Turniej WFB - 1600 pkt. - 06.09.2014 Vanaheim

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Re: Turniej WFB - 1600 pkt. - 06.09.2014 Vanaheim

Post autor: Kosa »

pi razy oko 8 latajek mozna wstawić ;)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Bretonnian
Falubaz

Post autor: Bretonnian »

4 maszyny dla krasi ? Bez maga lorda cieżko podejsc pod 2 działa, klope i organy. Imo lepiej zostawić im 3 maszyny, a żyrki niech nie wchodzą do limitu maszyn. Z ograniczen ogólnych i tak wchodzą tylko 2 (max 2 specjale takie same), Imo zestaw 3 + 2 jest mniej gięty niż przykładowy gunline który podałem powyżej. Howgh :wink:

Awatar użytkownika
Xier
Falubaz

Post autor: Xier »

Kosa pisze:pi razy oko 8 latajek mozna wstawić ;)
Imo powinno być 0-3 lataczki bez freenzy.
nieregulaminowy podpis usunięty - administracja

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Mam klika sugestii od innych graczy - naradzę się z chłopakami w poniedziałek i po południu w poniedziałek będzie finalna wersja.
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
el Victor
Oszukista

Post autor: el Victor »

z przykrością muszę zrezygnować :( proszę o wykreślenie z listy
Traye MAGNETYCZNE + magnesy neodymowe http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=35481
kanał #1 YouTube (stary) - http://www.youtube.com/user/cotojest1000?feature=watch
kanał #2 YouTube (NOWY !) - http://www.youtube.com/channel/UCstzjTR ... ture=watch
Każdy wymiar, kolor, typ, opcja, dodatek... - ZAPRASZAM ! -->>> http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=35481

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Zapiszcie mnie
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

Unnamed1600 Pts - Dwarfs Army

1 Runesmith @ 128.0 Pts
General; Gromril Armour; Shield
Rune of Spellbreaking
Rune of Stone
Fiery Ring of Thori [35.0]

1 Thane @ 153.0 Pts
Gromril Armour; Shield; Battle Standard
Master Rune of Grugni

1 Master Engineer @ 70.0 Pts
Gromril Armour

19 Quarrellers @ 330.0 Pts
Great Weapon; Dwarf Crossbow; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
1 Veteran @ [10.0] Pts

19 Quarrellers @ 330.0 Pts
Great Weapon; Dwarf Crossbow; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
1 Veteran @ [10.0] Pts

1 Grudge Thrower @ 170.0 Pts
Rune of Accuracy
Rune of Forging
Rune of Penetrating

1 Grudge Thrower @ 130.0 Pts
Rune of Accuracy
Rune of Forging

1 Organ Gun @ 120.0 Pts

1 Flame Cannon @ 165.0 Pts
Rune of Forging

Models in Army: 53
Total Army Cost: 1596.0

Unnamed1600 Pts - Empire Army

1 Battle Wizard of the Amethyst Order @ 130.0 Pts
Magic Level 2; Lore of Death
Dispel Scroll [25.0]
Ironcurse Icon [5.0]

1 Captain of the Empire @ 195.0 Pts
Lance; Full Plate Armor; Shield; Battle Standard; Imperial Pegasus
Crown of Command [35.0]
Dragonhelm [10.0]
Luckstone [5.0]
1 Imperial Pegasus @ [45.0] Pts

1 Witch Hunter @ 55.0 Pts
General; Brace of Pistols; Light Armour

15 Archers @ 142.0 Pts
Normal Bow; Standard; Musician
1 Marksman @ [10.0] Pts

1 Steam Tank @ 250.0 Pts

1 Great Cannon @ 120.0 Pts

5 Demigryph Knights @ 413.0 Pts
Barding; Lance; Full Plate Armor; Shield; Standard; Musician; Demigryph
Steel Standard [35.0]
1 Inner Circle Preceptor @ [10.0] Pts
6 Demigryph @ [0.0] Pts

9 Knights of the Inner Circle @ 295.0 Pts
Barding; Lance; Full Plate Armor; Shield; Standard; Musician; Warhorse
Banner of Swiftness [15.0]
1 Inner Circle Preceptor @ [10.0] Pts
10 Warhorse @ [0.0] Pts

