Line of Sight a Large Target
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
to przedyskutujcie to w ramach LS, jak widac poglady sa rózne.Scimitar pisze:taa, tylko, że rzeczony cytat jest wyrwny z kontekstu i trzeba to rozpatrywać w związku z wcześniejszymi. A tamte sugerują, że rzeczona sytuacja jest wyjątkiem w fazie strzelania.
Przyjme kazde rozwiazanie - ale chodzi o to ze rozne osoby to róznie interpretuja - chyba nadaje sie na uscislenie? (dla mnie tam nie ma kontekstu strzelania, tylko kontekst LoS).
jak bedzie jedna wersja interpretacji tak sie bedzie grało.
pozdrawiam

- Barbarossa
- Mniejsze zło
Scimi, przepraszam, ale bredzisz z tym kontekstem.
Cytat pochodzi z podrozdziału "Line of sight" zatytułowanego "interposing models", s 9. Sekcja o strzelaniu jest kilkanaście stron dalej.
Pełniejszy cytat:
"Large targets can draw a line of sight over interposing models that are not large targets themselves. Orcs and goblins can't block line of sight to a giant (large target), for example! This works the other way round as well, for example, a Dragon (large target) can be seen and shot at...."
Owszem, w całym akapicie jest trochę o strzelaniu, i przed nim, i po nim, ale na pewno nie odnosi się on tylko do strzelania, meritum to LOS. Manipulacją jest sugerowanie czego innego.
Cytat pochodzi z podrozdziału "Line of sight" zatytułowanego "interposing models", s 9. Sekcja o strzelaniu jest kilkanaście stron dalej.
Pełniejszy cytat:
"Large targets can draw a line of sight over interposing models that are not large targets themselves. Orcs and goblins can't block line of sight to a giant (large target), for example! This works the other way round as well, for example, a Dragon (large target) can be seen and shot at...."
Owszem, w całym akapicie jest trochę o strzelaniu, i przed nim, i po nim, ale na pewno nie odnosi się on tylko do strzelania, meritum to LOS. Manipulacją jest sugerowanie czego innego.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
MSZ nie ma o czym dyskutować.
Jeśli regiment widzi wroga i ma zasięg - szarżuje.
Elektrykowi w ostatnim rzędzie też zabronicie smażyć Smoka, bo LOS tyczy się "tylko strzelania"?
Jeśli regiment widzi wroga i ma zasięg - szarżuje.
Elektrykowi w ostatnim rzędzie też zabronicie smażyć Smoka, bo LOS tyczy się "tylko strzelania"?

Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
jak dla mnie nie musi t byc smok z tego prostego powodu, ze skoro w walce mozna sie stykac corner to corner to i ten corner z boku moze jak najbardziej poprowadzic los nie zachaczajac o model z przoduthurion pisze:czyli ze nagle sie okaze po kilkunastu latach grania normalnie ze jak zalatuje smokiem na bok oddzialu to on mnie widzi i moze szarzowac?

|...../
|.../
|./
|/
|
Rozwaliles mnie tym postemShino pisze:jak dla mnie nie musi t byc smok z tego prostego powodu, ze skoro w walce mozna sie stykac corner to corner to i ten corner z boku moze jak najbardziej poprowadzic los nie zachaczajac o model z przoduthurion pisze:czyli ze nagle sie okaze po kilkunastu latach grania normalnie ze jak zalatuje smokiem na bok oddzialu to on mnie widzi i moze szarzowac?
|...../
|.../
|./
|/
|

Shino przeczytałes moze mojego posta, gdzie pisałem zeby nie uczyc sie podstaw matematyki z ksiazki zatytułowanej "Warhammer Fantasy Battle. Rule Book".Shino pisze:jak dla mnie nie musi t byc smok z tego prostego powodu, ze skoro w walce mozna sie stykac corner to corner to i ten corner z boku moze jak najbardziej poprowadzic los nie zachaczajac o model z przoduthurion pisze:czyli ze nagle sie okaze po kilkunastu latach grania normalnie ze jak zalatuje smokiem na bok oddzialu to on mnie widzi i moze szarzowac?
|...../
|.../
|./
|/
|
To ze GW tworzy zasade nie znaczy ze ona obowiazuje w realnym swiecie.
Za to w RB jest napisane ze model stajacy za drugim modelem nie ma LoS, bo ten mu go całkowicie zasłania. Wtedy zadne prowadzenie linii nie pomoze, bo w zasadach jest napisane ze sobie zasłaniaja.
Wyjatkiem od tego jest patrzenie na LT i z(na) górki.
Shino, przykro mi ze to mowie, ale coraz bardziej tracisz u mnie zaufanie jako sędzia turniejowy i członek LS.
pozdrawiam

- Barbarossa
- Mniejsze zło
Shino, oddział w regonie widzi przodem podstawki, a przód ma równo zasłonięty.
Po prostu jeśli podstawka żołnierza ma szerokość A, i podstawka stojącego przed nim też ma szerokość A, to nie może być takiego punktu z przodu podstawki, który nie byłby zasłonięty. Pierwszy punkt, który nie jest zasłonięty, jest już częścią boku.
Nie rób większego zamętu w zasadach niż samo GW zrobiło.
Po prostu jeśli podstawka żołnierza ma szerokość A, i podstawka stojącego przed nim też ma szerokość A, to nie może być takiego punktu z przodu podstawki, który nie byłby zasłonięty. Pierwszy punkt, który nie jest zasłonięty, jest już częścią boku.
Nie rób większego zamętu w zasadach niż samo GW zrobiło.

