Jak zachęcić do organizacji mastera?

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Re: Jak zachęcić do organizacji mastera?

Post autor: Lidder »

Dydu, idź dalej. Daj im armie albo niech grają na kartce. Mamy XXI wiek, mogą więc przyjść z laptopem na mastera i grać na UB. :D

Master to turniej wysokiej rangi. Jeśli chcecie obniżać poziom róbcie to na własnym podwórku. Zobaczycie, jak wasza "pomoc" wpłynie na innych graczy. Gracz, który ma dość niskiego poziomu przygotowania innych na lokalu pojedzie na mastera. Szkoda by było jakby zobaczył, że jest tam niższy poziom niż w jego sklepiku mieszczącym 20 osób.

Co pomysł to lepszy. Próbujecie rozwiązać problemy, które sami tworzymy. Master ma przyciągać profesjonalnym podejściem do graczy i hobby. Jak chcecie młodych na turnieju to zróbcie Side Event dla początkujących. 10 stołów, dodatkowy arkusz kalkulacyjny i sędzia to dość, aby pokazać noobom, że warto zainwestować czas i fundusze, aby grać na większych imprezach.

Awatar użytkownika
Niltag
Chuck Norris

Post autor: Niltag »

+1

Mysialem ze na masterach nalezy niwelowac smiecio-armie a nie jeszcze na nie zezwalac ...
"The best defense is a good offense." -Gen. George S. Patton

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

Dymitr, nie wiem jak o was zapomniałem, to tylko jeszcze bardziej pokazuje, ze dwa mastery w miesiącu to zły pomysł.

Tak jak pisałem wcześniej wole grać z szrymi niepomalowanymi figurkami, niż pomalowanymi krowami, glutami z plateliny czy kukułkami z Zakopanego.

Awatar użytkownika
Niltag
Chuck Norris

Post autor: Niltag »

Dydu pisze:
Tak jak pisałem wcześniej wole grać z szrymi niepomalowanymi figurkami, niż pomalowanymi krowami, glutami z plateliny czy kukułkami z Zakopanego.
a ja jaestem za tym aby i jedno i drugie i trzecie zniknelo ze stolow na masterach...
"The best defense is a good offense." -Gen. George S. Patton

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Fajnie jest zachęcać młodych graczy takim np. brakiem wymogu pomalowanej armii.
Ale ja osobiście na takiego mastera nie chciałbym jechać.

Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Albo_Albo »

niepomalowane armie przecież mogą być na lokalach a na masterach jednak chyba fajnie trzymać poziom

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

warto tez zastanowic sie czy np. terki z tyranidow lub podobne fellbaty powinny przechodzic na turniejach, czy tez moze oprocz niepomalowanych armii traktowac tez odpowiednio proxy.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

IMO nie warto. Jeśli konwersja jest udana, to super.
Jeśli to prostu konwulsja/prox, to out ze stołu. Niestety nie wszystkie mastery rygorystycznie tego przestrzegają.

Awatar użytkownika
Janus
Masakrator

Post autor: Janus »

Jestem młodym graczem [w tym roku 18:D] byłem już na 3 Masterach i opiszę mastery z mojej strony:
1. Dojazd- o ile wcześniej będę wiedział, że mogę jechać, to sobie załatwię dowózkę samochodem / kupię tani bilet, czyli mały kłopot. Koszt ~80 zł.

2. Wpisowe 50-60 zł to sporo, ale też zależy od ogólnej organizacji. Na DMP i w Babicach warunki były dużo gorsze niż w Krakowie. Brak obiadu, ciemna sala. Proponowałbym obniżenie wpisowego dla osób do 20 roku [jeszcze nie pracują] do 15-20 zl. Gdy jest smaczny obiad/ obiad sobota+niedzela to może zostać te 50 zł.

3. Nocleg - ani razu nie spałem na sali, koszt za hotel jest około 60 zł. Gdy jest obiad wliczony w cenę i weźmie się kanapki, to całość z żarciem i piciem ~ 100zł

4. Modelarka. Jak dla mnie np. w Krakowie zabrakło tego, aby każdy model był pomalowany na przynajmniej 3 kolory. Nie jest to przestrzegane. Spotkałem się z kilkoma armiami, gdzie kilka modeli [~10-30] było tylko po sprejowanych na czarny kolor. To rzuca się w oczy. Młody gracz może zazwyczaj pożyczyć armię pomalowaną, więc to nie jest problem.

