Warszawa, 10.01.2015, 2250 pkt, Szturm #6 - Hobbystyczny
- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Re: Warszawa, 10.01.2015, 2250 pkt, Szturm #6 - Hobbystyczny
Nie w nieskończoność, statystycznie 4 razy.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."
Po pierwsze przepraszam że odpowiadam dopiero teraz, ale od świąt jestem chory a od paru dni leżę w łóżku z gorączką.Bobson pisze:Wracajac do bound spelli, to rozumiem, ze wybieram z ilu kosci bede rzucal i przeciwnik tez. (wg starych i normalnych zasad) Czy moze przeciwnik losuje ilosc kosci na dispell ?
Odpowiadając na pytanie: Bound spelle traktujemy jak każdy inny czar, a więc rzucamy z D6 kostek, kontrujemy z D6 kostek i recastujemy. Tak będzie prościej. Wiem, że wcześniej pisałem co innego, ale po przemyśleniu sprawy zmieniłem zdanie. Jedynym bound spellem który mógłby poważnie zagrażać balansowi rozgrywki przy recaście jest kaszkietowy Light of Death, który jednak ma w swoich zasadach ograniczenie że dany oddział można targetować raz na fazę magii.
Tak, normalnie dodajesz i odejmujesz wszystkie "składowe" oceny.gervaz pisze:Jak traktować compscore jednostek, ktore wedlug wszystkich zasad licza sie jako soft i power jednoczesnie?
Np - verminlord - sam z siebie ma chyba soft, ale jest tez magiem czwartego poziomu.
Czy wszystko traktować tak, jak tych warlocków?
Przykładowo, Vermin Lord dawałby w sumie +1 punkt do oceny kompozycji:
+1 czarodziej 4 poziomu
+1 czarodziej znający zaklęcia z więcej niż jednej domeny
-1 Vermin Lord
Wyjątkiem od tej zasady są bohaterowie specjalni (imienni), którzy są wymienieni w którejś z pul. Wtedy podana tam wartość jest ostateczna.
Przypominam także, że dziś o 23:59 upływa termin nadsyłania rozpisek. Nie zapomnijcie o wyliczeniu CompScore'a i wymaganym formacie
Nie znalazłem w zasadach kompozycji (ogólnych i armii skavenów) takiego zapisu. Jeden z moich bohaterów ma dostęp do kilku szkół magii - a nie zwiększałem jego puli power o 1.+1 czarodziej znający zaklęcia z więcej niż jednej domeny
Jeśli ten zapis obowiązuje, to automatycznie moja pula zwiększa się o 1.
Jest w puli ogólnej End Times. Wynika z magii Khaine'a w której znasz wszystkie czary z domeny. Uwzględnię w twojej rozpisce, nie wysyłaj drugi raz.gervaz pisze:Nie znalazłem w zasadach kompozycji (ogólnych i armii skavenów) takiego zapisu. Jeden z moich bohaterów ma dostęp do kilku szkół magii - a nie zwiększałem jego puli power o 1.+1 czarodziej znający zaklęcia z więcej niż jednej domeny
Jeśli ten zapis obowiązuje, to automatycznie moja pula zwiększa się o 1.
Usunąłem Cię z listy.Smiechu pisze:Mnie nie bedzie.
Niestety brak czasu wygral.
EDIT: Proszę o cierpliwość w kwestii sprawdzania rozpisek przeze mnie - nadal leżę z gorączką w łóżku
A ja wciąż walczę, żeby zdążyć z malowaniem...
Właśnie zauważyłem, że przegapiłem termin składania rozpisek, czy to oznacza automatyczna dyskwalifikację?
Takie pytanie trochę na wyrost, kiedy ewentualnie można będzie się spodziewać następnego "Szturmu" po tym, co teraz ma być?
