Kijowska brać LARP-a.

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

Zablokowany
Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Re: Kijowska brać LARP-a.

Post autor: Tullaris »

Yudokuno pisze:ekhm... Że tak nieśmiało zapytam: a jakie włości Kolega ma na myśli?
Tereny zajęte przez sowietów 17 IX 1939, a bezprawnie oddane Moskwie przez rząd mapetów przywieziony ze wschodu w 1944.
Żaba pisze:Niemcom też planujesz oddać zachód Polski - "bo ich" ???
Niemcy przegrały wojnę, naturalnym jest to, że jak się przegrywa wojnę którą zaczęło się napadem na sąsiada to traci się terytorium. Nie normalnym jest to, że sojusznicy sprzedają swojego sojusznika i sami decydują o jego granicach.
Żaba pisze:abstrachując od realności pomysłu - to warto pamiętać o kosztach takiego przyłączenia (przykład ile milionów marek wydało RFN na przyłączenie NRD) + by nie powtórzył się tam Wołyń trzeba by zrobić ponownie akcję Wisła... a jakich zysków można się spodziewać ? Ukraiński czarnoziem ? ropa naftowa ?...
Żadnej akcji Wisła nie trzeba przeprowadzać, wystarczy wprowadzić nową Kartę Polaka, możliwość legalnej pracy w Polsce dla Ukraińców którzy zdadzą określony egzamin z języka polskiego i posyłają swoje dzieci do polskich szkół. Sądzę, że po 20 latach liczba mniejszości polskiej na tym obszarze wzrośnie z mniej niż 10% do ponad 50% :wink: .
Przykład zjednoczenia Niemiec jest przykładem porażki socjalistycznego państwa, które wydały olbrzymie ilości marek, na nietrafione przedsięwzięcia. Zamiast po zjednoczeniu wprowadzić na obszarze całych Niemiec wprowadzić liberalizm gospodarczy jak na początku RFN :D , to oni bawili się w wielkie programy społeczne dla DDR :? .
Po co to robić, zwiększenie terytorium danego państwa zawsze zwiększa jego potencjał, oczywiście jeżeli panuje w nim normalny nie obciążony biurokracją system gospodarczy. Efekt przyłączenia południowo-wschodnich ziem II RP był by taki, że znaczna część ich mieszkańców wyjechała by pracować w centralnej Polsce. Większość (taniej) ziemi rolnej została by natomiast wykupiona przez inwestorów z polski i utworzono by tam spore gospodarstwa rolne.
Loizok pisze:Do tych chcących podbijać szabelką - wiecie, że istnieje i obowiązuje coś takiego jak Karta Narodów Zjednoczonych (na podstawie karty atlantyckiej) :mrgreen: . Już abstrachując od samego kuriozalnego i nielegalnego pomysłu podboju ziem innego kraju, to po co nam więcej, jeśli my mamy problemy na własnym podwórku?
Niektórzy z was myślą, że świat działa jak w XVIII-XIX wieku, a nawet wcześniej :wink:
Pff, a kto się dziś przejmuje ONZ??? Świat działa właśnie tak samo jak w XIX zmieniły się tylko narzędzia. Jeżeli ma się siłę ekonomiczno-militarną lub jej poparcie to karty atlantyckie i uchwały różnych dziwnych i śmiesznych rad można sobie olać. Jeżeli sytuacja na Ukrainie stała by się skrajna (wojna domowa) wtedy przy zorganizowaniu odpowiedniego poparcia politycznego można takie przedsięwzięcie zrealizować.

Pomysł który przedstawiłem w poprzednim poście nie zostanie niestety wprowadzony w życie, nie dlatego, że nie da, tylko dlatego, że nie ma siły politycznej która podeszła by odpowiednio do tematu.
Chciałem jednak zwrócić uwagę, że bezsensowne jest popieranie jednej, czy drugiej strony, gdyż obie są tak naprawdę nam wrogie i którakolwiek z nich rządziła by na Ukrainie będzie to dla na niekorzystne. Powinniśmy się zastanowić jak wykorzystać tę sytuacje zgodnie z naszymi interesami.
A tymczasem nasi politycy jeżdżą na majdan i pokazują się z banderowskim przywódcami, wznosząc okrzyki na cześć upowski morderców.
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/ks-isako ... -upa/7sx2p
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

Twoje propozycje to absolutna fantastyka - jakakolwiek tego typu interwencja ze strony Polski spowodowała by A - zjednoczenie na Ukrainie i jej zdecydowany opór B - gwałtowną militarną reakcję Rosji - w polityce marzenia to jedno a realia co innego. A II WŚ Polska de facto przegrała... a utratę ziem na wschodzie klepnęli Zachodni Alianci (co do "zdrady" Zachodu to właśnie idealistyczne podejście do polityki tak się kończy, zresztą historia świata nie takie bezeceństwa widziała a Alianci sprzedając Polskę oszczędzali życie swoich obywateli kosztem obcych - Wielka Brytania prowadzi wojny do ostatniego Ghurka 8) - i zgoda bądź nie rządu lubelskiego/londyńskiego nie miała nic do rzeczy.

