Kila pytan poczatkujacego :P

Wood Elves

Moderator: Gremlin

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jacobs
Falubaz

Re: Kila pytan poczatkujacego :P

Post autor: Jacobs »

Gorzej juz chyba nie będzie jeśli chodzi o siłę armii :mrgreen:
Boje sie tylko o klimat który raczej utracimy :?
wenanty pisze: Anioł zagłady przerzuca się na budżetową kawę? Koniec świata (sic!).
Turniejowo nowe WE

12/4/5

Awatar użytkownika
Me_gusta
Chuck Norris

Post autor: Me_gusta »

Hej, może ktoś mi pomoże bo nigdzie nie mogę znaleźć...

Gdzie jest napisane, że Branchka daje +1 dispell/casting dice? Bo przejrzałem ArmyBooka ze 3 razy i jakos tego nie dostrzegłem.
Chyba, że ta zasada mi się przyśniła :P

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Me_gusta pisze:Hej, może ktoś mi pomoże bo nigdzie nie mogę znaleźć...

Gdzie jest napisane, że Branchka daje +1 dispell/casting dice? Bo przejrzałem ArmyBooka ze 3 razy i jakos tego nie dostrzegłem.
Chyba, że ta zasada mi się przyśniła :P
Jak wykupisz sobie Leśne Licho za 25 pkt to wtedy daje :) I daje +1 Dispel Dice, do Power Dice nie daje nic :)

Awatar użytkownika
Me_gusta
Chuck Norris

Post autor: Me_gusta »

Dzieki! ;)
Armybuilder troche mnie okłamał

Morok

Post autor: Morok »

jako że chce być nowym generałem Welfów mam takie pytanie co na start? chodzi mi na razie tak na 1200ptk

Dryads czy Glade Guard
Elf Tree Kin?
Wardancers ilu?
Warhawk Riders 3 starczy?
Great Eagle? czy może War Eagle?
Waywatchers ilu?

Napiszcie swoje sugestie biorąc pod uwagę to co wyszczególniłem a nie swoje przemyślenia ;)

Awatar użytkownika
Jacobs
Falubaz

Dryads czy Glade Guard - oba się przydają ;)
Elf Tree Kin? - no cóż, wszyscy CI będą mówili ze się nie opłąca i bla bla bla. Ale na takie małę pkt to ze 3 moze zrobić zamieszanie a na więcej ja wystawian nawet 6
Wardancers ilu? Na takie pkt to jeden oddział 7-8 się przyda
Warhawk Riders 3 starczy? - Starczy, nie ma sensu wystawiać więcej poniżej jakichś 3600 pkt :D
Great Eagle? czy może War Eagle? - a to nie to samo :mrgreen: ?
Waywatchers ilu? - IMO max 6, w obecnej formacji skirmisherów to i tak jest sporo do ogarnięcia :X
wenanty pisze: Anioł zagłady przerzuca się na budżetową kawę? Koniec świata (sic!).
Turniejowo nowe WE

12/4/5

Morok

no fajna odpowiedź bez żadnych docięć :)
THIEF pisze:Great Eagle? czy może War Eagle? - a to nie to samo ?
heh znaczy zasugerowałem się stronką GW że tam jest duży i małe ale w AB jest Tylko Great ;) więc jak z nim ?

Awatar użytkownika
Jacobs
Falubaz

Jeden obowiązkowo, na większe pkt to nawet 2 się przydają. Dobra odganiaczka, i można go poświęcić bez bólu serca bo kosztuje grosze :D
Turniejowo nowe WE

12/4/5

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Post autor: Luc »

Ale poczekaj poczekaj Jacobs :)

Wszystko zależy czy wystawić czy kupić.

Bo wystawić to wszystko się zgadza z tym co napisałeś (tak "pi razy drzwi")
Ale jeśli ma kupować figurki to zdecydowanie każdy mu odradzi:

Warhawki, Treekiny, Waywatcherów - bo pomimo fajnych zastosowań itd. nie nadają się na to aby zaczynać budowanie armii od tych modeli.

W zakupie potrzebuje łuczników ile fabryka dała czyli ~40-50, dryady ze 16-20sztuk, wildów, tancerzy, 2 orły i treemana (cenowo wolę jego niż treekiny a na małe punkty potrafi wkurzać przeciwnika).

Więc jeśli kolega "Thief" zaczyna zbierać armię i chce sobie zakupić modele to polecam pograć parę bitew na proxach (kartoniki/inne figurki itd. itd.) bo zanim cokolwiek kupisz, lepiej się zapoznaj jak to działa, bo koszt takich 3-6 warhawków/treekinów może Ci się udzielić po kieszeni a frajdy nie będziesz mieć żadnej jak Ci to przez kilka bitew nic nie zrobi poza spektakularnym zejściem ze stołu od jakiegoś gówno wartego herosa przeciwnika :P
Jacobs pisze:Jeden obowiązkowo, na większe pkt to nawet 2 się przydają. Dobra odganiaczka, i można go poświęcić bez bólu serca bo kosztuje grosze :D
Dokładnie - zaraz po łucznikach obowiązkowy model w naszej armii sztuk 2!
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.

