Rozpiski *8ED

Wood Elves

Moderator: Gremlin

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Re: Rozpiski *8ED

Post autor: White Lion »

Panowie pierwszy turniej za moimi leśniakami za mną i :

vs Imperium na Kolegium Światła (Kordelas)
Spam pocisków w połączeniu z armatami i organkami i czołgiem jest masakryczny ale udało mi się wyczyścić prawie cały stół (został czołg i Papa)
Snajperki + Death + Wildzi szybko wprowadzeni w kombat to jest masakra. Przez 5 gryfów przejechałem dwoma oddziałami od przodu w 1 turę i nawet nie było z nich co zbierać (przeżył 1 na 1 ranie).
17:3 dla mnie

mirror vs WE (Jacobs)
Cóż niesamowicie śmieszna gra jest na mirrorze. Teoretycznie myśleliśmy, że wygra ten kto zacznie. Ale okazało się że pierwsze tury obu graczy nic nie zrobiły i gra zaczęła się naprawdę od drugiej tury.
Ja zacząłem i w swojej turze udało mi się tylko zabić Snajpera i 6 łuków i dodatkowo wysadziłem sobie maga :)
Jacobs w swojej drugiej turze zabił mi 4 łuki ze strzelania, 6 z magii i wysadził sobie maga :):)
wynik 20:0 dla mnie

vs Dwarfy (Pingu)
Niestety 4 żyrki, 2x organki + przeciwnik już ograny z nowymi WE to był problem. Zamiast na 30 calu na spokojnie iść na pewne 12-8 to zacząłem kombinować i w pewnym momencie jak mi żyrki wleciały między kawalerię to było niewesoło ale udało mi się jakoś to ogarnąć.
Przeciwnik zrobił jeden istotny błąd a mianowicie zjadarkami zjadł mi 2 snajperki co teoretycznie ochroniło mu bohaterów ale w 5 turze pozwoliło mi bezkarnie odpalać słoneczko :)
Tak więc stosując mądrą zasadę GW dotyczącą Słoneczka odparowałem w 5 i 6 turze 30 Longbeardsów z generałem.
wynik 15:5 dla mnie

Skutek 1 miejsce na podium.

WE RULEZ !!
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Milutki
Mudżahedin

Post autor: Milutki »

@White Lion
Nie bój, nie bój i tak ci potną :) Radzę się tak nie chwalić, bo zaraz będzie 100 postów w stylu "No tak,WE są przecież gięte", "a nie mówiłem ?" itp. :D
Obrazek

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

zaraz zaraz:), nie jestem ograny z nowymi we grałem z nimi drugi raz, i nie wyparowałeś 30 longów z generałem tylko 24 i bez generała:P nie zmieniaj faktów [-X

Co do przegięć WE nie są przegięte a wymagające trzeba nauczyć się z nimi grać
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
Jacobs
Falubaz

Post autor: Jacobs »

Przede wszystkim kwestia dobrego generała ;)

We mają potencjał jeśli dobrze się zagra ale nadal, to jest armia gdzie mały błąd, albo złe wystawienie, może przesądzić o losach bitwy.
wenanty pisze: Anioł zagłady przerzuca się na budżetową kawę? Koniec świata (sic!).
Turniejowo nowe WE

12/4/5

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

@Pingu - miałem wrażenie że tam siedział generał... sorka..
wiem, że grałeś 2raz z nowymi ale zarówno w trakcie naszej poprzedniej gry jak i po niej sporo omawialiśmy pod kątem strategii zarówno twojej jak i mojej więc wczoraj grałeś już ze mną jak mocno ograny gracz.

@Milutki - nie strasz nie strasz.
WE już są pocięte i daję radę więc parę cięć więcej nie powinno robić różnicy :)
a chwalić się po tylu latach to nawet więcej niż trzeba :) :)

p.s. Warhawki są genialne ! Zdecydowanie wolę je od Glade Ridersów. Vanguard, 3W, 4T i więcej ataków za 135pkt to jest po prostu wisienka na torcie :)
Ostatnio zmieniony 26 maja 2014, o 10:40 przez White Lion, łącznie zmieniany 1 raz.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Post autor: wind_sower »

Szkoda tylko że warhawki nie mogą wziąć muzyka :/

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Też uwielbiam hawki - najtwardszy unit w naszej armii - 9 W z T4, skirmish za 135 pkt...
bardzo mobilni, z całkiem niezłym wygarem.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
sorinmarkov
Chuck Norris

Post autor: sorinmarkov »

Rozpa na 2k, parówka na 4000 na stronę, WE + Lizaki + Tomb Kings + Krasnale, paringi losowe. Lizaki mają iść w kombat z Temple Guardami i Saurusami, ewentualnie monstery i Slann. Jako że dzielimy kostki na pół, to obaj, Spellweaver i Slann będą mieli przedmioty pomagające rzucać czary (ja planuje zostać w lesie i mieć +6 do rzutów na czary ;)):

