Rozpiski

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Re: Rozpiski

Post autor: Grolshek »

Fanatic pisze:Luki na savage sa fajne.Wrzucilem ostatnio do rozpy razem ze spider bannerem.Jak przedtem latali po stole jak debile za byle gownem tak teraz potrafia nawet maszyny sciagac z dystansu.A i poison w cc fajny.Dodatkowo wszystko sie trzyma lepiej tych magicznych 12 cali od generala i bsb.
Do pełni szczęścia brakuje mi jedynie możliwości wzięcia spider bannera na bsb savadży i byłoby super.
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

dagome
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: dagome »

BSB biegający na golasa to jakaś pomyłka. Z taką inicjatywa jest miekkim celem, dostaje czapę w pierwszym kombacie i idze do piachu. Z orków strzelcy są żadni, z siłą 3 strzał nikomu ważnemu nie zaszkodzi, AS na 4+ strąci polowe tych 6tek które się wytoczy. Strzeli sie z takich orków góra dwa razy, potem już zwarcie i żegnamy BSB. Moim zdaniem słaba strategia. Orki są dobre w walce a nie w dystansie.

Awatar użytkownika
Fanatic
Chuck Norris

Post autor: Fanatic »

A jak bsb ma wysoka inicjatywe i biega na golasa jak napisales to juz nie jest miekkim celem,bo nie zrozumialem.
Taki gobo ma 5+/6+ to w sumie nie ochrona ale kto ci go każe dostawiac do przeciwnika.
Na savage tracisz gora 8 atakow a zyskujesz poisona.
Mowisz kolego,ze fajniejsza opcja sa savage biegajacy jak pojeby za glupim fastem przez cala bitwe?Do tego banda trolli,ktora musi byc 12 cali od nich albo i dwie i do tego stopa,ktora mozesz rzucac tylko w przedniej strefie.Wyglada jak plan.Napisz jak ci idzie.
Armia taka,ze trzeba kombinowac.A wyniki takie,ze az sie prosi o nowe pomysly.
Obrazek

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

ja już prawie z rok gram na dzikusach z łukami i bsb poison - całkiem sobie chwalę ten układ.
Tak jak kolega wyżej pisał-dzikusy to bardzo problematyczny oddział równiez dla jego własciciela.

dagome
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: dagome »

Fanatic pisze: Mowisz kolego,ze fajniejsza opcja sa savage biegajacy jak pojeby za glupim fastem przez cala bitwe?Do tego banda trolli,ktora musi byc 12 cali od nich albo i dwie i do tego stopa,ktora mozesz rzucac tylko w przedniej strefie.Wyglada jak plan.Napisz jak ci idzie.
Tak dokładnie tak mówię. Napisz proszę jeszcze co jeszcze mówię.

Nie zawsze masz wybór kogo dostawiasz, a goblin ze szmata staje się oczywistym celem dla każdego.

Awatar użytkownika
Ketman
Mudżahedin

Post autor: Ketman »

tak wiem :) trafię na strzelających i mam pozamiatane. Pierwszych przeciwników akurat mam VC i TK więc warto wypróbować coś nowego, "nieoklepanego". Koncepcja jest - zobaczymy jak w praktyce to wygląda.

Wyszło takie coś:

1 Orc Warboss @ 373.0 Pts
General; Shield
Fencer's Blades [35.0]
Glitering Scales [25.0]
Talisman of Endurance [30.0]
Ironcurse Icon [5.0]
1 Wyvern

1 Goblin Big Boss @ 154.0 Pts
Spear; Shield; Battle Standard
Armour of Destiny [50.0]
1 Gigantic Spider

1 Goblin Shaman @ 117.0 Pts
Magic Level 2; Little Waagh
Sceptre of Stability [15.0]
1 Wolf

1 Night Goblin Shaman @ 75.0 Pts
Magic Level 1; Little Waagh
Dispel Scroll [25.0]

1 Night Goblin Shaman @ 100.0 Pts
Magic Level 1; Little Waagh
Feedback Scroll [50.0]

5 Forest Goblin Spider Riders @ 80.0 Pts
Spear; Short Bow; Shield; Musician
5 Giant Spiders

5 Giant Spiders

5 Giant Spiders

31 Savage Orc Big 'Uns @ 387.0 Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Warpaint; Standard; Musician
1 Savage Orc Boss

