Witam !
Na wstępie pragnę zaznaczyć że jest to moja pierwsza rozpiska jaką kiedykolwiek stworzyłem. W zamierzeniu chciałem stworzyć dość mobilną armie opartą na kawalerii i wsparciu lekkiej piechoty (czyli chyba nic odkrywczego).Jako że dopiero uczę się grać polegam głownie na AB i opiniach bardziej doświadczonych graczy (co skutkowało wywaleniem warriorsów w początkowym etapie tworzenia )
Jeśli chodzi jeszcze o samą rozpiskę to prawdopodobnie będe musiał znaleźć jeszcze pare punktów na itemy czy sztandary ale na razie nie wiem po prostu co jest przydatne z tego szmelcu w grze .
Armia jest pod Slaanesha chociaż zastanawiałem się nad zmianą pod Nurgla lub zostawieniu jej undivided :
1 * Exalted Champion @ 156
Mark of Slaanesh; General;
Daemonic Mount [50]
Great Weapon [6]
1 * Great Bray Shaman @ 230 pkt
Lore of Slaanesh
2 * Dispell Scroll
2 * Chaos Knights @ 330 pkt
Mark of Slaanesh; One weapon and shield
2 * 5 Warhounds @ 60 pkt
5 * Chaos Furies @ 75 pkt
Beast Herd 12 gors/8 Ungors @116
Models in army : 47
W sumie 967 punktów co daje 33 pkt na wspomniane wyżej ulepszenia dla jednostek.
Ps. Niestey nie wiem dokładnie jak sprawdzać ilość posiadanych "casting pool" czy "dispel pool" więc nie jestem w stanie tego podać .
Horda Chaosu 1000 pkt.
Slabo sie wczytales w tego AB - Great Bray shaman to lord a w armii na 1000 pts nie moze byc lorda.Sprout pisze:Witam !
polegam głownie na AB
Wywal shamana i herda - nie beda ci potrzebne. Na ex czempiona wsadz Gaze of the gods i jak bedizesz mial ochote i punkty to Sword of Might.
Nie napisales ilu tych knightow masz a ja nie widze kombinacji ktora da 2 oddzialy z mark of slaanesh za 330 pts- prawdopodobnie zapomniales dodac cene marki.Ale to nic slaanesh nie bedzie ci potrzebny na knightach.Zamiast tego wstaw marke khornea na 4 knightow odrzuc im standard bearera i warbanner za zaoszczedzone punkty wstaw 5 marauderow konnych i mark of khorne na exalted championa i powinno cos z tego byc.
Aha bylbym zapomnial przyda ci sie tez caddy- czyli pierwszo poziomowy mag z 2 dispell scrollami to bedzie jakies 135 pts lub shaman za 125 pts pomysl nad tym i zmien te rozpe bo poki co jest nielegalna .
To wszystko jest w podstawowej ksiedze zasad ale oszczedze ci czasu i napisze .Sprout pisze:Ps. Niestey nie wiem dokładnie jak sprawdzać ilość posiadanych "casting pool" czy "dispel pool" więc nie jestem w stanie tego podać Rolling Eyes .
Dispell pool obliczasz tak.
Masz 2 kosci za darmo na start + za kazdego maga 1 i 2 lvl dostajesz 1 kosc do dispella a za kazdego maga 3 i 4 lvl 2 kosci+ dodatkowo w przypadku chaosu za kazdy oddzial i charaktera z mark of khorne dostajesz 1 kosc
Casting pool obliczasz tak.
Na wstepie dostajesz 2 kosci do wspolnego worka+dodajesz tutaj kosci otrzymane z roznych przedmiotow i kazdy mag moze z tych kosci skorzystac. Oprocz tego kazdy mag generuje jeszcze kosci dla siebie 1 poziomowy mag generuje 1 kosc, 2 lvl=2 kosci itd.
Proste!
