Pytania o zasady 8ed VC

Vampire Counts

Moderator: misha

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Re: Pytania o zasady 8ed VC

Post autor: 4 karabiny »

Jasne kombinuję za dużo :) Miszak ogarnij się;)
Sutauacja była ciekawa, konkluzje z niej idą dużo dalej stosując RAW.
tak samo reformem corner to corner nie powinieneś zmienić strefy ataku, nie ma tego napisanego wprost w RB, a jednak nie gramy w ten sposób
Nie ma żadnego reforma(zakładam, że chodzi ci o after combat - reform). Zakładamy, że nie istnieje takowy.
Sytuacja x tu z racji uproszczenia (w moim przypadku odrobinę inna, nie mająca wpływu na rozważania):
Legenda:
:D - bk
:mrgreen: - wrogi unit
:arrow: - puste miejsce

:D :D :D :D :D
:D
:mrgreen:
:mrgreen: jest z tyłu corner to corner

odnośnie, bycia lamą, do wsadzenia sobie tam kowboja, to pominę bo było to celowe ;) - lubię kanapki w VC - na zasadzie zjadę cię i od razu overrun - a potem - zonk - o k...a :( został jeden model, (bo np. bsb, nie poszły rzuty, zapomniałem , że vanhel ma dwa efekty, itp - i dalej, w mojej turze wskrzeszam - i raptem kanapkujące oddziały w cudowny sposób;) [często nie mają już bonusów takie jakie mają np. przy szarży] się brejkują - co ma dodatkowe znaczenie obecnie - bo mamy w przeciwieństwie do edycji poprzedniej prawdziwych klepaczy;)
Przechodząc do sedna:
Teraz tak mamy sytuację:
odział vc, 2 szeregi, bk walczą z wrogiem na dupie - wróg corner to corner(inaczej z racji terenu nie można go było dostawić).
Konsensus nasz na chwilę obecną jest taki(bo wcale nie wynika to z AB patrz - RFW, w fakach, Q&A nic nie ma, uściśleniach również:
- jeżeli wróg jest na dupie, możemy wskrzeszać do pełnego tylnego szeregu. Więcej nie -ok.
Dalej pozostaje niewyjaśniona sytuacja - corner to corner - bo pytanie jest co jest dalej (tu już nie moja ale hipotetyczna sytuacja np guli czy zombich)
Stosując RAW wygląda to tak. Sytuacja początkowa:
:D - oddział vc
tu(:mrgreen: wrogi unit corner to corner)
Odpowiedzi:
Wskrzeszamy:
- do pełnego ostatniego ranku(to nasz konsensus)
Przykład wykładni potwierdzającej to sytuacja(z twojego Miszak przykładu gulii:
:arrow: :arrow: :D :arrow: :arrow:
- możemy uzupełnić rank - luz.
Powtórzę.
Problem mamy dalej w sytuacji wroga na dupie - corner to corner - tu abstrahuję od mojej sytuacji - bo bk a nie np. zombi:
zapis RFW jest bardzo lakoniczny:
"resurected models are added to the front of rear rank until it reaches at least five models(or three in the case of monstrous infrantry). Additional models can than be added to the front or rear rank. If the unit blablabla...
i teraz - the most important np w przypadku zombich:
"...raised models may never displace enemy unit...
Pic imo polega w lakonicznym zapisie pogrubionym powyżej czyli displace.
W pracy jestem więc nie sięgnę do prawdziwego słownika z półki.
Z internetu:
displace: PRZESTAWIĆ; PRZESTAWIAĆ; PRZESUWAĆ; PRZESUNĄĆ; PRZENOSIĆ; PRZENIEŚĆ; PRZEMIEŚCIĆ; PRZEMIESZCZAĆ; PRZESIEDLIĆ; PRZESIEDLAĆ; RUGOWAĆ; USUWAĆ; USUNĄĆ; ZASTĘPOWAĆ; ZASTĄPIĆ; WYPIERAĆ
I mamy sytuację:
kowboj z tyłu - corner to corner
wskrzeszamy (zakładamy, że to np szkiele) spoko 4 - to co proponuję.
Co jak więcej wskrzeszamy???
Stosując RAW.
Modelu kowboja nie ruszamy, wychodzi na to, że można wskrzeszać do oporu - teoretycznie w nieskończoność.
Uzasadnienie:
Fizycznie kowboj nie zmienia położenia - wirtualnie tak.
Fizycznie kowboj nie zmienia położenia(wirtualnie tak), fizycznie zmienia położenie(wirtualnie nie) względem oddziału szkieli. Przestał być w tylnej, jest w strefie na flance.
Stąd imo moja powyższa sugestia(zdecydowanie chukowa dla VC) wskrzeszania tylko do uzupełnienia ranka. Bo inaczej stosująć RFW mamy opcję taką:
Start:
kowboj z tyłu - ctc, wskrzeszając mamy
:mrgreen: :D :D :D :D :D
:D :D
Kowboj był z tyłu, doszło powiedzmy 11 modeli (w przypadku wskrzeszania infrantry to całe nic) i kowboj fizycznie się nie ruszył ale znalazł się w innej strefie.
P.S. sytuacja w ogóle się może skomplikować jak coś tak jeszcze coś dodatkowo zaszarżuje z tyłu gdy rank jest niepełny. I tu mój komentarz ogólny jest taki. Gracze bardzo często lubią kanapkować oddziały VC, szczególnie gdy jest tam gienio, bo wychodzą z założenia, że śmierć gienia to masakra dla nich.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

