Plotki na temat army booka do 7. edycji
Moderator: Yudokuno
Qrcze ale wymagania ....jarlaxle17 pisze:Moje marzenie COK +1 A +1S 25punktów hate/killingblow dla całej armii
Jak dla mnie muszą zamienić:
warriorzy - stanieli by tak o 1 punkt, +możliwość brania sztandaru
korsarzy - ward 5+ / kusza
DR- stanieli by tak
egzekutorzy 1+S 1+A stowzyłbym coś na a la chaos armor - Black armor - 4+ /3+ na obstrzał - BG (to samo)
wiedzmy ward 5+
cok pisałem
harpie staniały by tak o punkta
shades +zatrute strzały bs5
rydwan... tak jak jest teraz
hydra(siedmiogłowa) as +3 ward 5+ regeneracja a7 w7 t5 s6 zatrute ataki
łeska z s4 - i niech kosztuje koło 300
bolce... 80 punktów
BG pisałem wcześniej... ward 4+
(smok s7, matysia ward 5+ i nie zjada slota )
a co do zasad dla całej armii killing mało realny, ale fajny... hate może
Worriorsi to i tak już tani sa :]
COK za 25 pkt? hehe dobre ... wątpię by staniały
Korsarze z wardem ... niby skąd by to wzięli :/ jakoś tak z d.. on sie nie bierze.
Hydre tez przegiąłeś.. lepsza od smoka by była! .. no może teraz ja przesadzam
Bolce będą tyle samo kosztować co u HE....
No... jedyne co częściowo mogę sie zgodzić to Hate dla armii ... chociaż to tez niezbyt pomocne jak zawsze musisz gonić :/
O KB zapomnij... jaki sens miedzy innymi mieliby egzekutorzy?!
- Paraszczak
- Falubaz
...od razu na 2+ z rerollem...
...potrójnym...
Apeluję o rozsądek w tym temacie, bo normalnie oczy zaczynają boleć od czytania.
Hydra. As 3+ ,Regen 4+, Ward 5+ na 7W z T5...rofl...
...potrójnym...
Apeluję o rozsądek w tym temacie, bo normalnie oczy zaczynają boleć od czytania.
- Temple Guard
- Falubaz
Co do moich ulubieńców Black Guard to chiałbym, żeby mieli save 4+ (zbroja - odpowiednik gromrilu, full plate'a, chaos armour), bazową S4 (czyli z halabardą S5) i możliwość wzięcia sztandaru z wardem od strzelania na 5+ (kilka armii takowy posiada). Zasady specjalne (eternal hatred i stubborn) takie same jak są, bo są bardzo fajne. Gdyby do tego dodać "armour piercing", o którym słychać w plotkach to większość wrogów trafialiby na 3+ z przerzutem (czyli trafialiby w 88.8% !) z S5 armour piercing (czyli -3 do save'a) i to by była już niezła siła przebicia - idealne na typową piechotę z T3 i save'm na 4+, bo ranimy na 2+ i całkiem zdejmujemy save'a. Pozostałe statystyki bez zmian, bo są bardzo w porządku. Koszt bez zmian lub o 1 punkt mniej. Jeśli uważacie, że przeginam to popatrzcie, co zrobili z odpowiednikiem BG - Phoenix Guard w HE. Zachowali fear, dostali za darmo (!!!) warda na wszystko na 4+ i do tego ASF.
Gwardia umiera, ale się nie poddaje
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
osobiste to uważam że PG zostali przegięci na maxa ... teraz nie m a jak tego ugryść:/ Chyba tylko fart jakiś ze zaszarżujesz i sie nie odbijesz:]
Ja tam jestem fanem COC ... szkoda że nieco w Erracie rozmineli sie z flufem DE... wkoncu COC dostawali tylko najbardziej zasłużeni itp.. a tu LD8...
Ja tam jestem fanem COC ... szkoda że nieco w Erracie rozmineli sie z flufem DE... wkoncu COC dostawali tylko najbardziej zasłużeni itp.. a tu LD8...
PG sa super, bo jak ktos ich duzo wystawi to mamy bunkier co nic nie robi za 350 pkt. Jak wystawi sie ich malo.. to spada z byle Cr bo z sila 4 nic nie zrobia. Jedyne co robia lepiej od innych to ze maja us5+ i moga wziac banner of sorcery.
problem z BG jest taki ze chcac grac na he w tej opcji z eternal hatred i stubborn to byle he ich posieka zanim sami zaatakuja.. co jest imo glupie. Trzeba wykminic taka zasade ktora pozwoli piechoce De zrobic cokolwiek w starciu z piechota HE. Bo co bysmy nie poslali to he to zjedza, no moze nie archerzy ale od LSG i spearmenow w gore....
problem z BG jest taki ze chcac grac na he w tej opcji z eternal hatred i stubborn to byle he ich posieka zanim sami zaatakuja.. co jest imo glupie. Trzeba wykminic taka zasade ktora pozwoli piechoce De zrobic cokolwiek w starciu z piechota HE. Bo co bysmy nie poslali to he to zjedza, no moze nie archerzy ale od LSG i spearmenow w gore....
