Nasze dzieła i starania czyli rozpiski brodaczy

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lividius
Mudżahedin

Re: Nasze dzieła i starania czyli rozpiski brodaczy

Post autor: lividius »

A u mnie już po lokalnym turlaniu.
Kowal z dispelem (na golasa, wyłącznie jako podstawka do scrolli, schowany w Drake`ach), 19-stka Longów w vanguardzie, 10 Hammerersów, działo z ogniem, organki z +1, Gyro w vanguardzie, 10 ID (bez torpedy, bo zabrakło punktów). W parze z Ogrami.
1 bitwa TK+myszy. Zginęło wszystko z wyjątkiem Hammerersów, Gyro w ostatniej turze samobójczo pokroił Kaszkiet. Totalna lipa na Longach, którzy spłynęli od Abomki nie robiąc nic. Lipa na organkach. Lipa na Drejkach. Zasadniczo lipa na wszystkim. Ale 10-10.
2 bitwa VC+VC. Stół praktycznie wyczyszczony, jedyne straty to społowieni dziadkowie. Strzelanie bajeczne. Nie pamiętam czy do zera, ale w małch wyszło jakoś 2300 : 400.
Na trzecią zaplanowaną zabrakło już czasu.
Oczywiście mało to wszystko miarodajne, bo parówka ma swoje prawa i w tym wypadku całość ustawiana była pod Tuściochy, ale tak czy inaczej po punktach z hobbystyki i bonusach regulaminowych - 1 miejsce.
Pingu, główny konkurent do Victorii, zawinął się był po pierwszej bitwie, więc też było łatwiej :wink:

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

lividus pisze:Totalna lipa na Longach, którzy spłynęli od Abomki nie robiąc nic.
Z abomką się nie walczy ;)
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
lividius
Mudżahedin

Zauważyłem :wink:
Przymus chwili - musiała przystanąć, żeby coś innego mogło zrobić swoje.

Garland the Ironfart
Chuck Norris

Post autor: Garland the Ironfart »

W niedzielę zmierzyliśmy się z kolegą przeciwko Leśnym Elfom. Układ był taki – ci w rajtuzach 4000 pkt, my 2 x 2000.

W dużym skrócie wystawiliśmy 2x długobrodych z tarczami, wojownicy z GW i ironbreakersi – wszystko ok 25 sztuk. Ze strzelców 16 i 10 thunderersów, 10 irondreków z torpedą. W parku maszynowym dwie armaty, dwie katapulty, organki, działo płomieniowe i balista. Jako zabawka Bombowiec. Z postaci Belegar, BSB, dwóch kowali małych, dwóch mgr inż i mały dzikus. Wszystko raczej standardowo orunowane.

Bitwa zakończyła się prawie na czysto na korzyść krasnali, głównie za sprawą dwóch pierwszych strzałów armat – jedna zdjęła smoka (D6 ran), druga Drzewca (był RoFire). Katapulty uspokoiły łuczników. Problem był tylko z Waywatchersami co się zagnieździli w lesie pośrodku i nie było jak wykurzyć. Generalne nasz rywal zniesmaczony stratami swoich potworów wycofał się i trzeba było pędzić na krótkich nóżkach. Skończyło się dobrze, choć mimo wielu run ogniowych z treekinami musieliśmy sobie radzić piechotą. Zawiodły organki pomimo RoA, RoFire i inżyniera (ciągle jednak uważam że to najlepsza maszyna), Gyrobomber (nie do końca, bo wszystko w niego strzelało – przetrwał w sumie ok 20 strzałów, a taką rozproszoną armię trudno bombardować) i mały dzikus (gdzieś się zagubił na tyłach). Słowem moje ukochane zabawki, z których zginął tylko bombowiec (kolega mnie podpuścił „pokaż mu, pokaż”). Ale dopadli go dopiero na ziemi a wcześniej dwa razy (z odbicia) trafił jakiś tam tancerzy. :D
Z krasnali zginęło: Gyrobomber 4 thunderersów, 12 longów i 3 wojowników. Irobreakerzy i jeden klocuszek longów nie brali nawet udziału w walce. Aha jedna armata się rozpukła mimo rune of forging.
Z drugiej strony zaś smok dwa enty, z 5 treekinów, 20 driad, 10 jeźdźców lekkich (nie pamiętam nazwy) i wiele innych – zostało ok 700 pkt na stole.

To już któraś rozwlekła historia. Może dlatego, że wygrałem, może dlatego, że gram dopiero raz trzeci, może przeciwnik nie miał swojego dnia. Piszę jednak dlatego, że nie powinniśmy marudzić, bo krasnale są super. Nie wiem co tam edycja zmieniła, ale strasznie wkurzają przeciwników, a o to chodzi! =D>

Dobranoc

Wasz,

Garland the Ironfart

Awatar użytkownika
Abrasus
Falubaz

Post autor: Abrasus »

A co powiecie na coś takiego na luźne 2000?

