Jedrush - skaven slaves

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

jedrush
Wałkarz

Re: Jedrush - czyli malować każdy może

Post autor: jedrush »

To jutro go wymieszam porządnie i spróbuje na innym goblinie. Jak kupiłem kiedyś pierwsze farbki, to akurat na wyprzedaży były takie z 10 night goblinami, i służą mi do testów wszelakich ;)

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

Jak dla mnie to jak na pierwsze figsy to mega.
Najważniejsze to praktyka i niezniechęcanie się jak coś skopiemy.
Nie wiem jak Ty, ale ja zrobiłem na początku przygody z malowaniem jeden błąd. Przy malowaniu Szczurków nie zapisałem sobie kolorow jakimi ich malowałem.
Później miałem przerwę, a jak chciałem ich dokończyć, to nie wiedziałem jakimi kolorami. Dlatego teraz staram się zapisywać kolory hehe
Tak czy inaczej =D> =D> za pierwsze pomalowane modele.

PS jeżeli chodzi o krew, to bardzo fajny efekt daje farbka Tamiya X-27 Clear red
Obrazek

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

Czarny niewymieszany spray to istny wash w sprayu :D Trzeba to sprawdzić :D

jedrush
Wałkarz

Pierwsi byli maruderzy, a było ich 20, więc zdążyłem się na nich odrobinę nauczyć jak nie zapaćkać wszystkiego. Może któregoś dnia sfotografuje ich, żeby było widać moje rzeczywiście pierwsze figurki. Koniki to drugi oddział który maluję, a w międzyczasie był lord z pierwszego posta i 5 warriorów (w pierwszym poście się pomyliłem i napisałem, że 5 rycerzy, ale rycerze to leżą nawet bez podkładu i czekają aż uznam, że umiem już na tyle malować, że ich nie spieprzę). Co do krwi, właśnie tę farbkę chciałem kupić, ale w sklepie w którym się zaopatruję jej nie ma. A zamówienie zwykle biorę kurierem, więc dochodzi mi 15-20 zł za przesyłkę, a szkoda tyle do farbki za 10 zł dokładać. Chyba, że jest jakiś sklep internetowy, który ma farbki vallejo, modele WFB i przy okazji Tamiya clear red, wtedy poprosił bym o namiary. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

gw wrzuciło na rynek "blood for the blood god" całkiem niezła farbka do efektu krwi :)

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

O to, to. Wg mnie efekt jest bardzo dobry, widziałem filmik tylko, ale zamierzam się zaopatrzyć w nią przy najbliższych zakupach.

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Płonąca "Fireant" Mrówa ma recenzje dość rzetelną tego stuffu, polecam. :wink:

Awatar użytkownika
Cookie Monster
Łysy oszukista

Post autor: Cookie Monster »

Ja ją mam i jest całkiem spoko, choć używam jej na zmiane z tamyia bo z niej łatwiej zrobić zakrzepnięta krew.
Komentuję to co widzę na zdjęciach. Jeśli chcesz żeby ludzie oceniali Twoje prace to licz się z krytyką.
Więcej wszystkiego:http://lysymaluje.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Potwierdzam, że jest bardzo dobra bo sam już testowałem na Nurglowych modelach :)

jedrush
Wałkarz

Witam,
Przez poprzedni tydzień nie mogłem nic malować, więc postanowiłem wczoraj coś nadrobić. Pierwsze próby z aerografem i taki oto jegomość wyszedł. Najbardziej niezadowolony jestem z podstawki, ale planuje dodać tam trochę trawki, więc może będzie lepiej.
Obrazek
A tu już bez zabawy w ramki, widok pleców. Niestety brak odpowiedniej stacji do fotografowania sprawia, że zdjęcia są kiepsko oświetlone.
Obrazek

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Bardzo stonowane, dość naturalne malowanie. Podoba mi się. Jedynie pazury bym trochę poprawił.

