Stegadon

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
HammerRaid
Warzywo

Stegadon

Post autor: HammerRaid »

Jaki zasięg ma łuk na plecach stegadona? taki jak balista? czyli 48cali? czy taki jak długi łuk czyli 30cali?

Awatar użytkownika
Blackmoon
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Blackmoon »

48 cali, jak balista.

Awatar użytkownika
pelcu
Chuck Norris

Post autor: pelcu »

Co się dzieje gdy Stegadon, goni jednostkę i
1. wpada na domek (lub inny immposible terain)?
2. W wyniku pościgu zatrzymuje się tuż przed domkiem.
Czy jest zablokowany?

Awatar użytkownika
Andy
Chuck Norris

Post autor: Andy »

Znając irracjonalizm niektórych ludzi.. oraz polską mentalność tychże samych ludzi to powiedzą ci że jest zablokowany :]

BO TO POLSKA JEST ! :)

Moim skromnym zdaniem NIE !. Może sie ruszać normalne..
Swoja droga dobrze że poruszyłeś ten temat.. muszę dopisać sobie to pytanie do listy pytań turniejowych z działu: "Zapytaj przed rozpoczęciem gry sędziego .. bo będą Cię w H..ja robić"

Awatar użytkownika
Jose
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Jose »

jeszcze jedno pytanie: jak się rozdziela big hit z klopy w stedzia? ile skinkow jest trafionych itp...
www.for2players.pl

The truth is usually just an excuse for a lack of imagination.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

a ja zadam pytanie noob pro.
wpadam od boku w stegadona. zjadam go.
skinki zostaja - czy jestem od boku wciaz (mam bonus itd)?

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

TruePunk pisze:a ja zadam pytanie noob pro.
wpadam od boku w stegadona. zjadam go.
skinki zostaja - czy jestem od boku wciaz (mam bonus itd)?
tworzą oddział skirmisherów... więc jeśli nic nie atakowało stedzia od przodu/z tyłu, to nie masz bonusu za bok... za to jak coś atakowało go z drugiego boku, to masz bonus za tył.
Blackmoon pisze:48 cali, jak balista.
tyle że ma S5
Ostatnio zmieniony 15 paź 2007, o 12:55 przez Pająk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

skiki stoja w formacji 3 szertegi po 2 na potrzeby klop balist cannonow...
jesli skinki nie gina razem ze smiercia stgiego i jest ich nadal 5+ to amsz bok

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gajowy »

@ stegadon, to zalezy jak wjedzie do tego domklu, jesli "na plasko" czyli przodem 100% podstawki przylega do domku to jest zablokowany, jesli tylko rogiem lub nieiwelka czescia podstawki to zazwczyczaj moze odjechac sobie.

war2bone
Chuck Norris

Post autor: war2bone »

Semi pisze:skiki stoja w formacji 3 szertegi po 2 na potrzeby klop balist cannonow...
jesli skinki nie gina razem ze smiercia stgiego i jest ich nadal 5+ to amsz bok

looo a to z kad sie wzielo ? :P

zawsze myslalem ze klopa jak trafi to big hit losujesz komu a reszta na +4 bo templejtka nie przykrywa a na cannona zgodnie z zasadami dostaje albo jeden skink albo stedziu

a co to ma do flanki ze skinkow ma byc 5 a jak ich bedzie 4 to nie moge go flankowac a jak bedzie 1 skinek to tez nie ma flanki ? ???

wg mnie jak zabijesz stegadona to skinki spadaja i ustawiaja sie ladnie bokiem o ile nie wygraly combatu [ tzn ze np wpada sobie steg zabija ile tam sie da wygrywasz walke a tu gosc wypada " a ja mam chempiona" i wklepuje ostatnia rane :P[ glupia sytuacja bo steg nie moze zaszarzowac flanka :P ] ] zreszta mala roznica - jak cos juz zabilo stegadona to ze skinkami sobie poradzi

co do tej formacji to niby gdzie maja stac w tych szeregach ???? za stedziem na jakims srodku cieszkosci na ogonie na rogach ????

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

niedoczytalem myslalem ze to stegi szarzowal od buku...

a jak rozstrzygniesz sytuacjie kiedy cannon trafia w skinki na stegim ile skinow zachaczy ?? w/g mnie 2x3 jest logicznym wyjsicem...

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

skinki po śmierci stegadona stają się skirmishem... wystarczy przeczytać army booka. więc de facto nie mają boku/tyłu, chyba że ktoś szarżował z różnych stron kilkoma oddziałami... poza tym skinki stoją na potrzeby strzelania z bolca/armaty w formacji 2-1-2...

jeżeli big hit jest na podstawce, a nie wchodzi na lektykę, to biga dostaje stedzio. jeśli wchodzi na lektykę to losujesz...

war2bone
Chuck Norris

Post autor: war2bone »

Pająk pisze:skinki po śmierci stegadona stają się skirmishem... wystarczy przeczytać army booka. więc de facto nie mają boku/tyłu, chyba że ktoś szarżował z różnych stron kilkoma oddziałami...
jezeli spadl steg od strzelania masz racje ale pytanie bylo o walke wrecz ....

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

jesli spadl w walce i był szarzowany od tyłu/boku to dalej bonus za tył czy bok obowiazuje

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

dlaczego? pytam, bo nie mogę znaleźć uzasadnienia tego...

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

bo na poczatku walki byly ustawione bokiem do modelu walczaceego. Nie ma najmniejszego powodu dla ktorego mieli by zmienic front.

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

tylko że one nie zmieniają frontu... stają się skirmisherami... przeciw którym bonus za bok/tył może wynikać jedynie z tego, że coś jeszcze ich trzyma z którejś ze stron...

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

front modelu jest ustalany na poczatku combatu jesli chodzi o bonusy. Czemu mialyby zmienic front jednostki w wyniku zabicia mounta?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Shino pisze:front modelu jest ustalany na poczatku combatu jesli chodzi o bonusy. Czemu mialyby zmienic front jednostki w wyniku zabicia mounta?
czyli jezeli zaszarzuje 3 kawalerzystami na bok jakiegos klocka to juz mam bok? nawet jak mi zabija jednego - tak ze nie bede miał US 5 ? w koncu na poczatku combatu miałem US > 5 i byłem na boku ?

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

bo jednostka zmienia swoje właściwości... tak mi się przynajmniej wydaje... gdy jest mount jednostka ma wszystkie strefy, gdy mounta nie ma strefy są warunkowo...

ODPOWIEDZ