Galin, rozpiska miała być pod Slaanesha, więc nie rób z niej typowego standardu z khornikami, bo mi się przykro robi
herosi -> jeżeli generał z marką slaanesha, to zdecydowanie na steed of slaanesh - 20 cali ruchu pozwala naprawde na bardzo duzo
po drugie great weapon całkowicie nieopłacalny - lepiej dac halabarde (działa tak samo jak gw konno tylko, że bijesz po inicjatywie) bądź flaila (+2S w I turze walki, nawet jak to nie ty szarzowałes)
po trzecie, jak wspomniał Galin - dac mu Gaze of the Gods - bardzo opłacalny wardzik
druga mozliwośc to zrobienie herosa undivided na deamonic mouncie, z tym samym wyposażeniem
duzego shamana mozna miec dopiero od 2k punktów, więc on wylatuje
na te punkty mozna pokusic sie o caddyego z dwoma scrollami, aczkolwiek nie jest on jakos bardzo potrzebny
rycerze -> z jednych przydałoby się zrobic chosenów - 4 tylko z muzykiem bądz 5 z muzykiem i sztandarem - na mniejsze punkty będą wymiatac. mozna im dac marke slaanesha skoro ma to być jego armia
w zależnosci od tego, czy Twój generał będzie miał markę slaanesha czy nie, drugi oddział rycerzy dałbym undivided (jezeli generał slaaneshowy) bądz khorników (jezeli generał jest undvd). w obu przypadkach będzie to 4 z muzykiem
psy w porządku, furii mogłoby być 6, herd tez w porządku
napewno zostanie Ci sporo punktów... mozna je zainwestować w minotaury (masz jeszcze jeden wolny slot speciala), dragon ogry lub 2 spawny slaanesha (wolny rare). opcjonalnie oczywiście kolejni rycerze no przynajmniej ja bym to tak widział
herosi -> jeżeli generał z marką slaanesha, to zdecydowanie na steed of slaanesh - 20 cali ruchu pozwala naprawde na bardzo duzo
po drugie great weapon całkowicie nieopłacalny - lepiej dac halabarde (działa tak samo jak gw konno tylko, że bijesz po inicjatywie) bądź flaila (+2S w I turze walki, nawet jak to nie ty szarzowałes)
po trzecie, jak wspomniał Galin - dac mu Gaze of the Gods - bardzo opłacalny wardzik
druga mozliwośc to zrobienie herosa undivided na deamonic mouncie, z tym samym wyposażeniem
duzego shamana mozna miec dopiero od 2k punktów, więc on wylatuje
na te punkty mozna pokusic sie o caddyego z dwoma scrollami, aczkolwiek nie jest on jakos bardzo potrzebny
rycerze -> z jednych przydałoby się zrobic chosenów - 4 tylko z muzykiem bądz 5 z muzykiem i sztandarem - na mniejsze punkty będą wymiatac. mozna im dac marke slaanesha skoro ma to być jego armia
w zależnosci od tego, czy Twój generał będzie miał markę slaanesha czy nie, drugi oddział rycerzy dałbym undivided (jezeli generał slaaneshowy) bądz khorników (jezeli generał jest undvd). w obu przypadkach będzie to 4 z muzykiem
psy w porządku, furii mogłoby być 6, herd tez w porządku
napewno zostanie Ci sporo punktów... mozna je zainwestować w minotaury (masz jeszcze jeden wolny slot speciala), dragon ogry lub 2 spawny slaanesha (wolny rare). opcjonalnie oczywiście kolejni rycerze no przynajmniej ja bym to tak widział
Problem w tym że tworząc tę armie postanowiłem nie tykać się Khorne'a lub Tzeentha'a więc opcja z zamianą generała definitywnie odpada ...wstaw 5 marauderow konnych i mark of khorne na exalted championa i powinno cos z tego byc.
Następna uwaga dotyczy marauderów - ich też nie tykam
Armii nie zbieram na jakieś turnieje i wole mieć ją bardziej klimatyczną niż wrzucać do niej te dziadygi z północy ...
Odnośnie samej rozpiski to rycerzy ma być 10 (po pięciu w regimencie) - plus już tym razem cena marki slaanesha lub undivided.
Tego shamana-lorda zastąpiłem sorcererem z dwoma dis. scrollami.
Jeśli chodzi o herde to myślałem o zastąpieniu jej centigorami, demonetkami na mountach lub kilkoma rare units ... pod tym względem jestem otwarty na rady. Ogółem zmieniając jedynie sorcerer'a i dodając dwa enchanty do championa: (i cene za mark slaanesha bo mu też go nie podliczyłem) "gaze" i "sword of might" mam armie na 982 pkt.
Zostaje kwestia zmiany tych kilku jednostek - albo wezmę generała undivid. (982 - 40) i mark khorna na jednych rycerzykach ( ~ 992 pkt.) albo zamienię herda na coś przydatniejszego (oprócz maraudersów ) podliczjąc wszystko od nowa .
Jako że Crom uprzedził mnie z postem to prostuje - rozpiska na dzisiaj wygląda następująco :
Exalted Champion @ 194 pkt.
Mark of Slaanesh [20] Mount of Slaanesh [40]
Halbard [4];Gaze of the Gods [30]
Brey Shaman @ 100 pkt.
Dispell Scroll [25]
5 * Chaos Knights of Slaanesh @ 275 pkt.
Chosen;Mark of Slaanesh [20];Musician [10];Standard Bearer [20]
5 * Chaos Knights @ 165 pkt.
2 * 5 Warhounds @ 60 pkt.
6 * Chaos Furies @ 90 pkt.
Beast Herd @ 116 pkt.
Casting Pool
3
Dispell Pool
3
Total Cost
1000
Oczywiście czekam na dalsze komentarze i sugestie ;P
Myślę że w obecnej sytuacji mógłbym spróbować wymienić jeszcze herda na wspomniane centigory, demonitki lub rare units chociaż nie wiem czy bedzie to dawalo jakieś dodatkowe korzyści.
Exalted Champion @ 194 pkt.
Mark of Slaanesh [20] Mount of Slaanesh [40]
Halbard [4];Gaze of the Gods [30]
Brey Shaman @ 100 pkt.
Dispell Scroll [25]
5 * Chaos Knights of Slaanesh @ 275 pkt.
