Temat filmowy

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Re: Temat filmowy

Post autor: BOGINS »

Na drakuli byłem. Facet ma fajne moce związane z nietoperkami :D Zresztą widać na zwiastunach. Jedyne czego mi brakowało to jeszcze z 10minutek jakiś walk 1vs1, a nie 1vs 1000 :D
Na furię idę. Jako fan world of tanks :)

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Post autor: Manfred »

smiejagreg pisze:Ktoś oglądał "Furię"?
Oglądałem, wg. mnie słaby film, mocno przerysowany. Amerykanie super goście niezwyciężeni, a niemcy mają ślepe naboje :D
Końcówka filmu to mistrzostwo... kiczu.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Nie zgadzam się - dla mnie rewelacja - jak 1 tygrys rozwala 3 shermany to też amerykanie są przerysowani? Bardzo dobry i realny film o śmierci ,strachu i wojnie.
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

1 Tygrys rozwaliłby pewnie i wszystkie 4, no ale tam jechał Brad Pitt ;)

Dobrze, a co powiesz na Shermany które unikają ostrzału dział przeciwpancernych w zasadzie przez cały film ?

No i co ze sławną, ostatnią potyczką z batalionem SS ? :D

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Jakiego ostrzału? Mówisz o 1szt pak40 w lesie który dwa razy nie trafił? zdarza się...
Ostatnia scena jest po prostu epicka - niemcy zostają zaskoczeni i morale mocno im siada na dokładkę mają tylko dwa panzershreki które mają bardzo mały zasięg... że niby co oni mieli zrobić? Wbrew pozorom realna scena - 3 km w tym 30 i 50 z Szermana spokojnie są w stanie przygwoździć ogniem pluton lub dwa.
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Ja naliczyłem 4-5 strzałów. a działo w mieście? Sherman wyjeżdża centralnie na nie, jakieś 20 m odległości oczywiście pudło.

Realna scena ? Sherman był unieruchomiony, wyszło na niego ze 300 żołnierzy którzy 'widzieli' wojnę, poza panzershrekami mieli panzerfausty których użyli po 15 minutach rzeźni, dodajmy że nawet użyte to nie uszkodziły czołgu, dla mnie kompletna abstrakcja.

Mówi się że to ruscy robią propagandowe filmy to co mówić o amerikanach ? :D

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

1. Co 5 pocisk z broni maszynowej smugowy przy zmroku i we mgle przy dużym kontraście wygląda dokładnie jak na filmie, jak "promień lasera".
2. Pierwsze starcie- Niemcy mają kilka near miss, kilka rykoszetów i trafień, działa mieli dobre ale to nie pociski kierowane, byli pod ciągłym ostrzałem, mgła, dym kurz
3. Starcie z tygrysem zaczęte pociskiem dymnym/zapalającym co miało utrudnić niemcom celowanie. Celowano w całą sylwetkę więc w ruchu nie można było wybrać gąsienic. Gdzie uderzył dokładnie pocisk to był element przypadkowości. Fury wykorzystał manewrowość Shermana i wyszedł na tył Tygrysa.
4. Walka z unieruchomionym czołgiem była zgodna ze sztuką wojskową tj zaskoczenie, ogień działą km, granatnik i granaty do środka, w realu były by jedynie większe odległości i przykuta do ziemi niemiecka piechota.
5. Zarówno piękna dziewczyna jak i pit nosil na końcu ślady obrażeń więc nie można twierdzić że wyglądali na nietkniętych
6. SS mani z pancerfaustami na ramieniach zginęli jako pierwsi, zapasy mieli na spalonych samochodach, zostało im tylko kilka w skrzyniach które użyli po chwili
7. Młody ss man nie był sadystą i nieuzbrojonego młodziaka nie chciał zabijać- widać miał sumienie- z powstania w gettcie warszawskim uciekła tak grupa bojowników
Drobne błędy to:
1.Każde z 3 starć prawie natychmiast zniszczyło by peryskopy czołgów więc nie mieli by czystego widoku jak jest pokazane na filmie
2. Twarz pita po pierwszej bitwie była by poorana małymi odłamkami np z rozpryskujących się o kadłub czołgu pociskami karabinowymi o większych nie wspomnę
3. Fury mimo wszystko powinien zrobić większe szkody w pancerzu czołowym tygrysa, był poniżej 500 m
4.Mając działo i karabiny maszynowe mogli powystrzelać batalion ss trzymając go na dystans, powyżej 100 metrów, skrócono dystans na potrzebę filmu. Chociaż w 2003 na chalengera 2 w iraku także wskakiwali iraccy żołnierze tyle że w warunkach miejskich.
Obrazek

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Z Piotrem się nie zgadzamy, czyli musicie sami obejrzeć ;)

Awatar użytkownika
Lechu
Kretozord

Post autor: Lechu »

Manfred pisze:Ja naliczyłem 4-5 strzałów. a działo w mieście? Sherman wyjeżdża centralnie na nie, jakieś 20 m odległości oczywiście pudło.
Niech się szkopy qwa cieszą, że im nie wybuchło. ;P

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Dracula to gówno mimo kilku fajnych motywów ale czy ktoś jeszcze miał skojarzenie że żona Vlada
przed upadkiem z wieży zaraz desperaccko powie "Fly you fools!" ?
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

Post autor: kangur »

BOGINS pisze:Na drakuli byłem. Facet ma fajne moce związane z nietoperkami :D Zresztą widać na zwiastunach. Jedyne czego mi brakowało to jeszcze z 10minutek jakiś walk 1vs1, a nie 1vs 1000 :D
Na furię idę. Jako fan world of tanks :)
Tak, efekty fajne i dokładnie tak jak piszesz brakowało tego 1 vs 1
Obrazek

