RUM-ors 8 ed Brodacze.

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Re: RUM-ors 8 ed Brodacze.

Post autor: Kołata »

Ale jojczycie :lol2:
Booka w łapkach chyba nikt nie ma, ale do księgi krzywd już ustawiacie się w długiej kolejce :mrgreen:

Mi tam się te ploty podobają. Piechota ma wreszcie jakiś wygar i przeżywalność jak na krasnoludów przystało. Żyrki w specjalach zapowiadają się super i zastąpią klopy w niszczeniu piechoty. Maszynki będą robiły swoje i tak, po prostu będzie można ich mniej wystawić, np. poprzestać na 2 armatach.

Bretka tak gra. 2 maszyny, 2 kloce, mocni latacze. To i Dwarfy tak mogą grać :mrgreen:

Awatar użytkownika
klakson
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: klakson »

Bocian pisze:(no kurde, ale żeby krasnoludzki król nie był turbotwardzielem - to mnie MEGA WKURZA, jak to się ma do fabuły, fluffu, no come on!)
Na razie wychodzi, że może ;) Jezeli sie potwierdzi że shieldbearers daja +2W. To możesz mu sklecic ciekawy armor. +1T i +1W. Mysle że starczy jeszcze ptk na 4+ warda i masz turbotwardziela ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Filup
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Filup »

klakson pisze:
Bocian pisze:(no kurde, ale żeby krasnoludzki król nie był turbotwardzielem - to mnie MEGA WKURZA, jak to się ma do fabuły, fluffu, no come on!)
Na razie wychodzi, że może ;) Jezeli sie potwierdzi że shieldbearers daja +2W. To możesz mu sklecic ciekawy armor. +1T i +1W. Mysle że starczy jeszcze ptk na 4+ warda i masz turbotwardziela ;)
Ktory moze sie posmyrac po jajkach, bo jego turbo sila 4 pozabija ze 2 szczury na ture... warto?

Edit: Ok, dasz mu GW i bedzie mial S6... to juz cos. Tyle ze w tej konfiguracji bedzie mega drogi.
"If its made by a Dwarf, keep it. If its made by a Human, sell it. If its made by an Orc, bin it. If its made by an Elf, burn it !!! " - Perv
www.facebook.com/XIIIKohorta

Awatar użytkownika
klakson
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: klakson »

Dwurak. Shieldbearers, 2x rune of iron, r of stone i 4+ ward... Jezeli wszystkie ploty sie potwierdza to 1+ as, 4+ ws, 6T i 6W...

Musi sie zmiesici no bez jaj...:D
Ostatnio zmieniony 12 lut 2014, o 11:59 przez klakson, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Spawn
Chuck Norris

Post autor: Spawn »

@Barbarossa - to chyba oczywiste dlaczego są bardziej pancerne. Mają T3, a dwarfy T4,5 i więcej. No i DE mają kawalerię.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Jesli hammererzy maja faktycznie s6 i 2 ataki to rozważanie o pancernych nie zniszczlanych krasnoludzkich napierdalczach możecie do bajek odłożyć albowiem nie będzie potrzeby ich wystawiać. Hamki same pokroją wszystko...
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

no mają, to już od zeszłego tygodnia wiadomo przecież
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Bocian pisze: Może powoływanie się na autorytet to słaba argumentacja, ale jeśli tak doświadczony gracz jak Barbarossa dostrzega znerfienie armii, to jednak coś jest na rzeczy.
Raczej stary maruda niż autorytet, do tego po długiej przerwie :)

Ponadto na 100% rozpa krasnoludów zawierająca 3 działa (jeśli faktycznie jest D6) i 6 x gyros będzie przerąbana, bo szybko rozwala piechotę i monstery przy ogromnej manewrowości - nie można się nawet do końca schować za górką przed bombami. Z runami/vanguradami to prawie 1200 punktów, drugą połowę trzeba przeznaczyć na mocno średnie oddziały core, herosów i jakieś drobne dodatki i mamy wspaniałą armię do Fantasy 40k.