Pytam, bo malując figsy, by zdążyć, chodzą mi po głowie różne rzeczy. Między innymi, gdzie jest granica dobrego smaku Chce zdążyć z malowaniem, ale nie chce zkasztanic ogólnego wyglądu armii. Dwa, jako że jestem jednym z wolniejszych malarzy świata i nie znoszę pominiętych detali. Dodatkowo ciągle lecą jakieś kłody pod nogi, jak tylko siadam z tym malowaniem. Rodzina i znajomi wiedzieli, że do 10 stycznia jestem uziemiony z czasem wolnym, bo maluje, to i tak mimo to wydzwaniaj, robią awantury, ba nawet w pracy myślą jak tu człowieka okrasc z czasu itp. Czasem człowiek chciałby się gdzieś zaszyć na końcu świata ze swoimi figsami i stanowiskiem malarskim...
Trochę mi wyszło jakieś użalanie się, ale w sumie ostatnio nie mam komu się wyżalić, jak cały czas wolny siedzę nad paleta
Pozdrawiam.
Właśnie zauważyłem, że przegapiłem termin składania rozpisek, czy to oznacza automatyczna dyskwalifikację?
Takie pytanie trochę na wyrost, kiedy ewentualnie można będzie się spodziewać następnego "Szturmu" po tym, co teraz ma być?
Pytam, bo malując figsy, by zdążyć, chodzą mi po głowie różne rzeczy. Między innymi, gdzie jest granica dobrego smaku Chce zdążyć z malowaniem, ale nie chce zkasztanic ogólnego wyglądu armii. Dwa, jako że jestem jednym z wolniejszych malarzy świata i nie znoszę pominiętych detali. Dodatkowo ciągle lecą jakieś kłody pod nogi, jak tylko siadam z tym malowaniem. Rodzina i znajomi wiedzieli, że do 10 stycznia jestem uziemiony z czasem wolnym, bo maluje, to i tak mimo to wydzwaniaj, robią awantury, ba nawet w pracy myślą jak tu człowieka okrasc z czasu itp. Czasem człowiek chciałby się gdzieś zaszyć na końcu świata ze swoimi figsami i stanowiskiem malarskim...
Trochę mi wyszło jakieś użalanie się, ale w sumie ostatnio nie mam komu się wyżalić, jak cały czas wolny siedzę nad paleta
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 6 sty 2015, o 19:29 przez Schalazar, łącznie zmieniany 1 raz.
znowu 8 osób?
z Olem na razie 12Bobson pisze:znowu 8 osób?
ale wystarczą 4 żeby zagrać 3 bitwy, więc spoko
klub Adeptus Mechanicus
http://admech.club/
Ja niestety z powodów zdrowotnych nie będę w stanie poprowadzić jutro turnieju
Zaktualizowałem listę zgłoszeń i na chwilę obecną wygląda to tak:
1. [AM] Jan "Kyoshi" Mejor
2. [AM] Andrzej "Dziekan" Bystrek
3. [AM] Szczepan "Bearded Unclean 'Un" Kalisiak
4. Michał "PanDwaM" Mońka
5. Karol "gervaz" Siadul
6. Edgar Czop
7. Patryk "cky3p" Postawski
8. Boguś "Bobson" Kułakowski
9. Bartłomiej "Mohort" Ciechomski
10. Radosław "radas" Lindner
Z powodu braku organizatora jesteśmy zmuszeni przełożyć turniej (prawdopodobny termin to 04.03.2015 - ale to jeszcze do potwierdzenia). Oznacza to, że jutrzejszy turniej nie odbędzie się. Przepraszam serdecznie wszystkich, którzy się przygotowywali i nastawiali na jutrzejszy turniej - z gorączkąi na antybiotyku nie dam po prostu rady
Pytanie do osób z powyższej listy (które na jutro zarezerwowały sobie już czas i nastawiły się na granie): Czy bylibyście zainteresowani nie-turniejowym spotkaniem w klubie, z pogrywaniem w Warhammera? Może być na zasadach Szturmu lub nie - pełna dowolność. Piszcie tu w temacie.