''If you show your teeth, bite''

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Dracula słaby w cholerę. Niby potężny wampir a walka jak zwykłe mordobicie. No i jego histeryczna żonka, co chwila zmieniająca zdanie i niewiedząca czego chcąca. Dzięki grze aktora grającego sultana miałem poczucie oglądania bollywoodzkiej produkcji. No i upadek zony z wieży i lecacego za nią Draculi - boszzzzz..
Fury ok, parę scen mocno przerysowanych, ale takie uroki amerykańskiego kina. Najbardziej mi sie chyba podobala scena, kiedy z jadących czołgów żołnierze obserwują powietrzne starcie amerykańskiego skrzydła bombowego z niemieckimi myśliwcami. Urywa jaja.
Aha, byłem też na "The guest", odradzam. Początek naprawdę fajny, końcówka maksymalny kicz z domieszką komizmu. Tak jakby scenarzysta nie mógł się za cholerę zdecydować odnośnie konwencji. Psuje to efekt całego filmu.

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

Amerykański film bez przerysowania? Który proszę :D Nie a na serio. W piątek idę.

Wracając do Draculi. Dodam tylko, że w sumie Dracula to tylko częściowo najpotężniejszy wampir, bo jego "stwórca" zapewne jest mocniejszy? No i pozostawienie furtki na kolejną część - chociaż nie wiem o czym ona miała by być...Byle nie, kwestia jak w Blade, czy Underworld..
Ale juz to widzę:
1. Stary wampir planuje jakiś "End Times", np. dorwać artefakt dający mu wieczne życie czy coś w tym stylu a który jest w posiadaniu łowców......
2. Planuje przymusić do tego Dracule poprzez porwanie Blondi ex żonki.
3. Jest druga strona konfliktu, "łowcy wampirów" z Van hellsingiem na czele :), wysłani przez papieża.
4. Łowcy pomagają Draculi
5. Stary wampir wyżyna łowców, ale zjawia się w odpowiednim momencie Dracula z jakimś artefaktem, ZNOWU SIĘ POŚWIĘCA i zabija starego.

Qwa mogę zostać scenarzystą...

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

łaaatwo!
BOGINS pisze:dorwać artefakt dający mu wieczne życie czy coś
ale tutaj troche przesadziłeś :)
Ostatnio zmieniony 3 lis 2014, o 17:27 przez Heretic, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wulgaryzmy
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Murmandamus pisze:ale czy ktoś jeszcze miał skojarzenie że żona Vlada
przed upadkiem z wieży zaraz desperaccko powie "Fly you fools!" ?
hahaha dokładnie o tym pomyślałem :D
A końcówka to wg mnie nie była furtka do kolejnej części, taki motyw był nie raz i nie dwa w filmach, po prostu happy end ;)
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

"Fury" prawde powiedziawszy nie razi brakiem realizmu. Chociaz przy wyjsciu zabawne były teksty "brak reralizmu, przecież te czołgi były lekkie"....tak to jest jak sie młodość spedzało z 4 Pancernymi.
Troche mnie irytowalo pokazanie wnetrza czołgu- jakies takie dziwnie duze sie wydawalo.

Za to duzy minus rezysera. Pół filmu pokazujący bezsens wojny...a potem przemieszane z patosem i propaganda wojenna.

Sam film nawet ok, pare scen naprawde dobrych.

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

Furia - właśnie wróciłem z kina.
Spodziewałem sie dokładnie tego co zobaczyłem. Słyszałem głosy że wcale nie taki amerykański i troszkę dałem sie nabrać. Film fajny, solidny ale amerykański dosyć mocno.
Kiczowata końcówka troszkę zabija dobry odbiór filmu (nie chodzi o walkę z SS).
Walka z Tygrysem re-wela-cyj-na, + kilka innych mocnych scen także, film z dużym plusem. Jak ktoś sie interesuje takimi tematami pozycja obowiązkowa, dla reszty - ładne widowisko z fajerwerkami a w środku wydmuszka.
Co do stwierdzenia że to amerykańska wersja 4 pancernych: Doświadczony dowódca, osiłek do ładowania, młodzik z karabinem i ciapaty kierowca - skąd ja to znam ? Faktycznie brakuje tu tylko psa :mrgreen:
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Trailer do ostatniej części Hobbita absolutnie wgniata w fotel...jak te sceny bitewne będą wyglądać w kinie... :shock:

https://www.youtube.com/watch?v=Y6Fv5StfAxA#t=135

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

faktycznie miazga.. najbardziej mnie kręci pojedynek z sauronem, mam nadzieje ze Rada się postara i każdy pokaże co umi a nie że saruman solo a sauron sie podłoży. pamiętam że użyto sformułowania że sauron został przegnany przez rade. jak zwykle dużo sobie obiecuje.
polecam wycięte kawałki z 2 części.
http://www.youtube.com/watch?v=f_DOEXEjFnQ

http://www.youtube.com/watch?v=RsXP_s98MEg
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

Post autor: kangur »

Azgaroth pisze:Trailer do ostatniej części Hobbita absolutnie wgniata w fotel...jak te sceny bitewne będą wyglądać w kinie... :shock:

https://www.youtube.com/watch?v=Y6Fv5StfAxA#t=135
Taaa zapowiada sie dobrze :roll:
Obrazek

''If you show your teeth, bite''

ODPOWIEDZ