Models in Army: 34
Total Army Cost: 1600.0

Milej gry

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

No naprawdę Dydu proszę cię przestań się błaźnić - rozmawiałem z masą osób i nikt nie ma problemów z Df lub Imperium a to co tu reprezentowałeś jest do kupy nie podobne. Vodo na masterze w Krakowie miał 7 demisiów w jednym unicie a i tak cudów nie dokonał. Dość tego - nie podoba Ci się - trudno- nie przychodź :) . Ja już nie wezmę ani jednego twoje słowa poważnie . Ostateczny regulamin jutro.
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

Blaznisz to co najwyzej sie ty z takimi ograniczeniami i smiesznymi pw w ktorych mnie straszysz banem na turnieje w Vana #-o

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Czemu gramy tylko 3 bitwy? Na 1600 spokojnie damy radę zagrać 4.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Andrzej pisze:Czemu gramy tylko 3 bitwy? Na 1600 spokojnie damy radę zagrać 4.
o 16.30 musimy skończyć. Możliwe że następnym razem ostatnią bitwą będzie B&G co może pozwoli zagrać 4 razy - ale muszę to uzgodnić :). Poza tym mamy wiele młodzieży batllowej na pokładzie i nie chcę żeby ich głowa rozbolała :)
Obrazek

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

Post autor: c4h10 »

Andrzej pisze:Czemu gramy tylko 3 bitwy? Na 1600 spokojnie damy radę zagrać 4.
Dobrze, że 3 bitwy. Konczysz turniej o 16 :)
\/\

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Mi też się to podoba - koniec 16 :)
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Uprzejmie informuje że comp ostatecznie nie ulega zmianie:). Pojawiła się linijka dotyczą UL. Nie ukrywam że po zapoznaniu się z bookiem złapałem się za głowę . Możliwości milion - ale czy ktoś będzie umiał to wykorzystać to czas pokaże. Ograniczenia takie prawdziwe pojawią się kiedy ktoś to ogarnie i zacznie tym grać - ja na razie nie podejmuje się tego ogarnąć więc puszczam jak jest...

Tego compa rozesłałem do wielu osób z prośbą o radę czy sugestie co by zmienić. Wiele osób nie podjęło tematu ale wiele też się wypowiedziało. Żadna osoba nie miała zastrzeżeń do poruszonego tutaj tematu kraśków czy imperium. Dementuje też informację że zamierzam lub zamierzałem grać tymi armiami na naszych turniejach i dlatego robię ograniczenia takie aby było mi łatwiej wygrywać. Więcej nie zamierzam się z tego tłumaczyć ani poruszać tego tematu.

Po każdym turnieju - będę analizował co się stało i będę starał się zebrać rozpiski topowej piątki żeby zobaczyć czy faktycznie coś trzeba przyciąć.

Na turnieju każdy może do mnie podejść i powiedzieć co byś zmienił i dlaczego . Na pewno każdą sugestię wezmę pod uwagę.

Planuje co miesięczne turnieje w tym formacie aż do przyszłej wiosny - mam pomoc i wsparcie wielu Legionistów i Ciupagowców a to gwarantuje że będzie to właściwie ograniete. Będziemy też wprowadzać nowe scenariusze i dotyczące ich zasady.

Podsumowując - pomysłów jest wiele - byle tylko starczyło cierpliwości - liczę też na przychylność szefa sklepu Vanaheim i na to że będzie chciał nam w tym pomagać i też nie braknie mu cierpliwości :)...
Obrazek

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

16 jest w porządku :) Fajnie, że format punktowy jest reaktywowany.

Czyli jak UL gra tym nowym lorem? Jeśli tak to co z innymi armiami, też mogą go brać?

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

UL gra nowym lorem inne armie na razie nie .
Obrazek

Awatar użytkownika
mnp21
Chuck Norris

Post autor: mnp21 »

Proszę mnie wypisać, niestety tym razem mnie nie będzie.

Co do ograniczeń to miałem nadzieję że turnieje w Vana pozostaną bez ograniczeń, no ale cóż...

Co do przyszłego turnieju, to mam prośbę żeby wykluczyć imperialne wybuchające gołębie z limitu broni templejtowych, bo to raczej funowy stuff, a ja akurat lubię sobie pograć na dużej ilości takich gołębi (ostatnio wszystko przegrałem do 0 więc naprawdę masakry nie robią).