Natomiast wygląda na to, że w celu sprzedaży jak największej liczby żyrosów GW znerfiło prawie wszystkie inne opcje. W niezabijalne kloce składające się z 25 modeli z M3 po prostu nie wierzę, hamki być może dają cień nadziei z dwoma atakami, ale mam wrażenie, że podobnie jak egzecy w praktyce okażą się zbyt podatni na wystrzelanie. Jeśli z 30 modeli piechoty do linii wroga dociera 15, to już naprawdę nic nie zrobi sensownego, takie są teraz realia.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

okurdemol pisze:O Wieli Moderatorze, mam nadzieje, że post ten zostanie potraktowany jako komentarz coś wartościowego wnoszący do dyskusji.

Otóż padło tu wcześniej (zanim moderacja zajęła się moderacją) pytanie o koszt booka, który na stronce GW wynosił 150 zł. :shock:
Ponieważ zawodowo składam i projektuje książki, chciałbym zaznaczyć, że cena ta jest nieadekwatna do kosztów produkcji.
Bo cóż my tam mamy:
1. Oprawa twarda, klejona, bądź szyto-klejona, ew. szyta (w to ostatnie nie wierze).
2. Wkład najprawdopodobniej na kredzie 90 gram. Bo zwykły papier offsetowy do ilustracji kolorowych się nie nadaje. Ew. papier spulchniany.
3. Skład można by potraktować jako "naukowy" w każdym razie raczej nie tzw. utrudniony.
Jeśli dodamy do tego, że w offsecie (bo w takiej technologii się drukuje) koszt jednostkowy maleje wraz z ilością egzemplarzy, to koszt booka gdy już wyjedzie z introligatorki wynosi nie więcej niż 30 zł (przy około 1000 egzemplarzy)i maleje wraz z ilością egzemplarzy, a raczej GW nie zamówiło 1000 a więcej. Jestem też przekonany o tym, że mają swoją "zaprzyjaźnioną drukarnię", która na pewno chętnie zejdzie im z ceny, aby utrzymać klienta. Nie wiem gdzie oni to będą drukować, ale nawet jeśli by to było w Chinach i trzeba by doliczyć koszty transportu, to absolutnie 150 zł nie jest ceną adekwatną.
Pozdrawiam
To był merytoryczny post. Takie lubię :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Jeśli z 30 modeli piechoty do linii wroga dociera 15
Optymista :mrgreen: Hamki gdzies dojdą, hehehe :mrgreen:
Ta koncepcja Barbarossy ma jakas tam rację bytu, żal w tym, ze trzeba bedzie kupić od nowa całą armię. Co do przerabania, to się nie zgadzam - są czary i itemy nie pozwalające latać, więc lewatywa sie szybko znajdzie. Samymi żyrkami demisiów, dział czy steam tanka nie zastrzelisz, takie imperium odstrzeli Ci działa i jest po grze..

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

To ja chyba zostane przy moich wampirach.

Śmiech na sali troszke. Ale golonka ma racje. Da sie złożyć coś sensownego ala corner hammer + gyrosy. Smutne. Ale przynajmniej niezłe pierdolniecie w combacie bedzie.
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Rakso_The_Slayer pisze:
okurdemol pisze:O Wieli Moderatorze, mam nadzieje, że post ten zostanie potraktowany jako komentarz coś wartościowego wnoszący do dyskusji.

