DRUŻYNOWE MISTRZOSTWA POLSKI 2014, Łomianki, wyniki str 53

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Re: DRUŻYNOWE MISTRZOSTWA POLSKI 2014, 23-24.08, Łomianki

Post autor: Dymitr »

podsumowując: jakimi kośćmi możemy grać? co w przypadku nie posiadania takich kości na turnieju?

Pytanie: Pisać będę o naszych, ale wiem że inne kluby tez mają swoje kości. Czy zamawiane z rozsądnych źródeł kości są problemem? Nie robimy ich w domu, robi je firma, która się na tym zna. Z tego samego źródła kości mają inne kluby...

@Kołata +1
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Kołata pisze:Dlaczego nie można używać nawet za zgoda przeciwnika?! To jest bez sensu. Nie rozumiem komu przeszkadzają kości klubowe np w meczu jh vs jh2?!
Nie każdy czyta forum i nie wie, że kostki firmy Chessex są złe. Jeśli powiesz przeciwnikowi: "Moje kostki są zauważalnie niesymetryczne i bardzo często wypada na nich szóstka. Czy chcesz nimi grać?", to wtedy tak, możecie nimi grać oboje.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Lidder pisze:Kostki Q-workshop są inaczej robione więc nie widać tego aż tak bardzo. Jeśli spełniają wszystkie normy to zagraj nimi w kasynie. Są to kostki, które z założeniach nie biorą udziału w grach losowych. Zwykłe kości wystarczą, nie muszą mieć żadnych specjalnych atestów, po prostu nie mogą być drążone ani robione w piecu.
chyba się starzeje bo zaczynam Cię lubić .Wielkie +1! :mrgreen:
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

sYsek
Kretozord

Post autor: sYsek »

czy sędziowie będą posiadać kilka zestawów kości "dobrych". tak abym mógł się do tego odwołać i poprosić o granie takim zestawem?
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Dodam argument klubowego kolegi:
Drużynowe Mistrzostwa Polski są tego rodzaju turniejem, na którym KLUBY powinny być jak najbardziej widoczne. Barwy, koszulki gadżety - to niemalże rewia battlowej mody. Czy nie jesteśmy w stanie jakoś sprawnie ustalić, czy TE KONKRETNE kości są dobre czy złe?
(nie pamiętam skąd braliśmy nasze, nie wiedziałem że Chessex są złe. Widziałem jak nasze kości przegrywają bitwy graczom)
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

sYsek
Kretozord

Post autor: sYsek »

nagraj filmik, gdzie przez 30 minut rzucasz zestawem 10 kości i wstaw rozkład wyników!
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Pretensje powinny być nie do Liddera tylko do firmy, która sprzedała wadliwy produkt.
Obrazek

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Do Liddera nikt nie ma pretensji. Dzięki za info

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

pomysł dobry :-)
przynajmniej jest to próba zachowania w miarę równych szans dla osiągnięcia statystycznych rzutów

@Lidder/Kalesoner
jakbyście podrzucili tylko listę producentów / wzory kości których nie powinno się używać, byłoby łatwiej i sędziom i graczom

czy z allegro zwykłe kości czy od GW to wydatek rzędu 25 PLN za 27-30 kostek, a z pewnością większość graczy ma kostek pod dostatkiem, więc do przełknięcia chyba
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

Milczek pisze:
SoCiu pisze:Już lepszy zapis byłby o używaniu 1 kompletu kości.... .
Jak przeciwnik ma komplet kości w 4 różnych kolorach to może tobie nie powiedzieć, że np. żółte są do combatu a zielone do Ld.

To już lepiej, jak by każdy wpłacił po 5 zeta więcej i zamiast przywozić swoje kości, do każdego stołu byłby już przypisany taki jeden zestaw przez organizatora. Po grze kości zostają na stole i używają ich kolejni gracze. Na koniec komplety tych używanych kości można by rozdać.
Nie byłoby pretensji. Kości by sie nie mieszały (na każdym stole inny kolor), a swoich można byłoby używać do oznaczania ran itp.
Ostatnio zmieniony 13 sie 2014, o 11:01 przez Grichalk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Tak jak Misha powiedział, było by miło dowiedzieć się konkretnie, jakimi kostkami można grać, bo stwierdzenie Liddera o kostkach robionych na zamówienie jest pojęciem rozmytym i dotyczy tylko wąskiej grupy produktów, lub każdej kostki niewykonanej przez nas własnoręcznie :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Niezłe się zrobiło zamieszanie. Zadzwonie po pracy do Liddera i ustalimy co z tym zrobić.

Generalnie gracze muszą mieć świadomość znacznych odchyleń od statystyki przy użyciu kości tej firmy. Odgórny zakaz używania kości czeseksa ma zdjąć presję z gracza, który nie życzy sobie żeby przeciwnik używał tych kości. Chcemy uniknąć tekstów w stylu "kumplowi nie pozwolisz? Taki z ciebie kolega" itd. Dlatego też nie ma możliwości gryzdjętymi modelami nawet po zgodzie przeciwnika.

Postaramy się wymyślić coś żeby wilk był syty i owca cała. Nie spinajcie się.

Tak naprawdę to rozkręcmy z Krzysztofem własną firmę z kostkami i chcemy szybko wykosic konkurencję.
Ostatnio zmieniony 13 sie 2014, o 11:24 przez Kalesoner, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Hoops
Oszukista

Post autor: Hoops »

Jasne, spoko. Będę zatem grał zestawami przeciwników. Chyba że mi pozwolą moimi bo oni też mają zwalowane zestawy :P
Nie mam zamiaru nawet złotówki wydać na ekstra przez czyjeś widzimisię.
Oczywiście podkreślam że rozumiem organizatorski punkt widzenia.
Obrazek

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

A UEFA (czyt ORG) i tak wpisze Ci walkowera bo zaznaczałes tury kostka specjalnie robioną na tą okazje przez firme XYZ ;)

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Czy mogę grać kostkami, które może kupić każdy?
Tak, o ile nie są to kości, które są sprzedawane jako źle wyważone.

Czy mogę grać kostkami, które robiono na zamówienie?
Nie, o ile producent nie ręczy za dobre wyważenie.

Awatar użytkownika
Hoops
Oszukista

Post autor: Hoops »

Jak producent może zareczyć że są dobrze wyważone??
Myślicie że przyzna się do fuszerki w kwestiach produkcji??
Obrazek

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

@ Lidder

Mam pytanie, zupełnie bez złośliwości, po prostu ciekawość : co w procesie wyrobu tych kości z logiem sprawia, że są one źle wyważone? Jaki odchył od statystyki prezentują? Tylko jakoś prosto to wytłumacz, bo nie studiuję fizyki ;)
Jeśli to offtop, to proszę na PW ;)
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

To pójdźmy o krok dalej. Niech każdy rzuca kostkami w ten sam sposób. Bo co jeśli, jakiś gracz zna sekretną technikę rzutów, która zakrzywia kostkologię???!!

Mam nadzieję, że nikt nie przyczepi się do kostek w tej wielkiej kości od GW.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Jasif pisze:Mam pytanie, zupełnie bez złośliwości, po prostu ciekawość : co w procesie wyrobu tych kości z logiem sprawia, że są one źle wyważone?
Są robione w piecu w wysokiej temperaturze, przez co środek ciężkości opada w dół.

ODPOWIEDZ