Sezon 2015 - może coś naprawimy..?

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Sezon 2015 - może coś naprawimy..?

Post autor: Dymitr »

Wiem, dziś jeszcze trochę zbyt wcześnie na takie tezy, ale obawiam się iż przepisy dotyczace ilości parówek/drużynówek zabijają frekwencję na mniejszych od DMP imprezach. Osobiście uważam, że drużynowe granie to esencja tego "sportu", największy smaczek. Co więcej myślę, że gdyby większość masterów robić drużynowych, mielibyśmy lepiej przygotowanych zawodników pod ETC (to już moje gdybanie). Tak czy inaczej, może warto pomyśleć o tym, by tchnąć nowego ducha w naszą scenę i dac możliwość pogrania na trochę bardziej przemyślanych zasadach
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Należy pomysleć dlaczego w ogóle to ograniczenie zostało przegłosowane, przemyśleć co nam dało i jesli jest zbyt ciasne, to je trochę poluzować, ale niekoniecznie je całkiem zdejmować. Mimo wszystko single też są fajne.
Obrazek

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

ale na drużynówkach więcej zabawy jest. Więcej funu ale też i większe wymagania!
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Kalesoner
Szczur Królów

Kwestia gustu.
Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Pytanie czemu piszesz sezon 2016, skoro moznaby to zaimplementowac w 2015.

Imho bardzo prosty zabiegl by pomogl max 1 druzynowka, max 1 parowka - problem z glowy.
Uderza to jedynie w druzynowki i w nie predzej powinien uderzac, bo sa latwym sposobem dla kilku czolowych graczy na zdobywanie duzej ilosci punktow z mastera.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Ziemko - tak jest teraz, zobaczymy jak w Łodzi odbije się to na frekwencji
2016 to literówka

taki pomysł:
Ranking Drużynowy (i większość masterów drużynowych, może nawet wszystkie) + ELO indywidualne ze względu na wyniki w tychże drużynówkach

dzięki temu mamy 3 trofea do zgarnięcia:
Mistrz Polski (zwycięzca rankingu klubowego)
Zdobywca Pucharu Polski (Wygranie DMP)
MVP sezonu (indywidualny ELO)

Ew. SuperPuchar Polski - mecz między mistrzowskim klubem a zdobywcą pucharu

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

zostałem przekonany do tego, że ELO nie sprawdzi się idealnie. Przygotujemy jakiś pomysł na indywidualny ranking wew. drużynowego i damy znać.

Jeśli potrzebujemy jakiegokolwiek rankingu idywidualnego :)

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

Same drużynówki to kiepski pomysł, nie każdy ma zawsze czas, nie zawsze ja sięjak złożyć drużynę + wypadki losowe.

Dla tego osobny ranking klubowy/drużynowy i osobny singlowy.

3-4 drużynówki + DMP oraz 5 single i będzie ok.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

do przemyślenia, nie wiem czy aż tyle singli nam potrzeba - ale może wówczas pozytywnie wpłynie to na frekwencję na singlach (bo ta ostatnimi czasy jest słabiutka)

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Post autor: Rince »

Wieksza ilosc druzynowek raczej przelozy sie na mniejsza frekwencje, bo dochodzi element skladania teamu. Moim zdaniem brakuje wlasnie nie druzynowek, tylko parowek, ktore daja kupe frajdy zarowno podczas skladania rozpisek, jak i samego grania. Jedyne co trzeba zrobic, to usunac zapisek parowka=druzynowka na potrzeby ligowego rankingu, bo wrzucamy do jednego wora potencjalnie 3-4 mastery z 10 w roku. Co z tego, ze mozesz wygrac lige wciskajac jedna (z max dwoch, bo zaden osrodek jakos strasznie nie palil sie do organizowania teamowek) druzynowke, powiedzmy 2 parowki i jednego singla? Najpierw takie 2 parowki musisz wygrac, czy tam nawet jedna, ktora niby to by miala wypaczyc wyniki ankingu ligowego.
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

a jak zapatrujesz się na ideę klubowych rozgrywek przez cały rok?

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

Jeżeli chodzi o ranking Klubowy, to spokojnie wyniki z singli też mogą się do niego liczyć, kwestia tylko odpowiedniego systemu naliczanie pkt.

