ETC 2015 | Army Restrictions - finalne, pierwszy post
Moderator: swieta_barbara
Re: Draft 1
ciągle czytam Wasze odpowiedzi w stylu - "trzeba ograniczać armie, bo: (i tu wymieniacie)
- armia A jest zaje*ista bo ma to
- armia B jest przegięta, bo ma tamto
- armia C jest za mocna bo ma owamto
itp
itd....
wychodzi na to, że każda armia ma w sobie coś fajnego i bez ograniczeń balans byłby taki sam, bo każda armia by grała na czymś fajnym i scena turniejowa by to wyrównała na zasadzie - jeśli armia A ma łatwo z armią B, z kolei B ma łatwo z C, to pewnie armia C miałaby lekko z amią A
niech wampiry mają 3 klepaczy, lizzi 3 oldków, bestie 3 buli, imperium 8 czołgów, a TK 5 sfinksów i 3 kaszkiety....
i MOIM ZDANIEM wyszłoby na to samo - gry byłyby bardziej dynamiczne - niektóre mogłyby się szybciej kończyć , balans byłby ten sam, co opiałem i obyłoby się bez ETC-hammera... z drugiej strony dzięki ETC mamy nową edycję warhammera co roku, co również ma swój smak
- armia A jest zaje*ista bo ma to
- armia B jest przegięta, bo ma tamto
- armia C jest za mocna bo ma owamto
itp
itd....
wychodzi na to, że każda armia ma w sobie coś fajnego i bez ograniczeń balans byłby taki sam, bo każda armia by grała na czymś fajnym i scena turniejowa by to wyrównała na zasadzie - jeśli armia A ma łatwo z armią B, z kolei B ma łatwo z C, to pewnie armia C miałaby lekko z amią A
niech wampiry mają 3 klepaczy, lizzi 3 oldków, bestie 3 buli, imperium 8 czołgów, a TK 5 sfinksów i 3 kaszkiety....
i MOIM ZDANIEM wyszłoby na to samo - gry byłyby bardziej dynamiczne - niektóre mogłyby się szybciej kończyć , balans byłby ten sam, co opiałem i obyłoby się bez ETC-hammera... z drugiej strony dzięki ETC mamy nową edycję warhammera co roku, co również ma swój smak
Traye MAGNETYCZNE + magnesy neodymowe http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=35481
kanał #1 YouTube (stary) - http://www.youtube.com/user/cotojest1000?feature=watch
kanał #2 YouTube (NOWY !) - http://www.youtube.com/channel/UCstzjTR ... ture=watch
Każdy wymiar, kolor, typ, opcja, dodatek... - ZAPRASZAM ! -->>> http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=35481
kanał #1 YouTube (stary) - http://www.youtube.com/user/cotojest1000?feature=watch
kanał #2 YouTube (NOWY !) - http://www.youtube.com/channel/UCstzjTR ... ture=watch
Każdy wymiar, kolor, typ, opcja, dodatek... - ZAPRASZAM ! -->>> http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=35481
Gw dało sloty po 50 % to i tak grajmy Ludzie nie mineło duzo czasu jakbyście tak narzekali ze to za duzo w sierpniu przyszłego roku to spoko ale teraz ?
Pograjmy w co mamy nauczmy sie a jak wyjdzie że faktycznie to nie ma sensu to działajmy ale to dopiero za pare miesiecy LOL
Pograjmy w co mamy nauczmy sie a jak wyjdzie że faktycznie to nie ma sensu to działajmy ale to dopiero za pare miesiecy LOL
” Rozejrzyj się dookoła. Zobaczysz ludzi, bez których ten świat byłby lepszy.”
