Tablety i inne gadżety - czy warto i dlaczego nie?
Moderator: Zaklinacz Kostek
Tablety i inne gadżety - czy warto i dlaczego nie?
Może nie gierkowe, ale jest naprawdę ładne promo na tablety samsunga (za pół ceny). Promocja nie jest w jakimś pojedynczym sklepie, tylko z góry od samsunga. Ja kupiłem swój w komputroniku
http://www.tabletowo.pl/2014/08/08/prom ... lowe-ceny/
Pozwoliłem sobie wydzielić Wam dyskusję do osobnego wątku o dość przewrotnym tytule.
Cheers, ZK
http://www.tabletowo.pl/2014/08/08/prom ... lowe-ceny/
Pozwoliłem sobie wydzielić Wam dyskusję do osobnego wątku o dość przewrotnym tytule.
Cheers, ZK
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"
Tablet? Do czego zatem go używasz? Bo szczerze powiedziawszy w moim odczuciu tablety są zbyt duże i nieporęczne by służyć jako telefon, urządzenie do internetu, czytnik dokumentów albo odtwarzacz muzyki. Jest zbyt duży do niektórych zastosowań, do pozostałych wygodniejszy wydaje się netbook. Netbooki maja podobne gabaryty, z tą różnicą, że wyposaża się je w mechaniczne klawiatury, służące jednocześnie jako wygodna podstawka i mają możliwość podłączenia myszy oraz innych peryferiów przez usb, którego nie dopatrzyłem się w żadnym tablecie.
Dużo podróżuję i tablet wg mnie jest idealny do poczytania czegoś, przeglądania neta, jako gps. ~9 calowy wyświetlacz jest trochę lepszy nić ~5 w telefonie wg mnie. Kiedyś też nie byłem przekonany i podobnie myślałem, że lepiej nosić lapka, ale tablet ważący 300gram jest wg mnie idealnym rozwiązaniem do takich celów. Poza tym jestem gadżeciarzem i często kupuję rzeczy, bo są fajne
Chodzi o to, że netbook ma podobne gabaryty i podobną masę (zwłaszcza że są dostępne modele z dyskami SSD, jak nie chce się komuś nosić tradycyjnego HHD z metalowymi talerzami. No i netbooka nie trzeba cały czas trzymać w ręku, można położyć go sobie na kolanach albo na innej powierzchni. Tableta na stoliku nie położysz, bo ekran będzie skierowany ekranem górę, a jak na kolanach, to trzeba się nachylać. Nie mówiąc już o tym, że tablet jest zbyt ciężki, by dłuższy czas trzymać go w jednej ręce, bo drugą trzeba obsługiwać. No chyba, że jest podstawka w zestawie, najlepiej z klawiaturą. Tyle, że wtedy to jest znowu netbook. Jeżeli zaś chodzi o nawigację, to telefony i tak mają taką przekątną jak zwykłe urządzenie dedykowane do GPS i podobną do czytników e-booków. Nie mówiąc już o tym, że z powodzeniem pozwalają przeglądać neta.PiotrB pisze:Dla mnie tez tablet to kompletna abstrakcja.... 5 cali na telefonie starczy na te pare godzin podróży a potem laptop...
5 cali to jest już straszny telewizor. Pracuję dla jednej z sieci komórkowych, nawet nie masz pojęcia jak ludzie są napaleni na te wielgachne samsungi s5 i xperie Z, tylko że sony to trochę mniej, bo nie przypominają Apple'a .
9 cali tabletu to trochę za dużo jak na urządzenie mobilne, ponieważ wymaga już rozstawienia (czyli wyciągnięcia z pokrowca i uaktywnienia, no bo nikt nie będzie latał z tym pod pachą, chyba że jest się Pawlakiem). Telefon natomiast ma strzał po ruchu, jak wyciągnąć go z kieszeni jest od razu gotowy do użytku.
Jedyne zastosowanie jakie widzę dla tabletów do prawdę mówiąc tylko grafika komputerowa, ponieważ można rysować za pomocą rysika.
Jeśli zaś chodzi o wagę, to netbooki ważą tam około kilograma, nie mów, że nie wyciśniesz . Tablety 10" przeciętnie około 0,5 kg, ale mi różnica. Chyba tylko od klawiatury i większego dysku.
No ja nie chcę nikogo przekonywać, dla mnie to jest wygodne i tyle. A z tym trzymaniem cały czas w ręku to też nie do końca, bo mając obudowę do tableta można go sobie ustawić pod kątem tak jak ekran laptopa Ok, ale już tutaj nie offtopuje, promocja się skończyła wczoraj po kilku godzinach, wyprzedali wszystko w całej Polsce.