Morok

dałem moją pierwszą rozpiskę możecie luknąć :)

Awatar użytkownika
Jacobs
Falubaz

Kurde w sumie pomyślałem bardziej w kwestii wystawiania niż kupowania, sorry :)
No w takim razie to co napisał Luc jak najbardziej prawda, podstawa to mimo wszystko driady i łucznicy ze wsparciem orzełka.
Ale armia WE to w sumie jedyna która ma luksus różnorodności rozpisek. Właściwie wszystko ma podobny potencjał, zależy tylko jak to zastosujesz ;)

Chociaż niedługo podobno wychodzi nowy AB także nie wiadomo co będzie dalej :D
Turniejowo nowe WE

12/4/5

Morok

nie chcę grać standardem bo to mnie nie bawi tak jak grało się ogrami (cenzura) tak ją wspominam :) ciągle Tylko slugi ironi moneters murony i blaster i non stop to samo czyli świetna taktyka na pałę do przodu albo dojdę albo nie co to za armia (cenzura) a tu widzę w Welfach potencjał i fajną możliwość taktyczno-zasadzkową może nie mam racji bo jestem nowicjuszem ale tak mi się wydaje że można fajnie mieszać i kombinować a nie na pałę do przodu jak bezmózgi typowy ogr ^^

Ps. śmieszne jest to że mówiłem że nie będę grał elfami a teraz jestem nimi zachwycony :)

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Post autor: Luc »

Standard czy też nie....ale nie oszukujmy się....łuczników mieć musisz :twisted: :twisted:

Co dalej i w jakiej kolejności kupisz/wystawisz to faktycznie ... spore pole do popisu mamy w naszym booku, odnośnie "na pałę i do przodu" to powodzenia Ci życzę :mrgreen:

Mój rekord to 6 tura CC do 5 tury podstawiłem 2 orły, kowboja z wardem 2+ na ostatnią, który zatrzymał mega duży kloc a reszta została wystrzelana, potem kontra na bok Treemanem i tak udało mi się przez 5 tur nie stracić ani jednego modelu (orłów nie liczę bo one głównie do tego służą :P)

Tą armią im mniej powalczysz a więcej wystrzelasz łucznikami tym lepiej.
Tutaj mało co przeżywa pierdolnięcie od przeciwnika.

Treeman, kowboj zabijaka - to chyba jedyne modele, które mogą coś na twarz przyjąć i nie spaść - ale i tak nie wszystko przyjmą, bo aż takimi kozakami nie są.

Reszta płynie aż miło więc pograsz to sam dojdziesz do słusznych wniosków.....uciekać, chować się, odginać, unikać ;)
Ps. śmieszne jest to że mówiłem że nie będę grał elfami a teraz jestem nimi zachwycony
Ja przez długie lata w każdego rpg/fantasy zawsze kurdupel...mały, krępy niewywrotny z dużym młotem w łapie.

Jak się człowiek ograł to przyszła pierwsza miłość do łucznika elfa a czasami maga elfa (ale magowie śmierdzą :P tak samo jak ludzie)
Seria Elders Scrolls (Dagerfall, Morrowind, Oblivion, Skyrim) sprawiła, że łucznik to moja ulubiona profesja w każdych rpgach :D

Tak więc sam zobaczysz, że z czasem polubisz Twoje nowe pamperki, a zrobienie z przeciwnika "jeżyka" jest po prostu unikatowe :mrgreen:
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.

Morok

Luc pisze:"na pałę i do przodu" to powodzenia Ci życzę
chodziło o grę ogrami ;)
Luc pisze:ale magowie śmierdzą
zgadzam się ;p
Luc pisze: łucznik to moja ulubiona profesja
myślę podobnie :)

Awatar użytkownika
Opos
Falubaz

Post autor: Opos »

Luc pisze:Ja przez długie lata w każdego rpg/fantasy zawsze kurdupel...mały, krępy niewywrotny z dużym młotem w łapie.
Zapomniałeś dodać, że z imieniem typu "Grunar", żeby łatwo po pijaku było wybełkotać :mrgreen: Ech, piękne czasy :lol2: I pomyśleć, że nigdy krasiami nie zagrałem w WFB, zacząłem od szczurów :twisted:
Let the River of Blood flow...

Morok

Nie mam książki bo czekam na nową i mam pytanie co to za szmata HoDa? co to daje ?

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

To nie "Szmata", tylko Magiczna Strzała, o pełnej nazwie Hail of Doom Arrow :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

Raz na gre odpalasz i masz 3d6 strzał z siłą 4, musisz normalnie trafić za kazdą strzałę ale bez kar za multiple.

Morok

Azurix pisze:To nie "Szmata", tylko Magiczna Strzała, o pełnej nazwie Hail of Doom Arrow :)
dobra dobra z kąd miałem wiedzieć #-o
Dydu pisze:Raz na gre odpalasz i masz 3d6 strzał z siłą 4, musisz normalnie trafić za kazdą strzałę ale bez kar za multiple.
Rozumiem że to przedmiot? :)

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

tak, to przedmiot

ODPOWIEDZ