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Naviedzony pisze:Bardzo stonowane, dość naturalne malowanie. Podoba mi się. Jedynie pazury bym trochę poprawił.
+1

jedrush
Wałkarz

Fakt, pazurom zrobiłem raptem jedno rozjaśnienie, bo stwierdziłem, że to element na samym spodzie, więc nieistotny. Jakoś nie wziąłem pod uwagę, że noga jest tak ustawiona i właśnie pazury są na pierwszym planie. Ale lakier bezbarwny został już położony, więc na tym egzemplarzu tak zostanie, a na przyszłość będę miał nauczkę. Dodatkowo, na modelu testowałem tez farbki typhus corrosion i blood for the blood god, chociaż zdjęcia tego nie pokazują. Ta druga farbka jest bardzo fajna, natomiast do typhus corrosion muszę dokupić ryza rust, bo powinno się ich używać w tandemie. Co prawda o ryza rust słyszałem same złe opinie (nawet w tym wątku:)), ale mam wrażenie, że to dlatego, że ludzie używają jej samej, a nie jako drybrush dla typhus corrosion. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

NIGDY nie lekceważ drobnych elementów, takich jak np. pazury właśnie. Od ich wykończenia zależy własnie odbiór figsa. To równie ważne elementy, jak te większe...

jedrush
Wałkarz

W warsztacie mam skaven slaves i trochę innych rzeczy, natomiast zalazłem sekundę na podprawienie bebeszków i zardzewienie toporka. Przy okazji robię też test nowego-starego patentu na robienie zdjęć. Skaveny wrzucę w przyszłym tygodniu, w międzyczasie postaram się wreszcie skończyć swoją konnicę.
Obrazek

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Co do rdzy - jest ok, ale imho troszkę zbyt jednolita jest na całej powierzchni. Tak powinna wyglądać pierwsza warstwa, ta najciemniejsza. Potem już coraz jaśniejszymi kolorami można zaznaczać 1,2 lub 3 ogniska rdzy. Kazda warstwa zajmuje mniejszą powierzchnię, w kierunku środka ogniska. W efekcie uzyskałbyś nierównomierna rdzę, w kilku punktach bardziej widoczną...

jedrush
Wałkarz

Szczerze, to też nie jestem zadowolony. Ciągle testuję coś nowego. Na skaven slaves bawiłem się pigmentami, bo potrzebowałem niezbyt czasochłonnego sposobu na zrobienie bardzo zardzewiałego żelastwa, więc jak już skończę podstawki, pokaże jak wyszło tym razem. Jak będę miał jakiś model z większą bronią, spróbuję zrobić tak jak mówisz. Tylko jakie to właściwie powinny być kolory? Brązowy/czerwony/pomarańczowy ?

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Ja maluję rdzę od ciemnego brązu, poprzez jasny brąz aż do pomarańczowego - tutaj używam macharius solar orange. Wychodzi ok...

Awatar użytkownika
dzikki
Kretozord

Post autor: dzikki »

Ja do rdzy polecam washe Vallejo - dwa rodzaje są. Umiejętnie rozprowadzając pędzlem tworzy się jasne i ciemne plamy.
""A Dwarf is'n short, he is concentrated in every aspect" !"

jedrush
Wałkarz

Witam,
Przedwczoraj skończyłem Tzeentchowego DP. Model strasznie niewdzięczny, do tego malowany z przygodami - podczas wyciskania żółtej farby zbyt mocno ścisnąłem buteleczkę i miałem małą eksplozję. W efekcie DP, biurko, ściany i komputer były w żółte plamki. I okazało się, że zmywacz do akryli Wamod świetnie radzi sobie z emalią na biurku ;P.
Modelu mam tylko jedno zdjęcie, bo nie potrafiłem w ogóle go sfotografować. Generalnie nie potrafiłem tego modelu pomalować i mimo, że był w sumie 3 x przemalowywany, to efekt jest taki sobie. Dodatkowo za wcześnie położyłem lakier i płonący znak na klacie zlał się w pomarańczowy znak na klacie. Jakieś sugestie jak pomalować tego kolesia następnym razem, żeby dobrze wyglądał?
Eta nasz gieroj:
Obrazek

ODPOWIEDZ