Jest też sporo graczy, którzy wolą pojechacć na singla bo lubą sobie zagrać funową rozpą a w drużynówce ich koledzy cisną (pozdro Dibo).

Opcja na przyszły sezon z:
6 singli
2 drużynówki w tym DMP
2 parówki
byłaby całkiem fajna, do tego założenie, że liczy się max jedna drużynówka i jedna parówka, do tego ranking klubowy gdzie wlicza się wszystko

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

niczego nie zmieniasz, a liczenie klubowego rankingu z singli jest z czapy... pilkarska metafora:

rozgrywki drużynowe mojej propozycji są jak BPL
twoja propozycja to trochę fantasy liga, na stronie BPL
(polecam, świetna jest)

Kalesoner
Szczur Królów

Przepraszam, ale o czym my mówimy? Wyszliśmy od skromnego zasugerowania zwiększenia parówek/drużynówek liczonych do ligi, a teraz jakaś mowa o rozgrywkach klubowych.

Liga batla, czy batlowe środowisko turniejowe nie jest dla klubów tylko dla graczy. To, że część z nich jest zrzeszona w klubach, to jeszcze nie oznacza, że cała liga ma być traktowana jako rozgrywki klubowe. W zwązku z tym pchanie masterów w kierunku drużynówek, żeby zaspokoić czyjes wyobrażenie na temat tego jak te rozgrywki powinny wygladać wydaje mi się trochę absurdalne. Nie możemy zapominać o małych klubach, czy graczach bez klubów, albo po prostu o ludziach, którzy najzwyczajniej wolą single i mają do tego pełne prawo.

Proponuję, zebyśmy skupili się na delikatnym i rozsądnym ściągnięciu ograniczeń z parówek i drużynówek, później zobaczyli jakie ośrodki zgłoszą się z takimi turniejami i jak zagłosuje LL na mastery.
Obrazek

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Ja bym rankingu za bardzo nie zmieniał - mając 4 mastery liczone 1 non-singiel nie wypacza rankingu - pamiętajmy skąd wzięła się zmiana...
Jednocześnie można obok robić ranking klubów - co do kształtu temat otwarty
(http://wfb.hlos.pl/viewtopic.php?f=26&t=108 - tutaj prowadzę Śląską Ligę, w której jest trochę więcej kategorii niż w lidze ogólnopolskiej)
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Post autor: Rince »

Akurat max 1 druzynowka liczona do ligi, to rozsadne ograniczenie i tego bym nie ruszal, natomiast chyba warto rozwazyc zniesienie limitu na parowki, bo i tak jest ich tyle co kot naplakal.
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Nie możemy zapominać o małych klubach, czy graczach bez klubów, albo po prostu o ludziach, którzy najzwyczajniej wolą single i mają do tego pełne prawo.
+1

Niektórzy nie skupiają się na rywalizacji ligowej i grają raczej rekreacyjnie.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Jankiel pisze:
Nie możemy zapominać o małych klubach, czy graczach bez klubów, albo po prostu o ludziach, którzy najzwyczajniej wolą single i mają do tego pełne prawo.
+1

Niektórzy nie skupiają się na rywalizacji ligowej i grają raczej rekreacyjnie.
Czyli maja w nosie ligę?

Kalesoner
Szczur Królów

Taką jak Ty ją widzisz (rozgrywki klubowe) pewnie tak.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Fajnie wygrywać, fajnie zająć jakieś miejsce w lidze (mnie tam cieszy, że jestem trzeci DE, a spokojnie mogę wskoczyć na drugie miejsce). Ale koncentrowanie się na chłopkach to przesada. Dla mnie wyjazd na turniej, a pójście z córką do zoo to realna alternatywa. A w konsekwencji nie będę brał udziału w lidze bazującej na graniu drużynowym, bo jak sformować drużynę z osób, które grają, jak mają czas i ochotę, a nie wtedy, kiedy jest turniej.
Nie ma się co oszukiwać, ludzi, którzy grają "na poważnie" jest coraz mniej. Co widać choćby po ilości chętnych do gry w kadrze.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

ODPOWIEDZ