Horda Chaosu 1000 pkt.

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sprout
Plankton

Horda Chaosu 1000 pkt.

Post autor: Sprout »

Witam !
Na wstępie pragnę zaznaczyć że jest to moja pierwsza rozpiska jaką kiedykolwiek stworzyłem. W zamierzeniu chciałem stworzyć dość mobilną armie opartą na kawalerii i wsparciu lekkiej piechoty (czyli chyba nic odkrywczego).Jako że dopiero uczę się grać polegam głownie na AB i opiniach bardziej doświadczonych graczy (co skutkowało wywaleniem warriorsów w początkowym etapie tworzenia :P)

Jeśli chodzi jeszcze o samą rozpiskę to prawdopodobnie będe musiał znaleźć jeszcze pare punktów na itemy czy sztandary ale na razie nie wiem po prostu co jest przydatne z tego szmelcu w grze :? .
Armia jest pod Slaanesha chociaż zastanawiałem się nad zmianą pod Nurgla lub zostawieniu jej undivided :

1 * Exalted Champion @ 156
Mark of Slaanesh; General;
Daemonic Mount [50]
Great Weapon [6]

1 * Great Bray Shaman @ 230 pkt
Lore of Slaanesh
2 * Dispell Scroll

2 * Chaos Knights @ 330 pkt
Mark of Slaanesh; One weapon and shield

2 * 5 Warhounds @ 60 pkt

5 * Chaos Furies @ 75 pkt

Beast Herd 12 gors/8 Ungors @116

Models in army : 47

W sumie 967 punktów co daje 33 pkt na wspomniane wyżej ulepszenia dla jednostek.

Ps. Niestey nie wiem dokładnie jak sprawdzać ilość posiadanych "casting pool" czy "dispel pool" więc nie jestem w stanie tego podać :roll: .

Awatar użytkownika
Galin
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: Galin »

Sprout pisze:Witam !
polegam głownie na AB
Slabo sie wczytales w tego AB - Great Bray shaman to lord a w armii na 1000 pts nie moze byc lorda.

Wywal shamana i herda - nie beda ci potrzebne. Na ex czempiona wsadz Gaze of the gods i jak bedizesz mial ochote i punkty to Sword of Might.

Nie napisales ilu tych knightow masz a ja nie widze kombinacji ktora da 2 oddzialy z mark of slaanesh za 330 pts- prawdopodobnie zapomniales dodac cene marki.Ale to nic slaanesh nie bedzie ci potrzebny na knightach.Zamiast tego wstaw marke khornea na 4 knightow odrzuc im standard bearera i warbanner za zaoszczedzone punkty wstaw 5 marauderow konnych i mark of khorne na exalted championa i powinno cos z tego byc.

Aha bylbym zapomnial przyda ci sie tez caddy- czyli pierwszo poziomowy mag z 2 dispell scrollami to bedzie jakies 135 pts lub shaman za 125 pts pomysl nad tym i zmien te rozpe bo poki co jest nielegalna .

Sprout pisze:Ps. Niestey nie wiem dokładnie jak sprawdzać ilość posiadanych "casting pool" czy "dispel pool" więc nie jestem w stanie tego podać Rolling Eyes .
To wszystko jest w podstawowej ksiedze zasad ale oszczedze ci czasu i napisze .
Dispell pool obliczasz tak.
Masz 2 kosci za darmo na start + za kazdego maga 1 i 2 lvl dostajesz 1 kosc do dispella a za kazdego maga 3 i 4 lvl 2 kosci+ dodatkowo w przypadku chaosu za kazdy oddzial i charaktera z mark of khorne dostajesz 1 kosc
Casting pool obliczasz tak.
Na wstepie dostajesz 2 kosci do wspolnego worka+dodajesz tutaj kosci otrzymane z roznych przedmiotow i kazdy mag moze z tych kosci skorzystac. Oprocz tego kazdy mag generuje jeszcze kosci dla siebie 1 poziomowy mag generuje 1 kosc, 2 lvl=2 kosci itd.
Proste!

Awatar użytkownika
Crom
Chuck Norris

Post autor: Crom »

Galin, rozpiska miała być pod Slaanesha, więc nie rób z niej typowego standardu z khornikami, bo mi się przykro robi :roll:

herosi -> jeżeli generał z marką slaanesha, to zdecydowanie na steed of slaanesh - 20 cali ruchu pozwala naprawde na bardzo duzo
po drugie great weapon całkowicie nieopłacalny - lepiej dac halabarde (działa tak samo jak gw konno tylko, że bijesz po inicjatywie) bądź flaila (+2S w I turze walki, nawet jak to nie ty szarzowałes)
po trzecie, jak wspomniał Galin - dac mu Gaze of the Gods - bardzo opłacalny wardzik
druga mozliwośc to zrobienie herosa undivided na deamonic mouncie, z tym samym wyposażeniem

duzego shamana mozna miec dopiero od 2k punktów, więc on wylatuje
na te punkty mozna pokusic sie o caddyego z dwoma scrollami, aczkolwiek nie jest on jakos bardzo potrzebny

rycerze -> z jednych przydałoby się zrobic chosenów - 4 tylko z muzykiem bądz 5 z muzykiem i sztandarem - na mniejsze punkty będą wymiatac. mozna im dac marke slaanesha skoro ma to być jego armia

w zależnosci od tego, czy Twój generał będzie miał markę slaanesha czy nie, drugi oddział rycerzy dałbym undivided (jezeli generał slaaneshowy) bądz khorników (jezeli generał jest undvd). w obu przypadkach będzie to 4 z muzykiem

psy w porządku, furii mogłoby być 6, herd tez w porządku ;)

napewno zostanie Ci sporo punktów... mozna je zainwestować w minotaury (masz jeszcze jeden wolny slot speciala), dragon ogry lub 2 spawny slaanesha (wolny rare). opcjonalnie oczywiście kolejni rycerze :P no przynajmniej ja bym to tak widział

Awatar użytkownika
Sprout
Plankton

wstaw 5 marauderow konnych i mark of khorne na exalted championa i powinno cos z tego byc.
Problem w tym że tworząc tę armie postanowiłem nie tykać się Khorne'a lub Tzeentha'a więc opcja z zamianą generała definitywnie odpada ...
Następna uwaga dotyczy marauderów - ich też nie tykam :?
Armii nie zbieram na jakieś turnieje i wole mieć ją bardziej klimatyczną niż wrzucać do niej te dziadygi z północy ...