Zaktualizowałem listę zgłoszeń i na chwilę obecną wygląda to tak:
1. [AM] Jan "Kyoshi" Mejor
2. [AM] Andrzej "Dziekan" Bystrek
3. [AM] Szczepan "Bearded Unclean 'Un" Kalisiak
4. Michał "PanDwaM" Mońka
5. Karol "gervaz" Siadul
6. Edgar Czop
7. Patryk "cky3p" Postawski
8. Boguś "Bobson" Kułakowski
9. Bartłomiej "Mohort" Ciechomski
10. Radosław "radas" Lindner
Z powodu braku organizatora jesteśmy zmuszeni przełożyć turniej (prawdopodobny termin to 04.03.2015 - ale to jeszcze do potwierdzenia). Oznacza to, że jutrzejszy turniej nie odbędzie się. Przepraszam serdecznie wszystkich, którzy się przygotowywali i nastawiali na jutrzejszy turniej - z gorączkąi na antybiotyku nie dam po prostu rady
Pytanie do osób z powyższej listy (które na jutro zarezerwowały sobie już czas i nastawiły się na granie): Czy bylibyście zainteresowani nie-turniejowym spotkaniem w klubie, z pogrywaniem w Warhammera? Może być na zasadach Szturmu lub nie - pełna dowolność. Piszcie tu w temacie.
opcji jest kilka:
ktoś pociągnie Szturm, np. Janek
pogracie nie Szturmowo 3 bitewki
pogracie coś jakoś jak chcecie
ktoś pociągnie Szturm, np. Janek
pogracie nie Szturmowo 3 bitewki
pogracie coś jakoś jak chcecie
klub Adeptus Mechanicus
Janke napiera że ogarnie, Szczepan mu pomoże a Olo dogra co się da zdalnie i powinno być cacy
klub Adeptus Mechanicus
Olku - zdrowia życzę jak już Ci pisałem wracaj szybko.
Klub będzie otwarty od 8:45 (może wcześniej) - wszystkich chętnych do zagrania zapraszam. Umówmy się, że trzymamy format 2250 i rozp. przesłanych Olkowi. Zagramy sobie na luzie jakiś mini-turniej "Ku pokrzepieniu serc (i nie tylko)".
Klub będzie otwarty od 8:45 (może wcześniej) - wszystkich chętnych do zagrania zapraszam. Umówmy się, że trzymamy format 2250 i rozp. przesłanych Olkowi. Zagramy sobie na luzie jakiś mini-turniej "Ku pokrzepieniu serc (i nie tylko)".
Chłopaki mam małą sugestię.
Z tego co pamiętam z rozmów podczas ostatnego szturmu to format każdego następnego miał być zwiększany o +/- 250 pkt. Skoro jutro nie ma turnieju, to przekładajac go na marzec tracimy jeden termin. Moja propozycja dla wszystkich, którzy lubią format open - zagrajmy przełożony Szturm na 2500 pkt.
Zabawa bedzie fajniejsza i jest 6 tygodni na domalowanie tych 250 pkt dodatkowych. Myśle, że dobicie 250 pkt do rozpy nie bedzie żadnym problemem tylko czysta przyjemnością. Oczywiście, Aleksander ma tu decydujący głos...
Z tego co pamiętam z rozmów podczas ostatnego szturmu to format każdego następnego miał być zwiększany o +/- 250 pkt. Skoro jutro nie ma turnieju, to przekładajac go na marzec tracimy jeden termin. Moja propozycja dla wszystkich, którzy lubią format open - zagrajmy przełożony Szturm na 2500 pkt.
Zabawa bedzie fajniejsza i jest 6 tygodni na domalowanie tych 250 pkt dodatkowych. Myśle, że dobicie 250 pkt do rozpy nie bedzie żadnym problemem tylko czysta przyjemnością. Oczywiście, Aleksander ma tu decydujący głos...
x