Dwarfs - początkujacy
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Jak zacząć?
Słyszałem właśnie o nadchodzących zmianach i skoro piszecie, że faktycznie wszystko się może wywrócić do góry nogami to rzeczywiście zaczekam. Dzięki za informacje.
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
Witam. Po przeglądnięciu forum, podręczników i innych dostępnych materiałów jakie udało mi się znaleźć postanowiłem na stare lata złożyć swoją pierwszą armię do młotka w postaci krasnoludów. Problem zaczyna się przy zakupie kolejnych jednostek do armii i złożeniu tego co zakupię - czyli co będzie lepiej pasować do tego co obecnie posiadam by całość miała ręce i nogi oraz by dało się tym w miarę sensownie grać.
Obecnie posiadam:
2 regimenty po 16 Dwarf Warriors
1x Dwarf Cannon
1x Gyrobomber
1x Dragon Slayer
1x Belegar Ironhammer
1x Grimm Burloksson
mam zamiar zakupić poniższe zestawy - pytanie teraz takie w jakiej konfiguracji będą najlepiej grać z tym co już mam powyżej:
10x Ironbreakers czy 10x Irondrakes
10x Hammerers czy 10x Longbeards
oraz pytanie nr 2: co ewentualnie jeszcze dokupić z jednostek - na bank mi brak Thunderers / Quarrellers.
Obecnie posiadam:
2 regimenty po 16 Dwarf Warriors
1x Dwarf Cannon
1x Gyrobomber
1x Dragon Slayer
1x Belegar Ironhammer
1x Grimm Burloksson
mam zamiar zakupić poniższe zestawy - pytanie teraz takie w jakiej konfiguracji będą najlepiej grać z tym co już mam powyżej:
10x Ironbreakers czy 10x Irondrakes
10x Hammerers czy 10x Longbeards
oraz pytanie nr 2: co ewentualnie jeszcze dokupić z jednostek - na bank mi brak Thunderers / Quarrellers.
polecam ci kupic batalion. wychodzi taniej.
http://www.games-workshop.com/gws/catal ... od2380129a
http://www.games-workshop.com/gws/catal ... od2380129a
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
dostaje:
20 longbeardsow - po prostu warriorsow sklada jako longow, w koncu w poprzedniej edycji tak to wygladalo.
longow/hamkow jako hamkow.
runelord ktorego nie ma.
20 thundow/kusznikow/rangersow ktorych moze zlozyc sobie po 10 albo jeden oddzial 20 z kuszami (rangersi to ci ktorych zlozy z kuszami).
do tego jeden cannon i drugiego sklada w organki.
i ma sporo nowych jednostek mniejszym kosztem.
20 longbeardsow - po prostu warriorsow sklada jako longow, w koncu w poprzedniej edycji tak to wygladalo.
longow/hamkow jako hamkow.
runelord ktorego nie ma.
20 thundow/kusznikow/rangersow ktorych moze zlozyc sobie po 10 albo jeden oddzial 20 z kuszami (rangersi to ci ktorych zlozy z kuszami).
do tego jeden cannon i drugiego sklada w organki.
i ma sporo nowych jednostek mniejszym kosztem.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Dzięki za sugestię. Batalion rozważałem, ale już zakupiłem (ehh ten pośpiech ) po 1 zestawie Ironbreakers/Irondrakes i Hammerers/Longbeards. Pomyślę i może ewentualnie jeszcze zainwestuję w batalion. Z powyższych zestawu pewnie złoże 10 Irondrakes i 10 Hammersow, ale i Longbeardsi ciekawie wyglądają.
10 hammerersow i tak bedzie za malo
wiec nadal wszystko z tego batalionu ci sie przyda
wiec nadal wszystko z tego batalionu ci sie przyda
No to trzeba będzie chyba sprzedać nerkę (niekoniecznie swoją ) by, to wszystko opłacić.
Podepnę się do tematu skoro jest.
Udało mi się uzyskać "brak stanowczego sprzeciwu" mojej lepszej połówki do powrotu do hobby czasów młodości, i po kilku dniach zastanawiania się / oglądania zdjęć / czytania fluffu padło na krasnoludy. Poczytałem fora, poprzeglądałem rozpiski i niby cośtam wiem (zaraz mnie zapewne wyprowadzicie z błędu).
Plan jest taki, żeby kupować regiment, malować i brać się za następny, a za granie wziąść się jak wszystko będzie pomalowane, aby uniknąć "błędów młodości" czyli mojej podrapanej, poobijanej, częściowo pomalowanej, częściowo zapodkładowanej a większością gołej armi leśnych elfów z 5 edycji. I tutaj pierwsza seria pytań (raczej ogólnych niż o krasnoludy ale...):
1. Rozumiem że dominującym formatem (na turniejach) jest 2400 EURO?
2. Jak często w Warszawie odbywają się turnieje sponsorowane/organizowane przez GW? Pytam pod kątem "co stracę jeśli pójdę w modele innych producentów".
