Gra o Tron - serial

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Re: Gra o Tron - serial

Post autor: The WariaX »

Vallarr pisze:Było bardzo mocno zasugerowane, że to babcia Rózia. Littlefinger też coś sugerował, pamiętam rozkminy czy aby brał udział, ale nic nie wiadomo.

Podobno w sieci straszny bulwers o "spoiler z dziecmi crastera", o sso chosi? Nic mi się nie kojarzy, a nie oglądałem.
To obejrzyj odcinek koniecznie. Ja po nim sie zastanawialem czy mam juz skleroze ze takich rzeczy nie pamietam, a tu sie okazalo ze akcja dosc mocno odbiega od ksiazki + pokazana facjata krola nocy? Czy jak go tam nazwali... Mi sie odcinek podobał fest.

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

Chyba chodzi o to:
Obrazek

Faktycznie był tam ten Król Nocy - dawny lord dowódca Nocnej który zakochał się w upiorzycy o niebieskich oczach. Ale o jego losie były tylko spekulacje w bajkach. Tak samo pomysł z dziećmi raczej chybiony bo Mance Rayder mówił w książce że ataki Innych zaczęły się kiedy uwolnili z grobowców na dalekiej północy złe duchy (sądzę że właśnie Innych) gdy szukali Rogu Zimy Joramuna. Myślę że to jakaś kolejna chora fantazja producentów o Innych, z jakimś ich wodzem i przemienianiem dzieci... ale jesli okaże się to kanonem i spoilerem to będę wściekły :evil:

A co do tego czy Królowa Cierni pomagała w otruciu to na 80% nie było takiej sugestii, poza jakimś chorym oskarżeniem Cersei, ale wiadomo jak to z nią. O ile pamiętam to Osmund Kettleblack jak stanął przy Sansie to zawinął jeden z kryształków z siatki do włosów i później w jakimś zamieszaniu ukradkiem wrzucił go do pucharu Joffa. Przynajmniej tak to powiedział Baelish jak mówił że żeby wywieźć Sansę potrzebował chaosu jaki zapewni tylko śmierć króla.

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

GrimgorIronhide pisze:A co do tego czy Królowa Cierni pomagała w otruciu to na 80% nie było takiej sugestii, poza jakimś chorym oskarżeniem Cersei, ale wiadomo jak to z nią. O ile pamiętam to Osmund Kettleblack jak stanął przy Sansie to zawinął jeden z kryształków z siatki do włosów i później w jakimś zamieszaniu ukradkiem wrzucił go do pucharu Joffa. Przynajmniej tak to powiedział Baelish jak mówił że żeby wywieźć Sansę potrzebował chaosu jaki zapewni tylko śmierć króla.
nie bylo to powiedziane w prost jednak byly sugestie, ze ona brala w tym udzial.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Nie podam dokładnie stron bo mi się szperać nie chce, ale czytałem to może z rok temu i jestem przekonany, że spisek był właśnie Littlefingera i Królowej Cierni, więc odcinek ani trochę mnie nie zdziwił.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Ale że to Lysa otruła Jona Arryna to zapomniałem zupełnie. Także można się zdziwić oglądając serial nawet po przeczytaniu książek x lat wcześniej.
Ogólnie jestem fanem książek i serialu, zwłaszcza że ten serial to chyba jedyna pozycja z fantasy którą nie tylko trawi, ale nawet bardzo lubi moja żona ;)

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Moim zdaniem serial zaczyna sie psuc bo scenarzysci chcą wydoic jak najwiecej, wiec wydłuzają sztucznie serial.
juz 5 odcinków wyemitowanych a ani widu ani słychu o starkowej, ktora powinna juz byc pokazana na 100%!
ja nie porownuje az tak mocno serialu do ksiązki ale pewna chronologia powinna byc utrzymana ;]
"Our weapons cut through them like blade through air!"

"Double or nothing, aim for his cock"

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Przeciwnie, uważam (nawet jako wielki fan książek) że serial w przynajmniej jednym aspekcie jest bardziej koherentny niż seria książek. Chodzi mi o interakcje pomiędzy postaciami. Bardzo podobały mi się pogaduszki podczas ślubu, których próżno szukać w książce, a mimo tego świetnie oddają klimat postaci. I każda ma sens, każda wprowadza jakąś wartość dodaną do historii i rozwoju postaci. Wszelkie akcje z Tywinem i Aryą również były świetne. Wcześniej byłem sceptyczny wobec jakichkolwiek zmian w fabule na potrzeby ekranizacji, ale po trzech i pół sezonach Gry o Tron zostałem zmuszony do zrewidowania opinii - co sprawdza się na kartach powieści, niekoniecznie musi dobrze wypaść na ekranie i warto to zmienić, żeby ekranizacja wypadła równie dobrze, co pierwowzór.

@Aldean
Też czekam na tę scenę! Czuję jednak, że scenarzyści chcą ją sobie zostawić na koniec.

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

Chyba będę musiał przeczytać w końcu te tomiska.
Jakby nie patrzeć, książki mają po 300 średnio stron. Jak pamiętam niektóre nawet 500. Jak więc czasem ubrać te xxxx stron w parę odcinków? NO ciężko powiedzieć...niby powinni wyłapywać momenty, które zmieniają, albo ukierunkowują losy bohaterów, ale wiemy wszyscy że muszą pokazać chociaż troszkę kilku bohaterów. To nie M jak Miłość gdzie 45 minut i któryś tam odcinek... Np. teraz nie było nic z Tyrionem.
Ile ta seria ma mieć odcinków 10? To niby na półmetku gdzieś jesteśmy?