Otóż padło tu wcześniej (zanim moderacja zajęła się moderacją) pytanie o koszt booka, który na stronce GW wynosił 150 zł. :shock:
Ponieważ zawodowo składam i projektuje książki, chciałbym zaznaczyć, że cena ta jest nieadekwatna do kosztów produkcji.
Bo cóż my tam mamy:
1. Oprawa twarda, klejona, bądź szyto-klejona, ew. szyta (w to ostatnie nie wierze).
2. Wkład najprawdopodobniej na kredzie 90 gram. Bo zwykły papier offsetowy do ilustracji kolorowych się nie nadaje. Ew. papier spulchniany.
3. Skład można by potraktować jako "naukowy" w każdym razie raczej nie tzw. utrudniony.
Jeśli dodamy do tego, że w offsecie (bo w takiej technologii się drukuje) koszt jednostkowy maleje wraz z ilością egzemplarzy, to koszt booka gdy już wyjedzie z introligatorki wynosi nie więcej niż 30 zł (przy około 1000 egzemplarzy)i maleje wraz z ilością egzemplarzy, a raczej GW nie zamówiło 1000 a więcej. Jestem też przekonany o tym, że mają swoją "zaprzyjaźnioną drukarnię", która na pewno chętnie zejdzie im z ceny, aby utrzymać klienta. Nie wiem gdzie oni to będą drukować, ale nawet jeśli by to było w Chinach i trzeba by doliczyć koszty transportu, to absolutnie 150 zł nie jest ceną adekwatną.
Pozdrawiam
To był merytoryczny post. Takie lubię :)
Ale zapominacie tu o fakcie, że to jest sam koszt wydruku, treść za darmo się nie zrobiła ;)
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Apropos lorda, to z samymi tarczownikami ma 5W i pewnie 1+ save'a. Do tego 7ws, 5t i niezbyt dużą podstawkę. Także to chyba styka jeśli chodzi i przeżywalność, ortodoksi mogą mu coś jeszcze dokupić (warda czy -1 do hita). Ale przede wszystkim to trzeba mu skleić taką siekierę, żeby każdy srał w gacie na sam jej widok.
Np za 125 pts taka siekiera:
Rune of Cleaving - 65 punktów. AP, +1S, KB.
Rune of Might - 25 podwaja siłę przeciwko T5
Master Rune of Swiftness - 25 punktów, Always Strikes First
Rune of Speed - 10 punktów, +2I

4 ciochy z ASF z dobrą inicjatywą (6-7?) z S5 AP/s10 KB. Przed taką siekierą spier*ala prawie wszystko w battlu. A pewnie da się fajniejsze złożyć jak sie dłużej pomyśli.
Ja wiem, że trzeba najpierw dojść do kombatu, ale w większości matchupów da się. Zwłaszcza, że można go z tego co głoszą ploty wpakować w kloc z vanguardem.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Kołata - tylko pytanie jak się mieszczą runy na itemach. Jeśli będzie np. max 3 runy na item i stackowane runy też się do tego wliczają to raczej z runicznymi kosami się nie poszaleje.
Obrazek

Vincenty
Warzywo

Post autor: Vincenty »

Kołata pisze: Np za 125 pts taka siekiera:
Master Rune of Swiftness - 25 punktów, Always Strikes First
Rune of Speed - 10 punktów, +2I

no chyba niestety nie bo ograniczenie max 3 runów na itemie chyba zostało

Edit:
ehh Rakso pierwszy ;)
Ostatnio zmieniony 12 lut 2014, o 12:38 przez Vincenty, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Miko
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Miko »

Maz 3 runy na przedmiot, runa 2 lvl zajmuje 2 sloty, runa 3lvl zajmuje 3, więc takiej broni nie stworzysz.

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Post autor: Golonka »

Max 1 master runka i max 3 runki na przedmiocie :D
Furion pisze:
@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
No, becouse no.

Bjouy
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Bjouy »

Rakso_The_Slayer pisze:Nie wiem gdzie oni to będą drukować, ale nawet jeśli by to było w Chinach i trzeba by doliczyć koszty transportu, to absolutnie 150 zł nie jest ceną adekwatną.
Pamiętajmy że to cena sugerowana. W Polsce nie problem kupić znacznie taniej.
Pomyślcie jaki absurd cenowy pojawia się, gdy cena za tłumaczone kodeksy do 40k w miękkiej oprawie jest taka sama jak za angielskie w twardej.
Póki co z tych wszystkich niusów wychodzi na to, że od żyrosów/bomberów zaroi się na stołach. Czy to defens, czy ofens, będzie się opłacał. Chciałbym jednak zobaczyć na stołach hordy krasnoludzkiej piechoty...

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Me noob.
Ale można to łatwo zmienić:

Rune of Striking - 35 punktów, +1WS, przerzut to-hit w CC

Zamiast ASF jest normalny przerzut na hita i +1ws. Też spoko opcja :)

Awatar użytkownika
Miko
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Miko »

Ciągle nielegalny zestaw ;)
Masz, 3 runy Cleaving + 1 runa Might + 2 runy Striking = 6 run, o 3 za dużo :)

ODPOWIEDZ