1 Orc Boar Chariot @ 85.0 Pts
2 Orc Crew
Spear

2 Orc Crew
Spear

2 Orc Crew
Spear

6 Squig Hoppers @ 72.0 Pts

1 Arachnarok Spider @ 290.0 Pts
8 Forest Goblin Crew
Spear; Short Bow

8 Forest Goblin Crew
Spear; Short Bow

Models in Army: 64
Total Army Cost: 2497.0

kevinior
Chuck Norris

Post autor: kevinior »

hej, nie widze kompletnie sensu miec incursed icon i endurance na wywernie, stanowczo radze zastanowic sie nad sensem wystawienia savage bez czarodzieja 4lv big waaagh i glowką, forest spajdery srednio fajne, ewentualnie ja bym zamienil calkowicie savage na np masowki goblinkow ;) taki troollo wredny 50+ klocek z NG z netterami fanolami albo odrazu 3 :mrgreen: i wtedy np cisnac na ustanie 1 szarzy przeciwnika na ten klocek a potem kontrowac go chariotami spajderami na dupke, dorzucil bym jakies fasty zamiast tych chopperow, nie czuje tej jednoski mimo ze wygladaj kongobongo zajebiscie to nie czuje ich wole mocna jazde :D patrz wilczki :D ktore swietnie flankuja denerwuja maszyny i tym podobne, pajaczki no nie lubie ich tez ale kiedys wyjsc na pole bitwy musza charioty sa swietne tylko 1- ze moga byc tylko 3 :evil: :evil: :evil:
Ja na moim kutrze, sam sobie sterem, wędkarzem i rybą !

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

niestety na 2500 nie mieszczą się 2 jaszczurki w minimalnie sensownym złożeniu dającym ochronę bohaterom :-) z 2 pająkami byłby ładny monster truck for fun
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

misha- może nie super optymalnie ale opcji jest sporo i niektóre ciekawe:
650:
275*2 = 550 - golasy jeszcze
pozostaje nam 100 pkt na eq - Charmed, fencers, potka siły (lub inna) na jednym a na drugim GW + ToP
Takich opcji jest masa najróżniejszych i co ciekawe one nie są takie bezdennie głupie.
Jak dodamy to że jeden ma być generałem i chcemy by jednak pożył to np Top i Charmed są za jedyne 50 pkt w komplecie.

Niezaprzeczalnie jak trafi to jakieś snajperki czy zwykłe mm to się robi gorąco i trzeba uważać nawet na BSowe strzelanie mimo T5 ale na pewno dla przeciwnika to jest takie coś szokiem jak jeszcze zobaczy dwa Arachnaroki i jakieś Gigantic Spidery. Działa i wszystkie takie rzeczy są ładnie przykracane teraz to można się spróbować pobawić bez tak dużego ryzyka że nic dużego nie wejdzie do combatu :D

Można się poczuć jak jakieś Wochy, Haje czy inne monster trucki
Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Tiaaa :) to by bylo ciekawe

Alternatywnie kiedyś widziałem kogoś grającego na 3 pająkach chyba na Silesianie.
Szaman ze świątynią na Arachnaroku + 2 pająki w rarach.
Też widowiskowo wyglądają. Tylko bez maszyn i manglerów wówczas się wychodzi (chuck nie liczę)

Karol N.
Pseudoklimaciarz

Post autor: Karol N. »

Taka o to rozpa. Oceńcie czy warto na tym grać, bo to też byłby plan zakupu modeli do armii.