Co do zjednoczenia uwielbiam retorykę - "niewidzialna ręka rynku" wszystko naprawi niestety najlepiej rozwijają się Państwa gdzie króluje rozsądny protekcjonizm, etatyzm i interwencjonizm (Korea, Chiny, XVI-XVII wieczna Europa itd.) - kapitalizmu można próbować jak już nasze firmy są odpowiednio silne.

Wieszkto
Chuck Norris

Post autor: Wieszkto »

przelas pisze:Wieszkto napisz mi ile Szczecin należy do Polski? (łącznie)

Do Polski do Polaków do ligi hanzeatyckiej ?
Niema to znaczenia we wczesnym średniowieczu było to osada Słowiańska , później powstało państwo Polskie które te terytoria zaanektowało . Nie obchodzi mnie to iż miasto stało się później niemieckie < umniejszam ich i tyle> , bo stało się takie w wyniku średniowiecznego najazdu oraz grabieży i tyle.
Miasto miało od samego początku barwy Polskie nawet w czasach ligi .
Obrazek
-Qc- pisze:Sie naucz - to jest TROLL. Ja jestem ARTYSTĄ (artystOM dla groszka - ogladasz fulham w niedzielę nie?)

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Mam wrażenie, że dla niektórych świat składa się z ziem "ukradzionych nam w wyniku grabieży i najazdu" oraz z ziem, "które były nasze od czasów wyginięcia dinozaurów".

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

TEMAT KTÓRY BYŁ FAJNY I SIĘ GO SPOKO CZYTAŁO TERAZ ...... ale widać to BP
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Wieszkto - obvious troll. Od dnia założenia konta. Nie karmić.

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Post autor: Kordelas »

Zaraz zaraz - zdjęcia i stroje były to teraz zachciało się fluffu :lol2:
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!

Wieszkto
Chuck Norris

Obrazek
Kill Team Berkut
swieta_barbara pisze:Wieszkto - obvious troll. Od dnia założenia konta. Nie karmić.
Nie wiem czy od dnia założenia konta , czy od dnia urodzenia. Nie mnie to sądzić ,sędzio dredzie manfredzie , osądzi siebie .
Ostatnio zmieniony 28 sty 2014, o 19:16 przez Wieszkto, łącznie zmieniany 1 raz.
-Qc- pisze:Sie naucz - to jest TROLL. Ja jestem ARTYSTĄ (artystOM dla groszka - ogladasz fulham w niedzielę nie?)

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

Fuxiorr pisze:
Yudokuno pisze:
Tullaris pisze: Co najlepiej zrobić w takim wypadku, poczekać, aż zrobi się ta prawdziwy rozpierdziel i odebrać nasze (a przynajmniej ich część) dawne włości :twisted: . Lepsza okazja może się w najbliższym czasie nie powtórzyć :wink: .
ekhm... Że tak nieśmiało zapytam: a jakie włości Kolega ma na myśli?
Chodzi o Lwów.. [ ale wiadomo ze Wilno też ważne :D ]
rozmowa nie toczy na temat Ukrainy, więc gdzie tu Wilno?!

Co do Lwowa... Z historii powszechnej jestem dość kiepska, ale o ile pamiętam z wykładów na studiach, to Lwów założył książę halicko-wołyński ( jeden z Rurykowiczów). Dopiero ok. 100 lat później Lwów znalazł się w granicach królestwa polskiego. Tak samo, jak my, o Lwów mogłyby się upomnieć inne kraje "bo kiedyś do nich należał". Mamy Chełm, mamy Przemyśl, za to nasze roszczenia w kwestii Lwowa są raczej wątpliwe...
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Post autor: Fuxiorr »

Dlatego wspominam o Wilnie w nawiasie ? :]
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy :)

Awatar użytkownika
Loizok
Falubaz

Post autor: Loizok »

To jest właśnie skrót dyskusji w internecie, traktujesz drugiego, jak równego sobie, a tak naprawdę - nie wiesz czy dyskutujesz z:
1. Trollem, któremu się nudzi
2. Debilem
3. Gościem, który nie wie, jak funkcjonuje świat bo jego, kończy się na tym, co wyczyta na kwejku
4. Geniuszem, którego nikt nie rozumie
5. Korwinistą z gimnazjum
6. Dzieckiem

dopisujcie ;)

Wieszkto
Chuck Norris

Loizok pisze:To jest właśnie skrót dyskusji w internecie, traktujesz drugiego, jak równego sobie, a tak naprawdę - nie wiesz czy dyskutujesz z:
1. Trollem, któremu się nudzi
2. Debilem
3. Gościem, który nie wie, jak funkcjonuje świat bo jego, kończy się na tym, co wyczyta na kwejku
4. Geniuszem, którego nikt nie rozumie
5. Korwinistą z gimnazjum
6. Dzieckiem

dopisujcie ;)
7. Starym Wku.....? :twisted:
Obrazek
Moim zdaniem to oni bronią nas przed hordą chamów ,prostaków, bandytów. Którzy chcą najechać UE w celach zarobkowych .

