Jak zostać Generałem - pytania o HE

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Jak zostać Generałem - pytania o HE

Post autor: Nijlor »

Smok i fenixy? Spoko lubię monstra :D A shadowsi ? Daja radę?
Obrazek

Chłopska Bretka ;) : W/R/P: 4/2/4

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Jako odginaczki najwyżej.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Macie może jakiś pomysł, aby Silver Helmsi byli wystylizowani w klimacie Caledoru, ale nadal, na pierwszy rzut oka, kojarzyli się jako oddział Silver Helmsów, a nie Dragon Prince'ów? Można w ogóle wystawić Dragon Prince'ów w roli Silver Helmsów na Masterze? :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

gracz ktory nie gra HE i tak niebardzo bedzie widzial roznice miedzy SH a DP, wiec jeszcze jak ich wystylizujesz to bez szans ;)
Obrazek
Highborn Elves Only!

diuk
Falubaz

Post autor: diuk »

SH to straszni brzydale. Ja cały czas szkam sposobu na wystawianie jakiegoś zamiennika. Lokalnie wystawiam paczkę Dragon Prince'ów
Szukam: zamienników do Silver Helmsów

Kontakt PM

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

plastikowi DP z głowami od SH wydają się być idealni jako corowa jazda.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Tylko ja Metale same zbieram (zapomniałem wspomnieć), jeśli o Piechotę i Kawalerię chodzi i tutaj dylemat mam, jak wystylizować Silver Helmsów pod Caledor? :(

Myślicie, że 15 sztuk jest wystarczającą ilością, bo wtedy może bym miał pomysł, ale zbyt kosztowny i pracochłonny jest, żeby się bawić w większy projekcik? :?
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Rabsp
Masakrator

Silver Helms wzieły swoja nazwe od wysokich hełmów, które nosza, wiec jakiegokolwiek jeźdźca byś nie dał, musi miec wysoki, srebrny hełm,żeby konwersja przeszła - IMO.
Jeżeli zbierasz metale, to walnij zwyklych metalowych DP, z glowami od jakis metalowych hajów z wysokimi hełmami - Swordmasterów?
azeby DP i SH roznili sie jeszcze bardziej, walnij im jakieś inne główki koni, np te od oryginalnych SH lub od jakiegokolwiek metalowego konika, ale to juz nie koniecznie ;>

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Rabsp
Masakrator

co najpierw eliminować u WE? co tam najlepiej robi gre vs HE?

Awatar użytkownika
Galharen
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Galharen »

łuki :mrgreen:
Zapraszam do obejrzenia mojej galerii:

Galharen's painting blog

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

łuki wkurzają, to prawda, ale zniszcz 3x5 wild ridersow i zle na tym nie wyjdziesz.

pozdrawiam
"Our weapons cut through them like blade through air!"

"Double or nothing, aim for his cock"

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Jak masz dużo kawalerii to musisz szybko ściągnąć waywatchers, wildów odginasz orłami i łapiesz feniksem.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Takie pytanie teoretyczne, bo nie znam całkowicie obecnej mety. Czy SH się jeszcze sprawdzają?
Do rozpiski na 3 feniksach lepiej w corach inwestować w duża ilość SH (klocek ok 17 + 6) i tam trzymać konnych herosów (magowie i BSB),
czy też lepiej zrobić jakąś kombinacje z piechotą: łuki w corach zamiast SH, a special goły oddział WL (ok 23) ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

W ogóle wchodzą 3 sztuki Feniksa na Euro? :?

A odnośnie samej koncepcji, to do Monster Trucka chyba najlepsza Kawaleria szczególnie, że goli ci Silver Helmsi nie będą :)

Obrazek

Obrazek

diuk
Falubaz

Ciężko powiedzieć.

Ta zmasowana ilość SH to konsekwencja wydania 1000 punktów na 3 Feniksy. Później kolejne 300 pts na scrolla i bsbka i nagle zostaje 300punktów na spec/hero.

Jak dla mnie 3 Feniksy to już trochę za dużo, szczególnie że każdy ma 4 ataki.

