wszyscy wiedząPiotrB pisze:lol - to naprawdę był chwyt poniżej pasa Laikna szczęście mało kto wie o co chodzi...
...tak ,tak wiem - ty chętnie opowiesz
Kraków-Zielonki, SMOK WAWELSKI, master 3x2400 1-2.02.14
Re: Kraków-Zielonki, SMOK WAWELSKI, master 3x2400 1-2.02.14
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
- Cauliflower
 - Ciśnieniowiec

Dla mnie jasne, bo nie możemy IMO stosować zasad wybiórczo.Leoh pisze:Czyli jak rozumiem wszystko jasne i bez problemów.Cauliflower pisze: Mamy rozbieżności w różnych zasadach. Na turniejach w Polsce gra się na zasadach polskich uściśleń.
Nie wiem co DMP ma do tego? Nie wiem też czy była osoba, która miała chalice na DMP, a obstawiam w ciemno że nikt go nie miał![]()
Możesz więc użyć chalica kiedy chcesz, a np skullcannon nie uderza do boku. Na ETC byłoby zupełnie na odwrót
Bez ETC FAQ'a.
Orgaznizator wyznacza zasady. Zazwyczaj u nas gra się na US i zapewne na nie jest również i ten master.
Działa to w 2 strony, bo jedne rzeczy mamy w porównaniu do ETC FAQ bardziej, a inne mniej pocięte.
Problemu Chalica nigdy nie było, bo był zbyt mocno ścięty przez ograniczenia Euro, na które gramy. Teraz został poluzowany przez AR, który ma w pamięci również ETC FAQ, na który my jednak nie gramy. Oficjalne zasady GW i ich FAQ w sprawie chalica dokładnie opisują jak działa, ergo dokładnie kiedy chce posiadacz.
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole

W zasadzie przydałby sie jakiś odważny który pierwszy powie, że granie na ETC comp bez ETC FAQ jest nie kompletne i spróbuje olać USy i zrobi tak mastera

"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
						"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
Dzięki Kalafior za przedstawienie stanu rzeczy. 
@Qc
Odważnie=ryzykownie=niepotrzebnie.
Lepiej byłoby, jak jest taka potrzeba, np. przegłosować rekomendacje (dla organizatorów Masterow w formacie ETC) na LL.
To przecież nie jest długotrwały proces ... tylko pytanie czy taka jest potrzeba bo to w końcu całkiem duża zmiana podejścia + pewna marginalizacja LS.

@Qc
Odważnie=ryzykownie=niepotrzebnie.
Lepiej byłoby, jak jest taka potrzeba, np. przegłosować rekomendacje (dla organizatorów Masterow w formacie ETC) na LL.
To przecież nie jest długotrwały proces ... tylko pytanie czy taka jest potrzeba bo to w końcu całkiem duża zmiana podejścia + pewna marginalizacja LS.
Ważnym faktem jest to, że ograniczenia ETC uwzględniają ETC FAQ dotyczące Chalice. Gdyby grali tak jak u nas to byłby mocniej potraktowany. Nie jest to mój wniosek a słowa członków AR.

Uważam, że skoro gramy na euro compa, to powinien być dopisek o tym, że chalice nie działa miedzy castem a dispellem. Zabieranie kości DD po caście jest mega głupie, nielogiczne i sprzeczne z mechanizmami gry. Poza tym, sztucznie boostuje to chadecje, jednocześnie pozostawiając inne armię na takim samym poziomie.
Apeluję do orgów o przemyślenie tej kwestii.

Apeluję do orgów o przemyślenie tej kwestii.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Gramy na polskie uściślenia sędziowskie.

Wisła Kraków.
						Czyli jest wniosek Andrzeja, Dimitra i Laika aby zrobic cos z Chalicem.
Mile widziane komentarze w tych kwestiach.