Odnośnie samej rozpiski to rycerzy ma być 10 (po pięciu w regimencie) - plus już tym razem cena marki slaanesha lub undivided.
Tego shamana-lorda zastąpiłem sorcererem z dwoma dis. scrollami.

Jeśli chodzi o herde to myślałem o zastąpieniu jej centigorami, demonetkami na mountach lub kilkoma rare units ... pod tym względem jestem otwarty na rady. Ogółem zmieniając jedynie sorcerer'a i dodając dwa enchanty do championa: (i cene za mark slaanesha bo mu też go nie podliczyłem) "gaze" i "sword of might" mam armie na 982 pkt.

Zostaje kwestia zmiany tych kilku jednostek - albo wezmę generała undivid. (982 - 40) i mark khorna na jednych rycerzykach ( ~ 992 pkt.) albo zamienię herda na coś przydatniejszego (oprócz maraudersów ) podliczjąc wszystko od nowa .

Awatar użytkownika
Sprout
Plankton

Jako że Crom uprzedził mnie z postem to prostuje - rozpiska na dzisiaj wygląda następująco :

Exalted Champion @ 194 pkt.
Mark of Slaanesh [20] Mount of Slaanesh [40]
Halbard [4];Gaze of the Gods [30]

Brey Shaman @ 100 pkt.
Dispell Scroll [25]

5 * Chaos Knights of Slaanesh @ 275 pkt.
Chosen;Mark of Slaanesh [20];Musician [10];Standard Bearer [20]

5 * Chaos Knights @ 165 pkt.

2 * 5 Warhounds @ 60 pkt.

6 * Chaos Furies @ 90 pkt.

Beast Herd @ 116 pkt.

Casting Pool
3
Dispell Pool
3

Total Cost
1000

Oczywiście czekam na dalsze komentarze i sugestie ;P
Myślę że w obecnej sytuacji mógłbym spróbować wymienić jeszcze herda na wspomniane centigory, demonitki lub rare units chociaż nie wiem czy bedzie to dawalo jakieś dodatkowe korzyści.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2007, o 21:02 przez Sprout, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Crom
Chuck Norris

marka slaanesha kosztuje 20 pkt, wiec nie wiem czemu masz napisan 40 w nawiasach...

rozumiem, ze heros ma Gaze of the Gods, tak?

chosenom potrzebny muzyk i sztandar :) kosztem jednego rycerza z drugiego oddziału

ja bym jednak tego shaman wyrzucił i zamiast tego dac 3 minotaury z dwurakami

Awatar użytkownika
Sprout
Plankton

Zdaje się że po usunięciu maga nie będę w stanie rzucać jakichkolwiek
zaklęć - mi to się wydaje bez sensu :?
Ale żeby nie zmniejszać knights'ów usunąłem jeden dispell scroll [25] i jednego muzyka przy undivided [10] i tarcze champion'owi [2] przez co mogłem wlepić sztandard i muzyka do chosenów.
Innym rozwiązaniem mogłoby być usunięcie jednej furii zamiast tego muzyka - efekt niby ten sam ale furii nie mam :/

Wyżej poprawiona rozpiska .

Awatar użytkownika
Galin
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: Galin »

Jeszcze jedna uwaga - moim zdaniem nie jest dobrze dawac jednym knightom chosena i marke a drugich zostawic lysych- jedni maja marke a drudzy chosen - dzieki temu beda bardziej wyrownane ich mozliwosci.
Kolejna moja uwaga jest taka ze slaanesh ma wg mnie najlepsza magie z calego chaosu i zal byloby tego nie wykorzystac - mozna sie pokusic o 2lvl maga zamiast chempiona - ale to tylko luzny pomysl .

Awatar użytkownika
Crom
Chuck Norris

heh, Sprout, albo grasz na magii albo nie. 1 poziomowym czarodziejem niewiele zdziałasz, żeby poczarować trzeba miec conajmniej 2 magów, a na te punkty są oni zbyt drodzy... ;) wiec jezeli mag to caddy (1 scroll na te punkty wydaje mi się rozsądnym posunieciem) bądz wcale bez maga :D

ten drugi oddział knightów ma byc oddziałem wsparcia, nie głowną siłą uderzeniową - przynajmniej w moim załozeniu ;) mark slaanesha nie jest jakis wypasiony, w dodatku oddziałem z tym markiem nie moze robic flee... co takiej czwóreczce knightów często się przydaje. natomiast dzieki marce na chosenach chronisz ich od jakiejs głupiej paniki czy terroru i jednoczesnie od utraty najważniejszego oddziału

jeżeli jednak chcesz miec 2 silne oddziały knightów, to proponuje zrobić 4 chosenów slaanesha z muzykiem + 5 knightów undivided z war bannerem i muzykiem. zostaje jeszcze 10 wolnych punktów...

ja cały czas doradzam całkowite usunięcie maga, a zamiast niego minotaury, które się baaardzo przydają :twisted:

ODPOWIEDZ