aaaa idź może z żoną film obejrzeć a nie post na 2 strony piszesz :D

właściwie to najlepiej sytuacja róg w róg wygląda tak:
:arrow: :D :D :D :D :D
:arrow: :D

jeśli chcesz zrobić coś takiego:

to imo ten kowboj jest na boku :) kmina poniekąd słuszna niemniej jak dla mnie to trzeba przesunąć by było tego kowboja, żeby nie był na flance, bo jeśli tak chcesz dalej wskrzeszać to takich zombich możesz dorobić i 5 dalszysz szeregów a ten przeciwnik to deko nielegalnie stoi

jakbym miał zasędziować to powiedziałbym, że nie możesz dorobić modeli w rank gdzie stoi wrogi oddział
to nie ma znaczenia czy to corner to corner czy nie, tył to tył
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Wczoraj z żoną to kolejny odcinek 3 sezonu spartakusa. Skądinąd zajebisty serial. Po oglądaniu zapotrzebowanie na sex u kobiet wzrasta o 400% :mrgreen:
No właśnie dokładnie mi o to chodzi :D Tak samo jak ty bym zasędziował. Co nie zmienia kwestii, że wolałbym aby było to w uściśleniach, coby uniknąć sytuacji szczególnie na lokalach, gdy sędzia ci mówi rzućcie se na 4 +. Absolutnie nic nikomu nie ujmując na lokalach jest problem z sędziami z ls. A tzw. zdrowy rozsądek to kwestia mocno dyskusyjna ;)
Wg mnie trzeba by to uściślić wskrzeszamy - do pełnego ostatniego szeregu i koniec.
Wykluczy to jednocześnie kwiatki z np kolejną szarżą z drugiej strony.
Proste, przyjemne czy nie - trzeba się pogodzić i chuk.
Edit:
jakbym miał zasędziować to powiedziałbym, że nie możesz dorobić modeli w rank gdzie stoi wrogi oddział

To stosując analogie przeczysz swojemu postowi powyżej ;) Chyba, że mówisz o powiększeniu oddziału.
:arrow: :arrow: :mrgreen:
legenda powyższa, przykład np guli, no i tu nikt nie ma wątpliwości, że można wskrzeszeniem uzupełnić rank.