I jeszcze słówko ode mnie: otóż ograniczenia EURO jakie by nie były to ewoluowały przez ostatnie lata i w tej chwili są IMO naprawdę grywalne. PKSy nie mają takiej historii, ale też są wynikiem długiej pracy wielu ludzi. Dzięki temu i PKSy i EURO mają jeden podstawowy plus - nie blokują "funowych" buildów - są tylko po to żeby hamować ludzi, którzy delikatnie mówiąc nie lubią przegrywać :wink: , ale pozostałym dają wolną rękę.

Więc jeśli już jakieś ograniczenia to powyższe, ale to oczywiście wszystko IMHO.
Kiedyś grejtsłordy to były grejtsłordy, a nie jakieś "miecz + tarcza"...

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Bardzo mi przykro że Cię nie będzie - na takich początkujących graczach zależy mi najbardziej... mam nadzieję że to nie ten syf na forum Cię nie zniechęcił :)...BP ma swoje prawa i to jest normalne że każdy tu wie wszystko lepiej i jest z czegoś niezadowolony - nie zwracaj na to za dużej uwagi :)

Nasze ograniczenia nie mają nic wspólnego z PKS-em . Ograniczenia zostały wymyślone ponad rok przez Gremlina i odbyła się cała seria turniejów na te punkty a wręcz była zrobiona liga . Pod koniec 2013 został na te zasady zorganizowany turniej klasy master w Krakowie - każdy bardzo go chwalił.
Euro nie nadaje się do grania na małe punkty - tak samo granie open na format poniżej 3 tys jest raczej masochizmem turniejowym. Niestety z różnych przyczyn ostatnie 8 msc format nie istniał w naszym mieście. Uważam ,że to szkoda i że należy mu się uwaga. Zresztą popatrz co się dzieje? Zaraz po tym jak ogłosiliśmy turniej w Vana dwa inne ośrodki (Bielsko i Mielec) zaraz skopiowały ten format i są ogłoszone turnieje. To oznacza że jest potrzeba i wszyscy musimy pracować nad tym formatem - ale nie po chamsku i zagrywkami personalnymi ale rzetelnie w czasie grania i w czasie turniejów.

Gołębie nie są takie słabe :) - S4 AP może no spokojnie zabić całego fasta! A w dobie kiedy chordy piechoty wracają na stół to mogą być naprawdę wredne. Specjalnie jednak dla Ciebie na przyszły turniej będziesz mógł wystawić ile chcesz inżynierów z gołębiami ....ale pod warunkiem że nie weźmiesz innych maszyn:)
Obrazek

Awatar użytkownika
mnp21
Chuck Norris

Post autor: mnp21 »

PiotrB pisze:ale pod warunkiem że nie weźmiesz innych maszyn:)
lol :lol2: Nieźle :lol2: =D> =D> Generalnie to zawsze chciałem mieć imperium w formie piechotnej z dużą ilością strzelania, a tu okazuje się że nie dość że strzelcy imperialni obsysają, nie dość że standardem w prawie każdej armii są jednostki z ruchem 7+, które biegają i latają po całym polu bitwy, to jeszcze każde ograniczenia przycinają strzelanie... jakby było po co :D rozumiem że te ograniczenia to takie kopanie leżącego, żeby nikt nawet nie pomyślał żeby skupić się na strzelaniu :wink: i składaniu starego klasycznego gunline :roll:
PiotrB pisze:Bardzo mi przykro że Cię nie będzie - na takich początkujących graczach zależy mi najbardziej... mam nadzieję że to nie ten syf na forum Cię nie zniechęcił
Nie, nie, będę miał wtedy egzamin w sesji porawkowej. A gram od wyjścia 8 edycji, choć imperium męczę od 1,5 miesiąca.
Kiedyś grejtsłordy to były grejtsłordy, a nie jakieś "miecz + tarcza"...

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

Wtedy co u nas jest w warszawie turniej 1500 pkt, ale poszli z ograniczeniami w innym kierunku choćby imperium ma kurczaki albo czołg, no i są inne zasady ogólnej kompozycji armii. Będzie można porównać wyniki poszczególnych armii.

ODPOWIEDZ