Kontakt PM

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Abstrahując od sensowności i legalności tego złożenia chodzi mi o trzy kwestie:
- miejsce do trzymania herosów (jednego/dwóch magów i bsb)
- siłę uderzeniową oddziałów
- możliwość usuwania odginaczek przeciwnika

W opozycji do siebie stoją u mnie dwa warianty. W przybliżeniu:
1) 17 SH FCG + 7 SH muz + herosi na koniach
2) 10 łuki + 21 łuki FCG + 23 WL + herosi z buta

Nie wiem na ile można liczyć na siłę uderzeniową SH, czy taki oddział 17 FCG + BSB stanowi prawdziwe zagrożenie na polu bitwy, czy tylko jest dużym bankiem woundów z savem na 2+. S3 nie powala i obawiam się, że taki oddział szybko ugrzęźnie w jakimś gównie. Trzymanie herosów w dużym oddziale to marnowanie potencjału jednostki, trzymanie w małym jest niebezpieczne.

Łuki są słabe same z siebie (mało mobilne, słaba siła), ale dają możliwość usunięcia śmieci przeciwnika, czyli kontrola pola jest raczej po mojej stronie. Do wspierania feniksów zostaje tylko mały oddział WL.
Obrazek

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Jeśli mówimy o Monster Trucku bez Euro, to ja przy Feniksach dawałem samych Ellyrianów w Core'ach, a Bohaterów trzymałem w White Lionach :)

Obrazek

Obrazek

diuk
Falubaz

@Asassello

Jak dla mnie taka baza:

Lord on Phoenix @ 600
Scroll na koniu @ 120
BSB na koniu @ 170
15 SH FCG @ 375
2x5 SH @ 230
Frost @ 240
Frost @ 240

I zostaje problematyczne 425 pts. Weszłyby Lwy BOTWD, ale nie wolno ;)

Generalnie moim zdaniem taka baza, bo w rozpie z 3ma Feniksami raczej chcesz mieć BSBka na koniu.

Do ogarniania śmietnika fajnie nadają się małe oddziały SH, bardzo uniwersalny oddział, daje jakiś sensowny support (siła 5 to nie byle co), a czasem zda nawet brejka i potrzyma coś niebezpiecznego, również jako odginaczka.

Ja mam obecnie 2x5 w rozpie i działa to bardzo fajnie. Piątka Elyrianów w paringu z Lizakami to darmowe punkty, a piątka Silver Helmsów to zabójcy całego morza skinków - fajnie.

Ja bym już nie ładował kolejnego maga do SH bez BOTWD na oddziale, ewentualnie jakiegoś kamikadze z power stonem w jakiejś 6-7 Silverów.

Swoją drogą (szczegolnie bez BOTWD) moim zdaniem przerzut save jest bardziej istotny na BSBku.

Kontakt PM

Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Wojtuś »

no, chłopaki! Jak się podobają nasi nowi kuzyni? :D
Ja w gorzowie zagrałem z Laikiem i z Pasiakiem.
Z Laikeiem 2 drugiej wybuchł mi mag schowany w WL w domku i poszedłem all in i dostałem w czoko, a z pasiakiem się kłóciłem, przez co zagraliśmy 3 tury, w których kluczowe były milimetry. Na koniec (czyli początek mojej 3 tury) spanikował się kadrą i tak poszarżowałem, że ich zjadłem feniksem. Więc obie bitwy niemiarodajne.

Ale jestem w szoku. Laik nie miał snajperów, ani High Magic. WL bez banneru nie mają racji bycia (sejw 6+ od strzałem i brak sejwa od wayów). Ze snajperami mag za domkiem/górką. jeszcze tak schowany, żeby po teleporcie po lasach był niewidoczny, albo lasy skutecznie kontrowane. Przez feniksa.

Po zdjęciu banneru zdjąłem swoje lewki w jedną turę.

Polecam grać jak najbardziej zachowawczo. Bolce na krawędzi (nawet jakby miały strzelać tylko po coverach) fasty też gdzieś pochowane (nie warto oddawać, a spadną pewniakiem i nie mają żadnej roliw takiej bitwie).
Oddziału z herosami nie wychylamy nigdzie. Chyba, że to WL z bannerem i scrollem (ale scrolla trzeba trzymać na pitkę/piorun czy cośtam w feniksa)
Tym co mamy zmiękczamy wildów do 2/3, tak żeby po wbiciu się w WL nie dawały im brejka, tylko ginęły i dawały refę.
No i najważniejszy jest feniks, należy mądrze wylecieć i można coś poganiać, ale pewnie i tak się przeteleportuje.
Tak generalnie, to nadzwyczaj ciężki paring do grania.
pozdro
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!

Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Albo_Albo »

Wojtuś brawo za naprawdę czytelny post :)

...

odnosnie feni to przy obecnej strzelance spadaja jak kaczki w Anglii w 19 wieku
Ostatnio zmieniony 4 lip 2014, o 10:23 przez Albo_Albo, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