Asmodai
Chuck Norris

Post autor: Asmodai »

kolejny odcinek 3 sezonu spartakusa. Skądinąd zajebisty serial. Po oglądaniu zapotrzebowanie na sex u kobiet wzrasta o 400% :mrgreen:
Zajebisty. Mojej akurat się po tym odechciewało :roll:
to imo ten kowboj jest na boku :) kmina poniekąd słuszna niemniej jak dla mnie to trzeba przesunąć by było tego kowboja, żeby nie był na flance, bo jeśli tak chcesz dalej wskrzeszać to takich zombich możesz dorobić i 5 dalszysz szeregów a ten przeciwnik to deko nielegalnie stoi
I tu jest cały pic. Nie można zmienić pozycji tego kowboja - a on po wskrzeszeniu szeregu obok siebie powinien się przesunąć do kornera świeżo wskrzeszonego szeregu do tyłu. co jest nielegalne.

Z czegoś takiego:
Wyjdzie ci coś takiego:

Widać przesunięcie?
+1
To stosując analogie przeczysz swojemu postowi powyżej ;) Chyba, że mówisz o powiększeniu oddziału.
:arrow: :arrow: :mrgreen:
legenda powyższa, przykład np guli, no i tu nikt nie ma wątpliwości, że można wskrzeszeniem uzupełnić rank.
Tu wskrzesisz tylko w tych czterech wolnych miejscach w szeregu walczącym z zielonym. Te miejsca obok niego muszą zostać wolne.

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

No ok. do tego doszliśmy już wcześniej ;)
Pic polega na tym co znaczy "powinien się przesunąć". Stosując ogólną mechanikę gry i zasadę RFW nie musisz ruszać kowboja.
Zajebisty. Mojej akurat się po tym odechciewało :roll:
No cóż pozostaje Ci zmienić, żonę albo się z tym pogodzić ;)

Asmodai
Chuck Norris

Pic polega na tym co znaczy "powinien się przesunąć". Stosując ogólną mechanikę gry i zasadę RFW nie musisz ruszać kowboja.
Wskrzeszając do tego samego szeregu co on, musiałbyś go ruszyć. Stosując ogólną mechanikę gry to kowboj jest w pozycji corner z "ostatnim" szeregiem i musi tak zostać, dopóki nie zjedzie Twoja jednostka w całości(on zostanie unengaged pod koniec rundy), lub póki rany na twojej jednostce nie umożliwią mu kontaktu z innym szeregiem(ma prawo się dosunąć, blokując wskrzeszanie jeszcze bardziej) lub póki twoja jednostka nie zrobi reforma, zmieniając front i umożliwiając wskrzeszanie.
Dowskrzeszając kolejny szereg, kowboj wciąż musi być w corner z ostatnim szeregiem - wiec aby był, trzeba go przesunąć.

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Zgadza się po raz kolejny piszesz to samo doszliśmy do tego już wcześniej. Pic w tym, że nie wynika to z zapisu RFW.
Bo co to znaczy, że "musiałbyś go przesunąć"? Skoro fizycznie jest możliwość dostawienia modeli bez ruszania wrogiego unitu niezależnie czy to kowboj czy cokolwiek innego.

Asmodai
Chuck Norris

Skoro fizycznie jest możliwość dostawienia modeli bez ruszania wrogiego unitu niezależnie czy to kowboj czy cokolwiek innego.
Fizycznie jest - tylko zmieni to de facto pozycję kowboja w walce- on zamiast corner/corner od tyłu będzie bok/bok od flanki co próbuję ci wytłumaczyć. W RFW tego nie ma. Bez reforma zmieniasz jego strefę szarży z tyłu na bok. Dlatego aby zostawić go w tej strefie, w której był należałoby go przesunąć. A to już nie jest legalne wg. RFW.

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Fizycznie jest - tylko zmieni to de facto pozycję kowboja w walce- on zamiast corner/corner od tyłu będzie bok/bok od flanki co próbuję ci wytłumaczyć.
Asmodai w pierwszym poście dotyczącym tej sytuacji to napisałem. Kolejny raz powtarzasz to samo :roll: . Więc nie bardzo rozumiem co chcesz mi wytłumaczyć skoro sam o tym wspomniałem? :roll:
W RFW tego nie ma.
Również. Kilka postów wyżej wspólnie do tego doszliśmy. :roll:
Reasumując: ja nie twierdzę, że musi to być uściślone przez LS.
Natomiast twierdzę, że bez uściślenia stosując RAW(nigdzie nie jest to zabronione - ogólna interpretacja zasad jest taka, że skoro nie jest zabronione jest dozwolone) - jest to pole do wałków "etycznych", bo zgodnie z zapisem RFW całkowicie legalne.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

aaa pliiss :lol2: #-o
jak jeszcze jedną stronę zobaczę o tym samym to te posty będą musiały szukać ukojenia w ramionach śmietnika