Death Note
Galeria :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35349
Strona Malarska na Facebooku:
https://www.facebook.com/pages/Fallen-A ... 9393055688
Death Note
Galeria :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35349
Strona Malarska na Facebooku:
https://www.facebook.com/pages/Fallen-A ... 9393055688
@ el Victor. Ja nie uważam, że armie złożone w 75% z bohaterów nie mogą się wzajemnie balansować. Na chwilę obecną nie jestem w stanie tego stwierdzić, bo do tego trzeba czasu, grania i obserwacji. To co piszesz jest oczywiście prawdą, bo na mocnego klepacza zawsze znajdzie się lepszy, albo dobrze na niego złożony. Podnoszę tylko kwestię zachwiania, w mojej ocenie, równowagi między bohaterami a pozostałą częścią rozpiski. Nie mam wątpliwości, że wiele buildów będzie składało się niemal wyłącznie lub w dominującej części z lordów/herosów i corów. Widziałem już takie rozpy na tym forum i zastanawiam się jak bardzo mogą wpłynąć na atrakcyjność gry. Atrakcyjność to jednak pojęcie subiektywne i nie twierdzę, że to co mi wydaje się poważnym minusem, będzie tak samo postrzegane przez innych graczy.
@Dębek wszystko fajnie i prawda, ale z drugiej strony ... nadchodzi nowa era, nowa edycja i pytanie czy chcemy na siłę ograniczać i przybliżać te gry do tego co mieliśmy przez ostatnie lata czy jednak dajemy się ponieść i patrzymy co nam to przyniesie.
- Przyciąć chore komba się zgodzę ale jeśli Warhammer idzie w kierunku Hero Hammer i nowa edycja jest po to przygotowana to po co na siłę się uwsteczniać ?
- Jak dla mnie nie wróżmy z fusów tylko dajmy temu trochę pożyć i zobaczyć co jest gięte a co nie.
- Czy wszystkie armie aż tak gną system z tymi lordami i herosami ?
Idąc w kierunku Hero Hammera zmniejszamy ilość figur na stole, skracamy gry - dla mnie to jest NAJLEPSZY ARGUMENT aby jednak pozostać przy takim rozwiązaniu.
Nie wiemy też co przyniesie nowa edycja - może zasady się uproszczą, że wpłynie to również na płynność rozgrywki.
Możemy psioczyć na GW, ale prawdę mówiąc, aktualne booki, które wychodzą są naprawdę całkiem spoko pisane i wierzę, że ta 9 edycja jednak będzie krokiem w przód a nie w tył jak niektórzy się boją
Mi się zmiany podobają i według mnie trzeba obserwować i testować różne chore combosy - jak coś będzie turbo gięte to jakoś ograniczyć
- Przyciąć chore komba się zgodzę ale jeśli Warhammer idzie w kierunku Hero Hammer i nowa edycja jest po to przygotowana to po co na siłę się uwsteczniać ?
- Jak dla mnie nie wróżmy z fusów tylko dajmy temu trochę pożyć i zobaczyć co jest gięte a co nie.
- Czy wszystkie armie aż tak gną system z tymi lordami i herosami ?
Idąc w kierunku Hero Hammera zmniejszamy ilość figur na stole, skracamy gry - dla mnie to jest NAJLEPSZY ARGUMENT aby jednak pozostać przy takim rozwiązaniu.
Nie wiemy też co przyniesie nowa edycja - może zasady się uproszczą, że wpłynie to również na płynność rozgrywki.
Możemy psioczyć na GW, ale prawdę mówiąc, aktualne booki, które wychodzą są naprawdę całkiem spoko pisane i wierzę, że ta 9 edycja jednak będzie krokiem w przód a nie w tył jak niektórzy się boją
Mi się zmiany podobają i według mnie trzeba obserwować i testować różne chore combosy - jak coś będzie turbo gięte to jakoś ograniczyć
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.
Nie twierdzę, że gną system, twierdzę, że głupio to wygląda.- Czy wszystkie armie aż tak gną system z tymi lordami i herosami ?
Z tym akurat się zgadzam. Jest to niewątpliwie ważny argument za.Idąc w kierunku Hero Hammera zmniejszamy ilość figur na stole, skracamy gry - dla mnie to jest NAJLEPSZY ARGUMENT aby jednak pozostać przy takim rozwiązaniu.
