Kraków-Zielonki, SMOK WAWELSKI, master 3x2400 1-2.02.14

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Andrzej
Pan Spamu

Re: Kraków-Zielonki, SMOK WAWELSKI, master 3x2400 1-2.02.14

Post autor: Andrzej »

PiotrB pisze:lol - to naprawdę był chwyt poniżej pasa Laik :mrgreen: na szczęście mało kto wie o co chodzi... :mrgreen: ...tak ,tak wiem - ty chętnie opowiesz :shock2:
wszyscy wiedzą :D
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

Post autor: Cauliflower »

Leoh pisze:
Cauliflower pisze: Mamy rozbieżności w różnych zasadach. Na turniejach w Polsce gra się na zasadach polskich uściśleń.
Nie wiem co DMP ma do tego? Nie wiem też czy była osoba, która miała chalice na DMP, a obstawiam w ciemno że nikt go nie miał :wink:
Możesz więc użyć chalica kiedy chcesz, a np skullcannon nie uderza do boku. Na ETC byłoby zupełnie na odwrót :wink:
Czyli jak rozumiem wszystko jasne i bez problemów.
Bez ETC FAQ'a.
Dla mnie jasne, bo nie możemy IMO stosować zasad wybiórczo.
Orgaznizator wyznacza zasady. Zazwyczaj u nas gra się na US i zapewne na nie jest również i ten master.

Działa to w 2 strony, bo jedne rzeczy mamy w porównaniu do ETC FAQ bardziej, a inne mniej pocięte.

Problemu Chalica nigdy nie było, bo był zbyt mocno ścięty przez ograniczenia Euro, na które gramy. Teraz został poluzowany przez AR, który ma w pamięci również ETC FAQ, na który my jednak nie gramy. Oficjalne zasady GW i ich FAQ w sprawie chalica dokładnie opisują jak działa, ergo dokładnie kiedy chce posiadacz.
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
Obrazek

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

W zasadzie przydałby sie jakiś odważny który pierwszy powie, że granie na ETC comp bez ETC FAQ jest nie kompletne i spróbuje olać USy i zrobi tak mastera
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Post autor: Leoh »

Dzięki Kalafior za przedstawienie stanu rzeczy.

@Qc
Odważnie=ryzykownie=niepotrzebnie.
Lepiej byłoby, jak jest taka potrzeba, np. przegłosować rekomendacje (dla organizatorów Masterow w formacie ETC) na LL.
To przecież nie jest długotrwały proces ... tylko pytanie czy taka jest potrzeba bo to w końcu całkiem duża zmiana podejścia + pewna marginalizacja LS.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Ważnym faktem jest to, że ograniczenia ETC uwzględniają ETC FAQ dotyczące Chalice. Gdyby grali tak jak u nas to byłby mocniej potraktowany. Nie jest to mój wniosek a słowa członków AR.

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

To pomówienia.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Uważam, że skoro gramy na euro compa, to powinien być dopisek o tym, że chalice nie działa miedzy castem a dispellem. Zabieranie kości DD po caście jest mega głupie, nielogiczne i sprzeczne z mechanizmami gry. Poza tym, sztucznie boostuje to chadecje, jednocześnie pozostawiając inne armię na takim samym poziomie.

Apeluję do orgów o przemyślenie tej kwestii.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Niedziel
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Niedziel »

Zwróć uwage ile to kosztuje chd.
Prawdziwy Legionista nie ma kaca...

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

jakieś 150 pkt za mało w wersji full wypas?
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

ale to jest proste. albo gramy euro albo nie! na euro chalice nie dziala za dobrze z tego co wiem...
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Gramy na polskie uściślenia sędziowskie.
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Niedziel
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Niedziel »

Laik pisze:jakieś 150 pkt za mało w wersji full wypas?
Brak magi death i ds, uważam za dotkliwy. Sam na chalice bym się nie zdecydował.
Prawdziwy Legionista nie ma kaca...

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Z całym szacunkiem ale najwidoczniej za mało grasz.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

Musieliscie brac ten termin??

Normalnie tydzien pozniej i bym byl na 100%, a tak to normalnie nie wiem czy sie nie poszarpie z "Z..." i nie skroce wypadu do Zakopca.

