Pytania i odpowiedzi
Moderator: #helion#
Re: Pytania i odpowiedzi
Cześć,
Do tej pory zajmowałem się wraz z ojcem głównie modelami z II Wojny Światowej i powoli naszła mnie chęć na zagranie w WFB ( dzięki szanownej koleżance Mirabelce ). Grałem w II edycję w40k oraz trochę w Chronopię, Głównym motywatorem dla mnie przy wyborze armii jest wygląd figurek także zdecydowałem się na jedną z tych opcji:
- Empire jako armia czysto Ulrica
- Empire jako armia składająca się z Halflingów
- DoW ale takie ludzke ( strona ally a nie destro także dwarfy, ludzie i temu podobne nacje bezmieszania orków z krasnoludami )
Teraz kilka pytań w powyższej materii:
1. Czy można złożyć armię czysto Ulrykowską mającą ręce i nogi? Przejrzałem galerięPana Kefasa i myślę, że jestem w stanei zrobić Demiwolfy
2. Czy Armią Ulrika właśnie z takimi konwersjami itd będzie można normalnie z kimśgraćbez posądzania, że ta figurka to nie ta figurka ( mam namyśli np. zrobienie zamiast halabardników, maruderów z Chaosu z jakimiś większymi dzidami, futra itd i nazwanie ich właśnie Halabardnikami.
3. Pytanie tyczy się Armii Halflingów granej jako Empire - pytanie w zasadzie jak wyżej czy będzie to dopuszczone jeśli wystawię takązgarjęi powiem, że np. Ten trzy wozy z czterema falflingami ciągnięte przez kucyki do demigryfy?
4. Pytanie do graczy Dogs of War jak wygląda sprawa z tą armią? Przejrzałem kilka tekstów i niby ona jest ale jakby jej nei było. Na upartego można tym grać ale: Na jakim AB? Czy jest to oficjalnie dopuszczona armia do rozgrywek? Czy ludzie krzywo się patrzą jeśli stają przeciw tej armii i coś marudzą, że przecież ona jest nielegalna.... Wreszcie tutaj mam problem bo o ile w pozostałych moich wyborach wiem od czego zacząć ( bo jakośtam znam armięImperium ) tak tu co do zakupów chciałbym się już poradzić znawców: Zastrzegam, że na 100% widzę w tej armii Long Drongów, Hot Pota oraz Halflingów
Bardzo dziękuję za pomoc.
Do tej pory zajmowałem się wraz z ojcem głównie modelami z II Wojny Światowej i powoli naszła mnie chęć na zagranie w WFB ( dzięki szanownej koleżance Mirabelce ). Grałem w II edycję w40k oraz trochę w Chronopię, Głównym motywatorem dla mnie przy wyborze armii jest wygląd figurek także zdecydowałem się na jedną z tych opcji:
- Empire jako armia czysto Ulrica
- Empire jako armia składająca się z Halflingów
- DoW ale takie ludzke ( strona ally a nie destro także dwarfy, ludzie i temu podobne nacje bezmieszania orków z krasnoludami )
Teraz kilka pytań w powyższej materii:
1. Czy można złożyć armię czysto Ulrykowską mającą ręce i nogi? Przejrzałem galerięPana Kefasa i myślę, że jestem w stanei zrobić Demiwolfy
2. Czy Armią Ulrika właśnie z takimi konwersjami itd będzie można normalnie z kimśgraćbez posądzania, że ta figurka to nie ta figurka ( mam namyśli np. zrobienie zamiast halabardników, maruderów z Chaosu z jakimiś większymi dzidami, futra itd i nazwanie ich właśnie Halabardnikami.
3. Pytanie tyczy się Armii Halflingów granej jako Empire - pytanie w zasadzie jak wyżej czy będzie to dopuszczone jeśli wystawię takązgarjęi powiem, że np. Ten trzy wozy z czterema falflingami ciągnięte przez kucyki do demigryfy?
4. Pytanie do graczy Dogs of War jak wygląda sprawa z tą armią? Przejrzałem kilka tekstów i niby ona jest ale jakby jej nei było. Na upartego można tym grać ale: Na jakim AB? Czy jest to oficjalnie dopuszczona armia do rozgrywek? Czy ludzie krzywo się patrzą jeśli stają przeciw tej armii i coś marudzą, że przecież ona jest nielegalna.... Wreszcie tutaj mam problem bo o ile w pozostałych moich wyborach wiem od czego zacząć ( bo jakośtam znam armięImperium ) tak tu co do zakupów chciałbym się już poradzić znawców: Zastrzegam, że na 100% widzę w tej armii Long Drongów, Hot Pota oraz Halflingów
Bardzo dziękuję za pomoc.