Moim zdaniem są fatalne, pozbawione wewnętrznego balansu o czym świadczy CS na każdym niemal turnieju (nawet szturm hobbystyczny ma swojego SCa). Wardy 3+ z rerolem pał, strzały, które trafiają z automatu w unit za każdym niemal coverem, unity, które biorą niemal wszystko na plecy i nic sobie z tego nie robią. Można tak w nieskończoność wymieniać.Możemy psioczyć na GW, ale prawdę mówiąc, aktualne booki, które wychodzą są naprawdę całkiem spoko pisane i wierzę, że ta 9 edycja jednak będzie krokiem w przód a nie w tył jak niektórzy się boją
Każdy nastawia się na tego hero hammera a przeciez nie taka polityka gw. Zasady odnośnie herosów dają dużo do myślenia w tej kwestii, ale jest to nieopłacalny biznes. 3 wampirow kosztuje tyle co 3 grubasy. Pewnie dadzą nowe formacje, i inne plusy dla klocków gdy walczą w przewadze i nie będzie źle. Teraz pozostaje czekać i czerpać radość z nowego draftu. Btw graliscie scemariusz czy typowa sieczka ??
Mam pytanie co do zakazu wskrzeszania unitów eterycznych z LoU. Moim zdaniem obniża to walory strategiczne tego lora. Każda armia ma jak zabić takiego typka, szczególnie że wystawia się go w 12 calach. Rozumiem że Hexy i banshetki są przegięte. Ale czy spirit Hosty też? może zamiast całkowicie zakazywać wskrzeszania eterycznych zmienić to na zasadę np. można mieć max 1 wskrzeszony unit eteryczny na stole, ewentualnie z obcięciem hexów.
Co do herohammera się zgadzam - mi również nie podoba się 50% w herosach. I nie mówię tu tylko o punkcie widzenia WE, ale pamiętam jak to wyglądało w 5 edycji - wtedy jeszcze było kombo high flyem. Spłyca to grę i kreuje nowe przegięcia, komba których nie da się wszystkich uwzględnić w compie. Jeśli już na to przystajemy to faktycznie warto uwolnić brzytwę i może też deatha z wyjątkiem słońca
Co do herohammera się zgadzam - mi również nie podoba się 50% w herosach. I nie mówię tu tylko o punkcie widzenia WE, ale pamiętam jak to wyglądało w 5 edycji - wtedy jeszcze było kombo high flyem. Spłyca to grę i kreuje nowe przegięcia, komba których nie da się wszystkich uwzględnić w compie. Jeśli już na to przystajemy to faktycznie warto uwolnić brzytwę i może też deatha z wyjątkiem słońca
Racja, uwolnienie brzytwy daje boosta tylu armiom, że ho ho;p Uwolnienie przegiętych rzeczy nie sprawi że zbalansuje inne. Poza tym nie każdy ma do nich dostęp. Ktoś wtrącił, że wszystkie armie mają dostęp do LoU [rzeczy z kb i terrorgheist]. No i super, ale jest ograniczony przez kości i najpierw trzeba je rzucić. 3 klepaczy nie da się zdispellować. ale żeby nie było że to mój strach przed nimi, to uważam że zabija grę opierającą się na jakiś założeniach taktycznych [patrz post Dębka].
AR mogłoby wprowadzić wspólne ograniczenie dla lords&heroes 1200. Zawsze będzie można wybadać opinię innych krajów po ogłoszeniu tej decyzji i np zmienić w kolejnym drafcie[chociaż robi się wtedy mniej czasu na playtesty]. Teraz tylko pytanie czy Kudłatemu, jeśli ma podobną wizję, uda się przeforsować taki limit.
AR mogłoby wprowadzić wspólne ograniczenie dla lords&heroes 1200. Zawsze będzie można wybadać opinię innych krajów po ogłoszeniu tej decyzji i np zmienić w kolejnym drafcie[chociaż robi się wtedy mniej czasu na playtesty]. Teraz tylko pytanie czy Kudłatemu, jeśli ma podobną wizję, uda się przeforsować taki limit.