A więc podsumowując: Uważam, że rozwiązaniem na zwiększenie liczby młodych osób byłoby zmniejszenie wpisowego/ 2 obiady. Wtedy można się zmieścić w okolicach 200-250 zł. Przestrzeganie wymogu 3 kolorów / albo lepiej zasada, że podkład nie może przebijać na wierzch modelu, bo kto nie lubi popatrzeć na piękne armie. Oraz poprawienie miejscówek turniejowych [oświetlenie, sanitarka, bufet, zegar, nagłośnienie]
Pozdro
Obrazek
Wind Sower pisze:Nawet w średniowieczu papież nerfił strzelanie.
"Jak ja nie cierpię Vampirów"

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

Jednak zostawił bym to po stronie organizatora ile kto ma płacić za wjazd :)
Jeśli ktoś chce organizować mastery za darmo niech to robi. Jak ktoś inny za 100 nawet wejściówkę to najwyżej nie będzie miał chętnych i następnym razem nie dostanie mastera.
Ostatnio zmieniony 4 lut 2014, o 19:01 przez ślivek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Janus
Masakrator

To był przykład, wtedy ładnie mieści się w 200 zł, a raz na 2 miesiące można tyle wydać.
Obrazek

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

Janus pisze:Jestem młodym graczem [w tym roku 18:D] byłem już na 3 Masterach i opiszę mastery z mojej strony:
1. Dojazd- o ile wcześniej będę wiedział, że mogę jechać, to sobie załatwię dowózkę samochodem / kupię tani bilet, czyli mały kłopot. Koszt ~80 zł.

2. Wpisowe 50-60 zł to sporo, ale też zależy od ogólnej organizacji. Na DMP i w Babicach warunki były dużo gorsze niż w Krakowie. Brak obiadu, ciemna sala. Proponowałbym obniżenie wpisowego dla osób do 20 roku [jeszcze nie pracują] do 15-20 zl. Gdy jest smaczny obiad/ obiad sobota+niedzela to może zostać te 50 zł.

3. Nocleg - ani razu nie spałem na sali, koszt za hotel jest około 60 zł. Gdy jest obiad wliczony w cenę i weźmie się kanapki, to całość z żarciem i piciem ~ 100zł

4. Modelarka. Jak dla mnie np. w Krakowie zabrakło tego, aby każdy model był pomalowany na przynajmniej 3 kolory. Nie jest to przestrzegane. Spotkałem się z kilkoma armiami, gdzie kilka modeli [~10-30] było tylko po sprejowanych na czarny kolor. To rzuca się w oczy. Młody gracz może zazwyczaj pożyczyć armię pomalowaną, więc to nie jest problem.

A więc podsumowując: Uważam, że rozwiązaniem na zwiększenie liczby młodych osób byłoby zmniejszenie wpisowego/ 2 obiady. Wtedy można się zmieścić w okolicach 200-250 zł. Przestrzeganie wymogu 3 kolorów / albo lepiej zasada, że podkład nie może przebijać na wierzch modelu, bo kto nie lubi popatrzeć na piękne armie. Oraz poprawienie miejscówek turniejowych [oświetlenie, sanitarka, bufet, zegar, nagłośnienie]
Pozdro

80 zł za dojazd? Jak Ty to robisz?
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Dymitr

zniżka 50% na pkp robi swoje to raz :P a dwa no jak pełne auto jedzie (4/5 chłopa) no to za te 320-400 zł idzie już na mastera dojechać w obie strony?
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Awatar użytkownika
Janus
Masakrator

Wystarczy zarezerwować odpowiednio wcześniej. Polecam Polski Bus. Z warszawy do Krakowa i z powrotem tyle wyszło, a była rezerwacja na 4 dni wcześniej. Na benzynę w 4 tez da się złożyć za tyle.
Obrazek

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

strasznie duzo Wam wychodzi. Za 80 zł w pkp to mozna cala Polskę przejechać. Autwm nigdy nam nie wyszlo wiecej niz 45 zl na glowe :)
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

+1

My się klepaliśmy po 45 na Kraków. Wyjątek to Gorzów i Gdańsk - przy dużej furze można i 100 na łba beknąć.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Zniżki dla bezrobotnych, inwalidów i kobiet! Pora podnieść podatek masterowy. :D

Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Wojtuś »

Dobra, moje zdanie może coś wnieść. Zwłaszcza, ze jestem jedynym malolatem regularnie lapiacym mastery.
Młodzież jest ambitna i entuzjastyczna. Mnie pare lat temu zachęciły między innymi male sukcesy i duma z siebie. Do tego środowisko mnie miło przyjęło, no i z pewnoscia miałem ogromne wsparciei pomoc ze strony klubowiczow.
Mastery to też były dobre imprezy, które jeszcze pamiętam, a ostatnio podupadly.
Wy jak mieliście te 17 lat i jeździliscie na mastery, to mieliscie rowiesnikow, ja na poczatku tez, bez tego nie ma opcji.

A koszt jaki przedstawił janus jest dwukrotnie zawyzony.
Biletv podróżnika to opcja za 70 idealnie pasujaca na mastery.
Kimac zawsze w sumie można gdzieś za darmo.
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

jak mielismy po mniej lat to jezdzilismy na mastery spac pod kaloryferem i chlać

Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Albo_Albo »

dzisiejsze małolaty lubią all inclusive ;)

ODPOWIEDZ