Niestety z takiego planu wynika że nie mam możliwości inaczej niż na papierze przetestować poszczególnych regimentów. Na start chciałbym uzyskać w miarę zbalansowaną armię która będzie stanowiła bazę do późniejszego wyjścia w stronę vanguard i/lub bunkier. Więc pierwsze na liście do malowania byłyby:
- 2 regimenty Quarrellers
- regiment Hammerers
- regiment Longbeards
- regiment (mały) Irondrakes
- Cannon
- Grudge Thrower
- 2x Runesmith, Lord na tarczy
- Gyrocopter
3. Czy popełniam tu jakiś błąd? Coś z ww. stanowczo się nie przyda/raczej nie będę wystawiał ani w bunkrze ani w vanguard?
Chcę malować każdy regiment w nieco innej palecie do której nie chcę później wracać, więc od razu będę celował w "maksymalne" rozmiary, z command group dla każdego regimentu (nawet jeśli ma stać na półce i nigdy nie trafić na stół). Tyle że nie wiem za bardzo ile się teraz czego wystawia. Więc następna seria pytań:
4. Quarrellers - ilu zdarzyło wam się maksymalnie wystawić w 1 regimencie? Wiem że część ludzi daje im 2h dodatkowo i wtedy robią opcjonalnie corową piechotę. Wstępnie myślałem o 24 (w tym command)
5. Hammerers i Longbeards (z resztą Ironbreakers też) - podobno teraz gra się na "duże kloce", ale na zasadach EURO ciężko wystawić więcej niż 25 z przyzwoitym sztandarem. Po ilu dać do regimentu żeby prawie nigdy nie żałować że nie mam ich więcej (ignorując EURO)? 30? 45?
6. Irondrakes - często zdarza się wystawić więcej niż 10? I czy zasadniczo daje się do nich command (championa wiem że tak)?
No i teraz kwestia samego malowania... poradników wszędzie pełno i w miarę mam już poplanowane palety, poza krasnoluda częścią zasadniczą, więc:
7. Ma ktoś może jakieś dobre rady/linki jeśli chodzi o palety do malowania bród (najlepiej na citadelowych kolorach)? Potrzebuję białej z dobrym kontrastem (na herosów/championów/longbeardów), pomarańczowej (na slayerów) i z 5-7 brązowych/płowych/blond/szarych na całą resztę .
Udało mi się uzyskać "brak stanowczego sprzeciwu" mojej lepszej połówki do powrotu do hobby czasów młodości, i po kilku dniach zastanawiania się / oglądania zdjęć / czytania fluffu padło na krasnoludy. Poczytałem fora, poprzeglądałem rozpiski i niby cośtam wiem (zaraz mnie zapewne wyprowadzicie z błędu).
Plan jest taki, żeby kupować regiment, malować i brać się za następny, a za granie wziąść się jak wszystko będzie pomalowane, aby uniknąć "błędów młodości" czyli mojej podrapanej, poobijanej, częściowo pomalowanej, częściowo zapodkładowanej a większością gołej armi leśnych elfów z 5 edycji. I tutaj pierwsza seria pytań (raczej ogólnych niż o krasnoludy ale...):
1. Rozumiem że dominującym formatem (na turniejach) jest 2400 EURO?
2. Jak często w Warszawie odbywają się turnieje sponsorowane/organizowane przez GW? Pytam pod kątem "co stracę jeśli pójdę w modele innych producentów".
Niestety z takiego planu wynika że nie mam możliwości inaczej niż na papierze przetestować poszczególnych regimentów. Na start chciałbym uzyskać w miarę zbalansowaną armię która będzie stanowiła bazę do późniejszego wyjścia w stronę vanguard i/lub bunkier. Więc pierwsze na liście do malowania byłyby:
- 2 regimenty Quarrellers
- regiment Hammerers
- regiment Longbeards
- regiment (mały) Irondrakes
- Cannon
- Grudge Thrower
- 2x Runesmith, Lord na tarczy
- Gyrocopter
3. Czy popełniam tu jakiś błąd? Coś z ww. stanowczo się nie przyda/raczej nie będę wystawiał ani w bunkrze ani w vanguard?
