Deployment

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dastor
Masakrator

Deployment

Post autor: Dastor »

Jak się wystawiacie? Wiem, że jest parę szkół tego jak się powinno to robić. Czekam na wasze pomysły:)

Awatar użytkownika
Kozisyn
Wodzirej

Post autor: Kozisyn »

prawda jest taka ze najlepiej mieć górke w rogu.
Ja czuje sie o wiele pewniej majac górke na środku....ale jest to zapewne wielkie złudzenie :wink:
Gogol zapodał mi ostatnio wielkie tajne wystawienie :twisted: , wieć nie bede go zdradzać póki co :P ...ale prawda jest taka.....linia u krasi wypada duuuużo gorzej niz w imperium.....

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

Ja się różnie wystawiam, zależy od przeciwnika. Najczęściej na krawędzi w linii, jakoś działa. :wink: W rogu wystawiałem się jeszcze w 6ed jak zaczynałem grać krasiami. I ja lubie mieć górke po środku.
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
Shax
Wałkarz

Post autor: Shax »

Krasnoludzki kancik stołu RoX :wink:
W przodu 3 klocuszki a z tyłu maszynki:d.Najlepiej kacpacie.tylko ze przeciwnik moze sobie 3 cwiartki zająć:d jedyna wada.

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Ostatnio jak gram to ja po 3 ćwiartki zajmuje :roll: . Jakoś tak warriorsi przebiegają się overrunami po całym stole :D .
Kanciku nielubie, jakiś scorpion, albo niefartem brejka niezdamy i przeciwnik wpadaw morze maszyn, do tego w ch.. panik do okoła (ja ostatnio coś niezdaje :wink: ).
Obrazek

Awatar użytkownika
Bruenor Battlehammer
Wodzirej

Post autor: Bruenor Battlehammer »

u mnie to zdecydowanie zależy od przciwnika i ogólnie terenów na stole...Czasem nawet porzucam górkę jeśli uważam, że zbyt trudno by się było na niej bronic i wybieram jakieś inne miejsca dogodniejsze do obrony :)

Bartys
Kradziej

Post autor: Bartys »

górka nie jest najważniejsza, najważniejsze są warunki do strzelania.
Oczywiście z górka jest fajniej i łatwiej ale czasem trzeba na to popatrzeć z innej strony. Majac górkę czymś duzym przesłoniętą a obok teren płaski ale pusty czasem się opłaca ta druga opcja.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Z kancikiem stołu grać żadna przyjemność zwlaszcza z kowadlem i katapultami tiaaaa.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Daro
Oszukista

Post autor: Daro »

Zależy jak wygląda sprawa ogółem z terenem - jedna najwazniejsza zasada u mnie - tak wystawić kloce i maszyny żeby nic sie do maszyn nie dostawiło - czasem jak sie tego zapomni to jest ból. Wtedy radośnie strzelamy i odbijamy przeciwnika.

Z ciekawostek - 3 bitwy z longami - wjechali w bok Black orców, bok chaos knechtów, i tył zombie. Zawsze 3 ćwiary kontroluje :D Do tego bez użycia kowadła, śmiesznie to wyglada - bo przeciwnicy są przyzwyczajeni do 'kancikowych' krasków.

Pozdro

Awatar użytkownika
Kozisyn
Wodzirej

Post autor: Kozisyn »

musze wiecej grać :wink:

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Zawsze 3 ćwiary kontroluje :D Do tego bez użycia kowadła, śmiesznie to wyglada - bo przeciwnicy są przyzwyczajeni do 'kancikowych' krasków.
Ja też bez kowadła :wink: . Najczęściej warriorsi się na czymś rozpędzają i kończą po drugiej stronie :D .

Jak czasami mam za bardzo wysuniętą górke (tzn. jakoś 10cal) to jednak wole na płaskim się rozstawić. :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

Ja tam się nie znam, ale takie ustawienie:
Obrazek *
jest sensowne? Chodzi generalnie o to, żeby maszynki były zasłaniane przez klocki i nie mozna bylo w nie(te maszyny) szarzować - tylko że kąt widzenia maszyn się chyba nieco zmniejsza. Czyli zdaje się coś takiego o czym pisał Daro. To to dobre jest? :) Bo inaczej raczej trochę ryzykownie się wystawiać...