"Jak ja nie cierpię Vampirów"Wind Sower pisze:Nawet w średniowieczu papież nerfił strzelanie.
Pamiętacie Bastard Sworda?
Chcecie zmieniać grę w momencie kiedy odbył się jeden master na te zasady - prócz LoU bardzo ciepło przyjety i bez przegięć oraz kilka lokali... Następny krok to napisanie orkom nowych przedmiotów
Chcecie zmieniać grę w momencie kiedy odbył się jeden master na te zasady - prócz LoU bardzo ciepło przyjety i bez przegięć oraz kilka lokali... Następny krok to napisanie orkom nowych przedmiotów
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.
No spoko. Tylko, że draft jest właśnie dla graczy i balansu. Mogę się założyć, ze nie grasz na np. true line of sight, który zostało zastąpione przez etc slosem. Wyrażamy własne opinie jak udoskonalić ten draft, co w tym złego?Durin pisze:Pamiętacie Bastard Sworda?
"Jak ja nie cierpię Vampirów"Wind Sower pisze:Nawet w średniowieczu papież nerfił strzelanie.
Mówisz o tym masterze na małe pkt i bez lordów? Ciekawy argument w kontekście dyskusji o spamie lordów w rozpach.Durin pisze:Pamiętacie Bastard Sworda?
przy formacie 2400 to samobójstwo na stole ... z diukiem byś przez 2h zagrał ... wystawienie i losowanie czarów_reszka pisze:(...) chętniej niż 50%+50% zobaczyłbym lords+heros łącznie max 25%
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.
Dębek pisze:Mówisz o tym masterze na małe pkt i bez lordów? Ciekawy argument w kontekście dyskusji o spamie lordów w rozpach.Durin pisze:Pamiętacie Bastard Sworda?
Właśnie argument na dowód, że nie zostało sprawdzone, jak się tak na prawdę zachowa ta nowa zasada w obliczu ewolucji mety. Wszyscy dostali nowe progi nie tylko Breta czy WoC.
Nie neguję, że może się okazać, że żeby gra miała sens, trzeba będzie ściąć progi, ale na pewno wymaga to trochę więcej ustaleń.
TLOS został wywalony z najprostszego powodu pod słońcem - gramy różnymi modelami, konwersjami i głównie dlatego nie ma to racji bytu.
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.
Napisałeś, że nowe zasady na tym masterze zostały ciepło przyjęte i obyło się bez przegięć, co wydało mi się dziwne, bo na turnieju nie można było wystawiać lordów. Stąd moje wątpliwości.Właśnie argument na dowód, że nie zostało sprawdzone, jak się tak na prawdę zachowa ta nowa zasada w obliczu ewolucji mety. Wszyscy dostali nowe progi nie tylko Breta czy WoC.
A ja nie neguje, że gra będzie miała nadal sens rozpami w stylu bohaterowie+cory+ew. maszyny. Mi się zwyczajnie taki układ modeli na stole nie podoba i wolałbym większy udział oddziałów, niż zapchajcory ze sztandarami, autobusy dla lordów i odginaczki. Aby wyrazić taką obawę nie trzeba więcej ustaleń, wystarczy przejrzeć dział rozpisek.Nie neguję, że może się okazać, że żeby gra miała sens, trzeba będzie ściąć progi, ale na pewno wymaga to trochę więcej ustaleń.
A wiesz, że zabijając przeciwnikowi 150 pkt i nie tracąc nic, wg. RB wygrywasz machą. Grałem ostatnio tura na open i wierz mi, twoje obawy o zmienianie gry są płonne. Ta gra już dawno została totalnie zmieniona.TLOS został wywalony z najprostszego powodu pod słońcem - gramy różnymi modelami, konwersjami i głównie dlatego nie ma to racji bytu.
To uwala armie ze słabymi [pojedyńczo] ale i tanimi bohaterami np. w skvGrichalk pisze:To może po prostu ograniczenie - maks. dwóch lordów?
Jak ktoś pójdzie w klepaczy, to nie będzie miał magii mocnej.