Klimat vs skill

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

Re: Klimat vs skill

Post autor: Wojtuś »

-Qc- pisze:Bez przesady. Wystarczy do takiego topowego gracza co chowa rozpiske na publicu napisac PMke i dostaniesz i rozpiske i odpowie Ci chetnie na wszystkie pytania
http://www.youtube.com/watch?v=7wChlvZbXjY
Galharen pisze:może warto byłoby potestować inne compy? Np. ten szwedzki, który jest bardzo popularny w innych krajach?
Nie mowie, że jest lepszy, tylko inny.
+3
dziś Dymitr z Furkiem zagrali na ang comp. Nie chciało mi si, czytac, ale mi wytłumaczono w 3 minuty.
http://www.heelanhammer.com/SCGT/SCGT2014RulePack.pdf
Są naprawdę mega zadowoleni.
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Fajne !
Podoba mi się :wink:
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

-Qc- pisze:
Jankiel pisze:Co potwierdza, że wszystko jest tajne, bo trwa poważny wyścig zbrojeń.
Nawet rozpiski na master w Krakowie były ujawnione tylko kapitanom, bo przecież dlaczego byle warzywo miałoby mieć do nich dostęp.
Praktycznie kazdy znal jakiegos kapitana ktory przekazał to dalej... nie rozumiem czemu widzisz problem w tym, że rozpiski nie są dostępne na publicu - ale generalnie wystarczy wyslac jednozdaniowa PMke i juz je masz, to naprawde takie "ograniczenie" ?
O czym Ty piszesz Adam i z czym polemizujesz?
Pisalem, ze forum jest malo tresciwe i jest srednia wizytowka srodowiska, Ty opowiadasz, ze na priva mozna od topu rozpy dostac. Mozna. No i co z tego?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Wojtuś »

Ale on jest rudy! I ma gorszą wizytówkę niż nasze środowisko. Ba jak się wprowadza kogoś do środowiska, to często przytacza się historię QCa.
http://www.youtube.com/watch?v=mK5mbP3xTmg
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

Superacki ten angielski comp :D
Można wystawić niewystawialne i dzięki temu móc wystawić to co uważane za przegięte. Bardzo rozsądne rozwiązanie.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Tez mi sie zawsze podobaly te compy - cos mocnego za cos slabego. Plus dodatkowe punkty za turbo klimat. Kiedys wielka inkwizycja miala podobny - jedyny master w Warszawie, ktory nie zostal masterem przez brak frekwencji :/
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

ale tam dodatkowo różnica w power lvl armii wpływa na wiele ważnych rzeczy (rodzaj wystawiania, strona, zaczynanie, vanguardy, deployment)Co prawda Jurek mia do zaczynania +3 a mimo to zacząłem... :D
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Cyel
Oszukista

Post autor: Cyel »

Kiedyś grałem w wielu turniejach. Byłem również wielkim zwolennikiem ograniczeń kompozycji (rzadkość wówczas). Marudziłem na forach jak to fajnie byłoby jakby zorganizowano turniej z takim czy innym compem.

Było to strasznie głupie podejście.

Wynika z błędnego założenia, że istnieje coś takiego jak "środowisko WH". Podczas gdy tak naprawdę są to różne, przenikające się, czasem naprawdę spore ale i tak małe w porównaniu z ogółem graczy gaming groups

Jasne jest, że każda gaming group wybiera sobie ulubiony sposób grania w WH. Np ja najbardziej cenię sobie w WH40K (w fantasy już nie gram) różnorodność -czasem małe, czasem duże gry, czasem kampanie, czasem megabitwy na kilkanaście tysięcy pkt na stronę, bitwy parowe, ograniczenia takie/ śmakie, różnorodne scenariusze itp. Znalazłem sobie i zbudowałem grupę do gry i gramy jak lubimy.

Ligowcy mają swoją grupę lubiącą w kółko grać 2400pkt, pitched battle z dwiema górkami i dwoma lasami. I mają do tego święte prawo. Chłopaki grają sobie jak chcą i są na tyle mili, że do takiego grania zapraszają innych. To nie jest tak, że mają jakiś moralny obowiązek robić cokolwiek dla innych dopasowując się do ich widzimisię. Jeśli ktoś lubi, dołącza do ich grupy, jeśli nie, nie powinien marudzić, tylko poszukać innej.

