Pytania i odpowiedzi

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shaga
Chuck Norris

Re: Pytania i odpowiedzi

Post autor: Shaga »

Ja zrezygnowałem z grania na halabardach tylko dlatego, że nie chciało mi się ich ustawiać potem w ładnych rządkach. Zaowocowało to graniem na całej armii z sv1+ i uważam, że to zdecydowanie się sprawdza. Czołg, działa, gryfy, wagon i jeden albo dwa mniejsze oddziały. Mag na Life żeby leczyć przede wszystkim czołg. Pozdrawiam
www.shaga.pl (już nie taki) nowy (ale na pewno najlepszy) sklep Gdynia ul.Morska 173

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

A wracając do Greatswordów - wielokrotnie mi się zwrócili - jest jedno ale - zawsze trzeba ich dopalić przynajmniej jednym czarem:
5+ ward z modlitwy
czary z Light
czary ochronne z Life
Metal - scaly skin daje im 2+ save - (przyjład: to wystarczyło by zmasakrowali i pogonili liczniejszy oddział Witch Elves)

Są lepsze rzeczy do wyboru, ale GS nie są kiepscy, są na prawdę dobrzy, ale jak dla mnie powinni kosztować ok 9-10 pkt za model.

Krówka
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Krówka »

wow to z metalem to mega opcja na nich...
plus jakas regenka czy ward i wychodzi cos extra poprostu..

zeby na takich gsach grac, to do srodka do nich bsb pewnie i priest?
lub na wieksze pkt altar zgadza sie?

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Jak się halabardy wzmocni magią to też kozaczą, a kosztują znacznie mniej :wink:
Może źle się wyraziłem, greatswordzi nie są słabi, są po prostu za drodzy, przez co są słabi. Porównajcie sobie do lwów czy speciali w innych armiach.
Jak chcemy mieć oddział który mocno bije to demigryfy są bezkonkurencyjne.

Krówka

demigryfy sa fajne no ale... ma je kazda rozpiska emp..

chcialbym grac czyms co rozni sie od empire innych.

pisze tak czesto ,bo caly czas mysle co by tu dokupic potrzebnego na teraz jak i wieksze pkt.

bankowo bede gral na 13 ICK z bsb w srodku lub grand masterem z runefang, jeszcze kminie
2 armaty
czolg
2 magow w lukach

reszte caly czas kombinuje

czy gral ktos bsb na pegazie albo zwyklym capitanie na pegazie?
nie spada za szybko?

Awatar użytkownika
r@fix
Masakrator

Post autor: r@fix »

Jedyne co by pomoglo GS to przeprowadzka do dzialu core, wowczas byli by warta do przemyslenia alternatywa dla halek ale nie ze wzgledu na wartosc bojowa tylko ten stuborn w polaczeniu z hold the line...
Obrazek

Krówka

musze pokminic jeszcze sporo ;p

a macie moze jakis poradniczek jak zrobic magow konno?
to nie wyglada na prosta robote chyba... zeby tych pieszych z boxa przerobic na konnych

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Pegazem trzeba umieć zagrać, to nie jest coś co ma zabijać klocki, ten kapitan powinien niszczyć maszyny przeciwnika, odginać ważne szarże i ogarniać fasty przeciwnika. Warto mieć jednego.
Na początek wystarczy Ci jedna armata i czołg.
Demigryfy niby są w każdej rozpisce, ale czołg i armaty też a jakoś nikt nie wystawia zamiast nich moździerzy czy rakietnic.
Magów robisz prosto, szukasz plastika który ma wystarczająco szerokie nogi by posadzić go na koniu (state troop/militia), trochę piłujesz, a potem uzupełniasz bitsami z pudełka magów.

GSy w core byłyby do rozważenia, ale trochę fluffowo nie pasują tam. IMO za 9pkt i fajną zasadą specjalną byliby wystawiani.

