Stegadon

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: grzech76 »

Asassello pisze:czyli jezeli zaszarzuje 3 kawalerzystami na bok jakiegos klocka to juz mam bok? nawet jak mi zabija jednego - tak ze nie bede miał US 5 ? w koncu na poczatku combatu miałem US > 5 i byłem na boku ?
tak, masz bok. w sensie - stoisz na boku tego regimentu, a on nie odwraca się przodem :-)

niestety, po stracie 5US nie ma bonusu za bok, ale wciąż jest to walka z boku

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

grzech76 pisze:
Asassello pisze:czyli jezeli zaszarzuje 3 kawalerzystami na bok jakiegos klocka to juz mam bok? nawet jak mi zabija jednego - tak ze nie bede miał US 5 ? w koncu na poczatku combatu miałem US > 5 i byłem na boku ?
tak, masz bok. w sensie - stoisz na boku tego regimentu, a on nie odwraca się przodem :-)

niestety, po stracie 5US nie ma bonusu za bok, ale wciąż jest to walka z boku
chyba nie zrozumiałes kontekstu.
chodzi o liczenie bonusu za bok ( +1 CR ) - robimy to na poczatku walki (jak to napisał Shino) czy na koniec ?

a skirmish nie ma boków ani tyłow - dopóki nie zajdzie ospowiedznia sytuacja na polu bitwy (odpowiednia szarza co najmiej dwóch jednostek)

a poza tym.. dajcie jakies cytaty jak chcecie dyskutowac... :)
Obrazek

war2bone
Chuck Norris

Post autor: war2bone »

nvm
Ostatnio zmieniony 16 paź 2007, o 11:26 przez war2bone, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

ale on sie nie musi obracac.. bo on nie ma tyłu, ani boku..

ktos sie uczepił ze skirmish ma normalnie boki.. teraz Ty sie czepiasz ze pojedynczy model on foot ma boki.

a niedługo sie dowiem ze mozna maszyny od boku szarzowac. :/
Obrazek

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

bo mozna.
pod warunkiem ze najpierw zaszarzujemy od przodu - a potem drugim oddzialem od boku

analogicznie z herosem on foot czy skirmishem.

odnosnie skinkow na stegadonie sprawa nie jest jednoznaczna: bo wpadamy w stegadona od boku normalnie.
Stegadon ginie, skinki z jego plecow zostaja - z jednej strony sa skirmishem szarzowanym tylko z jednej strony; z drugiej walczylismy z nimi od boku wczesniej to czemu nie robic tego dalej :P

Koszu
Chuck Norris

Post autor: Koszu »

Asassello pisze: a niedługo sie dowiem ze mozna maszyny od boku szarzowac. :/
pewnie że można.
zaszarżowaną z przodu maszynę można potem dojechać z boku.
i nawet jeżeli (hipotetyczna sytuacja) ten oddział z przodu zostanie wycięty, to ten drugi dalej jest z boku i dostaje bonus.

analogicznie ze stegadonem, oddział raz zaszarżowany traci zasady skirmishu, i na potrzeby combata ma boki tył i przód.

pamiętam że na DMP pewien gracz probował obrócić spadającego z mounta herosa w taką stronę, żeby przeciwnik stracił bonusy, i wszyscy zgodzili się, że to wał.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

*****, czy wy czytacie co ja pisze?

rece opadaja po porstu.

napisałem ze jak szarzuja co najmniej dwa oddziały na skirmish to moze byc szarza od boku...

ale jak szarzuje jeden oddział to nie ma szansy.. to samo tyczy sie maszyny.

chyba widzisz roznice miedzy "jeden" a "co najmniej dwa" ?? jak nie, to ja dziekuje za taka dyskusje.

co do tego herosa to IMO nie ma bonusu za bok/tyl gdyz pojedynczy model on foot nie ma stref. koles nawet nie musial go obracac. a z tego co wiem CR za bok/tył liczy sie pod koniec walki a nie przed. (chyba ze masz gdzies napisane ze jest inaczej ? :D )

analogiczne ze skinkami.
Obrazek

Koszu
Chuck Norris

nie spinaj sie tak :P

stegadon został zaszarżowany z boku.
część oddziału (stegadon) zgineła, częsc (skinki) przeżyła.
dlaczego niby miałyby się nagle obrocic przodem?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

bo skinki w skirmishu szarzowane przez jeden oddział nie maja boku.

