[MASTER] Łódź, 18-19.10.2014, 2k+1k, MACKI WOJNY

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krzychoss
Falubaz

Re: [MASTER] Łódź, 18-19.10.2014, 2k+1k, MACKI WOJNY

Post autor: krzychoss »

Czyli wszystkie sojusze będą niepewne? Czy DE i SKV będą używały swojej zasady kruchego przymierza?

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

Nie - inaczej spora część graczy by się obraziła za taką niekonsekwencję :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Powiedzcie mi czemu wszystkie sojusze robicie pierwszy raz niepewne?
Czemu zmieniacie cos, gdy wczesniej dzialalo.
Imho sredni pomysl...

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Daemons of Chaos - Beasts of Nurgle/Skullcannon 0-1
liczy sie to typu oddzialu czy tez ich ilosci?

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Jak liczy sie do pestek 10tka skirmisha z blowpipami?
1,5 za reapeter 1,5 za poison (wydaje mi sie, ze nie pomysleliscie, ze sa jednostki ktore maja obie te zasady).
Jako gracz lizardmenski to powiem Wam, ze kosmicznie kroicie ta armie zmuszajac wrecz do wystawienia saurusow, bo corow nie zapcham, przez te denne ograniczenia.
Czy naprawde reapeter crossbow dark elficki jest dla Was tak samo giety jak blowpipe lizardmenski?
Zawsze ograniczenia te mialy zapisek, ze bronie strzeleckie z conajmniej 24 calami zasiegu.
Jesli nie chcecie za duzo skinkow to zrobcie o ograniczeniach armii liczbe oddzialow i bedzie latwiej.

Czekam na Was komentarz, bo poki co jest slabo.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Shino pisze:
Liczy się oddział Bestii. Nie ma ograniczenia ich ilości w małej armii, bo jest max 1 taki sam Special i jeden oddział może kosztować max 25% punktów, więc wchodzą po prostu 4 sztuki Bestii lub Skullcannon ;)
Ziemko pisze:Jak liczy sie do pestek 10tka skirmisha z blowpipami?
1,5 za reapeter 1,5 za poison (wydaje mi sie, ze nie pomysleliscie, ze sa jednostki ktore maja obie te zasady).
Musiał tu Ślivek coś źle zapisać. Nie kumulujemy raczej liczenia pestek, gdy mają różne zasady, bo by weszło max 30 modeli Skinków na stół, co wydaje się dziwne :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Jak mam rozumieć ograniczenia chadecji?

Albo lore of death albo hellcannon?
Hellcannon bez deatha to znowu dość przeciętna klopa więc nie widzę sensu liczenia jej jako dwa...
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Azurix pisze:
Shino pisze:
Liczy się oddział Bestii. Nie ma ograniczenia ich ilości w małej armii, bo jest max 1 taki sam Special i jeden oddział może kosztować max 25% punktów, więc wchodzą po prostu 4 sztuki Bestii lub Skullcannon ;)
Musiał tu Ślivek coś źle zapisać. Nie kumulujemy raczej liczenia pestek, gdy mają różne zasady, bo by weszło max 30 modeli Skinków na stół, co wydaje się dziwne :)
4 bestie nie wchodzą.
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Azurix pisze:
Shino pisze:

Otoz to. Jesli moge wcisnac 60 modeli to juz jest lepiej, choc i tak zmuszacie graczy lizardmenskich do wystawienia saurusow przy armii na 2k, bo 6x70 = 420 - troche lipka panowie, szczegolnie ze poza skinkami i saurusamy mamy tylko jungle swarmy w corach...
Moze nie wiem kohorty 20+ sie do tego nie licza?
Zastanowcie sie prosze nad tym, bo naprawde nieporownywalnie kusze DE czy luki WE sa bardziej giete niz javeliny czy pipy lizardmenskie.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Durin pisze:Jak mam rozumieć ograniczenia chadecji?

Albo lore of death albo hellcannon?
Hellcannon bez deatha to znowu dość przeciętna klopa więc nie widzę sensu liczenia jej jako dwa...
To weź deatha w dużej armii.

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

ja chce duże chd
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

- Armia z Khalidą liczy oddział z największą ilością modeli pestkujących razy 2 na potrzeby ilości pestek.
czemu jest to jedyna armia, ktora liczy zatrute strzaly podwojnie, podczas gdy kazda inna takowe liczy jako poltora strzalu?

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

Zakaz dublowania czarów w obrębie sojuszu (poza sygnaturami) - na potrzeby losowania czarów armie w sojuszu są traktowane jak jedna.
Rozumiem, że Czary WOCH i DOCH np. z domeny Tzeentcha mogą się dublować bo mają inne atrybuty :?: i na potrzeby gry nie są tymi samymi czarami...

