[Katowice; 02.03.]EURO w RUDYM GOBLINIE

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
QQrydza
Prawie jak Ziemko

Re: [Katowice; 02.03.]EURO w RUDYM GOBLINIE

Post autor: QQrydza »

Durin pisze:Miarka, book, templaty, rozpiska CZYTELNA, czy +5 czy -5 bez znaczenia, ale powinieneś to sprawdzać:)

Za niewielkim hobby bym był, bo motywuje do malowania, ze mną tak było przynajmniej
To musismy jeszcze jakoś oceniąc skilla na turniejach, żebyś go wyrobił - bo ja wiem, może jakieś nagrody dla top15 na początek :) ?
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Bretonnian
Falubaz

Post autor: Bretonnian »

Też wolę grać z pomalowaną schludnie armią niż z szarą czy srebrną armią.

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Nie namawiam tylko wyrażam swoje zdanie;p

Pamiętam mój pierwszy turniej w życiu, w Bardzie, który przegrałem ze względu na hobby, przez to wydarzenie pomalowałem armie:)
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Smęty hobbystów :D
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Heretic
Falubaz

Post autor: Heretic »

@ Jankiel jeżeli zmienię to przed pomalowaniem, żeby nikt mi nie zarzucił, żę robiłem to ze względu na siebie.

@ Bretonian ja też, ale nie wyobrażam sobie sytuacji, że ktoś nie wygrywa turnieju, bo ktoś inny miał lepiej zrobione podstawki. Sam miałem tak dwa razy w Jorgusiu.

Mnie motywuje do malowania nie ilość punktów na lokalach, lecz wstęp na DMP.

Dołączyłem nowe zasady. Wklejam też tutaj.

Punktowanie przygotowania do turnieju:

W razie braku choćby jednej z następujących rzeczy:czytelnej rozpiski( przez czytelność rozumiem mozliwość jej odczytania oraz zaznaczenie każdej rzeczy, którą dany unit posiada wraz z kosztem punktowym) miarki, kości(przynajmniej 10-ciu), podręcznika armii, wzorników(tych, które mogą być użyte), movement trayów( których brak utrudnia grę np. pod hordę 30 orków) oraz dobrych chęci :P , gracz otrzyma karę - 7pkt do klasyfikacji ogólnej
Ostatnio zmieniony 9 lut 2014, o 20:40 przez Heretic, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiara, że is­tnieje bóg i Niebo, że Ma­ria nig­dy nie umarła, że Je­zus nie miał ziem­skiego oj­ca i chodził po wodzie, że mod­litwy zos­tają spełnione, — żad­ne z tych prze­konań nie jest po­par­te do­woda­mi. A jed­nak wierzą w nie mi­liony ludzi. Być może jest tak dla­tego, że po­wie­dziano im, by w to wie­rzy­li, kiedy by­li tak ma­li, że wie­rzy­li we wszys­tko.

- profesor Richard Dawkins

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

ze tak zacytuje klasyka - Robert, jakbyś zagrał lepiej to byś wygrał!
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

Heretic pisze: @ Bretonian ja też, ale nie wyobrażam sobie sytuacji, że ktoś nie wygrywa turnieju, bo ktoś inny miał lepiej zrobione podstawki. Sam miałem tak dwa razy w Jorgusiu.
Nikt nie każe orgowi robić szatańskosurowej hobbystyki, wystarczy łagodna :)
Puszka Pandory, o immersji w grach
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

Heretic pisze:@ Jankiel jeżeli zmienię to przed pomalowaniem, żeby nikt mi nie zarzucił, żę robiłem to ze względu na siebie.

W razie braku choćby jednej z następujących rzeczy:czytelnej rozpiski( przez czytelność rozumiem mozliwość jej odczytania oraz zaznaczenie każdej rzeczy, którą dany unit posiada wraz z kosztem punktowym) miarki, kości(przynajmniej 10-ciu), podręcznika armii, wzorników(tych, które mogą być użyte), movement trayów( których brak utrudnia grę np. pod hordę 30 orków) oraz dobrych chęci :P , gracz otrzyma karę - 7pkt do klasyfikacji ogólnej
chyba zbyt restrykcyjne

ktos kto nie bedzie miał kostek -7pkt?
a wszystko inne
albo duzy wzornik na misscasta bo raz na ruski rok mi sie cos takiego moze zdazyc
#-o
(rozumiem -1p za każdy brak ale to...)

Awatar użytkownika
Heretic
Falubaz

Trzeba mieć wszystko . To nie jest trudne. A solidna kara zmobilizuje, żeby pamiętać o szczegółach.