Awatar użytkownika
r@fix
Masakrator

Ja bym predzej flagelantow wystawil niz GS-ow
Obrazek

Awatar użytkownika
Shaga
Chuck Norris

Flagelanci to bezapelacyjnie najlepsza spośród wszystkich niewystawialnych oddziałów w Warhammerze:)
www.shaga.pl (już nie taki) nowy (ale na pewno najlepszy) sklep Gdynia ul.Morska 173

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

Krówka pisze:demigryfy sa fajne no ale... ma je kazda rozpiska emp..

chcialbym grac czyms co rozni sie od empire innych.

pisze tak czesto ,bo caly czas mysle co by tu dokupic potrzebnego na teraz jak i wieksze pkt.

bankowo bede gral na 13 ICK z bsb w srodku lub grand masterem z runefang, jeszcze kminie
2 armaty
czolg
2 magow w lukach

reszte caly czas kombinuje

czy gral ktos bsb na pegazie albo zwyklym capitanie na pegazie?
nie spada za szybko?
Swój chłop! On chce nieco wysilić umysł i pokombinować, wystawić coś co po prostu lubi, mu się podoba, a nie oklepany nudny standard!
Jeszcze powiedz, że mieszkasz we Wrocławiu lub okolicach, to Cię przygarniemy do Mend łOgrynowych w Feniksie :)

Wracając do putania, co wstawić do GSów? Ja zwykle ładuję, Arcylektora z Armour of Meteoric Iron i dwurakiem (bo taki mi się podoba:) ), czasem dodam mu ironcurse icon, czy Dawnstone. Same GSy mają Standard od Discipline, więc LD 10 z generała idzie. BSB może spokojnie łazić w innym oddziale, byle miał GSów w zasięgu.
Shaga pisze:Flagelanci to bezapelacyjnie najlepsza spośród wszystkich niewystawialnych oddziałów w Warhammerze:)
Nie wiem, czy ze wszystkich armii, ale w Imperium na pewno :) Jeśli przecniwnik ma taką samą Inicjatywę lub mniejszą, to są genialni! Dewastują! W innym przypadku trzeba ich dopalać.

Teo
Wałkarz

Post autor: Teo »

Panowie, na jakich podstawkach powinny zostać umieszczone następujące maszyny (pytanie pod kątem masterów oraz innych turniejów):

- działo,
- blaster,
- moździerz,
- rakietnica.

Chodzi mi o minimalne/optymalne wymiary - tak aby nie było za dużo ani za mało.

Pytanie do praktyków - czy lepiej aby były to podstawki okrągłe czy też prostokątne?

Z góry dzięki!

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Działo i helblaster 80x40. Na reszcie się nie gra to nie powiem.
Prostokątne lepsze, trudniej trafić od boku lub wzornikiem.

Teo
Wałkarz

Post autor: Teo »

Panowie, turniej z następującymi ograniczeniami:
Empire- Steam Tank/ cannon max 2 , Steam Tank albo Demigryfs max 6
Lepszy steam tank czy demisie? Jeśli kurczaki to 2 x po 3 czy jedna 5?

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Wiesz, to tak naprawdę zależy od reszty rozpiski i stylu gry. IMO na obu opcjach wychodzi silne złożenie.
Ja bym brał dwa działa i 2x3 koty. Za pozostałe punkty hurricanum lub 5 konnych ze stubbornem.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

ile ptk kosztuje 1 state troop halabardzista? :)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Shaga
Chuck Norris

6pkt

Awatar użytkownika
Herbata
Wałkarz

Post autor: Herbata »

Czy halabarda "kawaleryjska" na demigryfach jest jak zwykła halabarda i w combacie rycerz nie może używać tarczy ?
"Wielkie problemy współczesności nie rozstrzygną się mowami i uchwałami większości… ale krwią i żelazem." Bismarck

Awatar użytkownika
r@fix
Masakrator

A jest w rb cos takiego jak halabarda kawaleryjska ? :-)
Obrazek

Awatar użytkownika
Herbata
Wałkarz

Post autor: Herbata »

Jak sobie mazakiem po monitorze napisze to będzie.
Czyli ganz egal.
"Wielkie problemy współczesności nie rozstrzygną się mowami i uchwałami większości… ale krwią i żelazem." Bismarck

ODPOWIEDZ