Stegadon

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

czyli jezeli zaszarzuje 3 kawalerzystami na bok jakiegos klocka to juz mam bok? nawet jak mi zabija jednego - tak ze nie bede miał US 5 ? w koncu na poczatku combatu miałem US > 5 i byłem na boku ?
jkasne, ze masz bok. czemu mialbys nie miec? czy jesli z 3 kawalerzystow zabija ci 2 to nagle przeciwnik ma miec bonus za parowanie hw&shield? ale cr to inna juz sprawa

pozdrawiam

chodzi o liczenie bonusu za bok ( +1 CR ) - robimy to na poczatku walki (jak to napisał Shino) czy na koniec ?
generalnie napisalem cos innego... wczytaj sie jeszcze raz w tamto moze cos ztego ci wyjdzie.... gdzie ja [pisalem o bonusach do cr? pisalem o froncie jednostki a to kilka roznych spraw...

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

shino, uchwyciłes sedno mojej wypowiedzi? :/

ja cały czas mowie o bonusie do CR za bok (nie wszedzie dokładnie to pisałem, ale to wynika z tych kilku moich postów ktore napisałem w tym temacie) :)

oczywiscie ważniejsze jest wytchniecie mi nieścisłości w tym co napisałem.. niz wypowiedzenie sie na temat :?

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

tylko nie wiem czy pod to da sie podciagnac skinki spadajce ze stedzia (choc na pewno by sie dało) - w koncu sa one dopiero ustawiane w momencie rozwalenia stedzia i wtedy dopiero tworza swoja formacje...
nie bylbym pewien czy sa ustawiane po smierci stedzia. zostalo gdzies napisane (nie pamietam gd\zie jak bede mial chwile to poszuklam dokladniej), ze stoja one w formacji po 2 w 3 rzedach :) mozliwe, ze w takiej sie powinny ustawic po zejsciu monstera (nie moga jej zmienic jesli juz sa w walce chyba, ze robia change formation po wygraniu walki.

teraz co do twojego pytania juz odpowiadam jeszzcze raz.
jednostka nie moze zmienic miejsca po tym jak zostaa zwiazana w walke(poza 2 wyjatkami opisanymi w rb). Tak wiec jesli zostala zwiazana tak, ze na poczatku calego combatu byla z boku to nie ma powodu dla ktorego miala by sie odwrocic. Welug tego co piszesz jesli by szarzowaly 2 oddzialy na skirmish i jeden z nich by zginal (ten z przodu) to skirmishe by sie od razu odwaracaly przodem w kierunku drugiego. Tak nie jst nigdzie napisane a co wiecej nie wiem skad wziales taka hipoteze. Dodatkowo zakladajac, ze mialbys racje jak rozwiazalbys problem raidersow, ktorzy odwracajac sie przodem do jedynego zyjacego wroga musieli by sie calkowicie reformowac (w koncu musza miec 4 z przodu oraz ungory na przedzie :P )

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

cod pierwszego - skinki i stedzio - to jesli jest napisane ze ustawione sa w takiej formacji to sprawa sie rozwiazuje - i bonus za bok jest.
tylko ze nikt wczesniej nie raczył przytoczyc tego argumentu czy tez cytatu.

co do drugiej czesci twojej wypowiedzi, to w sumie nie wiem o czym do mnie piszesz.

napisałem ze skirmish w walce tworzy formacje i ma boki/tyły (RB str 67) czyli jak walczy z czyms na boku i z przodu to bonus do CR za bok jest nawet wtedy przeciwnik z przodu zostanie wybity.
wiec tu mam takie samo zdanie jak Ty (tak jak napisane w RB), wiec dyskusja o tym jest bez sensu (tak samo jak przytaczeni tu zasady Riders) :)

jedyne "ale" miałem do tych skinków - ale jesli one tez maja ustalona formacje to problem sie rozwiazuje.

jeszcze jedna kwestia jest heros spadajacy ze smoka - tez tu została poruszona. gdy gada zabijemy a szarza była z boku/tyłu to bonusu do CR nie ma gdyz postac (on foot) nie ma boków, tyłów.
czy w tej kwestii ktos moze ma inne zdanie? - jak nie, to temat sie prawie wyjasni :)

jeszcze tylko cytat z army booka lizaków by sie przydal co do tej formacji skinków.