----------------------------------------
juz sie nie spinam.. ale spora czesc osob wypowiadajacych sie w kwestii zasad ma ogromne trudnosci z czytaniem ze zrozumieniem.. dotyczy to zarówno czlonków LS jak i poczatkujacych graczy :/
Obrazek

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Chlopcy radarowcy :D Wpadamy w stedzia mordujemy i skinki wypadaja z koszyka :D bok jak byl tak jest :D Naprawde nie trzeba kombinowac ja was prosze :D

grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

Asassello pisze:bo skinki w skirmishu szarzowane przez jeden oddział nie maja boku.
ale skinki nie były zaszarżowane, prawda :-)

zaszarżowano stegadona, a nie skinki w skirmishu, a jeżeli skirmish jest związany walką przyjmuje normalną formację bez bonusów z rank

Koszu
Chuck Norris

Asassello pisze: juz sie nie spinam.. ale spora czesc osob wypowiadajacych sie w kwestii zasad ma ogromne trudnosci z czytaniem ze zrozumieniem.. dotyczy to zarówno czlonków LS jak i poczatkujacych graczy :/
tak z ciekawości: do której z tych grup mnie zaliczyleś?
pewnie do początkujących graczy, bo mam mało postów :twisted:

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Paffeu pisze:
Asassello pisze: juz sie nie spinam.. ale spora czesc osob wypowiadajacych sie w kwestii zasad ma ogromne trudnosci z czytaniem ze zrozumieniem.. dotyczy to zarówno czlonków LS jak i poczatkujacych graczy :/
tak z ciekawości: do której z tych grup mnie zaliczyleś?
pewnie do początkujących graczy, bo mam mało postów :twisted:
do zadnej z wymienionych.. to ze gracze turniejowi tez czasem maja problemy z czytaniem nie jest chyba nowoscia :)
Obrazek

grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

chyba nie zrozumiałes kontekstu.
ależ zrozumiałem jak najbardziej, co wynika chyba z mojej odpowiedzi:
pytanie:czyli jezeli zaszarzuje 3 kawalerzystami na bok jakiegos klocka to juz mam bok?
odpowiedź:tak, masz bok. w sensie - stoisz na boku tego regimentu

pytanie: nawet jak mi zabija jednego - tak ze nie bede miał US 5
odpowiedź: niestety, po stracie 5US nie ma bonusu za bok, ale wciąż jest to walka z boku

a najstarsi górale chyba wiedzą, że bonus za bok jak i wszystkie z wyjątkiem jednego - rank - liczy się na koniec walki. ale to bonus, a nie strefę...
a skirmish nie ma boków ani tyłow - dopóki nie zajdzie ospowiedznia sytuacja na polu bitwy (odpowiednia szarza co najmiej dwóch jednostek)
ależ zaszła - jednostka została zaszarżowana z boku. gdyby w tym momencie były to skinki w skirmishu, tego boku by nie było. ponieważ to była inna jednostka, mamy szarżę z boku. po zabiciu zwierza, skinki są już zaangażowane w walkę, a nie zaszarżowane, więc chyba nie ma tu się o co sprzeczać?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

to odpowiedz mi jeszcze na jedno pytanie..
czy walczac pojedynczym herosem on foot jednym swoim oddziałem mozesz miec bok? (co za tym idzie bonus do CR)

i analogiczne pytanie do skirmishu..

to sa oczywiscie pytania retoryczne..

a teraz, czym sie roznia skinki, ktore spadły ze stedzia od skirmishu..
no i czym sie rozni heros, ktory stracił z pod tylko smoka od pojedynczego modelu on foot?

na te pytania bym chciał usłyszec wyczerpujace temat odpowiedzi.
i mam nadzieje ze wtedy temat sie juz zakonczy :)

pozdrawiam

ps. takie pytanie lekko zwiazane z tematem - kiedy sie liczy ze szarza (walka) jest od boku? na poczatku tury danego kombatu; podczas szarzy; pod koniec danej tury comabatu; jakies inne?
Obrazek

grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

Asassello pisze:to odpowiedz mi jeszcze na jedno pytanie..
czy walczac pojedynczym herosem on foot jednym swoim oddziałem mozesz miec bok? (co za tym idzie bonus do CR)

i analogiczne pytanie do skirmishu..
musiałbym sprawdzić by się upewnić na 100%, ale w pracy siedzę więc pewnie dopiero wieczorem dam radę, ale narazie poteoretyzuję.

tak, możesz mieć bok walcząc ze skirmishem jednym swoim oddziałem, gdy skirmish walczył z przodu z jednym/dwoma/trzema ... modelem(ami) a ja zaszarżowałem go z boku. Skirmish zabija dany model(e) z przodu i nie łamie się, zostając w walce tylko z oddziałem od boku.

niech mnie ktoś poprawi jeżeli można...
a teraz, czym sie roznia skinki, ktore spadły ze stedzia od skirmishu..
niczym?
no i czym sie rozni heros, ktory stracił z pod tylko smoka od pojedynczego modelu on foot?
niczym?
ps. takie pytanie lekko zwiazane z tematem - kiedy sie liczy ze szarza (walka) jest od boku? na poczatku tury danego kombatu; podczas szarzy; pod koniec danej tury comabatu; jakies inne?
strefę na którą szarzujesz ustalasz w momencie szarży, prawda? I z tego co pamiętam jeszcze przed określeniem reakcji.

jak mówiłem, bez booka mogę się mylić ale zapewne ktoś mnie sprostuje.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

grzech76 pisze:
Asassello pisze:ps. takie pytanie lekko zwiazane z tematem - kiedy sie liczy ze szarza (walka) jest od boku? na poczatku tury danego kombatu; podczas szarzy; pod koniec danej tury comabatu; jakies inne?
strefę na którą szarzujesz ustalasz w momencie szarży, prawda?

jak mówiłem, bez booka mogę się mylić ale zapewne ktoś mnie sprostuje.
moment szarzy to chyba najgorsza mozliwa intepretacja.
szarzowana jednostka wygrywa combat - moze sie obrócic.
w nastepnej turze combatu szarzujacy nie ma juz bonusu za bok (choc szarzował w strefe boczna).

wiec czy liczymy strefę przez wyplaceniem ataków czy po ?