Chcę malować każdy regiment w nieco innej palecie do której nie chcę później wracać, więc od razu będę celował w "maksymalne" rozmiary, z command group dla każdego regimentu (nawet jeśli ma stać na półce i nigdy nie trafić na stół). Tyle że nie wiem za bardzo ile się teraz czego wystawia. Więc następna seria pytań:
4. Quarrellers - ilu zdarzyło wam się maksymalnie wystawić w 1 regimencie? Wiem że część ludzi daje im 2h dodatkowo i wtedy robią opcjonalnie corową piechotę. Wstępnie myślałem o 24 (w tym command)
5. Hammerers i Longbeards (z resztą Ironbreakers też) - podobno teraz gra się na "duże kloce", ale na zasadach EURO ciężko wystawić więcej niż 25 z przyzwoitym sztandarem. Po ilu dać do regimentu żeby prawie nigdy nie żałować że nie mam ich więcej (ignorując EURO)? 30? 45?
6. Irondrakes - często zdarza się wystawić więcej niż 10? I czy zasadniczo daje się do nich command (championa wiem że tak)?
No i teraz kwestia samego malowania... poradników wszędzie pełno i w miarę mam już poplanowane palety, poza krasnoluda częścią zasadniczą, więc:
7. Ma ktoś może jakieś dobre rady/linki jeśli chodzi o palety do malowania bród (najlepiej na citadelowych kolorach)? Potrzebuję białej z dobrym kontrastem (na herosów/championów/longbeardów), pomarańczowej (na slayerów) i z 5-7 brązowych/płowych/blond/szarych na całą resztę .
1. Raczej tak.
2. Chyba nie ma ani jednego.
3. Bardzo dobry dobór modeli na start. Ewentualnie polecam dołożyć canon i 2x organy.
4. Dla mnie kusznicy z GW to jedyna słuszna opcja. Liczbowo? 20-30/unit.
5. 30 powinno styknąć.
6. Nie testowałem ich jeszcze, więc nie powiem.
7. Długo by tutaj opisywać. Może jutro będę miał chwilę to napiszę jak ja to widzę i robię u siebie.
2. Chyba nie ma ani jednego.
3. Bardzo dobry dobór modeli na start. Ewentualnie polecam dołożyć canon i 2x organy.
4. Dla mnie kusznicy z GW to jedyna słuszna opcja. Liczbowo? 20-30/unit.
5. 30 powinno styknąć.
6. Nie testowałem ich jeszcze, więc nie powiem.
7. Długo by tutaj opisywać. Może jutro będę miał chwilę to napiszę jak ja to widzę i robię u siebie.
Movements Trays dla Twojej armii ---> http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=24758
Na pytanie jak zacząć odpowiadam - z buta
Jeśli chcesz siać postrach to hammersi robią niezłą burde, jeżeli zaś wolisz stabilność to ironi robią robote jeśli nie dasz sie jakos mocno wymanewrować.
Poza tym Gyrosy, Cannony i jeszcze raz Gyrosy ;P Do tego Organki, bsb, Runmajster i masz armie.
Poza tym musisz sie przyzwyczaić do wyników remisowych, szczegolnie na początku.
Broda do góry! Pozdro
Jeśli chcesz siać postrach to hammersi robią niezłą burde, jeżeli zaś wolisz stabilność to ironi robią robote jeśli nie dasz sie jakos mocno wymanewrować.
Poza tym Gyrosy, Cannony i jeszcze raz Gyrosy ;P Do tego Organki, bsb, Runmajster i masz armie.
Poza tym musisz sie przyzwyczaić do wyników remisowych, szczegolnie na początku.
Broda do góry! Pozdro
"jak na 4+ to 50%
i Gąszczowi trzeba na działo na 2+ żeby wiedział że ma 83% a nie 0,000001% "
i Gąszczowi trzeba na działo na 2+ żeby wiedział że ma 83% a nie 0,000001% "
- Punisher17
- "Nie jestem powergamerem"
Witam,chcialbym zaczac krasiami.co kupic na poczatek? kiedy wyszly ostatnie nowosci? jaki jest styl grania krasiami?
Jak nie jeden to sto jeden
Można grać krasiami na offensie, deffensie lub miksie w sumie. Dość niedawno najnowszy book mają WE a przed nimi były Dwarfy.
Na początek potrzebujesz runsmitha, jakiś wariorsów, organy/działa gyrosy - dalej to zależy jak chcesz grać
Na początek potrzebujesz runsmitha, jakiś wariorsów, organy/działa gyrosy - dalej to zależy jak chcesz grać
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy
- Slayer Zabójców
- Masakrator
Krasnoludzka ofensywa może być czasem irytująca, trzeba pamiętać, że krasnoludy mają krótkie nóżki, lecz duże topory
- Punisher17
- "Nie jestem powergamerem"
Jakie działo kupić?
Jakich warriorsów i ile mniej wiecej?
Czy wraz z nowym kodexem wyszly nowe modele?
Jakich warriorsów i ile mniej wiecej?
Czy wraz z nowym kodexem wyszly nowe modele?
Jak nie jeden to sto jeden