Chosen;Mark of Slaanesh [20];Musician [10];Standard Bearer [20]
5 * Chaos Knights @ 165 pkt.
2 * 5 Warhounds @ 60 pkt.
6 * Chaos Furies @ 90 pkt.
Beast Herd @ 116 pkt.
Casting Pool
3
Dispell Pool
3
Total Cost
1000
Oczywiście czekam na dalsze komentarze i sugestie ;P
Myślę że w obecnej sytuacji mógłbym spróbować wymienić jeszcze herda na wspomniane centigory, demonitki lub rare units chociaż nie wiem czy bedzie to dawalo jakieś dodatkowe korzyści.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2007, o 21:02 przez Sprout, łącznie zmieniany 3 razy.
marka slaanesha kosztuje 20 pkt, wiec nie wiem czemu masz napisan 40 w nawiasach...
rozumiem, ze heros ma Gaze of the Gods, tak?
chosenom potrzebny muzyk i sztandar kosztem jednego rycerza z drugiego oddziału
ja bym jednak tego shaman wyrzucił i zamiast tego dac 3 minotaury z dwurakami
rozumiem, ze heros ma Gaze of the Gods, tak?
chosenom potrzebny muzyk i sztandar kosztem jednego rycerza z drugiego oddziału
ja bym jednak tego shaman wyrzucił i zamiast tego dac 3 minotaury z dwurakami
Zdaje się że po usunięciu maga nie będę w stanie rzucać jakichkolwiek
zaklęć - mi to się wydaje bez sensu
Ale żeby nie zmniejszać knights'ów usunąłem jeden dispell scroll [25] i jednego muzyka przy undivided [10] i tarcze champion'owi [2] przez co mogłem wlepić sztandard i muzyka do chosenów.
Innym rozwiązaniem mogłoby być usunięcie jednej furii zamiast tego muzyka - efekt niby ten sam ale furii nie mam :/
Wyżej poprawiona rozpiska .
zaklęć - mi to się wydaje bez sensu
Ale żeby nie zmniejszać knights'ów usunąłem jeden dispell scroll [25] i jednego muzyka przy undivided [10] i tarcze champion'owi [2] przez co mogłem wlepić sztandard i muzyka do chosenów.
Innym rozwiązaniem mogłoby być usunięcie jednej furii zamiast tego muzyka - efekt niby ten sam ale furii nie mam :/
Wyżej poprawiona rozpiska .
Jeszcze jedna uwaga - moim zdaniem nie jest dobrze dawac jednym knightom chosena i marke a drugich zostawic lysych- jedni maja marke a drudzy chosen - dzieki temu beda bardziej wyrownane ich mozliwosci.
Kolejna moja uwaga jest taka ze slaanesh ma wg mnie najlepsza magie z calego chaosu i zal byloby tego nie wykorzystac - mozna sie pokusic o 2lvl maga zamiast chempiona - ale to tylko luzny pomysl .
Kolejna moja uwaga jest taka ze slaanesh ma wg mnie najlepsza magie z calego chaosu i zal byloby tego nie wykorzystac - mozna sie pokusic o 2lvl maga zamiast chempiona - ale to tylko luzny pomysl .
heh, Sprout, albo grasz na magii albo nie. 1 poziomowym czarodziejem niewiele zdziałasz, żeby poczarować trzeba miec conajmniej 2 magów, a na te punkty są oni zbyt drodzy... wiec jezeli mag to caddy (1 scroll na te punkty wydaje mi się rozsądnym posunieciem) bądz wcale bez maga
ten drugi oddział knightów ma byc oddziałem wsparcia, nie głowną siłą uderzeniową - przynajmniej w moim załozeniu mark slaanesha nie jest jakis wypasiony, w dodatku oddziałem z tym markiem nie moze robic flee... co takiej czwóreczce knightów często się przydaje. natomiast dzieki marce na chosenach chronisz ich od jakiejs głupiej paniki czy terroru i jednoczesnie od utraty najważniejszego oddziału
jeżeli jednak chcesz miec 2 silne oddziały knightów, to proponuje zrobić 4 chosenów slaanesha z muzykiem + 5 knightów undivided z war bannerem i muzykiem. zostaje jeszcze 10 wolnych punktów...
ja cały czas doradzam całkowite usunięcie maga, a zamiast niego minotaury, które się baaardzo przydają
ten drugi oddział knightów ma byc oddziałem wsparcia, nie głowną siłą uderzeniową - przynajmniej w moim załozeniu mark slaanesha nie jest jakis wypasiony, w dodatku oddziałem z tym markiem nie moze robic flee... co takiej czwóreczce knightów często się przydaje. natomiast dzieki marce na chosenach chronisz ich od jakiejs głupiej paniki czy terroru i jednoczesnie od utraty najważniejszego oddziału
jeżeli jednak chcesz miec 2 silne oddziały knightów, to proponuje zrobić 4 chosenów slaanesha z muzykiem + 5 knightów undivided z war bannerem i muzykiem. zostaje jeszcze 10 wolnych punktów...
ja cały czas doradzam całkowite usunięcie maga, a zamiast niego minotaury, które się baaardzo przydają