Highweaver, General
Level 4 Wizard, High Magic
Book of Ashur, Asrai Longbow [295]

Glade Captain
Hail of Doom Arrow
Charmed Shield
Swiftshiver Shards
Bsb [139]

Waystalker
Ruby Ring of Ruin [115]

Waystalker [90]

Spellsinger
Level 1 Wizard, Lore of Shadow
Dispell Scroll, Asrai Longbow [110]

16x Glade Guard
Truefire Arrows
Musician [250]

19x Glade Guard
Hagbane Tips
Musician [295]

7x Wild Riders
Shields
Champion [206]

10x Waywatchers [200]

10x Waywatchers [200]

1x Great Eagle [50]

1x great Eagle [50]

Jakieś rady/porady?:) Nie wiem, z kim będę w parze, ale mam wysokoprocentową szansę na granie przeciwko high armour (saurusy i krasie). Drzewek nie chce, ograniczeń żadnych nie mamy :) Wild Riderzy za szybko zdechną od organek/skinków/morza strzał trafiających na 5+, więc nie mówcie, żebym ich wpychał na siłę do rozpy :)

EDIT :)
Ostatnio zmieniony 27 maja 2014, o 22:08 przez sorinmarkov, łącznie zmieniany 1 raz.
Kupię:
Thunder Canon
Giant
4x Sabertusk

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Post autor: Luc »

Rady 2 i bardzo proste bo rozpiska fajna i ciekawa i nie musisz w niej prawie nic zmieniać :)
Więc jeśli Ci się podoba to tym pograj jedynie co to:

-brak scrolla (zaboli więc wypadałoby go mieć)
-konik na kapitanie po jaką cholerę ?
-brak BSB ?

Z kapitana zrób BSB, zabierz mu konia, wywal jednego snajpera i daj małego maga z Dispellem i Ruby Ringiem i gitara, będzie śmigać :)

Odnośnie grania tym to taktyka wydaje się prosta....stać na 30" i nie dać podejść zbyt szybko przeciwnikowi a jeśli to parówka to o COMBAT się nie martwisz bo Twój kompan coś będzie miał do walki.... Ty masz strzelać :)
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

łuki bym podzielił, 2x 3+ i 1 ogniste raniące lepiej dobro. choćby nie wiem co, jedna dobra armia przeciwko Tobie będzie, jak kraśki to maszyny na 5+ dostają i powinno być łatwo, saurusy i skinki też będą lepiej ginąć.
no i wywaliłbym scoutów na rzecz wildów. dlaczego? bo jak nie po nich to to wszystko będzie strzelać po łukach, a oni z 4+ sv są naprawdę mocni. Przed wszystkim co wymieniłeś da się schować. Poza tym popatrz co strzelcy trafiający na 5+ robią ze scoutami a co z wildami którzy mają 4+ i 6+ jeszcze na to.

Awatar użytkownika
Milutki
Mudżahedin

Post autor: Milutki »

Też jestem za wildami - łukami można postrzelać sobie, ale i tak główne rozstrzygnięcia w warhammerze mają miejsce w zwarciu (albo w fazie magii). Po ostatniej grze przekonałem się, że wildzi to moc, 2-3x 7 i spokojnie można kroić jakieś przetrzebione demigryfy/crusherów albo nawet spróbować się z WLami. Za mocni są, żeby nie grać nimi nawet w czysto defensywnej rozpisce.
Obrazek

Awatar użytkownika
sorinmarkov
Chuck Norris

Kapitan na koniu po odpaleniu hody staje się trzecim orłem :twisted: Ale może faktycznie, mały mag ze scrollem musi być...
Za konika, snajpera z pierścionkiem i 16-stu skautów mamy 369 punktów, zabierając włócznę i tarczkę z kapitana to będzie 376. Dajemy mu bsb, zostaje 351. Mały mag ze scrollem (zrezygnuję z ruby ringa, opcja ze stalkerem na tyłach spamującym fire balle lepiej mi pasuje 8) ) i z łukiem to 110. Dajmy mu shadow dla miasmy... zostaje 241. Za 6 Dzikich Jeźdźców z tarczkami płacimy 168. Ostało się 73. Więc albo potnę wayów na drugą szóstkę albo utnę gdzieś 2 punkty i dam piątkę Tancerzy? Tylko skąd te putty? :lol2:

Albo 7 sztuk za 196 a za pozostałe 45 punktów dobić Glade`ów?
Kupię:
Thunder Canon
Giant
4x Sabertusk

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

1x 8 scoutow to 144, 1 piątka wildów z tarczami to 140, przypadek?

Awatar użytkownika
sorinmarkov
Chuck Norris

Ale ta 8 skautów z bodkinsami ma dużą szansę tą piątkę dzikich ustrzelić jeśli ich porównac, a jak będą mi się non stop chować przed strzelaniem to zrobią co? Zgniją za górką :roll:

Dzicy są nieźli we wjechaniu jedną a wyjechaniu drugą stroną, ale akurat w tych paringach które mogę mieć, czeka ich pewnie tylko trzymanie puttów za górką 8)
Kupię:
Thunder Canon
Giant
4x Sabertusk

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

uwierz mi że przy 18" mobilności będzie trudno to zrobić, ale jak uważasz.