Unnamed2400 Pts - Orcs & Goblins Army

1 Savage Orc Warboss @ 226.0 Pts
General; Frenzy; Great Weapon; Warpaint
Armour of Silvered Steel [45.0]
Dawnstone [25.0]

1 Savage Orc Great Shaman @ 290.0 Pts
Frenzy; Magic Level 4; Big Waagh; Warpaint
Lucky Shrunken Head [50.0]
Fencer's Blades [35.0]

1 Savage Orc Shaman @ 155.0 Pts
Frenzy; Magic Level 2; Big Waagh; Warpaint
Dispel Scroll [25.0]
Ruby Ring of Ruin [25.0]

1 Black Orc Big Boss @ 167.0 Pts
Shield; Battle Standard
Armour of Destiny [50.0]

40 Savage Orc Big 'Uns @ 486.0 Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Warpaint; Standard; Musician

1 Savage Orc Boss @ [15.0] Pts

10 Trolls @ 350.0 Pts

8 Forest Goblin Crew @ [0.0] Pts
Spear; Short Bow

1 Doom Diver @ 80.0 Pts

3 Crew @ [0.0] Pts

1 Doom Diver @ 80.0 Pts

3 Crew @ [0.0] Pts

1 Mangler Squig @ 65.0 Pts

5 Forest Goblin Spider Riders @ 75.0 Pts
Spear; Shield; Musician

5 Giant Spiders @ [0.0] Pts

5 Goblin Wolf Riders @ 70.0 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Musician

5 Wolf @ [0.0] Pts

Models in Army: 68

Total Army Cost: 2399.0

Kharn
Wałkarz

Post autor: Kharn »

Jak dla mnie to rozpiska całkiem spoko, ale gdybyś np spróbował upchnąć tam rydwany, to byłoby więcej celów do wybierania dla dział i przeciwnik miałby spory problem między rydwanami, Pajonkiem i manglerami. W ogóle to duży plus za wystawienie mojego ulubionego potwora xD
Lub zamiast rydwanów upchnij tam klocek nocników. Rzucasz ich w największe zło jakie ma przeciwnik, a potem puszczasz przez nich manglery. Daje ci to większą szansę na zadanie nimi dużych strat, oraz manglery z tyłu są odrobinę bezpieczniejsze.
We're Nudist Beach. It is the name of our organization. Nudist BEEEEAAAACH!

misha
Wielki Nieczysty Spamer

jak wklejasz to wywalaj zbędne rzeczy, typu załogi maszyn i wierzchowce, wszyscy wiedzą, że pod goblinami na pająkach są pająki a pod goblinami na wilkach wilki :)

jak masz kupic forest spidersów z zestawu startowego z 7edycji to jeszcze ok :) ale jak boxowych to daruj sobie pieniądze, wilki lepiej jeżdżą
Arachnarok to kwestia gustu, imo lepiej drugie trole dolozyc, albo 2x Rock Lobber + trole, Pająk obawiać się powinien armat, szkoda go kitrać w kącie, co i tak może nie wyjść bo ma wielką podstawkę

Awatar użytkownika
yrsen
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: yrsen »

Jeśli rozpa ma być planem pod zakupy to większość z zakupionych rzeczy ci się nie zmarnuje. Wątpliwości można mieć do Spider Riderów (Wilki są jednak sporo lepsze jako fast) oraz do Arachnaroka, który jest drogi i łatwo schodzi. Aczkolwiek Arachnarok ma tak fajny model, że mimo dwóch lat stania na półce (po 10 bitwach sobie go darowałem w rozpie) nie żałuję tego zakupu.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

ja mam 2 modele... i niestety stoją :) ale model bardzo udany i ładnie się go maluje, więc ze względów estetycznych zakup super
mysle nad armia na pajakach, wiec moze i trzeciego bym poszukal z czasem 1 Lord z kaplicą + 2x Rare :D

Karol N.
Pseudoklimaciarz

Post autor: Karol N. »

Dzięki za rady :D

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Post autor: Manfred »

Unnamed2500 Pts - Orcs & Goblins Army

1 Orc Warboss @ 198.0 Pts
General; Light Armour; Shield
Tormentor Sword [5.0]
Dragonhelm [10.0]
Talisman of Endurance [30.0]
Crown of Command [35.0]

