NoWE (zbiór plot str. 113)

Wood Elves

Moderator: Gremlin

Zablokowany
Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Re: NoWE (zbiór plot str. 73)

Post autor: Luc »

Panowie - z personalnymi wjazdami proszę na PM załatwiać!
Do jutra pokasuje spam w tym temacie

Ok dziś rozegrałem 2 gierki testowe kolejne z Kudłatym i Furionem ;)
z DF w plecy z HE do przodu małymi .... ;)

Ogólnie widzę coraz większy potencjał i wiem, że book mi się podoba, ale ta masakra w głowie, że trzeba się teraz przestawić (kara za ruch, brak S4, AP na dalekim teraz....itd itd) - jest tego sporo :)

Muszę kupić więcej łuczników :P
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Heptun »

I mnóstwo zasad do nauczenia oraz odkurzenia z RB gdyż WE nigdy tego nie używały :) (Frenzy, Poisoned Attacks, itd.)
:twisted: Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek :twisted:

Awatar użytkownika
Retaguardia
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Retaguardia »

Lol GW przebilo sama siebie( samego siebie) hehe czy zauwazyliscie ze sisters of the thorn w przypadku miscasta dostaja D3 rany "with no saves of any kind allowed" podczas gdy chyba warlocki maja warda? :p
Obrazek

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

Naviedzony pisze:
Dydu pisze:Gdyby strzały liczyly sie do limitu magic items to przy zapisie BSB niebyloby ostatniej sentencji

"The BSB may carry a magic standrad (with no points limit). A model with a magic battle standard cannot have any other magic items, or take enchanted arrows."
A gdyby nie były magic itemami, to przy strzałach nie byłoby zdania:
"These are enchanted items, but do not prevent a model from having a second enchanted item.

Dlatego jest to nie jasne, bo obie sekwencje mówią coś innego.

Ready
Mudżahedin

Post autor: Ready »

Czy WE tak naprawdę dostały tylko 2 nowe jednostki jesli dobrze liczę?

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Post autor: Luc »

Ready pisze:Czy WE tak naprawdę dostały tylko 2 nowe jednostki jesli dobrze liczę?
Tak samo jak krasnale

Ale WE dostały bardzo dużo zmian w zasadach :)
Że mało jednostek to chyba bardziej na plus niż na minus - zasady ważniejsze
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.

Ready
Mudżahedin

Post autor: Ready »

liczyłem na orła wysadzonego łucznikami ;( do ostatniej chwili ;p

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

Ready pisze:Czy WE tak naprawdę dostały tylko 2 nowe jednostki jesli dobrze liczę?
Niby dwie lecz jeszcze też nowych bohaterów - Waystalker oraz Showdancer.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Dydu pisze:
Naviedzony pisze:
Dydu pisze:Gdyby strzały liczyly sie do limitu magic items to przy zapisie BSB niebyloby ostatniej sentencji

"The BSB may carry a magic standrad (with no points limit). A model with a magic battle standard cannot have any other magic items, or take enchanted arrows."
"These are enchanted items, but do not prevent a model from having a second enchanted item.

co nie jest jasne? strzaly nie licza sie do limitu magicnzych przedmiotow (z wykupywania mag. przedmiotow i nie zajmuja slotu z zasad strzal), ale sa magicznymi przedmiotami (z zasad strzal) wiec dotycza je zasady magicznych przedmiotow ( niszczenie ale takze wlasnie unikalnosc).

W demonach przeciez jest tak samo, ze nie mozna roznych giftow powtarzac tylko z powodu, ze jest dopisek, ze nalezy je traktowac jako talizlamy.

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

No i wszystko jasne :)

Poza tym jest 6 rodzajów strzał i należy je traktować jako ewentualnie wzmocnienie dla jakiegoś oddziału do konkretnych celów. Strzały nie są tanie. Ta z -3ASv kosztuje 5 pkt. za model więc oddział 10 szt. kosztuje 170 pkt. + FCG 30pkt. to mamy 200 pkt.