O ileż bardziej konstruktywne od mojego dawnego marudzenia p.t. "Zróbcie bo bym chciał!" na forum Nowej Gildii jest np próba, którą podjąłem na Glorii Victis - ogólnowarszawska kampania. Nagle się okazało, że jest bardzo wielu chętnych, i z turniejów i nie, by grać w jakieś wyciągnięte przeze mnie z kapelusza zasady, różnorodne scenariusze (ok 200 kombinacji scenariusza do rozegrania, nie licząc 3 typów rozstawień w każdym :) ). Uczestnicy ochoczo rzucili się na zaproponowany im Szwedzki Comp (też nietypowe, bo turnieje 40k są generalnie na zasady GW co przy ich podejściu do balansu jest dla mnie absurdem) i umawiają się na gry z jego wykorzystaniem. Jako organizator dołączyłem się do każdej z 3 frakcji (bo mogłem!) i BAM! Nagle mam ok 30 nowych potencjalnych współgraczy chcących zagrać "w moim stylu". A już wcześniej nie narzekałem na liczebność i różnorodność swojej grupy znajomych do 40K.

Zbudowanie własnej gaming group możecie choćby zacząć od tego tematu - napiszcie do osób, które piszą tu z podobnym podejściem, umówcie się na grę lub dwie, zorganizujcie w swoim gronie ligę lub kampanię. Nawet się nie obejrzycie a zorientujecie się, że turnieje nie są i tak naprawdę nigdy nie były Wam do niczego potrzebne.
"There is a pervasive attitude in Warhammer that "one shouldn't bring a knife to a gunfight." The whole reason that Rambo is a badass is because he indeed brings a knife to a gunfight, and still wins." ;)

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

Bez sensu ten comp, wystawiasz mocną armię mając 0, ew trochę ją modyfikujesz pod to że nie zaczynasz, ustawiasz się bardziej defensywnie, dajesz klimaciarzowi zaczynać a analną maskę którą dostanie zakładasz turę później...
Co innego gdyby PP dawało -50 pkt do rozpy a SP + 50 pkt do rozpy. Ewentualnie na koniec gry do liczenia +/- np 100 pkt

AdamKoz
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: AdamKoz »

Analną maskę? Dotąd jeszcze czytałem z zainteresowaniem, ale... Serio? Analna maska? Ktoś się w ogóle tak wyraża? To jest jakieś... nie wiem... Cool? Jazzy? On-line? Hipster? Panienki na to lecą? Jazda jazda, maska analna?

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Tak chociaż zazwyczaj używa się terminu kakao :P
Mamy nawet kakaowego chłopca którego wtajemniczonym przedstawiać nie trzeba :mrgreen:
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

#-o
I jak Wy chcecie młodszych graczy wciągnąć do WFB jeśli na najbardziej "cool" forum pisze się o analnych maskach i kakaowych chłopcach?

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Oj Bartuś Bartuś #-o

Wiesz, Solo czasem tak mówi i w jego wykonaniu brzmi to zabawnie. Ty natomiast nie masz ani jego charyzmy, ani społecznego obycia i w Twoim wykonaniu jest to co najwyżej żałosne.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

Bartuś, idź na spacer, zamiast wszczynać flejm.
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

-Qc- pisze:Bez przesady. Wystarczy do takiego topowego gracza co chowa rozpiske na publicu napisac PMke i dostaniesz i rozpiske i odpowie Ci chetnie na wszystkie pytania
Ok spróbuje, zobaczymy czy masz racje.
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Nie zmienia to faktu, że uwalenie się "analnej maski" jest dziwne, ja na sformułowanie nie zwróciłem nawet uwagi, no jest taki slang, życie. Dostać czoko itd, no już nie czepiajcie się tak, płoty i młoty, nie ;)?

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

Nie zmienia to faktu że przy ujemnych/dodatnich punktach przy liczeniu za power/klimat może wyjść ciekawa opcja... wystawiasz maks powera to grasz z -500 przy liczeniu, jak trafisz na kogoś kto m +500 czy więcej nawet to z wyczyszczonego stołu może się zrobić 10-10 chyba że naprawdę nic nie stracisz. I to już promuje inne rozpiski bez schematów utartych.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

To tak jak z euro formatem-
Jak jesteśmy przy analogiach to jest jak zsrr,. Cel szczyty ale zagrania coraz więcej miejsca publicznego pożera społeczność Battlowa tłumi sprzeciw ogranicza wolność rozpisek posuwa się w nie uzasadnionych zmianach w zasadach coraz dalej ingerując w zasady ( jak z morzem Aralskim ) no i mam nadzieje ze skończy jak ZSRR pytanie tylko kiedy.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Tylko kto w tej bajce będzie Wujem Samem? ;)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Do puki w LS nie znajdą się ze 2-3 osoby, które poprowadzą krucjatę przeciwko Euro, to nie mamy szans na zmiany.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

ODPOWIEDZ