1 Night Goblin Great Shaman @ 165.0 Pts
Magic Level 3; Little Waagh
Dispel Scroll [25.0]

1 Savage Orc Shaman @ 120.0 Pts
Frenzy; Magic Level 1; Big Waagh; Warpaint
Lucky Shrunken Head [50.0]

1 Savage Orc Great Shaman @ 250.0 Pts
Frenzy; Magic Level 4; Big Waagh; Warpaint
Obsidian Lodestone [45.0]

1 Goblin Big Boss @ 57.0 Pts
Warrior Bane [5.0]
Dragonbane Gem [5.0]

1 Wolf @ [0.0] Pts

1 Goblin Big Boss @ 47.0 Pts

1 Wolf @ [0.0] Pts

1 Black Orc Big Boss @ 132.0 Pts
Heavy Armour; Shield; Battle Standard
Standard of Discipline [15.0]

20 Night Goblins @ 120.0 Pts
Shield; Musician

2 Fanatic @ [50.0] Pts

29 Savage Orc Big 'Uns @ 354.0 Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Warpaint; Standard; Musician; Champion

19 Savage Orcs @ 177.0 Pts
Frenzy; Warpaint; Musician; Champion

10 Trolls @ 350.0 Pts

1 Trolls @ 35.0 Pts

1 Trolls @ 35.0 Pts

1 Doom Diver @ 80.0 Pts

1 Doom Diver @ 80.0 Pts

1 Goblin Rock Lobber @ 85.0 Pts

1 Goblin Rock Lobber @ 85.0 Pts

Models in Army: 94

Total Army Cost: 2500.0

To moja rozpa na Euro ;)

Awatar użytkownika
Jeżus
Wodzirej

Post autor: Jeżus »

nie leży mi ta rozpa.
1. Prezes dostaje w kombacie od wszystkiego. (5+ ward to o jeden za mało jak na najważniejszy model w armii, a też bałbym się jednego niezdanego look'outa) Sam też nic nie klepie.
2. 20 gobosów z fanolami? słaby deal, zrobiłbym dwa tanie fasty (gołe wilki x2). Tracisz oddział do trzymania great shamana nocnikowego co prawda, ale dostajesz większą kontrolę nad polem (nawet jeśli bolą Cię animozje).
3. dlaczego takie podziały unitów z SO? 29 to IMO trochę za mało, nie mówiąc o 19. Mógłbyś ściągnąć wyżej wspomniany klocek gobosów i zrobić jednego fasta, a zamiast drugiego doładować duży kloc.
4. 10 trolli to dla mnie o jednego za dużo. odjąłbym jednego za cenę 4 lv na arcyGoblinie.

"Tak bym to widział" - jeśli czegoś nie zauważyłem albo psuję w ślepy sposób koncepcję, to z góry przepraszam.

Edit: aż szkoda żeby nie poszukac 5 ptk. na magiczny mieczyk dla drugiego wilka.
Kalesoner pisze:Mi się temat podoba. Nie wiem o co wam chodzi. Poczytalbym co ma jeszcze Glonojad do napisania.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Jeżus pisze:nie leży mi ta rozpa.
1. Prezes dostaje w kombacie od wszystkiego. (5+ ward to o jeden za mało jak na najważniejszy model w armii, a też bałbym się jednego niezdanego look'outa) Sam też nic nie klepie.
2. 20 gobosów z fanolami? słaby deal, zrobiłbym dwa tanie fasty (gołe wilki x2). Tracisz oddział do trzymania great shamana nocnikowego co prawda, ale dostajesz większą kontrolę nad polem (nawet jeśli bolą Cię animozje).
3. dlaczego takie podziały unitów z SO? 29 to IMO trochę za mało, nie mówiąc o 19. Mógłbyś ściągnąć wyżej wspomniany klocek gobosów i zrobić jednego fasta, a zamiast drugiego doładować duży kloc.
4. 10 trolli to dla mnie o jednego za dużo. odjąłbym jednego za cenę 4 lv na arcyGoblinie.

"Tak bym to widział" - jeśli czegoś nie zauważyłem albo psuję w ślepy sposób koncepcję, to z góry przepraszam.

Edit: aż szkoda żeby nie poszukac 5 ptk. na magiczny mieczyk dla drugiego wilka.
Ten generał z założenia nie walczy, szaman nocnik siedzi w sawadżach, level się nie zmieści bo lordowie na maksa wyładowani. Choć ja również w tej rozpie nic nie widzę to Manfred o tym nie wie i gniecie nią :shock:
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

misha
Wielki Nieczysty Spamer

bo grunt to nie wiedzieć o słabościach i cisnąć wyniki :-)

warboss musi pamiętać: jesteś zwycięzcą!

ODPOWIEDZ