RB str 38. gorny lewy róg - napisane mniejszy druczkiem:
" ...wszystkie zastosowane premie mają zastosowanie po tym, jak wszystkie modele biorące udział w walce zakończyły swoje ataki. "
(dalej jest adnotacja o tym ze nie dotyczy to liczenia szeregów - co nas teraz malo interesuje)

dalej, ta sama strona:
"Atak na Flanke
(...)
Jeżeli walczysz na flance jednostki wroga, przysługuje Ci premia +1. "

(dalej jest napisane o US >=5 itp - tez nas to nie interesuje teraz)

teraz chcialbym zobaczy zapisek ze heros, ktory spadl ze smoka, czy skinki, ktore spadly ze stedzia maja flanki i tył.
(przy załozeniu walki z jedno jednsotka!!)
Obrazek

grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

Asassello pisze:moment szarzy to chyba najgorsza mozliwa intepretacja.
szarzowana jednostka wygrywa combat - moze sie obrócic.
jeżeli wygra, to może, co nie zmienia faktu, że od momentu dojścia szarży, modele są w strefie na którą szarżowały, bo np. zdejmują szeregi gdy są z boku nim ktokolwiek jeszcze uderzy. więc wg mnie interpretacja, że są z boku przynajmniej od początku fazy walki jest jak najbardziej trafna, ale niestety nie mam jej jak poprzeć cytatami.
w nastepnej turze combatu szarzujacy nie ma juz bonusu za bok (choc szarzował w strefe boczna).
jak sam zauważyłeś, nie ma bonusu dopiero w następnej turze, czyli w tej danej konkretnej ma. jeżeli te skinki wygrają walkę, napewno będą mogły się obrócić frontem do oddziału z którym walczą.

to moja interpretacja na tą chwilę.
wiec czy liczymy strefę przez wyplaceniem ataków czy po ?
jak wspomniałem - przed.
RB str 38. gorny lewy róg - napisane mniejszy druczkiem:
" ...wszystkie zastosowane premie mają zastosowanie po tym, jak wszystkie modele biorące udział w walce zakończyły swoje ataki. "
jak pokazujesz, chodzi o premie - a to czy szarża jest z boku czy z przodu nie jest premią - wynika z ruchu szarży, miejsca w którym się stało przed szarżą, ale napewno nie jest żadnym bonusem to, że walczę teraz od boku regimentu. Dla przykładu heros na piechotę wpadający w bok regimentu bonusu żadnego nie ma, co jednak nie zmienia faktu, że jest na boku tegoż regimentu. Prawda?
dalej, ta sama strona:
"Atak na Flanke
(...)
Jeżeli walczysz na flance jednostki wroga, przysługuje Ci premia +1. "
ale nie mówimy o bonusach
teraz chcialbym zobaczy zapisek ze heros, ktory spadl ze smoka, czy skinki, ktore spadly ze stedzia maja flanki i tył.
(przy załozeniu walki z jedno jednsotka!!)
a ja chciałbym zobaczyć zapisek, który mówi, że oddział skirmishu zaszarżowany z 2 stron po zabiciu jednego oddziału automatycznie obraca się do walki z drugą frontem

Bo w momencie szarży jednostka ma bok, tak jak skirmish walczacy z inną jednostką. tu się chyba zgodzisz?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

przeciez tu chodzi tylko o bonusy. o nic wiecej. co Ci da swiadomosc ze walczysz od boku.. za to +1 CR cos daje :-)

ale z drugiej strony podałes ciekawy przypadek z tym skirmishem walczacym z dwóch stron, ktory rozwalil przeciwnka walczacego od przodu.

w RB na stronie 67 jest zapisek ze walczacy skirmish ma flanki i tył. co by znaczyło ze w tym przypadku jest bonus za bok/tył/

tylko nie wiem czy pod to da sie podciagnac skinki spadajce ze stedzia (choc na pewno by sie dało) - w koncu sa one dopiero ustawiane w momencie rozwalenia stedzia i wtedy dopiero tworza swoja formacje...
oraz kolesia spadajacego ze smoka (tu juz bardzo ciezko to naciagnac do tej zasady, bo on skirmishem w ogole nie jest)
Obrazek

Awatar użytkownika
Deadwit
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Deadwit »

Patrząc spod kąta klimatu, wydawałoby się że bonusa nie ma.

Spadając ze stedzia tworzą bezwładną kupę (jak to skirmish). Po chwili zbierają się i kontynuują walkę... i co? Stoją bokiem do przeciwnika?

Ja tak to widzę, ale wypadałoby aby ktoś kto miał z tym styczność się wypowiedział. Może i moje założenie jest rozsądne, ale z zasadami bywa różnie...

ODPOWIEDZ