Poradnik poczatkujacego lizaka

Lizardmen

Moderator: Ziemko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Re: Poradnik poczatkujacego lizaka

Post autor: Ziemko »

Lepsze rip. Skink priest pewnie w skinkach lub gdzie indziej.
Saurusy mozesz tez kupic, choc nie sa jakies kosmicznie grywalne.

Awatar użytkownika
Brushlicker
Falubaz

Post autor: Brushlicker »

Od czego teraz zaczynac z lizakami? Nie musi byc Petarda turniejowa, do gier towarzyskich, ale bez frusyracji... battalion jakkolwiek pasi?
Obrazek

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

Brushlicker pisze:Od czego teraz zaczynac z lizakami? Nie musi byc Petarda turniejowa, do gier towarzyskich, ale bez frusyracji... battalion jakkolwiek pasi?
Batalion na start raczej nie jest dobrym wyborem.

To zależy jaki styl gry preferujesz, aczkolwiek sugerowane zakupy na początek w temacie Furiona odnośnie wyboru armii wydają mi się dobre: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=204&t=39990.
Obrazek

Awatar użytkownika
Brushlicker
Falubaz

Post autor: Brushlicker »

Super, nie wiedziałem na ile to aktualne, dzięki za info :)

PS: pytanko - wspomniane skinki jak winny być sklejone ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Zarowno z javelinami jak i blowpipami sa grane.

Najlepiej zrob po polowie i bedzie ok :)

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Najbardziej uniwersalne są oszczepy i tarcze, bo służą zarówno jako skinki kohortowe, jak i skink skirmishers.

Poza tym javelin&shield są moim zdaniem nieco lepsze niż blowpipe'y. W zależności od dystansu do przeciwnika i jego toughnessa, są sytuacje w których więcej zrobią dmuchawki jak i istnieją okoliczności w jakich lepiej poradzą sobie oszczepy. Jednakże oszczepnicy posiadają stałą przewagę w postaci tarcz - AS 5+ i parry save na 6+ vs. dmuchawkowy AS 6+ i brak parry save'a.

Imo zrób większość z oszczepami i tarczami. :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Zastanawiam się czy opłaca się kupowanie kawie jakichkolwiek ulepszeń?
Zakładając, że wystawię 10-12 typków i będę tam trzymał 2-3 bohaterów jest sens kupować włócznie, sztandar i championa? Muzyk, wiadomo - do swift reformów jest potrzebny, ale reszta? Przy 10 typkach włócznie kosztują 40 pkt. Nie można dać magicznej szmaty, co uważam za jakiś totalny fail.
Ostatnio zmieniony 5 paź 2014, o 17:33 przez Dębek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
lwieserce85
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: lwieserce85 »

Na male punkty gdy gram na kawie e pruszkowskiej lidze sztandar i muzyk musza byc. Speary im tez dodaje gdyz s 5 robi roznice. Lecz jeali wystepowac maja jako transport dla weteranów to rzeczywiście szkoda punktów. Oj szkoda ze mamy tak droga kawalerie....
Obrazek

6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

speary często są bezsensowną stratą pkt. sztandar też nie jest potrzebny, cr masz nabijać herosami.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Tak też sobie pomyślałem. 10 fcg ze spearami kosztuje 370 pkt, 10 z muzykiem bez spearów 310 pkt. No jest różnica i to nie mała.
Generalnie mam plan w jednym z wariantów grać na taniej żabie, oldbloodzie i 2 veteranach. Jako obstawa dla kowbojów wchodzi mi 12 Ridersów. Bez spearów i z samym muzykiem są o 68 pkt tańsi, a to są naprawdę duże oszczędności.
Kolejna kwestia to aspekt modelarski. Mam 6 ed metale i nie wiem czy zamiana spearów na hand weapony z pudełka saurusów nie odbije się na ich wyglądzie.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Zeppelin
Falubaz

Post autor: Zeppelin »

Hej, mam kilka pytań co do zasad Ancient Stegodona, czy strzela on 4d6? Czy pod kątem możliwości strzelania ( czyli widoczność z przodu modelu, może oddać strzał po ruchu, lecz nie po marszu ) działa jak stegadon z balistą?

I zastanawia mnie jeszcze w jakich ilościach wystawiać salamandry ( zakładając oczywiście ,że chce się ich użyć w rozpisce ), czy więcej plusów ma posiadanie dwóch salamander w jednym oddziale ,czy jednak lepiej posiadać 2 osobne unity? Mówię zwłaszcza o rozpiskach na format 1200 pkt. lub rzadziej 2400.