*Fajny rysuneczek, co? ;)

Awatar użytkownika
Bruenor Battlehammer
Wodzirej

Post autor: Bruenor Battlehammer »

ja niekiedy też się tak wystawiam :) tylko, trzeba uważac z tym jak teraz ma sie wystawiac załoge przed maszynę :?

Daro
Oszukista

Lunn - twoje wystawienie nie jest dobre - ponieważ maszynki mało widzą.

___kkkkk__kkkkkk
__kkkkk_M_kkkkkk
_kkkkk_____kkkkkk
kkkkk_______kkkkkk

Nie wyszedł mi schemat - ale chodzi o to by wheelując maszyne miec bardzo duży kąt widzenia.

Inną opcja jest wystawianie w lasach - wtedy znika problem lataczy - i to na granicy 2" tak żeby po wheelowaniu "znikać" gdy jest zagrożenie.

Ważne też jest pamiętanie o tym by maszyny sie nawzajem osłaniały ;) Tzn jak wiemy ze klopka ma minimalny zasieg - to dobrze tak wystawic organki żeby po tym ja kcoś wleci na te 12" wyczyścic to , a klopaska nadal pruć gdzieś dalej.

Ogólnie to i tak - przynajmniej u mnie mniej wiecej w 3/4 turze warriorzy zaczynaja napierac - bo do tego czasu strzelanie eliminuje zagrożenie od strony fastów / lataczy i zostają twardziele - których nie zdązę juz tylko wystrzelac ale których trzeba oklepac ;) Dlatego przydaje sie klocuś hamków którzy potrafia przyłożyc :D Oczywiscie dalej strzelamy. Dzieki temu też duża szansa na kontrole/blokowanie ćwiartek.

Pozdro

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

@Lunn

Ja coś podobnego się wystawiam, tylko maszyny bardziej z przodu, tak, że klocek im niezwęża pola wdzienia, a jak widze, że coś idzie to podbiegam klockami i wtedy można się bawić w coś w stylu tego co opisał Daro. Oczywiście ja tak się ustawiam jak gram po całym stole w linii rozłożony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Pamela
Wodzirej

Post autor: Pamela »

Ja ustawiam maszynki na górce a sprzodu klocki. Jak coś jest blisko to za górke i albo przeciwnik zatrzyma się na górce i go wystrzelam, albo na około bedzie zaiwaniać.

Daro
Oszukista

Tylko nie zawsze ta górka jest ;) A czasem nawet lepiej zaczynać.

Co do tego co opisałem - oczywiście ja tez ruszam sie klocami - to co jest na schemacie to podczas zagrożenia jakimiś lataczami, fascikiem gdy nei jestem pewny ze to rozstrzelam - bo jak np. są sobie 3 terradony ...ale sa na celowniku organek i thundów to nei zawracam sobie nimi głowy jak organki nawalą to jeszcz ejest strzał thundami i tak samo w drugą strone. W sumei fajeni jest mieć tez maszynki w pewnej odległości od siebie bo wtedy klopy mimo minimalnego zasiegu moga nawazjem sie osłaniac czyli klopka 1 ściaga zagrozenie klopy 2 a ta sie jej odwdziecza :)

Ogolnie na rozstawianie maszyn jest duuużo opcji i wszystko zalezy od terenu, armii przeciwnika, ilosci i rodzaju maszynek... ilosci klocków, strzelaczy....

Pozdro

Awatar użytkownika
Pijak
Chuck Norris

Post autor: Pijak »

Ja wystawiam bolce na dwóch końcach strefy rozstawienia. Mogą wtedy walić po szeregach jak ktoś na nie pojedzie to da mi tym samym trochę czasu ( 60 pkt to mała strata) a jak je oleje to nawet lepiej dla mnie. Wartościowe maszynki wystawiam jak reszta miedzy klocami piechoty.

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

U mnie też bolce służą do chronienia flanek :D. W prawdzie mówiąc jak niema jakiegoś LT to w combacie więcej zabijają jak strzelając :) .
Obrazek

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

A jakies rady co do deploymentu na poszczegolnych przeciwnikow?
Zacznijmy moze od HE i VC. Na tych drugich jak dla mnie nie warto robic bunkra (chyba ze mamy gorke w rogu i organki nie wybuchna), bo wagon Black Knightow przejedzie sie przez cala armie ekspresowo

ODPOWIEDZ