Awatar użytkownika
sorinmarkov
Chuck Norris

Dobra, porobiłem trochę testów i tak wygląda finalna wersja rozpy:
Highweaver, General
Level 4 Wizard
Asrai Longbow,
Book of Ashur [295]

Spellsinger
Lore of Shadow, lvl1
Dispell Scroll
Asrai Longbow [110]

Glade Captain, bsb
Hail of Doom Arrow
Charmed Shield [135]

Waystalker [90]

Waystalker [90]

16x Glade Guard
Truflight Arrows
Musician [250]

16x Glade Guard
Hagbane Tips
Musician [250]

5x Wild Riders
Shields [140]

5x Wild Riders
Shields [140]

10x Waywatchers [200]

10x Waywatchers [200]

1x Great Eagle [50]

1x Great Eagle [50]

U jaszczurów na 100% będzie horda saurusów, ripperdaktyle i stedzio/ dwa bastiladony, u krasi koło 30 żelaznego bractwa z herosem na kamieniu i sztandarem +tryliard do wyniku walki, u tombów raczej standard, ale zapowiadają się dwie czwórki węży. Na żelaznych i węże dobrze powinni sprawdzić się waye, w końcu to 20 strzałów no armour save :)
Kupię:
Thunder Canon
Giant
4x Sabertusk

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Post autor: Luc »

Wygląda spoko :)

Masz wszystko to co potrzebne :)
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Na ETC, może tym pojechałbym na mastera blastera :D

1 Spellweaver @ 320.0 Pts
General; Lore of High Magic; Magic Level 4
Acorn of the Ages [100.0]

Spellweaver @ 255.0 Pts
Lore of Death; Magic Level 3
Dispel Scroll [25.0]
Obsidian Lodestone [45.0]

Waystalker @ 90.0 Pts
2ndWeapon

Waystalker @ 90.0 Pts
2ndWeapon

Glade Captain @ 130.0 Pts
Light Armour; Battle Standard
Hail of Doom Arrow [30.0]

20 Glade Guard @ 310.0 Pts
Musician; Arrows: Trueflight Arrows

14 Glade Guard @ 234.0 Pts
Musician; Arrows: Moonfire Shot

5 Glade Riders @ 95.0 Pts

5 Elf Steed @ [0.0] Pts

8 Wild Riders @ 224.0 Pts
Frenzy; Light Armour; Shield

8 Steed of Kurnous @ [0.0] Pts

28 Wildwood Rangers @ 349.0 Pts
Great Weapon; Light Armour; Standard; Musician

1 Wildwood Warden @ [10.0] Pts

10 Waywatchers @ 200.0 Pts
2ndWeapon

1 Great Eagle @ 50.0 Pts

1 Great Eagle @ 50.0 Pts

Models in Army: 85

Total Army Cost: 2397.0

Awatar użytkownika
Huss
Oszukista

Post autor: Huss »

Zaintrygowały mnie te nowe Wood Elfy, w związku z czym postanowiłem sobie złożyć rozpiskę pod ETC 2400:

Spellweaver 290 pkt (GG)
General; Lore of High Magic; Magic Level 4
Obsidian Lodestone
Dispel Scroll

Spellweaver @ 295 pkt (GG)
Lore of Heavens; Magic Level 4
Power Scroll
Moonstone

Waystalker 90 pkt

Waystalker 90 pkt

Glade Captain 151 pkt (WR x6)
BSB, Elf Steed, Asrai Spear
Hoda
Charmed shield
Starfire arrows

18 Glade Guard 300 pkt (18 łuków)
fcg, Trueflight arrows

18 Glade Guard 300 pkt (29 łuków)
fcg, Hagbane

6 Wild Riders 168 pkt
shield

5 Wild Riders 140 pkt
shield

5 Wild Riders 140 pkt
shield

3 Warhawk Riders 135 pkt (3 łuki)

Great Eagle 50 pkt

Great Eagle 50 pkt

10 Waywatchers 200 pkt (20 łuków)

2399/2400 w tym 70 łuków na nie-charakterach, chyba takie są aktualnie ograniczenia.

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

Wiem ,ze metal moze zaskakiwac ... :wink: Co powiecie na cos takiego ? Minimalnie za duzo pkt... :wink:

Spellweaver :Lore of Metal ,lvl.4 ,Dispel Scroll ,Moonstone.
Spellsinger :Lore of Beasts ,lvl1.

Glade Captain:BSB ,Hail of Doom Arrow.

20 Glade Guard :Trueflight Arrows.
20 Glade Guard :Trueflight Arrows.

7 Wild Riders :Shield.

5 Sisters of the Thorn.

5 Warhawk Riders.
5 Warhawk Riders.

5 Deepwood Scouts.

Great Eagle