A i chyba w małej armii jest 50% na specjale zgodnie z rulebookiem nie 25%...
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

ślivek
Kretozord

Przemcio
Wciąż są to te same domeny oraz te same czary. W ograniczeniu nie ma wspomnianych atrybutów.
Ograniczenia wspólne: [...]
Maksymalny koszt punktowy pojedynczego oddziału to 25% limitu punktowego armii, wliczając w to koszt grupy dowodzenia, magiczne przedmioty czy inne wykupione opcje. Dla armii na 2000pkt jest to 500 a dla armii na 1000pkt jest to 250.
Shino
Dopisałem to w momencie kopiowania regulaminu dość spontanicznie :D
Faktycznie to może być nie przemyślane ale celowałem w przycięciu oddziału z Khalidą. Taki oddział wszędzie trafia na 4+ i ma poisony. Imho porównywalne do możliwości trueflightów... Po przemyśleniu wywalam to bo faktycznie żadne to ograniczenie.

Ziemko +1
Wybacz, faktycznie głupio wyszło - robiąc ograniczenia strzelania nie pomyślałem jak tanie są skinki i że nawet Core tym nie zapełnisz ;)
Lizaki cięte są trochę na oko - przyznaję. Faktycznie zapomniałem o daniu ograniczenia zasięgu i chyba to będzie rozwiązanie.
Co do strzałek - nie wiem jak byś chciał to liczyć oddzielnie - są poisonem więc liczą się jako 1.5. Mają multiple więc wciąż liczą się jako 1.5 nie widzę nieścisłości :P

Grolshek
4 Beasts of Nurgle @ 240.0 Pts. 25% * 1000 = 250. 240<250. ?

Durin
Jako dwa bo ma d6 na hicie.
Klopy się same nie bronią, hellcannon nie dość że broni się sam to potrafi nieźle namieszać w walce. Poza tym ostrzał z hellcannona nie jest, nawet bez deatha, przeciętnym kamieniem z klopy.
Wciąż możesz się dobrze sparować by zapewnić czy to hellcannona w sojuszu czy to death. Jeśli masz jakiś pomysł - zaproponuj.

Ziemko o sojuszach
Rozmawialiśmy o tym długo i właściwie od początku roku. Sojusze pewne potrafią mocno wygiąć przez możliwość wsadzania bohaterów do oddziałów sojusznika oraz przez Inspiring Presence. To czy to ludzie wykorzystywali efektywnie czy nie to inna sprawa.
Sojusze neutralne z drugiej strony dla sojuszy które do tej pory były desperackimi daje im ledwie wygodniejsze korzystanie z magii. Magię można wygodnie przyciąć i kontrolować ją na przestrzeni sojuszu.

Poza kwestiami balansu (które tak naprawdę można by olać i faktycznie zostawić jak było) to słyszeliśmy od wielu przedstawicieli różnych ośrodków sygnały, że w ten sposób łatwiej się zebrać i przyjechać. Mówimy o graczach którzy nie mają wszystkiego wydanego do swojej armii i na przykład grają w środowisku 3 graczy sił zniszczenia do 1 gracza sił porządku. Chcą grać tym co mają ułożone i nie mają rzeczy które uzasadniały by składanie się w sojusze na dzień dobry dostające spore kary w porównaniu do drugiej drużyny z tego samego ośrodka która ma sojusz pewny.
Wiem że dla wielu osób tutaj to brzmi jak bajka ale to naprawdę zmienia sporo.
Obrazek

Awatar użytkownika
krzychoss
Falubaz

Post autor: krzychoss »

Naprawdę sądzicie że na 2000 pts przedrożenie oddziału WL w HE o 100 jest dobrym ograniczeniem?

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

ślivek pisze:Grolshek
4 Beasts of Nurgle @ 240.0 Pts. 25% * 1000 = 250. 240<250. ?
Pomroczność jasna. Sorki #-o

ślivek
Kretozord

krzychoss pisze:Naprawdę sądzicie że na 2000 pts przedrożenie oddziału WL w HE o 100 jest dobrym ograniczeniem?
To nie jest podrożenie oddziału. To jest zmniejszenie rozmiaru armii. Jeśli bierzesz Banner to masz na ten oddział z bannerem 475 punktów na wykorzystanie - to oznacza większy oddział niż na Euro(2400 na stronę) w większej grze (2900 vs 3000). Dla mnie wygląda ok.
Obrazek

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

Wciąż są to te same domeny oraz te same czary. W ograniczeniu nie ma wspomnianych atrybutów.
Nie no bez jaj... co to za idiotyzm :?: takie coś tylko zniechęca do pojawienia się na tym turnieju...
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
ninjaska
Chuck Norris

Post autor: ninjaska »

Mozna wchodzic do domkow?
Obrazek

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Przemcio nie placz...
Obrazek