Pare noobowskich pytań v2

Ogre Kingdoms

Moderator: Afro

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ogrmasta
"Nie jestem powergamerem"

Re: Pare noobowskich pytań v2

Post autor: ogrmasta »

First Blood pisze:czy ktoś próbował grać na wyrzutni złomu? jak to się sprawdza w stosunku do innych katapult ?
Generalnie ta katapulta ma killing blow - jak trafi coś wielkości człowieka - zabija na śmierć ;]

Gdy będziesz po kolei pytać o każdą jednostkę to powoli dojdziesz do standardowej rozpiski. Jeśli szukasz sposobu na złożenie grywalnej (każda rozpiska jest w jakimś stopniu grywalna) i mocnej rozpiski to musisz testować wszystko samemu.

Dlaczego? A przykładem będę ja sam. Początkowo bardzo się dziwiłem czemu nikt nie bierze ogrów tylko irongutsów. Ani to nie ma parowania, wali jako ostatnie, sumując ilość ran też jest mniej... Wiele bitew pograłem i powoli zrozumiałem dlaczego muszą być ironi a nie ogry.

Reasumując: na papierze (czytaj na rozpisce, forum, armybuilderze) wszystko wygląda pięknie ale to gra weryfikuje. Wszystko zależy od Ciebie w jaki sposób chcesz grać - mimo, że ogry są nastawione na CC to można spokojnie złożyć rozpiskę na strzelaniu. Jeśli lubisz być nieprzewidywalny - zagraj na kilku gorgerach, 2 x meneaterach (ze scoutem i vanguardem), do tego daj thundertuska albo stonehorna. Moja rada - nie rób za wiele rozpisek bez zagrania nimi.
Przyszedłem na świat pokryty cudzą krwią, krzycząc i kopiąc wszystkich dookoła. Odejdę w ten sam sposób.

Awatar użytkownika
Necromanter
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Necromanter »

Co do ostatniego zdania zgadzam się z nim całkowicie. 5-10 gier jedną rozpiską to absolutne minimum (oczywiście z różnymi armiami). Dodatkowo zmiany w rozpiskach powinny być niewielkie i wprowadzane stopniowo, żeby móc stwierdzić czy coś się z tą rozpiską komponuje czy nie.
PiotrB pisze:Oczami wyobraźni widzę te tłumy i uśmiechniętego Sola podającego kiełbaskę ...eh ...bezcenne :)

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

a odnośnie śmieciarki, to killing blow jest tylko pod kółkiem, nie?
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

taaa

Morok

Post autor: Morok »

czy warto grać na gorgerach ?

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Są fajne, na parki maszynowe potrafią dużo namieszać.

Koszt jest dość duży i najczęściej nie ma na nie punktów.
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
lahire12
Chuck Norris

Post autor: lahire12 »

Ja gram nimi na turniejach i domówki i sprawdzają się znakomicie. :D
Czy to żer, czy to wróg.
Żelazobrzuchy dadzą radę.
Najpierw pobijemy,
A potem to zjemy.

Awatar użytkownika
Mysza_on
Mudżahedin

Post autor: Mysza_on »

No ale tak szczerze , 2 to minimum jak już. Mi tylko tak się sprawdzały. Jeden sam był za słaby.
Stats 8ed :
Tomb Kings 6 K:
05/01/03
Ogres Kingdoms:
Plemię "Ironskin". My lubić małe zakute brody z gór. My niewolnicy oni nam blachę i duże BUUuuuM.
Infinity: Obrazek

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Post autor: Silvestro »

Czy jeśli w oddziale jest hero mający obsydian cośtam (resist na magię +1,2,3) i tyran z wardem na 4+ to czy podczas walki z Driadami (magiczne ataki w combacie) Tyran ma Warda na 2,3+ przed ich atakami?
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.

Awatar użytkownika
Necromanter
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Necromanter »

nie
PiotrB pisze:Oczami wyobraźni widzę te tłumy i uśmiechniętego Sola podającego kiełbaskę ...eh ...bezcenne :)

Awatar użytkownika
r@fix
Masakrator

Post autor: r@fix »

Nie :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Nie. MR masz tylko na rany od czarów ( a i to nie od wszystkich :P ). Ward na wszelkie ataki magiczne to mają tylko HE ze gięto-bannera.
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
lahire12
Chuck Norris

A my mamy Rune Maw i wystarczy :D
Czy to żer, czy to wróg.
Najpierw pobijemy,
A potem to zjemy.

Awatar użytkownika
lahire12
Chuck Norris

Joł na co trzeba uważać grając z bestiami?
Czy to żer, czy to wróg.
Najpierw pobijemy,
A potem to zjemy.

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Post autor: Silvestro »

Na to żeby nie utkwić w combacie 1v1 z klockiem bestigorów, a jeśli wystawia BSB 206 to jego trzeba zabić jak najszybciej ;)
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.

Jakvbek
Wałkarz

Post autor: Jakvbek »

Cześć :) Mam do was pytanko. Kolega chce zacząć zbierac i grac Ogrami. I z tym wiąże sie moje pytanie. Co polecacie zakupić na początek, tak do 1000 punktów? Jakie jednostki, w jakich ilościach, jacy herosi? :) Co jest w obecnej chwili grywalne? Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Wszystko zależy jakie formaty punktowe Cię interesują. Jeżeli chcesz grywać turniejowo to obecnie najpopularniejsze jest tzw Euro czyli 2400 punktów. Jeżeli jesteś nastawiony wyłącznie na granie towarzyskie to w grę wchodzą dowolne punkty ;)

Nie mniej niezależnie jak chcesz grać to początkowy zestaw to coś takiego:

-battalion (z którego sklejasz: 9 irongutów FCG, 6 bulli - czyli zwykłe ogry, a jednego gościa który zostaje sklejasz jako BSB -tak aby wyróżniał się od zwykłego sztandarowego)

Do w/w zestawu dokupujesz bohatera maga: oprawcę - dwóch - lub jednego i firebellego.
A następnie ironblaster i mournfangi. Niezbędne są kotki - czyli sabertuski.

Mam nadzieję że pomogłem ;)
Wisła Kraków.

Jakvbek
Wałkarz

Post autor: Jakvbek »

Chodzi mi głównie o gry towarzyskie :) Dobrze, że można rozpoczynać od Batalionu, zawsze taniej wyjdzie ;)
Dzięki serdeczne!

Morok

Post autor: Morok »

Jaka jest różnica Ogre pitol a brace ogre pistols ? i czy daje się oby 2 czy jedno z nich ? na Maneaters z poison + sniper

Awatar użytkownika
sly
Chuck Norris

Post autor: sly »

brace daje 2 strzały, bo to jest para pistoletów. Wtedy zamiast jednego strzału Maneater ma 2 strzały, ale z karą -1.
Oya, Oya, Oya !!!

ODPOWIEDZ