- Temple Guard
- Falubaz
Aż tak źle nie jest. Rzeczywiście PG zyskali niespotykalną przeżywalność jak na elfią piechotę. Ale trzeba pamiętać, że mają tylko 1 atak z S4, więc muszą bazować głównie na static CR, bo za dużo nie zabiją. A static CR w ich wypadku kosztuje bardzo dużo (PG kosztuje 15 punktów, czyli pełny szereg kosztuje aż 75 punktów, a o outnumberze raczej mowy nie będzie). Przez to jest ich w stanie pogonić nawet standardowa piechota z S3, T3 i savem 4+, mająca sztandar, 3 szeregi i przewagę liczebną. Oczywiście najpierw muszą zdać strach i potem muszą mieć nienajgorsze rzuty. No i zawsze można wjechać PG na flankę i wtedy już leżą i kwicząAndy pisze:osobiste to uważam że PG zostali przegięci na maxa ... teraz nie m a jak tego ugryść:/ Chyba tylko fart jakiś ze zaszarżujesz i sie nie odbijesz:]
- Temple Guard
- Falubaz
Na pewno PG będą groźni, (szczególnie gdy dostaną warbanner i może nawet BSB, by poprawić im CR), ale na pewno nie będą nie do pokonania. Oby BG też byli mocni w nowym booku.
Ja jestem za, dajmy im i warbanner i BSb i jeszcze dorzucmy tam generala.... mamy oddzial niezniszczalny.. huuuurrraaa .... chwilka, przeciez ten oddzial nic nie robi. A jak reszta wysokich juz zniknie ze stolu sam odzial PG rady nie da, albo zostanie nic nie robiac.
No co pomarzyć każdy może... i obyście się nie zdziwili jak dopakują hydrę - ja wierze, że za rok to będzie całkiem nowa silna armia...Apeluję o rozsądek w tym temacie, bo normalnie oczy zaczynają boleć od czytania.
Ze wszyskich piechot elitarnych HE najbardziej będę się cieszył jak spotkam na stole PG. Wystarczy zredukować do dwóch szeregów i sztandaru i można spokojnie przepychać goblinami z siatkami od frontu. Nie ma co, prawdziwa piechota na wypasie.Andy pisze:osobiste to uważam że PG zostali przegięci na maxa ... teraz nie m a jak tego ugryść:/ Chyba tylko fart jakiś ze zaszarżujesz i sie nie odbijesz:]...
A licky boom boom down!!!
Eee no bez nadinterpretacji ... wszystko można zjeść! Ale liczy sie nakład środków jak spożytkujemy na osiągnięcie takiego celu.
Pewnie że wystarczy zredukować ich do 2 szeregów i potem nawet byle oddzialik ich może zjeść... ale najpierw trzeba to zrobić ... a w międzyczasie DP podjeżdżają nam pod sam nosy i co ... i kicha! wytłuką nam co słabsze jednostki i kupa rzucą sie na resztę.
Wszystko zależy od tego jak sie zaplanuje taktykę... tłuczemy po czymś silniejszym czy tłuczemy wpierw słabiznę itd...
nie lubię delegacji na temat co jest lepsze a co nie ... wszystko odpowiednio zastosowana ma swoja wartość... takie rozważania na temat ta jednostka jest lepsza od tej ma sens tylko gdy oceniamy 1 na 1 a nie w kontekście "bitwy"...
Pewnie że wystarczy zredukować ich do 2 szeregów i potem nawet byle oddzialik ich może zjeść... ale najpierw trzeba to zrobić ... a w międzyczasie DP podjeżdżają nam pod sam nosy i co ... i kicha! wytłuką nam co słabsze jednostki i kupa rzucą sie na resztę.
Wszystko zależy od tego jak sie zaplanuje taktykę... tłuczemy po czymś silniejszym czy tłuczemy wpierw słabiznę itd...
nie lubię delegacji na temat co jest lepsze a co nie ... wszystko odpowiednio zastosowana ma swoja wartość... takie rozważania na temat ta jednostka jest lepsza od tej ma sens tylko gdy oceniamy 1 na 1 a nie w kontekście "bitwy"...
Przy dwudziestce wystarczy zabić jednego, żeby ich przepchnąć goblinami. Jaki w tym widzisz nakład środków?Andy pisze:Eee no bez nadinterpretacji ... wszystko można zjeść! Ale liczy sie nakład środków jak spożytkujemy na osiągnięcie takiego celu.
Pewnie że wystarczy zredukować ich do 2 szeregów i potem nawet byle oddzialik ich może zjeść... ale najpierw trzeba to zrobić ... a w międzyczasie DP podjeżdżają nam pod sam nosy i co ... i kicha! wytłuką nam co słabsze jednostki i kupa rzucą sie na resztę...
b_sk pisze:Przy dwudziestce wystarczy zabić jednego, żeby ich przepchnąć goblinami. Jaki w tym widzisz nakład środków?Andy pisze:Eee no bez nadinterpretacji ... wszystko można zjeść! Ale liczy sie nakład środków jak spożytkujemy na osiągnięcie takiego celu.
Pewnie że wystarczy zredukować ich do 2 szeregów i potem nawet byle oddzialik ich może zjeść... ale najpierw trzeba to zrobić ... a w międzyczasie DP podjeżdżają nam pod sam nosy i co ... i kicha! wytłuką nam co słabsze jednostki i kupa rzucą sie na resztę...
Gobliny muszę zdać strach, następnie liczyć że PG nie trafią żadnego ataku... (3+) a następnie nie zranią (3+.. nie pamiętam ile teraz maja siły)...
Jeżeli mniej więcej PG zaklepią 2 to już wygrywają.... a żeby skasować 2 szeregi to trzeba by klepnąć 6 ludków .. a to już jest trochę strzelania... biorąc pod uwagę ich Sv i WSv..
Tak naprawdę jak uda ci sie skroić Klocek PG goblinami to po prostu masz farta i tyle .. ja z bolca jednym strzałem zabiłem 4 Ushabtasów ... też mało prawdopodobne ... ale wykonalne.
Do the math. Gobliny wygrywają na wstępie o dwa, Phoenix Guardzi klepią 1,33 rany i się breakują. I tak przez następne 4-5 tur dopóki tymi swoimi bidnymi atakami nie zdejmą goblinom szeregu. Nie ma co. Najbardziej przegięta jednostka w grze.