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Shino pisze:Gdyby strzały liczyly sie do limitu magic items to przy zapisie BSB niebyloby ostatniej sentencji

co nie jest jasne? strzaly nie licza sie do limitu magicnzych przedmiotow (z wykupywania mag. przedmiotow i nie zajmuja slotu z zasad strzal), ale sa magicznymi przedmiotami (z zasad strzal) wiec dotycza je zasady magicznych przedmiotow ( niszczenie ale takze wlasnie unikalnosc).

W demonach przeciez jest tak samo, ze nie mozna roznych giftow powtarzac tylko z powodu, ze jest dopisek, ze nalezy je traktowac jako talizlamy.
Gdyby tak było móglbyś mieć 1 strzałe w oddziale, bo inaczej dublujesz przedmioty magiczne.
Z niszczarka, to nie bardzo bo co niszczysz na jednym modelu, kazdy ma przeciez osobno.
Jezeli są magicznymi przedmiotami, to czemu przy BSB jest dopisek o strzalach, przeciez jest napisane, ze nie moze miec innych magicznych przedmiotów.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Shino pisze:...
Sugerujesz, że mogę tylko jednego łucznika zaopatrzyć w magiczną strzałę konkretnego typu?
Jakoś nie widzę analogii do demonicznych giftów gdyż to dalej są dedykowane dla herosów, chyba że upgrade wyszedł podczas mojej absencji sprawiający iż unity mogą brać np. lesser gifty dokładnie takie jak herosi...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Me_gusta
Chuck Norris

Post autor: Me_gusta »

Gdyby te strzały były traktowane jako przedmioty których nie można powtarzać to nie byłyby dla całych oddziałów i byłyby w sekcji magicznych przedmiotów, a z tego co wiem to się tam nie znajdują.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Gdyby tak było móglbyś mieć 1 strzałe w oddziale, bo inaczej dublujesz przedmioty magiczne.
Skąd ten wniosek? Jednym Zaklętym Przedmiotem są w tym przypadku strzałY, a nie strzałA, tak samo jak w 6ed armybooku WE jednym zaklętym przedmiotem o nazwie "Arcane Bodkins" były strzałY, a nie strzałA. To, że przedmiot brany jest jako jeden przedmiot nie oznacza, że ilościowo jest go jedna sztuka, tylko że zajmuje slot jednego przedmiotu w swojej kategorii.
Z niszczarka, to nie bardzo bo co niszczysz na jednym modelu, kazdy ma przeciez osobno.
Z niszczarką skierowaną w bohatera nie ma za bardzo problemu - strzały są Enchanted Item i podlegają niszczeniu jak wszystko inne, co nosi na sobie. Z niszczarką skierowaną w oddział jest problem i nie wiem jak powinien zostać rozwiązany.
Jezeli są magicznymi przedmiotami, to czemu przy BSB jest dopisek o strzalach, przeciez jest napisane, ze nie moze miec innych magicznych przedmiotów.
Według mnie z tego powodu, że enchanted arrows nie zabierają miejsca enchanted items, mimo, że są nim. To zdanie:
These are enchanted items
nie pozostawia w tej kwestii żadnych wątpliwości.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

sugeruje, ze tylko jeden oddzial moze je wziac. Branie na jednym modelu nie jest zgodne z zasadami (chyba, ze to hero).

jakos nie widze korealcji z tym, ze sa dedykowane dla herosow lub nie. Caly oddzial ma magiczna bron plague swordy, ale to nie sprawia, ze sa one mniej magiczne i moga sie laczyc z flaming bannerem.

@dydu
tak niszczysz na jednym modelu, ale to nie jest tak istotne.

nie wiem czemu jest dopiszek o strzalach. Coc skoro sa wymieniane razem z magicznymi przedmiotami to tez cos powinno byc na rzeczy nie uwazasz?
Gdyby te strzały były traktowane jako przedmioty których nie można powtarzać to nie byłyby dla całych oddziałów i byłyby w sekcji magicznych przedmiotów, a z tego co wiem to się tam nie znajdują.
ale sa traktowane. jest to napisane w podrecnziku.