Granie modelami Ulrica jako Empire na pewno zostanie przepuszczone na turniejach, ale trzeba się trochę postarać przy konwersjach i dobrze wybrać modele. Maruderzy są na podstawkach 25x25, halabardnicy zwykli na 20x20, nie wiem czy uda się taka podmianka. Musisz pamiętać aby zachować ekwipunek, w przypadku halabard nie tylko broń ale także light armor. Wilcza kawaleria ze space wolfs przechodzi bez problemów, uzbrajając kawalerię w młotki zamiast lance możesz ewentualnie stracić WYSIWYG ale to wszystko.
Halfingi i DoW to moim zdaniem gorszy wybór niż Ulric, bardzo ciężko będzie z modelami oryginalnymi, jeśli już znajdziesz to drogie. Wózek z halfingami jako demigryf - możesz mieć problem z dopuszczeniem takich modeli. DoW właściwie nie istnieją na scenie turniejowej, mają funowskie kodeksy, ale może być różnie z ich uznaniem.
Czy fireball z pierścienia na WH korzysta ze snajpera? Czy dotyczy to tylko strzałów z pistoletu?
Halfingi i DoW to moim zdaniem gorszy wybór niż Ulric, bardzo ciężko będzie z modelami oryginalnymi, jeśli już znajdziesz to drogie. Wózek z halfingami jako demigryf - możesz mieć problem z dopuszczeniem takich modeli. DoW właściwie nie istnieją na scenie turniejowej, mają funowskie kodeksy, ale może być różnie z ich uznaniem.
Czy fireball z pierścienia na WH korzysta ze snajpera? Czy dotyczy to tylko strzałów z pistoletu?
@ Czucher
Witaj wśród imperialistów
Podstawki można wymienić na odpowiednie.
Jednak widziałem już tyle rzeczy (specjalnie nie używam słowa "modeli") na stole i było to dopuszczone ,za co niektóre turnieje okrywaja się hańbą ,że z pewnością dopuszczą.
Powodzenia
Witaj wśród imperialistów
Inspirując się armią Kefasa idziesz w bardzo dobrą stronęCzucher pisze:1. Czy można złożyć armię czysto Ulrykowską mającą ręce i nogi? Przejrzałem galerięPana Kefasa i myślę, że jestem w stanei zrobić Demiwolfy
Tak jak napisał Stan ,armia Ulryka będzie spokojnie dopuszczona ,zwłaszcza jeśli modele będą fajnie skonwertowane (i co ważne) pomalowane. Wtedy dowalenie się do takiej armii ,że jest berdysz zamiast halabardy ,albo futro nie może robić za light armour to herezja. Herezja powiadam.Czucher pisze:2. Czy Armią Ulrika właśnie z takimi konwersjami itd będzie można normalnie z kimśgraćbez posądzania, że ta figurka to nie ta figurka ( mam namyśli np. zrobienie zamiast halabardników, maruderów z Chaosu z jakimiś większymi dzidami, futra itd i nazwanie ich właśnie Halabardnikami.
Podstawki można wymienić na odpowiednie.
Jednak widziałem już tyle rzeczy (specjalnie nie używam słowa "modeli") na stole i było to dopuszczone ,za co niektóre turnieje okrywaja się hańbą ,że z pewnością dopuszczą.
IMO żaden problem ,jeśli rzeczywiście będzie widać co jest co. Jeśli będzie pomalowane ,ze zrobionymi podstawkami ,to nawet wózki przejdą.Czucher pisze:3. Pytanie tyczy się Armii Halflingów granej jako Empire - pytanie w zasadzie jak wyżej czy będzie to dopuszczone jeśli wystawię taką zgarję i powiem, że np. Ten trzy wozy z czterema falflingami ciągnięte przez kucyki to demigryfy?