Wracając do tematu gierek, to na gmg zaczyna się całkiem ładne promo na klasyczne gierki:
http://www.greenmangaming.com/50-games-you-must-play/
Wracając do tematu gierek, to na gmg zaczyna się całkiem ładne promo na klasyczne gierki:
http://www.greenmangaming.com/50-games-you-must-play/
każdy ma co lubi ważne żebyś tak robił w życiu że Cię stać na dobrego ipada czy lapka... ja też jestem gadżeciażem i na takie rzeczy jak laptop czy telefon wydaje majątek... zresztą który facet nie jest gadżeciażem...
Żeby nie było że of top to dziś na steamie jest w promocji za 50% ceny Legends of Eisenwald - fajna gra z naprawdę dobrym potecjałem! Polecam!:)
Żeby nie było że of top to dziś na steamie jest w promocji za 50% ceny Legends of Eisenwald - fajna gra z naprawdę dobrym potecjałem! Polecam!:)
Tablet to genialna rzecz. Szczegolnie ten z jablkiem. Duzo poreczniejsze od lapa, mniejsze. Dac sie na tym filmy ogladac i generalnie bezprobolemowo surfowac po necie, bo umowmy sie, ze na smartfonach to nie jest jakas przyjemnosc.
Poza tym mozna na nim grac w hearthstona
Poza tym mozna na nim grac w hearthstona
No tak prawdę mówiąc to jakiegokolwiek linucha można sobie zainstalować na dowolnym urządzeniu z androidem, pytanie tylko po co? ja do linuksa wole mieć jednak klawiaturę a samo ubuntu to przy obecnej miażdżącej popularności androida/ios/wphone wątpię, żeby znalazło jakieś szersze grono wielbicieli. Raczej nic nowego się nie przebije bez jakiejś przełomowej nowinki.
Ale mając ubuntu, zapytany przez jakiegokolwiek użytkownika innego systemu możesz powiedzieć: "mam ubuntu, plebsie". Co klawiatury, jak już wspominałem są urządzenia o podobnych gabarytach co tablety i wyposażone w klawiaturę.
no czy ja wiem czy posiadanie ubuntu to jest faktycznie powod do dumy?? przeciez ten system jest beznadziejny.Klafuti pisze:Ale mając ubuntu, zapytany przez jakiegokolwiek użytkownika innego systemu możesz powiedzieć: "mam ubuntu, plebsie".
wydaje mi sie, ze zaleta takiego tableta powinien byc w miare duzy ekran i przy okazji niezbyt duze gabaryty samego tabletaKlafuti pisze:Co klawiatury, jak już wspominałem są urządzenia o podobnych gabarytach co tablety i wyposażone w klawiaturę.
i tak najwazniejsza jest bateria. bo jesli bedzie trzymala godzine, przy ciaglym uzytkowaniu, to po co posiadac cos takiego w podrozy? no chyba, ze backup jak juz telefon wysiadzie
czy android nie jest czasem systemem linuxowym?Afro pisze:No tak prawdę mówiąc to jakiegokolwiek linucha można sobie zainstalować na dowolnym urządzeniu z androidem, pytanie tylko po co? ja do linuksa wole mieć jednak klawiaturę
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
no tak, ale zastosowania ma głównie mobilne i z założenia jest robiony pod urządzenia z dotykowymi ekranamiMorsereg pisze:czy android nie jest czasem systemem linuxowym?Afro pisze:No tak prawdę mówiąc to jakiegokolwiek linucha można sobie zainstalować na dowolnym urządzeniu z androidem, pytanie tylko po co? ja do linuksa wole mieć jednak klawiaturę
Ostatnio zmieniony 20 sie 2014, o 13:47 przez Afro, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Oszukista
Tableciki są bardzo ok do obejrzenie filmu i poczytania ebooka na kanapie. Do grania - słabo. Spoko też są przy pracy mobilnej - gdzie każda sekunda tak naprawdę ma znaczenie, a trzeba wprowadzać niezbyt skomplikowane dane. Do poważnej pracy - tylko lapek, najlepiej ultrabook/macbook air.
Jak zacząłem pracować w biurze - tablet się zaczął kurzyć, do mega szybkiego ogarnięcia czegoś na mieście jest telefon...
Jak zacząłem pracować w biurze - tablet się zaczął kurzyć, do mega szybkiego ogarnięcia czegoś na mieście jest telefon...
Do przeglądanie stron są dużo wygodniejsze do lapów - do pracy zgadzam się tylko lapy.
Do grania to zależy w co. W takiego hearthstona gra się fenomenalnie.
Do grania to zależy w co. W takiego hearthstona gra się fenomenalnie.
Dokładnie, do hs jest idealny, ale grać w to w jakieś strzelanki, czy wyścigi to wg mnie jakiś nonsens. Nie dość, że bateria padnie po godzinie grania to sterowanie dotykowym ekranem to jakiś żart.
Po co nam tablet?
http://bloglenovo.pl/tablet-infografika/
http://bloglenovo.pl/tablet-infografika/
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie