Pare noobowskich pytań v2

Ogre Kingdoms

Moderator: Afro

ODPOWIEDZ
Morok

Re: Pare noobowskich pytań v2

Post autor: Morok »

Podepnę się pod Huntera i mam 2 pytanka

1) Czy jak hunter ma kotki to kotki mają liderkę hunta i rozdziela się ataki 1-4 hunt 5-6 kotek?
2) czy dodanie kotków wchodzi w punkty hero czy normalnie w specjal oraz czy zabiera to slot?

Brygu
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Brygu »

Ogólnie na to pytanie odpowiedź brzmi, że nie ma czegoś takiego jak "Hunter ma kotki".
To jest bohater dołączający do unitu.
Tak więc:

1.) Unit korzysta z najwyższego LD, czyli hunterowego. Hity rozdziela się normalnie jak przy różnym trupy typie, od templatów nie ma look outa, pestkowe strzelanie, ty przyznajesz w kogo poszło, ale żaden model nie może dostać drugiego hita, jeśli jakiś jeszcze nie dostał.

2.) Jak wyżej. Kotki zabierają procent ze specjali, hunter z Herosów.

Ja widzę dwa minusy takiego połączenia.
Łatwo o panikę, Huntera nic nie broni przed armatami i katapultami.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2014, o 10:48 przez Brygu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dziczek
Mudżahedin

Post autor: dziczek »

A charmed shild to co...?
Nie jestem leszczem, jestem sandaczem :P

Awatar użytkownika
jawor
Oszukista

Post autor: jawor »

Ewentualnie ward na 4+, w tym momencie są lepsze cele dla armat.
Obrazek

Lenczek
Mudżahedin

Post autor: Lenczek »

Chlopaki chyba mnie ostanio w konia zrobili odnośnie działania ironblastera z Cannon of the Sky-titan. Wciskano mni, że strzel pojedynczymi kulami, a z tego co wiem to mam D6 trafień....... zgadza się ?

Do tego w zasięgu 12" moge przejsc na kartacze i wtedy na ilośc trafień rzucam z kostki artyleryjskiej... tak ?

A jak wyglada kwestia celowania ? Zaużmy, że deklaruje punkt początkowy na końcu podstawki oddziału wroga, potem rzucam dwa razy kostką artyleryjską i wybieram sobie większą wartość, ale w którą stronę mam to przenieść ? tak jak idzie oś celowania ? kurcze nie kapuje działania tego ironblastera...

EDIT.
Zaużmy, że moja kula przebiła się przez 4 jednostki wroga (4 zostało trafionych), to teraz losuje dla każdego trafienia K6 ran i cały oddział dostanie w sumie 4 x K6 ran ?

I zaużmy, że np 4 x 3 = 12, 12 ludków wroga zejdzie ? Czy to się tyczy tylko modeli, które zostały trafione, czyli tych 4 ?

Awatar użytkownika
jawor
Oszukista

Armata działa tak, że POJEDYNCZY model dostaje trafienie i d6 ran. Jak Strzelasz do oddziału, to zabijesz maksymalnie tyle jednostek, przez ile kula przeleciała. Np. Kula przelatuje przez 5 modeli saurusów,więc możesz maksymalnie zabić 5 modeli. W wypadku większych celów, takich jak np. ogry, musisz zabić pierwszego by kula przeleciała dalej, kula leci przez 3 ogry, ranisz pierwszego, jak zraniłeś to rzucasz ile ran dostał TEN model, jak 3 lub więcej to rzucasz za kolejnego ogra, jeżeli następnego ogra nie zabijesz to kula zatrzymuje się na nim.

Kartacz to specjalny strzał o zasięgu do 12 cali. Rzucasz kostką artyleryjską, tyle masz strzałów, trafiasz na zasadach umiejętności strzeleckich ogra siedzącego na dziale, nie masz kar za ruch i wielokrotne(sprawdź w zasadach działa bo nie pamiętam). Ranią z siłą 10.

Wyznaczasz po linii prostej od lufy działa punkt w zasięgu, np. 10 cali na końcu podstawki jakiegoś modelu, rzucasz raz kostką, przypuśćmy, że wyrzuciłeś 4, w tym wypadku kula jest 6 cali przed wyznaczonym punktem, kula następnie odbija się, zasada specjalna ironblastera umożliwia rzucenie dwoma kostkami i wybranie wyniku, który bardziej nam sprzyja. Powiedzmy, że wyrzuciłeś 2 i 8, 2 to za mało, więc wybierasz 8 i cel został osiągnięty. Następnie go ranisz, jeżeli zraniłeś, a model ma wiele ran to rzucasz ile ran mu zadałeś(d6).
Obrazek

Morok

przy jakie opcji rzucam 2 kostkami ? a jak wypadnie na jednej nie wypał ?

Awatar użytkownika
jawor
Oszukista

Przy odbiciu kuli, jak wypadnie jeden niewypał to bierzesz drugi wynik, tylko przy dwóch niewypałach kula dalej nie leci.
Obrazek

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

jawor pisze:zasada specjalna ironblastera umożliwia rzucenie dwoma kostkami i wybranie wyniku, który bardziej nam sprzyja. Powiedzmy, że wyrzuciłeś 2 i 8, 2 to za mało, więc wybierasz 8 i cel został osiągnięty.
To nie jest tak, że wybieramy bardziej nam sprzyjający. Zawsze wybieramy wyższy.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
ogrmasta

Post autor: ogrmasta »

Czy do kawalerii czy też kawalerii potworów można dołączać herosów pieszych?
Przyszedłem na świat pokryty cudzą krwią, krzycząc i kopiąc wszystkich dookoła. Odejdę w ten sam sposób.

Brygu

Można, ale nadal masz różny troop type, więc nie masz Lookouta. No i oddział porusza się z prędkością najwolniejszego modelu.

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Post autor: Silvestro »

Wydaje mi się, że nie. Konny Heros może do piechoty, ale nie na odwrót
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.

Brygu

Nie może do oddziału potworów, lataczy, rydwanów i maszyn.
Do reszty może, także stworzyć oddział z innymi bohaterami.

Str 97 RB.

Awatar użytkownika
ogrmasta

Post autor: ogrmasta »

Czyli mag z empire może dołączyć do mournfangów?
Przyszedłem na świat pokryty cudzą krwią, krzycząc i kopiąc wszystkich dookoła. Odejdę w ten sam sposób.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Jeśli grasz w sojuszu, to pewnie może, ale musi stać na jednym z brzegów oddziału i nie ma lookouta.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Gbob
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Gbob »

Temat na szczęście nosi tytuł od "noobowskich pytań" więc bez żenady załączam moje: Czy ktoś może podać mi stronę z AB z opcjonalnymi zdolnościami dla maneaterów ? Z góry dzięki.

Brzozi
Plewa

Post autor: Brzozi »

Strona 42

Lenczek
Mudżahedin

Post autor: Lenczek »

Hejka.
Czy dla każdego ataku LEADBELCHERS'A rzucam D6 na ilość trafień ? wtedy mam 3 x D6 trafień z karą -1 ? A jak strzele tylko 3 (podstawowe) strzały to nie mam kary?

EDIT.
W AB już doczytałem, że nie mam kary za Multiple Shots, ale czy ilość trafień dobrze określilem ? dla każdego z trzech ataków rzucam D6 ? Wtedy maksymalnie jeden może mieć aż 18 ataków ? sic! :]

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

Dobrze rozumujesz, każdy model generuje k6 strzałów.
PS: to dość słaba jednostka :)

Morok

a czemu ma trzy ataki a k6 trafień ? czyli 1 atak = k6 czyli jednym można zadać max 6 ran tak?

ODPOWIEDZ