http://forum.wfb-pol.org/viewforum.php?f=58Czucher pisze:4. Pytanie do graczy Dogs of War jak wygląda sprawa z tą armią? Przejrzałem kilka tekstów i niby ona jest ale jakby jej nei było. Na upartego można tym grać ale: Na jakim AB? Czy jest to oficjalnie dopuszczona armia do rozgrywek? Czy ludzie krzywo się patrzą jeśli stają przeciw tej armii i coś marudzą, że przecież ona jest nielegalna.... Wreszcie tutaj mam problem bo o ile w pozostałych moich wyborach wiem od czego zacząć ( bo jakośtam znam armięImperium ) tak tu co do zakupów chciałbym się już poradzić znawców: Zastrzegam, że na 100% widzę w tej armii Long Drongów, Hot Pota oraz Halflingów
Powodzenia
NIKT ,chyab że heretyk...Hoax pisze:A gdyby taką laskę w ramach konnego magika zastosować? Klimatem trochę bardziej po bretońskiej stronie, ale ktoś by się jakoś konkretnie przyczepił?
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!
- Shakin' Dudi
- Masakrator
nie jest rzutem ,,to hit''.
Hi,
nawiązując do mojego wcześniejszego pytania:
Z czego można zrobić Ulrykowych Halabardników, ze zwykłych będzie ciężko z uwagi na te bufiaste ciuszki, myślałem nad maruderami chaosu ale ich nie zmieszczę na podstawce 20x20 tak aby potem poustawiać ich obok siebie.
nawiązując do mojego wcześniejszego pytania:
Z czego można zrobić Ulrykowych Halabardników, ze zwykłych będzie ciężko z uwagi na te bufiaste ciuszki, myślałem nad maruderami chaosu ale ich nie zmieszczę na podstawce 20x20 tak aby potem poustawiać ich obok siebie.
-
- Wałkarz
Mysle, ze daloby rade zrobic z rak czesci "ulrykowej" jazdy tylko mialbys strasznie duzo zachody ze zdobywaniem ich i potem jeszcze z konwertowaniem. No i zawsze mozesz spilowac
rekawy, zeby wygladaly na gole rece. Ale to takie ekstremalne propozycji. Na pewno jest latwiejszy sposob, tylko go nie znam:P
rekawy, zeby wygladaly na gole rece. Ale to takie ekstremalne propozycji. Na pewno jest latwiejszy sposob, tylko go nie znam:P
-
- Wałkarz
Nie chodzilo mi o to, ze trudno je zdobyc, tylko, ze musialby brac od 2 osob (i troche wyolbrzymilem te "problemy") Ja sam mam te raczki i troche glow, z ktorymi bez problemu moglbym sie rozstac;)
A apropo, daloby grac staroedycyjnym Ulryk Priestem jak Warrior Priestem?
A apropo, daloby grac staroedycyjnym Ulryk Priestem jak Warrior Priestem?
Jak najbardziej, stare modele są zawsze dopuszczane jako nowsze odpowiedniki.
BTW tu masz ciekawy pomysł na ołtarz:
http://hoodlinghole.blogspot.com/2012/1 ... gress.html
NA demigryfach i na czołgu wskrzeszasz D3+1 albo D6+1 (jak masz tron) normalnie. Bez żądnych modyfikacji jak w kawalerii.Fanatic pisze:Jak die wskrzesza miski i tanka z lajfa?Nie wiem ilu 5 czar podnosi.
W demigryfach jednak wydaje mi się ,że jak uleczysz te które żyją i są ranne to potem wskrzeszasz kolejnego ,ale ma tyle woundów ile możesz mu dać z czaru.
W opisie czaru jest napisane ,że wszystkie modele w jednostce. Więc wierzchowce też ,ale używają własnej LDFanatic pisze: Brzytwa dziala tez na kucyki/orly itp?
NieFanatic pisze:Jak kogos podonie i go zlapie moge zrobic reforma?
Ora et laboraFanatic pisze:Jak zyc?
Stan pisze:Jak najbardziej, stare modele są zawsze dopuszczane jako nowsze odpowiedniki.
Dzięki wielkie, pomysł bardzo dobry Ulrica już mam thunderwoolfy też są fenrisany idą w paczce.
Szkoda, że na greatswordach się nie gra bo teutogeni byliby dość ciekawi
Jak chcesz zainwestować w armię i mieć świetne demigryfy to pomyśl nad tym:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... &start=880 ,najnowszy post Czopka
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... &start=880 ,najnowszy post Czopka