Heroes
Tan BSB (MR Grungi), GW
Runesmith (Rune of Stone, Spellbreaking, Furnance), SH
Master Engineer

324 pkt

Core
30 Warriors fcg, GW
12 Thunderers (musician, standard bearer), sh

506 pkt

Special
20 Hammerers fcg (MR Valaya)
Cannon (RoForging)
Cannor(RoForging+Burning)
Gyrocopter
Gyrocopter

830 pkt

Rare
10 Irondrakes (musician, Ironwarden z Torpedą)
Organ Gun (RoAccuracy+Burning)

340 pkt

2000/2000 pkt

panterq
Masakrator

Thundzi imo są słabi w tej edycji, wolę już kuszoli z dwurakami.
Jeden scroll na te punkty to zdecydowanie za mało, nawet zakładając +4 do dispela.
Ironwarden z torpedą mi się raczej nie sprawdza, nie opłaca się trochę.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Abrasus
Falubaz

Post autor: Abrasus »

Żeby mieć drugiego skrolla to musiałbym wyczarować miejsce na drugiego Runesmitha za 90 pkt. Nawet zakładając bez Ironwardena z Torpedą, musiałbym wywalić 60 pkt z Speciali/Rarów.

panterq
Masakrator

Nie można mieć wszystkiego. Inwestujesz 220 punktów w organki, cierp.
- Niles Valera, Agitator

Misfire
Plewa

Post autor: Misfire »

Witam wszystkich serdecznie,
po 12 letniej przerwie zdecydowalem sie wrocic do WFB i odkurzyc moja armie krasnoludow.
W zwiazku ze jeszcze nie gralem w ed.8, a pamietam jedynie czasy edycji 4 prosze o pomoc i komentarze do mojej rozpiski ponizej.
Najblizszy mecz mam z Tomb Kings, na 2500p, swecomp nie mniej niz 12 (Swedish comp system v. 1.12.1).
Zlozym rozpiske jako bardzie uniwersalna by ja wyprobowac przed zblizajacym sie lokalnym turnieju (te same zasady 2500p, swecomp nie mniej niz 12), gdzie jest duzo wysokich elfow, troche wood elfow, demony, 2x tomb kings, jakies empire czy chaos nie zadnych krasnali oprocz moich i zadnej bretonni, oraz prawdopodnie zadnych dark elfow.

Oto rozpiska: 2492p, swecomp 12.8:
Dragon Slayer (70pts)
Runesmith (138pts) - General - w Hammersach
2 Dispel Runes (45pts), Rune of Preservation (25pts), Rune of Stone (5pts), Shield (3pts)

Runesmith (138pts) - w Longbeards,
1 Dispel Rune (25pts), 2x Rune of Speed (10pts), Rune of Stone (5pts), Shield (3pts), The Fiery Ring of Thori (35pts)

Thane Army Battle Standard (194pts) - w Longbeards
Dwarf Pistol (6pts), Shield (3pts)
1 Rune of Slowness (35pts), Master Rune of Grungni (60pts)

Core (634pts)
23x Longbeard (364pts), shields, full command
Rune of Stoicism

20x Quarrellers (270pts), GW, Full command

Special (953pts)
Cannon (145pts), Rune of Forging

Grudge Thrower (110pts), Rune of Accuracy , Rune of Burning

Gyrocopter (100pts), Vanguard

Gyrocopter (80pts)

22x Hammerer (398pts), Mus, SB, Rune of Battle , Rune of Slowness
12x Miner (120pts)

Rare (365pts)
14x Irondrakes (245pts), Ironwarden with Cinderblast Charges, Musician

Organ Gun (120pts) - na Elfy z BofWD

Runesmith general z mlotkami.
Runesmith nie-general z BSB ida do Longbeards. Dalem mu 2 runy of speed (I=4) aby moc uzyc pierscienia w walce z np Tomb Kings, ktore maja I=3
MR of Grungni na BSB chroni Longeards i obejmuje Hammerers ewentualnie Irondrakes.
Kusznicy to support na flance dlugobrodych.
Dragon Slayer poluje na monstery i ogolnie poswiecony jest na odwrocenie uwagi.
Myslalem tez aby zamienic go na Master Engineera i wstawic w organki.
Organki bez runow na wysokie elfy z BofWD i ochrona flanki.

Co sadzicie?

Awatar użytkownika
lividius
Mudżahedin

Kowal z pierścionkiem połknął chyba za dużo punktów na runy/przedmioty.
Dziadkom może jednak wrzucić GW - bez tego gryzą słabo i wolno, a jesli mają stać tylko po to, żeby ustać, to lepiej się sprawdzą IB.
Drejkowie z torpedą - może upolują coś większego, a jesli nie, to i tak otwierasz sobie drogę do polowania/szachowania w kombinacji ze Slayerem.
Do Górników przekonania nie mam - ale to subiektywne odczucie. Za dużo w krasnalach wszystko kosztuje, żeby parę ładnych punktów wrzucać w koszyk z etykietką "losowość". Wolałbym Rangerów.
Organki bez +1 to Hit nie mają sensu, chyba że jako straszak.
P.S./edyta: jeśli szykuje się elfowisko, to może zaryzykujesz i poeksperymentujesz z Silver Hornem?

