Pirackie Imperium

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
diuk
Falubaz

Pirackie Imperium

Post autor: diuk »

Temat mam w głowie już od ponad roku, dotychczas udało mi się zdobyć trochę modeli piratów i morskich stworów i statek.

Generalnie figurek piratów samych w sobie na rynku nie brakuje. Oczywiście w armii ma się pojawić Statek jako Steam Tank.

Problem natomiast pojawia się w przypadku innych unitów.

Stąd też prośba o pomysły.

Najbardziej problematyczne jednostki to: Kowboj na Pegazie, Demigryfy i Inner Circle.

No bo co by pasowało do klimatu piratów i było jednocześnie monsterem?

Szczerze mówiąc myślałem o jakiś morskich stworach, ale na razie nic ciekawego mi nie wpadło do głowy. Ktoś mi podsunął pomysł że Demigryfy to mogłyby być duże kraby, ale mówiąc szczerze to do mnie nie przemawia na razie.

Prędzej bym się skłaniał do jakiś DemiKharibdyss czy też DemiMerwyrmów - czyli trochę bardziej mroczne klimaty , no ale jak to zrobić?

Nie ma takiej potrzeby żeby cała armia składała się tylko z piratów, może również uwzględniać jakieś sprzymierzone siły - np. rdzennych mieszkańców jakiejś tropikalnej wyspy jako łuczników etc.

Tak samo ICK mogą być po prostu przekupionymi siłami z Imperium, chociaż akurat tutaj też wolałbym pójść w bardziej mroczne klimaty - może jakaś przeklęta kawaleria jeźdźców bez głów ? ;)

Traktuję to trochę z przymrużeniem oka, także nie trzeba aż tak się spinać jeśli chodzi o realia, ale chciałbym żeby to miało jakiś tam klimat i trzymało się kupy. ;)

Titan Forge na przykład bardzo fajnie zrobił armię ogrów w tym klimacie.
Szukam: zamienników do Silver Helmsów

Kontakt PM

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

Jako Kowboja na Pegazie proponowałbym Pirata na Wielkim Ptaszysku. Najlepiej żeby to była papuga lub mewa. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Loizok
Falubaz

Post autor: Loizok »

Zamiast Demigryfów, weź dragonogry- tylko zrób je jakoś bardziej pirackie ;). Kawa to mogliby być jacyś widmowi topielce- tutaj VC i ich kawaleria się kłania.

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Może takie Karkariony z Reapera?
http://www.reapermini.com/Miniatures/Da ... test/03630
http://www.reapermini.com/Miniatures/Da ... test/03617
http://www.reapermini.com/Miniatures/Da ... test/03625
Można by na nich od biedy posadzić jakiegoś jeźdźca i używać za demigryfy.

Tu jest hippokampus, po pocięciu można by tam wsadzić jeźdźca żeby robił za pegaza: http://www.reapermini.com/Miniatures/hippo/latest/03172

diuk
Falubaz

Fajne pomysły. ;)

Pirackie DragonOgry mi na razie najbardziej przypadły do gustu - prosty i efektowny pomysł, pirackie elementy do tego modelu mogę wziąć z Titan Forge.

Widmowi Topiciele - o coś w tym klimacie mi właśnie chodziło :)

Krakariony akurat niekoniecznie mi pasują, ale Seagull/Hippokampus zamiast Pegaza rozważam, chociaż może uda się wymyśleć jeszcze coś lepszego?

Z innych morskich/tropikalnych stworów zawsze można sięgnąć po jakąś Iguanę albo Syrenę/Meduzę, ale też trzeba by dobrego pomysłu na wykorzystanie ich.

Altar Sigmara myślałem zamienić na Altar Rumu z kapłanem tegoż trunku ;)

Pistoliers/Outriders i wózki Magiczne już raczej odłożę na później, chociaż jeśli ktoś ma fantazję to chętnie wysłucham :)

Kontakt PM

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Jak chcesz pirackiego pegaza to możesz zawsze wziąć zwykłego, dorobić mu opaskę na oko, jedną nogę zastąpić drewnianą a drugą hakiem/kolcem :D

Awatar użytkownika
Pieta
Chuck Norris

Post autor: Pieta »

Okoń pisze:Jako Kowboja na Pegazie proponowałbym Pirata na Wielkim Ptaszysku. Najlepiej żeby to była papuga lub mewa. :)
Albatros - morski ptak, a rozpiętość skrzydeł 3,5 metra, a ten ze świata warhammera pewnie dużo większy.

Świński
Wodzirej

Post autor: Świński »

Za demigryfy dałbym moufragi od ogrów a same ogry ładnie przerobił na piratów ( tak jak np. jeden z meneaterów ). Za pegaza zwykły orzeł w nieco jaśniejszych odcieniach ( biało szary )

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

A ja tu mam takie pytanko. Wg turniejowego systemu oceniania taka armia zostałaby dopuszczona, czy choćby nie wiem jak dobrze zrobiona zostałaby uznana za zbiór proxów?

