Ciekawostki odnosnie zasad lizakow
Moderator: Ziemko
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.
Pamiętaj jednak, że kwestia wood elfów uległa zmianie wraz z nowym army bookiem - dostały nowe ograniczenia w stosunku do linku który zapodał Jasif. Obecnie mają standardowy rozmiar armii na 2400 pkt oraz:
• Non character model with Asrai longbow, max 90
• Hagbane tips/Trueflight arrows/Waywatchers(counts as 2)/Waystalker (counts as 5), max 60
• Lore of death on spellweaver/moonstone of the hidden ways/3 or more Waystalkers, max 1
• 8 or more Sisters of the Thorn in the same unit/Spellweaver on Elven Steed with Death or Dark magic, max 1
(• Forests placed by wood elf player can be magical)
Reszta się zgadza.
• Non character model with Asrai longbow, max 90
• Hagbane tips/Trueflight arrows/Waywatchers(counts as 2)/Waystalker (counts as 5), max 60
• Lore of death on spellweaver/moonstone of the hidden ways/3 or more Waystalkers, max 1
• 8 or more Sisters of the Thorn in the same unit/Spellweaver on Elven Steed with Death or Dark magic, max 1
(• Forests placed by wood elf player can be magical)
Reszta się zgadza.

Hej.
Nie do końca rozumiem zapis o strzelaniu z bolth throwera do mieszanej jednostki templi ze slannem. Zawsze zdaje look out sir, to jasne. Potem jest dopisek o strzale z bolca, że zawsze trafia najbliższego maszynie templa, a POTEM następny model na jego ścieżce. Czyli jak następnym modelem jest slann, to obrywa on, czy inny templ?
Nie do końca rozumiem zapis o strzelaniu z bolth throwera do mieszanej jednostki templi ze slannem. Zawsze zdaje look out sir, to jasne. Potem jest dopisek o strzale z bolca, że zawsze trafia najbliższego maszynie templa, a POTEM następny model na jego ścieżce. Czyli jak następnym modelem jest slann, to obrywa on, czy inny templ?
Nie możesz zranić Slanna z Bolca. Jakby to był kowboj to tak samo. Przy strzelaniu BSowym, jeśli masz 5+ RnF modeli, to nie możesz żadnych hitów alokować w herosa, troop type nie ma znaczenia.
Jak to nie ma znaczenia? Jeśli masz inny troop type to trafienia rozdzielane są równomiernie.troop type nie ma znaczenia.
Pytałem o tego bolca bo ten zapis wydał mi się mało jasny, przy zasadzie mieszanej jednostki.
Strona 99 w małym rulebooku. Zapis o strzelaniu do jednostek z bohaterem. Jak jest mniej niż 5 modeli szeregowych lub mają inny troop type to rozdziel się po równo rany.
- lwieserce85
- Szef Wszystkich Szefów
slan i TG to piechota.... wiec zapis o mieszanych oddziałach nie ma znaczenia w takim wypadku

6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki
To jest jasne, ale po co dodali ten zapis o bolth throwerze? Wystarczyło, że zdaje look outa zawsze. Skoro według zasad bolec nie mógł go trafić, to na cholerę tak to rozpisali w booku do jaszczurek? Zasady znam dość dobrze, tylko myślałem, że mój angielski coś przeoczył w tym zapisku (jakieś niuanse), dlatego wolałem popytać tu na forum.slan i TG to piechota.... wiec zapis o mieszanych oddziałach nie ma znaczenia w takim wypadku
- lwieserce85
- Szef Wszystkich Szefów
ciiiii. bo sie elfy zaczna doszukiwac wałkow z naszej stroby:-D
tak na serio to wałujemy z tym strzelaniem juz od paru lat a nikt sie jakos nie dopatrzył:-P
a na serio.... to tak jest i basta. nie ma sie co zastanawiac tylko trzeba sie cieszyc
tak na serio to wałujemy z tym strzelaniem juz od paru lat a nikt sie jakos nie dopatrzył:-P
a na serio.... to tak jest i basta. nie ma sie co zastanawiac tylko trzeba sie cieszyc

6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki
Wolę przyjąć bolca na klatę slanna i "wyłordować" niż stracić 3-4 templi xD
- lwieserce85
- Szef Wszystkich Szefów
a jak nie wyłordujesz to mozesz dostac d3 rany
a teraz wyobraz sobie ze przeciwnik ma 4 bolce i spiłowane kostki a u ciebie wardy nie wychodza. w 1 turze strzelania tracisz slana wartego ponad 400 pkt, generała bsb i maga
szerokosci:-D
TG sa po to by ginac dla wiekszego dobra
a teraz wyobraz sobie ze przeciwnik ma 4 bolce i spiłowane kostki a u ciebie wardy nie wychodza. w 1 turze strzelania tracisz slana wartego ponad 400 pkt, generała bsb i maga
szerokosci:-D
TG sa po to by ginac dla wiekszego dobra

6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki
Mój błąd, wordingu dokładnego nie pamiętałem. Character może być hit, ale nie musi.Duinhir pisze:Jak to nie ma znaczenia? Jeśli masz inny troop type to trafienia rozdzielane są równomiernie.troop type nie ma znaczenia.
Nie zmienia to faktu, że Ty decydujesz, co wyrywa hita, czyli jak idzie strzał z bolca w 10 Skinków z doklejonym kowbojem, to wiadomo, Skink przyjmuje bełt na klatę.
Obecnie niestety tak - możesz bić po kroxigorach w kohorcie jak stykasz się ze skinkami, za którymi siedzą kroxy.Stan pisze:Nie mam książki, w ab brak odpowiedzi, szukaj też nic nie znalazło.
Czy walcząc z cohortą mogę bić w kroxów? Czy tylko w skinki?
Jest to główny powód nagłego zaniku liczebności kohort z kroxigorami graczy lizardmenów.