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

postac (on foot) nie ma boków, tyłów.
nie. character on foot ma zasady skirmishera tak wiec bonus za bok/tyl obowiazuje w taki sam sposob jak z nimi.

Awatar użytkownika
pelcu
Chuck Norris

Post autor: pelcu »

Wracając do mojego pytania.

Z tego co zrozumiałem. Stegadon ścigając biegnie aż do momentu aż się zetknie z domkiem ii wtedy jest zablokowany... Bo nawet jeśli zahaczy tylko jednym rogiem, to piwotując go potem, albo probując zrobić turn to się zaczepi o domek.

Dla mnie super...
Ostatnio zmieniony 17 paź 2007, o 08:12 przez pelcu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Shino pisze:
postac (on foot) nie ma boków, tyłów.
nie. character on foot ma zasady skirmishera tak wiec bonus za bok/tyl obowiazuje w taki sam sposob jak z nimi.
ze niby co?
str 67 RB
skirmish porusza sie jak postacie.

zadnych wiecej powiazan miedzy nimi nie znalazlem.

Pelcu, tak stedzio jest blokowany przez domki i nie moze wykrecic.
Obrazek

Awatar użytkownika
Mike
Mudżahedin

Post autor: Mike »

A hydra DE? Porusza się jak skirmish, czy to oznacza że może ruszyć się mimo zetknięcia z domkiem? : ]

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

str 67 RB
skirmish porusza sie jak postacie.

zadnych wiecej powiazan miedzy nimi nie znalazlem.
w dziale characters. ci o us 1 maja movement jak skirmish. Zmiena frontu w cc to jest movement. CZy tez moze sie chcesz klocic,. ze na samotnych chaacterow nie szarzuje sie jak na skirmish bo to w koncu nie jest ich movement... :roll:

grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: grzech76 »

Asassello pisze:przeciez tu chodzi tylko o bonusy. o nic wiecej. co Ci da swiadomosc ze walczysz od boku..
chociażby to, że czempion nie rzuci mi challenge'a zanim do walki nie dojdzie w swojej fazie ruchu.

tylko nie wiem czy pod to da sie podciagnac skinki spadajce ze stedzia (choc na pewno by sie dało) - w koncu sa one dopiero ustawiane w momencie rozwalenia stedzia i wtedy dopiero tworza swoja formacje...
formację tworzą lub powinny tworzyć, jak każda jednostka - w momencie szarży.
ponieważ w momencie szarży stały - jako jednostka - bokiem, to jako jednostka wciąż ten bok po zabiciu zwierza mieć powinny.

i ani mnie to ziębi ani grzeje i napewno nie kłóciłbym się o to z przeciwnikiem, gdyby po moim pierwszym wyjaśnieniu racji nie przyznał.

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

Shino pisze:
nie bylbym pewien czy sa ustawiane po smierci stedzia. zostalo gdzies napisane (nie pamietam gd\zie jak bede mial chwile to poszuklam dokladniej), ze stoja one w formacji po 2 w 3 rzedach :) mozliwe, ze w takiej sie powinny ustawic po zejsciu monstera (nie moga jej zmienic jesli juz sa w walce chyba, ze robia change formation po wygraniu walki.

teraz co do twojego pytania juz odpowiadam jeszzcze raz.
jednostka nie moze zmienic miejsca po tym jak zostaa zwiazana w walke(poza 2 wyjatkami opisanymi w rb). Tak wiec jesli zostala zwiazana tak, ze na poczatku calego combatu byla z boku to nie ma powodu dla ktorego miala by sie odwrocic. Welug tego co piszesz jesli by szarzowaly 2 oddzialy na skirmish i jeden z nich by zginal (ten z przodu) to skirmishe by sie od razu odwaracaly przodem w kierunku drugiego. Tak nie jst nigdzie napisane a co wiecej nie wiem skad wziales taka hipoteze. Dodatkowo zakladajac, ze mialbys racje jak rozwiazalbys problem raidersow, ktorzy odwracajac sie przodem do jedynego zyjacego wroga musieli by sie calkowicie reformowac (w koncu musza miec 4 z przodu oraz ungory na przedzie :P )
skinki na potrzeby strzelania stoją w lektyce w formacji 2-1-2... to było chyba w dire wolfie.

po śmierci stedzia skinki się wystawia, i w lizakowym booku jest napisane, że tworzą wtedy unit skirmisherów[/b]

ODPOWIEDZ