Rozpiski Elfów 8 ed. (od maja 2013)

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

ODPOWIEDZ
Sławek
Chuck Norris

Re: Rozpiski Elfów 8 ed. (od maja 2013)

Post autor: Sławek »

chariot z T4 to nieporozumienie :)

BSB tak ubrany zginie bardzo szybko w CC wiec nie wiem czy aż tak potrzebujesz star lancy. Jak dla mnie BSB to 1+ sejv z rerollem :) i SoM.

Wywal le chariot i wstaw kolejnego bolca lub dopakuj WLi :) to na lepsze wyjdzie.

Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Albo_Albo »

Sławek pisze:chariot z T4 to nieporozumienie :)

BSB tak ubrany zginie bardzo szybko w CC wiec nie wiem czy aż tak potrzebujesz star lancy. Jak dla mnie BSB to 1+ sejv z rerollem :) i SoM.

Wywal le chariot i wstaw kolejnego bolca lub dopakuj WLi :) to na lepsze wyjdzie.
BSB nie zginie tak latwo a ze star lanca to dobry kowboj na maszynki a z korona ma + 1 wounda to raz

odnosnie rozpy to wywal tiranoca i lance z nobla daj mu za to star lance a za reszte punktow dopakuj WL

rydwany elfow sprawdzalby sie gdyby byly w corach i byly tansze ew gdyby mialy marki nurgla :) ale jako specjale niestety sa slabe chyba ze na klimatyczne gry z kolegami sam mam 3 ale tak jak mowie na fun rozpy

obecnie gra się na ER, SH, łucznikach, bolcach, WL, PG, orłach i feniksach w różnym ustawieniu czasami do tego dochodzą sisterki

SM, LSG, Speary, rydwany, Shadow Warriors to obecnie gra się tylko na funowych rozpiskach, które są dużo fajniejsze niż turniejowe :)

ajt
Kradziej

Post autor: ajt »

Dzięki za info;) Myślałem, że się dopasuje taki rydwan, ale rzeczywiście od razu padnie;)

WL ładować, jeśli mają być głównie do trzymania maga w 2 szeregu?

Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

jak masz 18 stu to jak chcesz trzymac maga w 2 szeregu ?

ajt
Kradziej

Tylko FCG mieć w pierwszym szeregu i jak co liczyć na stubborna, nie szeregi;) Czy to kulawy pomysł?;)

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Post autor: Ukalez »

Wtedy będą mieli znikomą wartość bojową (mało ataków) i często będą się testować.
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.

Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"

I love this game... :D

ajt
Kradziej

Ale mag będzie w nich dłużej bezpieczny.

Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

WL to wartość bojowa a nie trzymanie maga

tego sie trzyma w PG albo lukach

w WL mozna na poczatku ale pozniej lepiej wyjsc zeby WL byly w cc

ajt
Kradziej

Ale w PG nie będzie tak osłonięty, a żeby dać łuczników, to musiałbym z SH zrezygnować.
Myślałem, że taka opcja z WL jest ciekawa. Oni i tak wypłacą swoje z 3 rzędów, a generał będzie w miarę bezpieczny.

Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

z 3 rzedow to masz 9 atakow WL to nie duzo poza tym jak dostaniesz chalange i polegnie chempion to mag juz jest z przodu poza tym w wWL nie chronia cie snajperki itd poza tym bije 8 WL a 10 ciu stoi to szkoda na nich punktow

Awatar użytkownika
Galharen
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Galharen »

I właśnie przez powyższe wnioski, zastanawiam się nad opcją bsb z BoWD i rozpiską bardziej pod styl msu. Do konkretow jeszcze daleko, ale jak sie pomysł kiedys wyklaruje to dam znać :wink:
Zapraszam do obejrzenia mojej galerii:

Galharen's painting blog

Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

wiesz zalezy na jaki format inaczej sie sklada rozpe na 1000-1600 pts inaczej na 1600-2000 a inaczej na powyzej 2400 oczywiscie pisze o euro bo na fun cy pks czy open to juz mozna kombinowac jak sie chcce chociazby jak ktos tu kiedys pisal Everqueen + SM

ajt
Kradziej

Zawsze moze byc 2 w rzedzie i wtedy nawet po spadnieciu championa jest z tylu;) W WLach tez save przed miscastem jest;) No i moze byc mozliwosc, by w trakcie zrobic reforma, ale takiego, by mag wciaz byl poza walka.

To moze dac ich mniej, a zainwestowac za pkt w co innego?

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Po prostu WL nie są dobrym oddziałem do trzymania maga. Bunkry robi się z mniej wartościowych jednostek. ;)

ajt
Kradziej

A co zapewni mu rownie dobra przezywalnosc?
Nie chce wymieniac SH na lucznikow, bo jakos szczegolnie mi sie nie sprawdzaja. A z PG i tak z magiem nie wejde do CC, wiec juz chyba lepiej pacnac paroma WL;)

Moglby ktos mi podeslac przykladowa na 1600 na sh? Ciekaw jestem, jak by to wygladalo.