Sprobujemy ustalic kto powinien ten temat ogarnac a pozniej przedstawic ewentualna decyzje.Podsumowanie:
Euro COMP bierze pod uwage ETC FAQ i poluzowal w COMPie Chalice z uwagi na jego sciecie w ETC FAQu.
My nie uzywamy ETC FAQ i Chalice na tym zyskuje.
Problem jest nowy bo Draft jest nowy.
Nie wiem czy to bezpieczne rozwiazanieDydu pisze:Smiechu zaproponuj zonie w ramach wizyty w Zakopcu uzwiedzanie Krakowa, ty pograsz w pacyny Dibo oprowadzi zone
to nie jest jedyna roznica w faqach etc i naszym:Leoh pisze:Czyli jest wniosek Andrzeja, Dimitra i Laika aby zrobic cos z Chalicem.Sprobujemy ustalic kto powinien ten temat ogarnac a pozniej przedstawic ewentualna decyzje.Podsumowanie:
Euro COMP bierze pod uwage ETC FAQ i poluzowal w COMPie Chalice z uwagi na jego sciecie w ETC FAQu.
My nie uzywamy ETC FAQ i Chalice na tym zyskuje.
Problem jest nowy bo Draft jest nowy.
chocby strzelanie do moedli niewidocznych jest inaczej teraz rozwiazane
a z bardziej istotnych:
los inzynierow chd
fetysz bestii i snajpa liderkowa
przelatywanie nad vortexami
ruch z popycaczek
dolaczanie kotla de do kawalerii
no i masa innych podstawek niz u nas
i kilka mniej istotnych rzeczy.
Nie zmieniajcie tego mastera w festiwal wiedzy o etc faqu. Nie jest dobrym pomyslem grac uzywajac innych niz normalnie zasad.
W sprawie chalice sprawa jest o tyle nie jasna, ze nie uscislili nadal co to znacyz anytime. Bo tak samo mozna dispelowac rip.
A nikt chyba nie uwaza, ze mozna zdispelowac niektore czary pomiedzy kolejnymi rzutaki (jak na trafienie i zranienie).
- Cauliflower
 - Ciśnieniowiec

Dokładnie, tak jak Shino. 
US i ETC FAQ to są inne zasady, a nie jedna inna zasada. Ja np bym chciał żeby dół skullcannona też uderzał do boku tak jak wynika z zasady daemonic engina i jak się gra w innych państwach, mam złożyć taki wniosek? Uważajcie żeby nie pociągnąć lawiny podobnych wniosków co do różnic.
Na miejscu Kubiego w ogóle bym się z tą kwestią nie odzywał. Wziął chalica, wziął faqa, wziął uściślenie i tyla

Organizator ma dowolność ustalaniu zasad, więc owszem zarówno tę, jak i wiele innych możecie zmienić - byle w odpowiednim terminie. Już dawno były pomysły grania np turnieju bez deatha itp

Co do samych zasad chalica to mamy i jego zasady i późniejszego FAQa FW, dla mnie ten zapis jest jasny.
Q. Can I use the Chalice of Blood and Darkness’s ability at any point in the
Magic phase?
A. Yes – at any point in the Magic phase of either player’s turn.
BTW Nie, nie wybieram się na ten turniej chadecją. Nie bronię zatem swojego interesu, a zasad które ustalamy.

US i ETC FAQ to są inne zasady, a nie jedna inna zasada. Ja np bym chciał żeby dół skullcannona też uderzał do boku tak jak wynika z zasady daemonic engina i jak się gra w innych państwach, mam złożyć taki wniosek? Uważajcie żeby nie pociągnąć lawiny podobnych wniosków co do różnic.
Na miejscu Kubiego w ogóle bym się z tą kwestią nie odzywał. Wziął chalica, wziął faqa, wziął uściślenie i tyla
Organizator ma dowolność ustalaniu zasad, więc owszem zarówno tę, jak i wiele innych możecie zmienić - byle w odpowiednim terminie. Już dawno były pomysły grania np turnieju bez deatha itp
Co do samych zasad chalica to mamy i jego zasady i późniejszego FAQa FW, dla mnie ten zapis jest jasny.
Q. Can I use the Chalice of Blood and Darkness’s ability at any point in the
Magic phase?
A. Yes – at any point in the Magic phase of either player’s turn.
BTW Nie, nie wybieram się na ten turniej chadecją. Nie bronię zatem swojego interesu, a zasad które ustalamy.
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole

Jakby to tylko o to chodzilo to zaden problem (mam rodzine pod Krakowem gdzie moglbym ja zostawic).Dydu pisze:Smiechu zaproponuj zonie w ramach wizyty w Zakopcu uzwiedzanie Krakowa, ty pograsz w pacyny Dibo oprowadzi zone
Tu jest kwestia powrotu z Zakopca 2 dni wczesniej niz planowane.