ETC 2015 | Army Restrictions - finalne, pierwszy post
Moderator: swieta_barbara
- Shakin' Dudi
- Masakrator
Pytanie do WE
Przykład:
15 trueflight
15 trueflight
15 hagbane
15 hagbane
Kosztuje mnie to 2, czy 3 punkty?
Czy to oznacza, że pierwsze 15 trueflightów i pierwsze 15 hagbane'ów jest za darmo? czy też jak wezmę 15 trueflightów to 15 hagbane'ów kosztuje mnie już 1 pkt?Each 15 models (or part thereof) equipped with trueflight arrows or hagbane arrows
after the first 15 models 1
choice
Przykład:
15 trueflight
15 trueflight
15 hagbane
15 hagbane
Kosztuje mnie to 2, czy 3 punkty?
Tyle to i ja umiem wywnioskować.JarekK pisze:z zapisu wynika, że nie, bo są wypisane krzyki które się liczą
Pytam Brody, bo może się okazać że jest to kolejny bobol.
A co do mieczyka to Dymitr ma rację, a ja w ciemno biorę go wraz z deathem i 2 terrorami.
Dymitr nie dawaj głupich pomysłów.
Nie wciśniesz:Smiechu pisze:A co do mieczyka to Dymitr ma rację, a ja w ciemno biorę go wraz z deathem i 2 terrorami.
1-wszy terror + 2-gi terror + 2-gi krzyk + 1 użytkownik death = 6May select up to 5 choices from the pool below:
● Terrorgheist – 1 choice
● 2nd Terrorgheist – 3 choices
● (...)
● Each character using the Lore of Death 1 choice
● (...)
● Each banshee howl or terrorgheist death shriek after the first – 1 choice
- Barbarossa
- Mniejsze zło
AJarlaxle pisze:Jak się prezentuje twierdzenie A, czyli teorie o braku booków w 9 edycji, to wypadałoby powiedzieć B, czyli przedstawić dowód na potwierdzenie twierdzeniaBarbarossa pisze: Niedopuszczenie armii End of Times to kolejna dziwna decyzja - teraz właśnie wychodzi cykl tych armii, chyba dla wszystkich, potem nie będzie innych kodeksów do kolejnych edycji.A jeżeli to jest tylko domysł, to po co siać panike?
Brak booków byłby nie logiczny. Obecnie bardzo dużo oddziałów jest nie grywalnych, a po takim zabiegu jeszcze więcej oddziałów byłoby niegrywalnych.
nie
mówiłem?

@meeting. Tak po przekątnej stołu, ale bez tego rzutu z 1 na rezerwę.
@krzyki. Tak wymieniliśmy dokładnie, które krzyki są ograniczone a które nie.
@armie end times. Na ETC panuje (momentami) demokracja. Kapitanowie nie chcą wszystkich zmian od razu. W przypadku end times nie chcieli tych specjali i armylistów. Tą dziwną decyzję kolego Zbyszku podjęli kapitanowie i to nie przypadkowo sądząc, że za była tylko Walia.
@moutnfangi. Wydaje nam się że reszta armii, która jedzie z daną MC ma znaczenie. Nie jesteśmy nieomylni, jak się okaże że te fangi gną zabawę na pewno trafią do puli.
@krzyki. Tak wymieniliśmy dokładnie, które krzyki są ograniczone a które nie.
@armie end times. Na ETC panuje (momentami) demokracja. Kapitanowie nie chcą wszystkich zmian od razu. W przypadku end times nie chcieli tych specjali i armylistów. Tą dziwną decyzję kolego Zbyszku podjęli kapitanowie i to nie przypadkowo sądząc, że za była tylko Walia.
@moutnfangi. Wydaje nam się że reszta armii, która jedzie z daną MC ma znaczenie. Nie jesteśmy nieomylni, jak się okaże że te fangi gną zabawę na pewno trafią do puli.
Dużo osób gra z wystawieniem battleline. Dałoby radę napisać o tym skosie w zasadach?kudłaty pisze:@meeting. Tak po przekątnej stołu, ale bez tego rzutu z 1 na rezerwę.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami

Przecież już to jest zrobione.JaceK pisze:Dużo osób gra z wystawieniem battleline. Dałoby radę napisać o tym skosie w zasadach?kudłaty pisze:@meeting. Tak po przekątnej stołu, ale bez tego rzutu z 1 na rezerwę.
Czy Anointed na ognistym feniksie z pałką +3S liczy się do poniższego ograniczenia?
Each flying strength 6 or greater large target after the second 2 choices
Chodzi mi o intencje autorów draftu, bo można to dwojako interpretować.
Napisanie "as normal" wydawało mi się jasne, dopóki 2 osoby nie chciały grać ze mną z battlelinowymi strefami wystawienia w ME.Lidder pisze:Przecież już to jest zrobione.JaceK pisze:Dużo osób gra z wystawieniem battleline. Dałoby radę napisać o tym skosie w zasadach?kudłaty pisze:@meeting. Tak po przekątnej stołu, ale bez tego rzutu z 1 na rezerwę.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami

Lord nie jest flying s6 large targetemX.Maciek pisze:Czy Anointed na ognistym feniksie z pałką +3S liczy się do poniższego ograniczenia?

