejać do środka, lepiej trzymaHoax pisze:Tak btw ma ktoś pomysł jak przykleić magnesy do gładkiej, plastikowej ścianki walizki?
pod traye proponowałbym okrągłe okrągłe 5x2mm
jesli bez wiercenia to przyklej kropelka czy poxipolem a pozniej brzegi zasmaruj czyms innym, moze byc znow poxipol (ale zle sie go obrabia) lub cos ala osmiorniczka, tak zeby krawędzie w stozek zrobic 1mm grubosci imo beda slabe, nie da sie ich brzegów zabezpieczyć
tak jakbys podklejał pod figurki, sam cyjanoakryl zazwyczaj odpada przy dluzszym uzytkowaniu a tego nie chcemy przeciez
jak wywiercisz otwor wiertłem 5,1(5,2) mm to magnes ze srodka nie powinien wyjsc po samym cyjanoakrylu
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Dokładnie o to chodzi, na ściankach mają być traye. 5x2 wystarczy? Szczerze mówiąc myślałem nawet o większych. Ścianki są za cienkie, żeby w nich sensownie wiercić. Pewnie w takim razie pójdę w poxipol, a brzegi jeszcze zobaczę, albo też poxipol, albo ośmiorniczka. Magnesy do podstawek przykleiłem na ośmiorniczkę i sie wszystko elegancko trzyma, ale przyklejałem w rogach, więc tak naprawdę magnes trzyma się trzech płaszczyzn, tutaj nie mam takiej możliwości.
Dzięki za odzew, dało to jakiś przegląd pola
Dzięki za odzew, dało to jakiś przegląd pola