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Aldean pisze: juz 5 odcinków wyemitowanych a ani widu ani słychu o starkowej, ktora powinna juz byc pokazana na 100%!
SPOJLER
catelyn stark zostala wskrzeszona 3 dni po krawywch godach ale to byly tylko wzmianki o tym.
osobiscie, jako pani kamienne serce, pojawia sie w ostatnim rozdziale tomu.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Pieta
Chuck Norris

Post autor: Pieta »

BOGINS pisze:Jakby nie patrzeć, książki mają po 300 średnio stron. Jak pamiętam niektóre nawet 500. Jak więc czasem ubrać te xxxx stron w parę odcinków? NO ciężko powiedzieć...niby powinni wyłapywać momenty, które zmieniają, albo ukierunkowują losy bohaterów, ale wiemy wszyscy że muszą pokazać chociaż troszkę kilku bohaterów. To nie M jak Miłość gdzie 45 minut i któryś tam odcinek... Np. teraz nie było nic z Tyrionem.
Największy minus, to że już jesteśmy na półmetku czwartego sezonu. Na szczęście jeszcze 4 lata przed nami z telewizyjną ekranizacją bo całość ma się zamknąć w ośmiu sezonach. 5 i 6 już są wykupione.

Nie wiem co to za wydania książek z tymi 300 stronami? Pierwszy tom ma ponad 900, a na razie jest 5 tomów nierówno podzielonych na 8 książek po średnio 700 stron. Napisane mają być następne dwa tomy czyli kolejne cztery księgi. Mniej więcej wychodzi 8000 stron na 80 odcinków. 2 strony książki w minutę serialu. Mało nawet.

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Pieta pisze:
BOGINS pisze:Jakby nie patrzeć, książki mają po 300 średnio stron. Jak pamiętam niektóre nawet 500. Jak więc czasem ubrać te xxxx stron w parę odcinków? NO ciężko powiedzieć...niby powinni wyłapywać momenty, które zmieniają, albo ukierunkowują losy bohaterów, ale wiemy wszyscy że muszą pokazać chociaż troszkę kilku bohaterów. To nie M jak Miłość gdzie 45 minut i któryś tam odcinek... Np. teraz nie było nic z Tyrionem.
Największy minus, to że już jesteśmy na półmetku czwartego sezonu. Na szczęście jeszcze 4 lata przed nami z telewizyjną ekranizacją bo całość ma się zamknąć w ośmiu sezonach. 5 i 6 już są wykupione.

Nie wiem co to za wydania książek z tymi 300 stronami? Pierwszy tom ma ponad 900, a na razie jest 5 tomów nierówno podzielonych na 8 książek po średnio 700 stron. Napisane mają być następne dwa tomy czyli kolejne cztery księgi. Mniej więcej wychodzi 8000 stron na 80 odcinków. 2 strony książki w minutę serialu. Mało nawet.
dlaczego myslisz ze te 2 ksiegi beda podzielone? moze nie:>
wazne zeby zdarzyl napisac. bo koniec koncow, all good things must come to an end;]

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

5 tomów nierówno podzielonych na 8 książek
nie sa. Polski wydawca podzielil tylko tomy na czesci. Normalnie wydaja je jako jeden tom to jedna ksiazka.

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

wazne zeby zdarzyl napisac. bo koniec koncow, all good things must come to an end;]
Valar Morghulis, Valar Dohaeris :mrgreen:

Awatar użytkownika
Pieta
Chuck Norris

Post autor: Pieta »

Aldean pisze:dlaczego myslisz ze te 2 ksiegi beda podzielone? moze nie:>
Tak mi się obiło o uszy.

Natomiast w kwestii dzielenia tomów przez polskich wydawców i nie tylko, to liczyłem strony. Oryginalne wydania mają ich pewnie po 1500, a nie góra 500.
Zresztą w trzecim tomie Martin sam robi podział chronologiczny. Pierwsza i druga część tego tomu dzieje się jakby w tym samym czasie. Podobnie jak trzecia i czwarta księga w "pięcioksięgu" Władcy Pierścieni.

W tym sezonie jest sporo wydarzeń z tej drugiej części trzeciego tomu przez co mamy trochę zamieszania z chronologią tak w książce jak i w serialu.

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

GrimgorIronhide pisze:
Valar Morghulis, Valar Dohaeris :mrgreen:
no pod tym cytatem +1 az trzeba napisac ;]

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Następny odcinek będzie mistrzowski.

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Peter.Fucking.Dinklage. :shock:
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Shino pisze:
5 tomów nierówno podzielonych na 8 książek
nie sa. Polski wydawca podzielil tylko tomy na czesci. Normalnie wydaja je jako jeden tom to jedna ksiazka.
Typowe działanie wydawcy - Władca Pierścieni też był w oryginale 1 książką...
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Jasif pisze:Peter.Fucking.Dinklage. :shock:
Kompletnie zmiażdżył tę scenę. Bałem się, że nie wyjdzie tak dobrze jak w książce, ale wszystko jest nawet lepiej niż powinno być!

ODPOWIEDZ