Asmodai
Chuck Norris

Natomiast twierdzę, że bez uściślenia stosując RAW(nigdzie nie jest to zabronione - ogólna interpretacja zasad jest taka, że skoro nie jest zabronione jest dozwolone) - jest to pole do wałków "etycznych", bo zgodnie z zapisem RFW całkowicie legalne.
Cóż, masz prawo do własnej interpretacji - tylko nie jestem pewien czy sędzia by się z Tobą zgodził.
te posty będą musiały szukać ukojenia w ramionach śmietnika
Nie widzę przeciwskazań

Awatar użytkownika
Dulix
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Dulix »

Zadam swoje pytanie jeszcze u źródła :)
Bitwa Wampirów przeciwko Imperium. Generał Wampirów jedyny bohater w armii Nekromanta 2 poziom w wyniku manifestacji chaosu traci swoja moc (jego poziom spada do 0). Czy na koniec tej tury i na początku każdej kolejnej własnej oddziały powinny testować LD? Nie ma nikogo kto podtrzymałby moc utrzymującą odziały umarłych.
"Pić w samotności to jak srać w towarzystwie"

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

Wampiry sypią się po tym, jak ich generał kopnął w kalendarz, w booku jest zapisek "if the general is slain", czy coś w tym rodzaju. Odpowiedz sobie na pytanie, czy w tej sytuacji generał został zabity:)
Puszka Pandory, o immersji w grach
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1

misha
Wielki Nieczysty Spamer

damm jednak miałem rację tak samo odpisując w dziale ogólnym :-)

Awatar użytkownika
Dulix
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Dulix »

Marks pisze:Wampiry sypią się po tym, jak ich generał kopnął w kalendarz, w booku jest zapisek "if the general is slain", czy coś w tym rodzaju. Odpowiedz sobie na pytanie, czy w tej sytuacji generał został zabity:)
Pytam bo jest też zapisek, że sypią się bo zniknęła moc, która ich utrzymywała i jeśli jest inny czarodziej z Lore of Vamiries to sypanko powstrzymuje w następnej turze. Mimo, że generał nie zginął to zniknęła moc (bo przestał być czarodziejem) podtrzymująca oddziały. Ja uznałbym, że powinni się sypać dlatego moje pytanie w tym miejscu żeby rozwiać wątpliwości bo nie są bezzasadne.
"Pić w samotności to jak srać w towarzystwie"

misha
Wielki Nieczysty Spamer

zasady są napisane w Army Booku - sypią się jeśli zginie generał - punkt Slain General tyle, tam nie ma nic o stracie poziomów magii czy przestaniu bycia czarodziejem, zmieniając się w żabę też nie czarujesz, a nadal jesteś generałem
to o podtrzymywaniu mocy to fluffowe pierdzenie :)

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

Czy jak użyję potionu siły i zaszarżuję na oddział z BotWD, to unit ma warda na 2+ ?? (korzystam z normalnej broni)
Obrazek

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

a czy potion of strange daje ci magiczne ataki?
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

JarekK pisze:a czy potion of strange daje ci magiczne ataki?
Nie, ale grałem ostatnio w UK i Angole powiedzieli mi, że mają warda na 2+
Argumentowałem to dokładnie tym, że zwiększam siłę, a nie dodaję jakąś zasadę do broni.
Jednak oni swoje :)
Dzięki za odpowiedź.
Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

To im powiedz i zapytaj czy czar obnizajacy ws np miasma tez powoduje magiczne atakj albo mindrazor czy inne hexy augmenty ;) jak znajda to w zasadach to ich usciskaj i daj znac gdzie to jest

ODPOWIEDZ