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Post autor: Ukalez »

Ja trzymam w WLkach i jest ok, w rozpie nie mam innej piechoty (oprócz 5ki SW). Ale nigdy nie myślałem o ustawianiu ich w 3kach. Po prostu trzeba grać trochę ostrożniej takim klockiem, nie pchać się do przodu, ewentualne szarże muszą być przemyślane. Stawiaj maga na skraju, zawsze to mniej ataków w niego idzie :wink:
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.

Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"

I love this game... :D

Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

ajt pisze:Zawsze moze byc 2 w rzedzie i wtedy nawet po spadnieciu championa jest z tylu;) W WLach tez save przed miscastem jest;) No i moze byc mozliwosc, by w trakcie zrobic reforma, ale takiego, by mag wciaz byl poza walka.

To moze dac ich mniej, a zainwestowac za pkt w co innego?
kolego bohater zawsze do 1 rzedu idzie chyba ze w rzedzie jest fcg i sa tylko 3 miejsca to wtedy w 2 ale jak spadnie champion to mag wedruje na 1 rzad

ajt
Kradziej

Chodziło mi o to, że stoją parami;) Czyli w pierwszym rzędzie będzie 2 z FCG;) I w wtedy nawet jak champion padnie, to mag będzie w drugim;) Ale dobra, nie kombinuje już, jak to ma mały sens;)
Dzięki za opinie

Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

takie przysłowiowe kreski mają rację bytu ale nie w przypadku WL a np łuczników

ajt
Kradziej

A teraz z innej, jeszcze mniejszej, 600pkt beczki;)

Gra na zasady "Border Patrol", które przedstawiają się następująco:
- Armia liczy 600 punktów
- Musi mieć minimum 1 jednostkę Core
- Musi mieć dokładnie 1 Herosa nie przekraczającego 150 punktów
- Ten heros może wydać maksymalnie 25 punktów na magiczne przedmioty
- Nie można brać Lordów ani Specjalnych Postaci
- Trzeba mieć minimalnie jedną jednostkę piechoty, o liczebności minimalnie 10 modeli (nie dotyczy ogrów)
- Można posiadać maksymalnie jedną jednostkę Special (max 300 punktów) LUB jednostkę Rare (max 150 punktów)
- Suma poziomów magii w armii nie może przekroczyć 2
- Bretończycy nie używają swojego Sztandarowego Armii, mimo że normalnie jest obowiązkowy
- Tomb Kings mogą używać zarówno Tomb Princa lub Liche Priesta jako generała i hierofanty zarazem
Jak widzielibyście taką małą ekipę?;)

Ja myślałem o:
1 Mage @ 145.0 Pts
General; Magic Level 2; Lore of Metal
Dispel Scroll [25.0]

14+1 Phoenix Guard @ 300.0 Pts
Halberd; Heavy Armour; Standard; Musician; Keeper of the Flame
Razor Standard [45.0]

14 Archers @ 150.0 Pts
Longbow; Musician

Models in Army: 28
Total Army Cost: 595.0
Ewentualnie z WL zamiast PG.

Albo taką, bez maga:
1 Noble @ 121.0 Pts
General; Lance; Dragon Armour; Ithilmar Barding; Elf Steed
Potion of Foolhardiness [5.0]
Golden Crown of Atrazar [10.0]
Enchanted Shield [5.0]

6+1 Silver Helms @ 191.0 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician; Ithilmar Barding; High Helm

15+1 White Lions of Chrace @ 288.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Lion Cloak; Standard; Musician; Guardian
Banner of the World Dragon [50.0]

Models in Army: 21

Total Army Cost: 600.0
Która lepsza? Co o nich sądzicie? Macie lepsze pomysły? W sumie na pewno macie;)

Możliwe scenariusze (choć mogąsię zmienić) to:
Pierwszy to Potyczka Patroli (Patrol Clash), czyli w skrócie odpowiednik Battleline, choć trwa tylko 5 tur - nie wiem czy to uczciwe, dawne Bp grało się na 8 tur, więc myślę że u nas możemy spokojnie grać 6.

Drugi to Capture, walczy się o coś na środku - do wyboru, skarb, wzgórze, cokolwiek. Wygrywa ten kto na końcu bitwy ma najbliżej jednostkę, musi to być jednostka powyżej połowy stanu początkowego, nie heros, potwór, rydwan ani machina, Trwa 5 tur.

Trzeci Safe as Houses, na stole są trzy domki, zaczyna się 18" od krawędzi, wygrywa ten kto po 5 turach ma jednostki powyżej połowy siły w conajmniej dwóch z tych domków.

ODPOWIEDZ