Używanie wzorników przy miscastach jest częste. Poza tym zawsze możesz chcieć rzucić dużą pitkę albo słońce.
Wiara, że is­tnieje bóg i Niebo, że Ma­ria nig­dy nie umarła, że Je­zus nie miał ziem­skiego oj­ca i chodził po wodzie, że mod­litwy zos­tają spełnione, — żad­ne z tych prze­konań nie jest po­par­te do­woda­mi. A jed­nak wierzą w nie mi­liony ludzi. Być może jest tak dla­tego, że po­wie­dziano im, by w to wie­rzy­li, kiedy by­li tak ma­li, że wie­rzy­li we wszys­tko.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

No bez jaj. Nie wyobrażam sobie, że przegram turniej przez brak jednej kostki. Przecież liczy się skill :mrgreen:
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Heretic
Falubaz

Jankiel pisze:No bez jaj. Nie wyobrażam sobie, że przegram turniej przez brak jednej kostki. Przecież liczy się skill :mrgreen:

:lol2: :lol2: :lol2:

Kuba chodzi o to, żeby każdy miał wszystko i nie spowalniał gry, przez pożyczanie osprzętu. Pomalowanie to jednak coś innego. Podchodząc do tego w ten sposób musiałoby nie byś żadnych restrykcji.

Awatar użytkownika
Twister
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Twister »

Jak dla mnie wszystko ok, poza templatkami ponieważ mam jeden zestaw na spółę ze swoim głównym wrogiem - Pinką ;)
Tak więc przejdzie jeżeli ona będzie mieć np mały naleśnik, a ja duży?? ;) Ewentualnie będziemy się drzeć przez całą salę gdy zajdzie potrzeba ich użycia.

Awatar użytkownika
Heretic
Falubaz

Panowie czy tak trudno kupić sobie zestaw wzorników za 30 zł z wysyłką na Allegro.

Przyjmijmy coś takiego.

Pod względem możliwości wzorników typu placek na okoliczność miscasta, nie trzeba ich mieć.( np ktoś, kto używa lore of heaven). Tam nie ma czarów plackowych, więc nie wymagam. Natomiast jak ktoś ma death lub shadow to już tak( bo pitka, bo słońce, bo zaskrońce)

Czy tak może być??

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

brzmi dobrze.
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Robert
przechodzisz z jednej skrajnosci w drugą

Jeżeli uważasz ze ktos będzie przeszkadzał na turnieju bo nie bede miał jednego z powyższych tak bardzo ze warto mu dać 7pkt karnych (np za brak kostek bo ma 9...)
??
-1p by wystarczył za kazde z listy

Awatar użytkownika
Heretic
Falubaz

Grzesiu ja mogę komuś pożyczyć dwie kostki albo placek, którego sam nie używam. Chodzi o minimum jakiegoś podejścia. Tak, żeby ktoś podjął tyle trudu, żeby napisać Pm-kę lub zadzwonić, a nie mieć wszystko w ...

Moim zdaniem ktoś w ogóle nie będzie przeszkadzał nie mając kostek czy durnych wzorników, ale większości graczy, którzy nawet w tym momencie piszą do mnie Pm-ki, tak. Jako organizator chcę uwzględniać zdanie większości.

Awatar użytkownika
Twister

Post autor: Twister »

Tak w ogóle, to jak grając w wfb można nie mieć kostek??? :]

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Twister pisze:Tak w ogóle, to jak grając w wfb można nie mieć kostek??? :]
normalnie mozna zapomniec ...

ja ost nie wzialem rozpy ale na szczescie mialem na forum wiec mozna było sobie poradzic

a szkoda bo nazwałem sobie nawet bohaterów :(

Marek B.

Post autor: Marek B. »

Zgadzam się z Robertem, że rozpiski pisane na kartkach powinny być w istotny sposób karane.
Grając, nie raz sprawdzam złożenie bohaterów i wyjątkowo irytuje mnie kiedy nie ma ich opisu.
Grając z ludźmi których znam nie odczuwam w zasadzie potrzeby sprawdzania prawidłowości punktowej złożenia armii.
W innym przypadku, gdy tego zaufania brak jest to mocno wkurzające.

Mimo powyższego rozmiary kary punktowej uważam za mocno przerysowane.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Robert nie rób scen, daj -3/4 pkt za brak akcesoriów, tyle się zawsze dawało za tą kategorię i nie widzę sensu, żeby brak przygotowania był karany tak dotkliwie.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

ODPOWIEDZ