Kolejne prozaiczne pytanie odnosi się do czaru kometa kasandory, czy jeśli spadnie w pierwszym możliwym momecie ( czyli najbliższa tura przeciwnika na początku jego fazy magii ) czy pierwszy znacznik wlicza się do 2d6 +1 i S4 + 1 ,czy spada w zasięgu 2d6 z S4 i gdyby kometa odpaliła się w mojej turze to spada z modyfikatorem +1?

dziękuję za odpowiedzi
I believe in Honour.!

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Ancient Stegadon strzela 4d6 z giant blowpipe'ów + 3 rzuty oszczepami (2 skinki obsługują duże dmuchawy, pozostałe 3 rzucają javelinami). Może strzelać po ruchu oraz w porównaniu do stedzia z giant bowem może nawet wykonać S&S blowpipe'ami. Pamiętaj jednak o karze za multiple shot odnośnie dmuchaw, co znacznie zawęża potencjał strzelecki Ancienta.

Jeżeli mają być w sumie 2 modele salamander, to polecam rozdzielić je na 2 osobne unity z wykupionymi additional handlersami.

Każdy znacznik cassandory wlicza się, obojętnie czy kometa spadnie w Twojej turze magii, czy w turze przeciwnika.
Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Dębek pisze:Tak też sobie pomyślałem. 10 fcg ze spearami kosztuje 370 pkt, 10 z muzykiem bez spearów 310 pkt. No jest różnica i to nie mała.
Generalnie mam plan w jednym z wariantów grać na taniej żabie, oldbloodzie i 2 veteranach. Jako obstawa dla kowbojów wchodzi mi 12 Ridersów. Bez spearów i z samym muzykiem są o 68 pkt tańsi, a to są naprawdę duże oszczędności.
Kolejna kwestia to aspekt modelarski. Mam 6 ed metale i nie wiem czy zamiana spearów na hand weapony z pudełka saurusów nie odbije się na ich wyglądzie.

Oszczednosc duza. 1 CR ze sztandaru to jest nic - jesli o to przegrasz, to i tak ustoisz :) Odnosnie spearow - jestem purysta i nie moglbym bez WYSIWGU grac, moze kiedys dokupie sobie 15tke jeszcze i zrobie z samymi HW+Shield. Prawda jest taka, ze 4 ataki s4 z mdoelu to niezly wynik - nie daj boze, ze tam wejdzie sygnatura z beasta. Jesli Twoj plan jest na granie 2+ herosi plus kawa to olalbym speary i sztandar. Jesli grac z tylko jednym to lepiej zainwestowac. 6ed metale maja te same proporcje co saurusy - nie bedzie to zle wygladac.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

BTW, nie czaję dlaczego saurusi nie mają sztandaru do 25 pkt, a jazda do 50 pkt. Ciężko w to uwierzyć. #-o
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Dębek pisze:BTW, nie czaję dlaczego saurusi nie mają sztandaru do 25 pkt, a jazda do 50 pkt. Ciężko w to uwierzyć. #-o
Z saurusami to smutek, a z cold one ridersami to prawdopodobnie niedopatrzenie 8 ed. army booka.

W 7 edycji ridersi mieli dostęp do magicznej szmatki do 50 pkt, a w 8 edycji - która to miała w gruncie rzeczy podnieść ich grywalność (tańszy koszt punktowy o 1 ze spearami, możliwość opcjonalnego wywalenia przedrożonych spearów, +1 atak dla colda, predatory fighter dla jeźdźców) - zabrali niewiadomo czemu magiczne sztandary.. A parę fajnych opcji by się dla nich znalazło, ze szczególnym uwzględnieniem Razor Bannera.. :x
Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Dębek pisze:BTW, nie czaję dlaczego saurusi nie mają sztandaru do 25 pkt, a jazda do 50 pkt. Ciężko w to uwierzyć. #-o

Jazda kiedys mogla, natomiast co do saurusow - jecze o to co edycje. W tej jazda tez nie moze (co bardzo ja boli, bo z razorem 4 ataki s4 bylby juz mocne) co juz jest CHORE.

Awatar użytkownika
lwieserce85
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: lwieserce85 »

Ja bym wolal 1plus as
Obrazek

6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki

Awatar użytkownika
Byqu
Masakrator

Post autor: Byqu »

Ziemko pisze:

Jazda kiedys mogla, natomiast co do saurusow - jecze o to co edycje. W tej jazda tez nie moze (co bardzo ja boli, bo z razorem 4 ataki s4 bylby juz mocne) co juz jest CHORE.
Jak to 4 ataki?
WELCOME TO ESTALIA GENTLEMEN

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

2 saurusy 2 cold one.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Kurde, popatrzyłem dziś na te modele i chyba je skleję na full wypasie. Szkoda mi konwertować metalowe figsy.
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