Dobra - słuchajcie - ostatnia szansa. Porównując różne ograniczenia armii chciałbym podyskutować o możliwościach armii bliskiej memu sercu :
Empire
May select up to 5 choices from the pool below:
● Steam Tank – 1 choice
● Second Steam Tank – 4 choices
● Crown of Command, Standard of Discipline, War altar, Great Cannon – 1 choice each
● Third Great Cannon – 1 additional choice
● 3 or more wizards using the Lore of Light 1 choice
● Each unit of 4 or less DemiGriffons – 1 choice
● Each unit of 5 or more DemiGriffons – 2 choices
● Balthasar Gelt 1 choice
● Karl Franz 1 choice
May take any Empire special characters.
Niby fajne bo można wziąć dwa czołgi ale przyjrzyjmy się tak na prawdę co można z tego wyciąsnąć:
1.Czołg ,dział duży oddział demsiów i działo - (mamy na armii ld 9 bo nie można wziąć dysypliny , nie ma korony , nie ma lighta nie ma nic - szczerze też wątpię czy przy obecnej mecie i dużej awaryjności imperialnej artylerii dwa strzały armatnie wystarczą.
2. Dwa duże odziały demisiów lub 2 mniejsze i jeden duży - żadnego wsparcia dodatkowego
3. 3 x 4 Demisi i czołg - niby fajne ale nie ma nic dodatkowego.
4. Altar ,kolegium lighta , działo i czołg - niby fajne ale zero kontry .
5. Karol na smoku + czołg + 2 działa - niby fajne ale chyba nie muszę przekonywać nikogo jak bardzo to jest losowe:)
Jak to więc jest gdzie w dobie uwolnionych bohaterów i lordów tak mocno ogranicza się zawodną przecież artylerie -(działo i czołg imperialne praktycznie nie mają szans z ruchomą artylerią ogrów czy demonów ) powyższe zestawienie pokazuje , że właściwie w Imperium jakiegokolwiek wyboru by nie dokonało to z czymś będzie miało kłopot . To nigdy nie była topowa armia ani w Polsce ani za granicą - dlaczego więc tak źle to teraz wygląd? Obiecałem sobie że będę grał imperium ale jak np patrzę na ograniczenia ogrów czy innych armii jak np He to ogarnia mnie zwątpienie - nie dość że bazowo mają dużo większy potencjał to jeszcze ich ograniczenia są dużo bardziej delikatne nie tak głęboko wchodziące w ich struktury. Odkąd wyszedł nowy book do Imperium - czyli 3 lata prawie to wiedziałem różnie ograniczenia - lepsze i gorsze ,żadne jednak nie dawało tak mało opcji jak te teraz
Empire
May select up to 5 choices from the pool below:
● Steam Tank – 1 choice
● Second Steam Tank – 4 choices
● Crown of Command, Standard of Discipline, War altar, Great Cannon – 1 choice each
● Third Great Cannon – 1 additional choice
● 3 or more wizards using the Lore of Light 1 choice
● Each unit of 4 or less DemiGriffons – 1 choice
● Each unit of 5 or more DemiGriffons – 2 choices
● Balthasar Gelt 1 choice
● Karl Franz 1 choice
May take any Empire special characters.
Niby fajne bo można wziąć dwa czołgi ale przyjrzyjmy się tak na prawdę co można z tego wyciąsnąć:
1.Czołg ,dział duży oddział demsiów i działo - (mamy na armii ld 9 bo nie można wziąć dysypliny , nie ma korony , nie ma lighta nie ma nic - szczerze też wątpię czy przy obecnej mecie i dużej awaryjności imperialnej artylerii dwa strzały armatnie wystarczą.
2. Dwa duże odziały demisiów lub 2 mniejsze i jeden duży - żadnego wsparcia dodatkowego
3. 3 x 4 Demisi i czołg - niby fajne ale nie ma nic dodatkowego.
4. Altar ,kolegium lighta , działo i czołg - niby fajne ale zero kontry .
5. Karol na smoku + czołg + 2 działa - niby fajne ale chyba nie muszę przekonywać nikogo jak bardzo to jest losowe:)
Jak to więc jest gdzie w dobie uwolnionych bohaterów i lordów tak mocno ogranicza się zawodną przecież artylerie -(działo i czołg imperialne praktycznie nie mają szans z ruchomą artylerią ogrów czy demonów ) powyższe zestawienie pokazuje , że właściwie w Imperium jakiegokolwiek wyboru by nie dokonało to z czymś będzie miało kłopot . To nigdy nie była topowa armia ani w Polsce ani za granicą - dlaczego więc tak źle to teraz wygląd? Obiecałem sobie że będę grał imperium ale jak np patrzę na ograniczenia ogrów czy innych armii jak np He to ogarnia mnie zwątpienie - nie dość że bazowo mają dużo większy potencjał to jeszcze ich ograniczenia są dużo bardziej delikatne nie tak głęboko wchodziące w ich struktury. Odkąd wyszedł nowy book do Imperium - czyli 3 lata prawie to wiedziałem różnie ograniczenia - lepsze i gorsze ,żadne jednak nie dawało tak mało opcji jak te teraz

W przypadkach które opisujesz masz wykorzystane 4 sloty, wystarczy wybrać kolejny i już jest lepiej.
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę (), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
![]()
Wy tam w stolicy wszystko na jedno kopyto robicie
A draft miał róznorodnośc wprowadzić przecież 

"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"