To czemu nagle się coniektórzy obudzili z tym innym losem ??
To ja mam pytanie - czy z górki widzi też 2gi szereg ?? czy na górkę oddział też ma "szersze pole widzenia " ??
To ja mam pytanie - czy z górki widzi też 2gi szereg ?? czy na górkę oddział też ma "szersze pole widzenia " ??
Draconis - FOR EVER !!!
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
to pozostaje mi tylko pogratulowac wam inwencji tworczej, widocznie przez te wszystkie poprzednie rulebooki nikt na to nie wpadl, jestescie zajebisci !! a tak serio to wam się ludzie chyba nudzi...Okazuje sie, ze mozna szarzowac Twojego smoka, jak wlecisz na bok,
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Nie wiem czy się obudzili, np. ja na Euro stawiałem WN tak, żeby go nie było widać bokiem.Scimitar pisze:To czemu nagle się coniektórzy obudzili z tym innym losem ??
A co do górek - Nie wydaje mi się - str 26 mówi, że może strzelać z dwóch szeregów bo jest w dobrej pozycji do oddania strzału, to wszystko, nie ma nic o LOS. Z drugiej strony to prowadzi do sprzeczności. Ciężki orzeszek do zgryzienia.
Ale jak chcecie - możemy to "zintepretować", bo faktycznie nie jest to intuicyjne i może być upierdliwe. Ja już do interpretowania RAW mam sporą awersję, bo wychodzą buraki.
No właśnie, ale wtedy rodzi się kolejny problem - model z przodu zasłania temu z tyłu i co wtedy ??Barbarossa pisze: A co do górek - Nie wydaje mi się - str 26 mówi, że może strzelać z dwóch szeregów bo jest w dobrej pozycji do oddania strzału, to wszystko, nie ma nic o LOS. Z drugiej strony to prowadzi do sprzeczności. Ciężki orzeszek do zgryzienia.
Draconis - FOR EVER !!!
Z calosci przytoczonych tekstow dosc jasno widac o co chodzi. Argumenty przeciwnikow tej kwestii opieraja sie glownie na 'bo tak sie gralo', 'interpretacji kontekstu (rownie udanej jak odnosnie spirit forestow.. tam tez kontekst gral role)', i celowym podawaniu przykladow sprzecznych z RB zeby osmieszyc kwestie (pzdr Shino).
Poziom argumentacji godnych najlepszych sedziow. Wyrazy szacunku, mam nadzieje ze przy ponowym wyborze LS (o ktorym chyba juz jutro zaczniemy rozmawiac) nikt o was nie zapomni (;
Poziom argumentacji godnych najlepszych sedziow. Wyrazy szacunku, mam nadzieje ze przy ponowym wyborze LS (o ktorym chyba juz jutro zaczniemy rozmawiac) nikt o was nie zapomni (;
ostatnio dziwnym trafem dochodze do wniosku, ze robienie polhammera na rzecz grywalnosci systemu powinny mu wyjsc na zdrowie... moze to tylko moje zdanie, ale takie bonusy jak heros-idiota nie mogacy nie wejsc na dmoek przed nim czy tez zwiekszanie LOSa o koukulcze gniazdo na koncu oddzialu nie wiem czy dobrze wplywaja na taktycznosc rozgrywki... oczywiscie ty wiesz lepiej...TruePunk pisze:Z calosci przytoczonych tekstow dosc jasno widac o co chodzi. Argumenty przeciwnikow tej kwestii opieraja sie glownie na 'bo tak sie gralo'
Niekoniecznie, musi jeszcze dojsc, a przy dobrym ustawieniu nie bedzie w stanie wywheelowac, bo turna zrobic nie mozethurion pisze:czyli ze nagle sie okaze po kilkunastu latach grania normalnie ze jak zalatuje smokiem na bok oddzialu to on mnie widzi i moze szarzowac?

pelen uwielbienia dla twej madrosci uwazam, ze mozesz opracowac nowa gre bitewna (ktora napewno WFB pobije na glowe) albo poszukac dla siebie idealnie juz dopracowanego systemu; zamiast lobbowac na sile zmiany nielogiczne - np zabranijace przecietnemu piechurowi dostrzezenie smoka ponad glowami swych towarzyszy.
w RB jest 'najwazniejsza zasada'. Ale wydaje mi sie, ze powinni dopisac jeszcze 'naj-najwazniejsza zasade' o tresci 'nie podoba sie to nie graj'
Milego dnia wszystkim
w RB jest 'najwazniejsza zasada'. Ale wydaje mi sie, ze powinni dopisac jeszcze 'naj-najwazniejsza zasade' o tresci 'nie podoba sie to nie graj'
Milego dnia wszystkim