VC 2250 - Powrót Liczmistrza :)

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Blackmoon
Powergamer Rozpiskowy

VC 2250 - Powrót Liczmistrza :)

Post autor: Blackmoon »

Coś takiego ostatnio mi się uroiło... chciałem zrobić armię na wskroś magiczną :) maszerującą jak walec na wroga. Niestety ma słabe punkty, ale chciałem to utrzymać w klimacie powstającej armii potężnego nekromanty:

Master Necromancer lv4, generał @ 315
Cloak Of Mist, DScroll, Book Of Arkhan

Necromancer lv2 @ 150
Power familiar

Necromancer lv2 @ 125
DScroll

VonCarstein Thrall BSB @ 155
F.Hauberk, SoM

Grave Guards x 20 @ 335
shields, FCG, Banner Of The Barrows

Grave Guards x 20 @ 315
shields, FCG, War Banner

Black Knights x 10 @ 290
barding, FCG

Feel Bats x 5 @ 100

Dire Wolves x 5 @ 50
Dire Wolves x 5 @ 50
Ghouls x 7 @ 56
Ghouls x 7 @ 56

Skeletons x 10 @ 125
LA, FCG

Skeletons x 10 @ 125
LA, FCG

Casting pool 11; Dispel pool 7
2247 pts
Models in army: 103

Opcjonalnie BK do zmniejszenia do 5 - mają być w roli odwodu, ale jeśli okazja się nadarzy... zamiast nich dopchanie GG do 25

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Fajowo to musi wyglądać na stole. Chociaż jako generał TK wampirom mówię NIE! i najchętniej widzę ich wdeptanych w ziemię na połowie stołu :D

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Post autor: Jarlaxle »

ja bym grał na 2x15 BK ale zaraz pewno mnie zbluzgają i pojadą mi jeszcze za to iż się zapytam po co dawać lordowi dispell scrolla :P

jak dla mnie za mało wilków. Choć jak bym się bardzo ucieszył gdybym miał przyjmność na PGA z taką rozpą.

Johanus

Post autor: Johanus »

rozpa ciekawa i na pewno nie jest szablonowa. zastanawiam sie tylko jak będziesz chciał się uporać z takim problem jak np. dwa czołgi

Awatar użytkownika
Blackmoon
Powergamer Rozpiskowy

Tak jak pisałem - ma wady :) Ale jest konstruowana pod klimat(choć w takim razie powinien ze sztandarem maszerować Wight Lord a nie kasztan) , więc nie kierowałem się kryteriami "coś na czołg", "coś na smoka" itd itp
DS jest na gienku bo limit punktowy i tak mi się wyczerpał, więc wszystko jedno, gdzie jest ;) Na wilki też punktów nie stało... Dodam że jestem świeżym graczem, bez prawie żadnego stażu turniejowego, raczej gra home 4 fun. Mimo to zamierzam sprawdzić tę rozpę przynajmniej raz :lol2:

Awatar użytkownika
Izwor
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Izwor »

Jeśli chcesz stworzyć rozpiskę klimatyczną, opartą na magi, to proponuję zamiast necromancer lorda wystawić counta necrarchów. Wiem, że Twoim pomysłem była armia potężnego nekromanty ale moim zdaniem czarujący wampir lepiej nadawałby się do roli generała.
Jako kilka klimatycznych "zabawek" proponuje Sword of Unholy Power. Jest co prawda drogi (40pts) ale jeśli damy go vampirowi, może dodać nam cztery kości casata/dispela (za każdego niewysejwowanego wounda). Ten przedmiot mógłby się lepiej sprawdzać, gdyby niósł go np. BD ale jeśli to ma być rozpiska magiczna to raczej nie pasuje.
Następnym ciekawym przedmiotem jest Staff of Domnation (Hellish Vigour). W armiach piechotnych może okazać się bardzo przydatny. Zresztą, jeśli chcesz grać magią to kazdy dodatkowy bound spell się przydaje.
Jeśli w klocku GG masz BoB to może warto by zastanowić się nad Wight Lordem BSB z np Sword of Kings i Gem of Blood.
Jeśli chodzi o resztę rozpiski, to proponowałbym wyrzucenie BK, ponieważ nie pasują do reszty rozpiski, która w więksości jest piechotą.
Jeśli rozpiska miała by być bardziej klimatyczna możesz się zastanowić nad wrzuceniem Banshee albo/i duchów (ewentualnie).

Wiem, że gdybyś się zastosował do moich hmm... rozważań, to musiałbyś zmienić połowę rozpiski, dlatego zastanów się nad nimi i wybierz tylko te (jeśli wogóle), tóre najbardziej przypadną Ci do gustu.

Awatar użytkownika
Blackmoon
Powergamer Rozpiskowy

Dzięki :) Rady cenne, sam już myślałem nad wywaleniem BK, a zamiast nich o tej samej wartości punktowej wrzucę 3 bazy spirytusu i banszetkę. Zamiast Master Necromancera - Count Necrarch lvl2 z Nehekhara's Noble blood, Dark acolyte i Gem of blood. Zamiast thralla - bsb Wight lord ze Sword of the kings , Book Of arkhan do nekromanty. 100% piechoty i magia dalej tnie :) BTW, rozpiska jest od tego, żeby ją zmieniać :)

Awatar użytkownika
RomualdZielony
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: RomualdZielony »

Bardzo podoba mi się ta rozpiska :) Im więcej klimatu tym lepiej ;) Jednak bardziej mi pasuje Wight jako bsb a nie wampir. A Necrarha jako lord to też fajny pomysł, chociaż wg mnie to "powrót Liczmistrza" też ma swój klimacik :)

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

Świetnie działają właśnie GG 6 X 4 z halabardami, barrows i staff of damnation - 7 trafiających na 3+ i przerzucanych ataków z S5.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Nehekhara's Noble blood
Niech się wampiry od Nehekhary odczepią! Dość mi już kraju zniszyli :D

Borysss
Chuck Norris

Post autor: Borysss »

Rozpiska jest zajefajna !
Nic dodac nic ujac w takim klimacie - chcialbym zeby w przyszlosci takie rozpiski byly wciaz grywalne :)

Serwus!

ODPOWIEDZ