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Dla mnie dopisek jest jasnym stwierdzeniem, ze nie sa one magicznymi przedmiotami, a enchanted item znaczy tu dosłownie zaklety przedmiot jako fluffowy opis, ze nie sa to zwykle strzaly.
Biorac dany typ strzal na oddzial 10gg biore 10x ten sam przedmiot co wedle twojego rozumowania jest niezgodne z RB, bo wszystkie inne przedmioty maja zapis ze dzialaja na caly oddzial jezeli tak oddzialuja, a tu masz zapis model, co znaczy ze biore go 10 razy.
Dla mnie to taki sam upgrade jak dwurak dla oddzialu.
Zreszta zobaczymy co powie LS/GW - wtedy bedzie sprawa jasna

Awatar użytkownika
Morog
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Morog »

Shino

ty czerpiesz jakąś perwersyjną przyjemność z rozwalania kolejnej armii dziwnymi interpretacjami?
https://www.youtube.com/watch?v=m3pqEA5AXTE#t=33

posłuchaj tego islamofilu.....
http://www.youtube.com/watch?v=CMEwoGGL6dg

"nie dyskutuj z głupcem, sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Dla mnie dopisek jest jasnym stwierdzeniem, ze nie sa one magicznymi przedmiotami, a enchanted item znaczy tu dosłownie zaklety przedmiot jako fluffowy opis, ze nie sa to zwykle strzaly.
Niestety nie jest to "dopisek". Nie znajduje się we fluffowej części opisu, znajduje się w części z zasadami, jest więc zasadą. To po pierwsze. Po drugie, gdyby był to fluffowowy opis, to jaką rolę pełniłby zapis:
Drugi zaklęty przedmiot. Każda możliwa interpretacja prowadzi nas do punktu, że drugi zaklęty przedmiot to taki sam zaklęty przedmiot, co pierwszy (czyli strzały). Gdyby było inaczej, ten zapis nie miałby racji bytu, ponieważ strzały i tak nie liczyłyby się do limitu zaklętych przedmiotów, samemu nimi nie będąc.
Biorac dany typ strzal na oddzial 10gg biore 10x ten sam przedmiot co wedle twojego rozumowania jest niezgodne z RB, bo wszystkie inne przedmioty maja zapis ze dzialaja na caly oddzial jezeli tak oddzialuja, a tu masz zapis model, co znaczy ze biore go 10 razy.
Nie. Biorąc dany typ strzał na oddział 10 gg bierzesz jeden przedmiot dający 10 gg magiczne strzały określonego typu. Strzały podmieniają profil łuku używanego przez wszystkie modele w oddziale, a nie daje specjalne zdolności. W ten sposób posiadacie w armii kilka jednostek, które mogą brać określone w booku magiczne przedmioty jako całość.

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

W tej sytuacji w sumie strzałkom najbliżej do marków wochowych w sumie, zamiast kosztu per unit jest per model i tyle

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Dydu pisze:Dla mnie dopisek jest jasnym stwierdzeniem, ze nie sa one magicznymi przedmiotami, a enchanted item znaczy tu dosłownie zaklety przedmiot jako fluffowy opis, ze nie sa to zwykle strzaly.
to in addition to second enchanted item tez nie odnosi sie do enchanted itemow jak rozumiem? tylko do jakis innych dziwnych strzal?
ty czerpiesz jakąś perwersyjną przyjemność z rozwalania kolejnej armii dziwnymi interpretacjami?
nawet nie wiem co tu odpowiedziec. Zauwazam jedna rzecz i nagle placz, ze przeciez to nie moze byc tak, ze armia nie jest az tak wersatylna.

Swoja droga jak napisze, ze na oddzial z strzalami z poisonem/-3 do save czy no to hit modifiers nie dziala sztandar z plonacymi atakami to tez beda ataki, ze przeciez na pewno nie o to chodzilo?

Zablokowany