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

Smiechu zaproponuj zonie w ramach wizyty w Zakopcu uzwiedzanie Krakowa, ty pograsz w pacyny Dibo oprowadzi zone :)

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Post autor: Leoh »

Czyli jest wniosek Andrzeja, Dimitra i Laika aby zrobic cos z Chalicem.
Podsumowanie:
Euro COMP bierze pod uwage ETC FAQ i poluzowal w COMPie Chalice z uwagi na jego sciecie w ETC FAQu.
My nie uzywamy ETC FAQ i Chalice na tym zyskuje.
Problem jest nowy bo Draft jest nowy.
Sprobujemy ustalic kto powinien ten temat ogarnac a pozniej przedstawic ewentualna decyzje.
Mile widziane komentarze w tych kwestiach.

Awatar użytkownika
^Karpiu^
Kretozord

Post autor: ^Karpiu^ »

Dydu pisze:Smiechu zaproponuj zonie w ramach wizyty w Zakopcu uzwiedzanie Krakowa, ty pograsz w pacyny Dibo oprowadzi zone :)
Nie wiem czy to bezpieczne rozwiazanie :D Dla Diba rzecz jasna :)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Leoh pisze:Czyli jest wniosek Andrzeja, Dimitra i Laika aby zrobic cos z Chalicem.
Podsumowanie:
Euro COMP bierze pod uwage ETC FAQ i poluzowal w COMPie Chalice z uwagi na jego sciecie w ETC FAQu.
My nie uzywamy ETC FAQ i Chalice na tym zyskuje.
Problem jest nowy bo Draft jest nowy.
Sprobujemy ustalic kto powinien ten temat ogarnac a pozniej przedstawic ewentualna decyzje.
Mile widziane komentarze w tych kwestiach.
to nie jest jedyna roznica w faqach etc i naszym:

chocby strzelanie do moedli niewidocznych jest inaczej teraz rozwiazane

a z bardziej istotnych:
los inzynierow chd
fetysz bestii i snajpa liderkowa
przelatywanie nad vortexami
ruch z popycaczek
dolaczanie kotla de do kawalerii
no i masa innych podstawek niz u nas

i kilka mniej istotnych rzeczy.

Nie zmieniajcie tego mastera w festiwal wiedzy o etc faqu. Nie jest dobrym pomyslem grac uzywajac innych niz normalnie zasad.
W sprawie chalice sprawa jest o tyle nie jasna, ze nie uscislili nadal co to znacyz anytime. Bo tak samo mozna dispelowac rip.

A nikt chyba nie uwaza, ze mozna zdispelowac niektore czary pomiedzy kolejnymi rzutaki (jak na trafienie i zranienie).

Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

Post autor: Cauliflower »

Dokładnie, tak jak Shino.
US i ETC FAQ to są inne zasady, a nie jedna inna zasada. Ja np bym chciał żeby dół skullcannona też uderzał do boku tak jak wynika z zasady daemonic engina i jak się gra w innych państwach, mam złożyć taki wniosek? Uważajcie żeby nie pociągnąć lawiny podobnych wniosków co do różnic.
Na miejscu Kubiego w ogóle bym się z tą kwestią nie odzywał. Wziął chalica, wziął faqa, wziął uściślenie i tyla :wink:

Organizator ma dowolność ustalaniu zasad, więc owszem zarówno tę, jak i wiele innych możecie zmienić - byle w odpowiednim terminie. Już dawno były pomysły grania np turnieju bez deatha itp :wink:

Co do samych zasad chalica to mamy i jego zasady i późniejszego FAQa FW, dla mnie ten zapis jest jasny.

Q. Can I use the Chalice of Blood and Darkness’s ability at any point in the
Magic phase?
A. Yes – at any point in the Magic phase of either player’s turn.

BTW Nie, nie wybieram się na ten turniej chadecją. Nie bronię zatem swojego interesu, a zasad które ustalamy.
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
Obrazek

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

Dydu pisze:Smiechu zaproponuj zonie w ramach wizyty w Zakopcu uzwiedzanie Krakowa, ty pograsz w pacyny Dibo oprowadzi zone :)
Jakby to tylko o to chodzilo to zaden problem (mam rodzine pod Krakowem gdzie moglbym ja zostawic).
Tu jest kwestia powrotu z Zakopca 2 dni wczesniej niz planowane.

ODPOWIEDZ