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

widziales armie ogrow marysia?
on tam zamiast mourfangow ma krokodyle.
moze u ciebie dalo by sie przerobic je na demigryfy.

do tego musza to byc sami ludzie? czy w sklad tej armi moga tez wchodzic inne rasy.
jesli druga opcja to masz ogra pirata oraz krasnoludzki oddzial long drongow.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Post autor: Kordelas »

Piraci na fokach! To jest to! :D

A tak fluffowo jako Inner Circle dobrze by wyglądał Zakon Synów Mannana ;)
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Ja bym widział za miast czołgu, szalupę unoszącą się na wielkiej fali a w niej kapitana i kilku marynarzy.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Majones
Chuck Norris

Post autor: Majones »

może jakiś kraken, tylko nie wiem za co :D

Awatar użytkownika
Lechu
Kretozord

Post autor: Lechu »

A nie możesz zmienić tylko jeźdźców? :) Na statku niech sobie będzie pegaz tylko na pegazie rasowy pirat na przykład i tyle ;)

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Musi być obowiązkowo wielka papuga z opaską na oku!!

Za zwykłe działa mogą robić działa okrętowe.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Meter
Chuck Norris

Post autor: Meter »

kiedyś miałem podobny plan.
za pistoliersów lub outsidersów birdsmen of cathaza
koniki pod demi lub ineer polecam obejrzeć najnowszego persy jacsona i tam ich konik wiezie przez ocean :mrgreen:
steamtank to kilka opcji albo latający statek albo plywajacy
na altara jest pomysł w grafikach podrecznika zasad do 6ed z płynącym sarkofagiem chyba po marienburgu z flagelantami na hoplickich tarczach

Awatar użytkownika
dzikki
Kretozord

Post autor: dzikki »

Zerknij też tu:
http://mgla.pl/index.php?p=1&id_k=622
http://mgla.pl/index.php?p=1&id_k=414
http://www.reapermini.com/OnlineStore/pirate

Wg mnie temat do zrobienia, ale nie za małe pieniądze i wymaga cierpliwości. Efekt końcowy to barwne i różnorodne oddziały.
""A Dwarf is'n short, he is concentrated in every aspect" !"

diuk
Falubaz

Niezły odzew :)

Od siebie dodam tylko że fajne figurki do piratów ma również

http://www.blackscorpionminiatures.com/ ... ts9v5educ2

@Waldi

Sea Dogów mam już 2 komplety. Figurki Privateer Pressa przeklikałem prawie wszystkie.

Marienburski statek z Forge'a oczywiście znam. Na szczęście można zrobić ten statek mniejszym kosztem i do tego w ten sposób żeby mieścił się na podstawce rydwanowej ;)

@debelial @Pieta

Piracki Pegaz to w sumie mega dobry pomysł - zero rozkminiania, po prostu dobra konwersja. Giant seagull/Albatros też brzmią nieźle - pytanie tylko skąd wziąć figurkę która by wyglądała na tyle charakterystycznie?

@Vraith

Akurat Mournfangi słabo mi się wkoponowują w klimat piratów, niby DragonOgry też szału nie robią, ale Mournfang to raczej lądowy stworek, Dragon orgy już prędzej wyobrażam sobie jako marynarzy niż targanie ze sobą Mournfangów na statek (ew. jako posiłek dla załogi). Chyba są lepsze pomysły.

@Morsereg

Znam armię Titan Forge'a, nawet zakupiłem sobie małe krokodyle (Forfiter, Szwagier) oraz jednego gostka na krokodylu.

Problemem jest podstawka, krokodyl jest już od razu przytwierdzony do podstawki Mournfanga czyli 100x50 i obejmuje całą podstawkę więc nie bardzo jest jak go przyciąć do Demigryfowej.

Małe krokodylki spokojnie się mieszczą na kawaleryjskich więc tutaj ewentualnie można je wykorzystać w ramach ICK, aczkolwiek trzeba popracowac nad rozstawem nóg u rycerzy bo krokodyle są dosyć obłe. Wizualnie wygląda to nienajgorzej bo próbowałem, tylko nie za bardzo rozumiem czemu gość w pełnej płytówce miałby jeździć na krokodylu, no ale miało być z przymrużeniem oka ;) Szukam innego rozwiązania raczej w tej kwestii.

Co do składu armii to chciałbym żeby się to w miarę kupy trzymało. Ogry, krasnale są okay, ew jacyś widmowi jeźdźcy czy coś w tym stylu też jest okay.

Long drongi są spoko - aczkolwiek mam już sporo figurek piratów ze strzelbami, a umówmy się że w rozpiskach Imperium fajnie jest jednak wystawić MC i Kawalerię - stąd też mój problem ;)

@Lechu

Niby można, ale Pirat na Demigryfie wygląda dziwnie, poza tym czym wytłumaczyć jego save na 1+ ? Piraci nie wyglądają jakoś epicko w ciężkich zbrojach ;)

@Meter

birdsmen of cathaza? persy jacson ? Daj jakieś linki, bo nie da się tego wygooglać ;)

@dzikki

Mgły nie kojarzę. Spoko figurki !

Kontakt PM

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

meter mowiac o koniu z percy jacksona mial na mysli to:
Obrazek
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

ODPOWIEDZ