Jak działa u nich polityczna dyskusja . Kaczorek w tel < tuska też nie lubiem>
Obrazek
Obrazek

i sponsorzy tej imprezy ale ajaj.
Obrazek

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

Post autor: PAWLAK »

Yudokuno pisze:
Co do Lwowa... Z historii powszechnej jestem dość kiepska, ale o ile pamiętam z wykładów na studiach, to Lwów założył książę halicko-wołyński ( jeden z Rurykowiczów). Dopiero ok. 100 lat później Lwów znalazł się w granicach królestwa polskiego. Tak samo, jak my, o Lwów mogłyby się upomnieć inne kraje "bo kiedyś do nich należał". Mamy Chełm, mamy Przemyśl, za to nasze roszczenia w kwestii Lwowa są raczej wątpliwe...
Mylisz się całkowicie, oczywiście w kwestii historycznej, ale to nie miejsce o dyskusji na te tematy odsyłam do prac Franciszka Jaworskiego.
"W sumie nie zmienia to nic tylko tyle że wyczułeś okazje i ją wykorzystałeś a ja byłem naiwny i dałem się wykorzystać. Nie martw się następnym razem nie będe uprzejmy i miły" AS1 vs. Dymitr

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

karl1299 pisze:
Yudokuno pisze:
Mylisz się całkowicie, oczywiście w kwestii historycznej, ale to nie miejsce o dyskusji na te tematy odsyłam do prac Franciszka Jaworskiego.
no to w takim razie mylą się skrypty uniwersyteckie i profesorstwo, nie ja :D
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

Post autor: PAWLAK »

Yudokuno pisze:
karl1299 pisze:
Yudokuno pisze:
no to w takim razie mylą się skrypty uniwersyteckie i profesorstwo, nie ja :D
A a .. to zwracam honor mylą się i to niestety dość często.
"W sumie nie zmienia to nic tylko tyle że wyczułeś okazje i ją wykorzystałeś a ja byłem naiwny i dałem się wykorzystać. Nie martw się następnym razem nie będe uprzejmy i miły" AS1 vs. Dymitr

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

http://kwejk.pl/obrazek/1996017/ukrainska-falanga.html
Oni to tam jednak potrafią się bawić xD
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Jaka falanga?! No nieważne... W każdym razie dlaczego mamy traktować to poważnie, skoro Ukraińcy mają najwyraźniej świetną zabawę? :P

Wieszkto
Chuck Norris

Naviedzony pisze:Jaka falanga?! No nieważne... W każdym razie dlaczego mamy traktować to poważnie, skoro Ukraińcy mają najwyraźniej świetną zabawę? :P
Bo tam trwają walki podczas których padają hasła używane przez ukraińskich faszystów z czasów 2 wojny , ludzie walczą pod flagami tych że ludzi , wywieszają portrety Bandery w przejętych budynkach .
To jest bunt potomków ukraińskich nacjonalistów którzy zabijali Polaków , kobiety i dzieci w większości w sposób bestialski .
Bo Polski rząd ich wspiera , bo unia ich wspiera . Choć powinni zaprzestać w momencie kiedy oni zaczynają promować faszyzmy i zbrodniczą ideologię,przez którą doszło do masowych mordów na Polakach .
Dla tego należy traktować tych bandytów poważnie , dlatego trzeba ich olać , nie dawać wiz , niech ich tam wybiją .
Dlatego należy ich potępić , za to iż wielbią morderców Polskich dzieci, i promują pamięć o nich .
Tak ja ich potępiam od momentu kiedy zorientowałem się iż to nie jest banda sfrustrowanych studentów , tylko regularne bojówki nacjonalistyczne.

i tak dla jajec Uruk Hai z Berkutu wzajemna wymian uprzejmości
http://www.youtube.com/watch?v=_6JWPK2zWDM

Awatar użytkownika
Siweusz
Kretozord

Post autor: Siweusz »

GrimgorIronhide pisze:
Ziemko pisze:Cholera jak od lapowek sie lysieje to gdzie moje miliony :(
Tą logiką Kudłaty jest wzorem uczciwości i nieprzekupności :mrgreen:

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

właśnie miałem wrzucić ten link z głęboką nadzieją zrobienia z protestujących maszynki do mięsa. To chyba jeden jedyny raz kiedy aż chcę zobaczyć jak ruscy wpadają niczym Bomba
"zrobić porządek"

Zablokowany