Misfire
Plewa

lividus pisze:Kowal z pierścionkiem połknął chyba za dużo punktów na runy/przedmioty.
Dziadkom może jednak wrzucić GW - bez tego gryzą słabo i wolno, a jesli mają stać tylko po to, żeby ustać, to lepiej się sprawdzą IB.
Drejkowie z torpedą - może upolują coś większego, a jesli nie, to i tak otwierasz sobie drogę do polowania/szachowania w kombinacji ze Slayerem.
Do Górników przekonania nie mam - ale to subiektywne odczucie. Za dużo w krasnalach wszystko kosztuje, żeby parę ładnych punktów wrzucać w koszyk z etykietką "losowość". Wolałbym Rangerów.
Organki bez +1 to Hit nie mają sensu, chyba że jako straszak.
P.S./edyta: jeśli szykuje się elfowisko, to może zaryzykujesz i poeksperymentujesz z Silver Hornem?
Dzieki za porady.
Kowal ma 75p w runach wg moich obliczen.
Dalem dlugobrodym GW, zamienilem gornikow na 5 rangersow, dodalem Master engineer by pomagal organkom, ewentualnie Stone thrower przy posrednim celowaniu.
Gornicy by sie przydali jezeli ktos gra mniej sportowo i chowa np casket of souls za wzgorzem, a ze gramy na ETC simple line of sight to tego normalnie nie widac. Ale moze wystarczy do tego stone thrower i posrednie celowanie.

Awatar użytkownika
lividius
Mudżahedin

Mój błąd, źle policzyłem RoSpeed (2x5 a nie 2x10).
Nie chcesz veta na Młotkarzach, czy niedopatrzenie?

Misfire
Plewa

lividus pisze:Mój błąd, źle policzyłem RoSpeed (2x5 a nie 2x10).
Nie chcesz veta na Młotkarzach, czy niedopatrzenie?
nie, nie ma. Skoro general kowal bedzie z nimi, to chyba nie jest potrzebny, bo kazdy Mlotek moze akceptowac wyzwanie.

panterq
Masakrator

Bierz pod uwagę, że czasem to ty będziesz chciał rzucić challenge.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
lividius
Mudżahedin

...lub poeksperymentować dając mu MRoSnorri lub RoMight. Zazwyczaj przeciwnik zupełnie zapomina lub nie odnotowuje faktu orunowania "zwyklaka" i można zrobić psikusa.

Misfire
Plewa

Dziekuje za komentarze.
Wrzucilem czempiona do Mlotkow i zmienilem im runy na MRof Valaya by sie zmiescic punktowo.
A tak a propo, czy kombinacja kowal z 2 runami dispela + MR of Valaya bylaby wystarczajaca do zatrzymania magii, czy jednak ten drugi kowal z 1 dispelem jest niezbedny, szczegolnie przeciwko Tomb Kings?
Pytam, bo mam w zanadrzu opcje zamiast 1 kowala, Master engineera i dragon slayera, wstawic Lorda na tarczy z dwurakiem, 2x Rof Iron i R of Preservation.

Nero
Pseudoklimaciarz

Post autor: Nero »

Cześć, jedno pytanie czy krasnale mogą brać magiczne itemy z rulebooka?

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Nie :mrgreen:

Nero
Pseudoklimaciarz

Post autor: Nero »

Dzięki za odpowiedź o 2 w nocy :D

Garland the Ironfart
Chuck Norris

Post autor: Garland the Ironfart »

Właśnie przyjechał do mnie Lord z „tarczotrzymaczami” Bieżąca metalowa figurka od GW. Oczywiście jestem zachwycony i w pierwszym odruchu chciałbym na bogato go wystawić. Nieśmiertelnego z wielką bronią na tałatajstwo i magiczną na strasznych twardzieli. Proszę o Wasze spostrzeżenia i doświadczenia, by chyba podobne pomysły już chodziły.

Lord 145
Shielbearers 40
GW 6
Sh 3
Rune of Stone 5
Rune of Iron x2 45
Rune of Warding x3 45
Rune of Might (na broni ręcznej) 25

Słowem 6 ran, twardość 6, ward save 4+ siła 6, lub 8 dla przeciwników z T5+ (w szarży oczywiście więcej). Słowem czy ta zabawa jest warta 314 pkt? Macie może bardzie rozsądne sprawdzone konfiguracje dla tego uroczego malucha?

Czuwaj!

Garland

ODPOWIEDZ