7 ed. - nowe HE

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

wlasnie skonczylem czytac book i musze przyznac ze bardzo mi sie podoba, fajnie napisany, fajne zasady, nawet istnieje prawd ze zaczne zbierac na nowo swoja pierwsza sprzed 14 lat armie w WFB ;)

fajne sa enchanted itemy, ten z magicznymi atakami dla siebie i smoka i ten z one use only lizakowym testem LD sa moimi faworytami :D

p.s.
czy ktos orientuje sie kiedy bedzie nakladka do AB z nowymi Hajami? taka porzadna

Awatar użytkownika
Guard
Chuck Norris

Post autor: Guard »

Jak dla mnie to najbardziej boli strata chanellera i multi seerów + ithilmar barding. Jakby to wrócili + nowe zmiany... ale i tak źle nie jest. Trzebe będzie styl gry odpowiednio dostosować.
$$$ KUPIĘ KONIE do nowego tiranoc chariotu!!! (sztuk od 1 do 5) $$$

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

wg mnie lepiej ze nie ma kilku na armie seerów bo jak grasz z krasiami to same komety spadaja na wszystko a ilthimar barding robił z cięzkiej kawalerii "lataczy" co moga rozwalic praktycznie wszystko bo 18 cali szarzy to duuzo

Awatar użytkownika
Belaner7
Falubaz

Post autor: Belaner7 »

No ja bym się bał stwierdzenia że dragoni rozwalali wszystko.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

thurion pisze:p.s.
czy ktos orientuje sie kiedy bedzie nakladka do AB z nowymi Hajami? taka porzadna
pewnie wtedy gdy wersja nie-porządna zostanie pozbawiona błędów (a sporo ich jeszcze jest)- nie wiem kiedy ten kto to robi skonczy prace, ale mam nadzieje ze juz niedługo :)

btw. Thurion, jestes juz drugim graczem Chaosu który wspomina cos o zbieraniu nowych HE (pierwszym jest Jasiuuu ;-) ) - nic dziwnego - teraz wersja ofensywna HE troche zyskała :)
Obrazek

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

ale pamiętaj ze prawie robi wielką róznice i pamiętaj ze to wszystko zalezy od rzutów kostkami mozna zaszarzowac i sie obic albo mozna zaszazowac i overrunnowac ;)

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Asassello pisze:
btw. Thurion, jestes juz drugim graczem Chaosu który wspomina cos o zbieraniu nowych HE (pierwszym jest Jasiuuu ;-) ) - nic dziwnego - teraz wersja ofensywna HE troche zyskała :)
no HE to moja pierwsza armia :) ma sie sentyment ;) a co do ofensywnosci to sie w 100% zgadzam, IMO haje ofensywne duzo zyskaly, haje defensywne tez troszke zyskaly, ale nie tyle co ofens...
Asassello pisze:
thurion pisze:p.s.
pewnie wtedy gdy wersja nie-porządna zostanie pozbawiona błędów (a sporo ich jeszcze jest)- nie wiem kiedy ten kto to robi skonczy prace, ale mam nadzieje ze juz niedługo :)
to jakbys mial ostateczna to daj znac na forum, bo widze ze sledzisz ta sprawe dosc wnikliwie :)

p.s.
teclis jest turbo wygiety 8)

Awatar użytkownika
Belaner7
Falubaz

Post autor: Belaner7 »

Ja się zgodze z thurionem jeżeli chodzi o wzmocnienia,ale trzeba pamiętać że kiedyś ofens był praktycznie niczym,a teraz po prostu dorównał defensywnej wersji,i tak naprawde obydwie są niezwykle mocne jak się umie złożyć i jeszcze nimi zagrać.

Awatar użytkownika
wrogu
Falubaz

Post autor: wrogu »

ASF i wysoki koszt punktowy troche mi smierdza. Ale pomysly na lwi rydwan, smoczegomaga sa fajne. magiczne przedmioty tez mi sie podobaja, wiekszosc mniej lub bardziej ale grywalna. Troche kiepskie sa cory i rary- za male urozmaicenie.

Awatar użytkownika
kwiatek
Plewa

Post autor: kwiatek »

Ja sie chcialem pochwalic ze ja czesto w 6 edycji bralem dla commandera skrolle i po tym jak pokazywalem ze moga brac dowolny przedmiot nikt nie mial zastrzezen, z tego co wiem to jakos nie poprawili tego, a skoro tak pisza to czemu nie rozumiec tego doslownie czyli dowolny.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Narożny pisze:ASF i wysoki koszt punktowy troche mi smierdza. Ale pomysly na lwi rydwan, smoczegomaga sa fajne. magiczne przedmioty tez mi sie podobaja, wiekszosc mniej lub bardziej ale grywalna. Troche kiepskie sa cory i rary- za male urozmaicenie.
ASF jak napisales smierdzi, ale koszt pkt imo to w duzej mierze balansuje... co prawda bedzie to tworzyc niezle mini maxowe rozpy, ale mimo wszystko nie jest ten book tak przerazajaco niezbalansowany jak myslalem...

nawet ci dragoni tacy w sumie.. 160pkt, przeciez to nadal T 3..., m 16... podrozeni, IMO ci dragoni sa slabsi od poprzednich, tyle ze moze ich byc wiecej niz jeden oddzial

piechoty sa fajne ale tez.. drogie i podatne

haje napewno beda ciekawsze, bardziej roznorodne, ale chyba jednak nie beda jakies przegiete, armie na smoku juz nie beda mialy z nimi przesrane na wejsciu przez 3-4 seery itp...

pozyjemy zobaczymy, jedno co mnie niepokoi po dokladniejszym przejrzeniu booka to to ze na żadne pkt nie udalo mi sie zlozyc tego co bym chcial... zawsze wychodzilo za drogo, a to co zlozylem na jakies pkt i tak rozjechalbym chaosem... pare smaczkow jest, ale ogolnie czy te haje sa takie silne i przegiete jakie byc mialy...? dla mnie nie.. :wink:

pzdr !!

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

thurion pisze: pozyjemy zobaczymy, jedno co mnie niepokoi po dokladniejszym przejrzeniu booka to to ze na żadne pkt nie udalo mi sie zlozyc tego co bym chcial... zawsze wychodzilo za drogo, a to co zlozylem na jakies pkt i tak rozjechalbym chaosem... pare smaczkow jest, ale ogolnie czy te haje sa takie silne i przegiete jakie byc mialy...? dla mnie nie.. :wink:
o. widze ze zobaczyłes na czym polega prawdziwy ból HE, wszystko jest takie fajne, ale za nic nie chce sie zmiescic w danym limicie punktowym :)

ja juz oszczedzam na wszystkim na czym sie tylko da by wstawic to co zamierzałem :)
Obrazek

ELMALIER
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ELMALIER »

Dstalem w koncu ksiege armii w swoje rece i...

Herosowie nie moga jezdzic na orlach. Spora strata.

BSB moze miec tarcze, lance , luk i inne zabawki. Ciekawe czy to zamierzenie GW czy niedopatrzenie.?

Przyjemnie zakoczyla mnie niska cena Wojownikow Cieni. Tylko jeden punkt drozsi niz w 6 edycji (czylli 16 obecnie) a maja WS 5 , nienawisc i dlugie luki.

Tansi o punkt Ellyriani (17 punktow) z tania mozliwoscia dozbrojenia w luki (za 4 punkty ,badz wymiana wluczni na luki za jedyna 2) tez mnie przyjemni zaskoczyli,

Doszla ciekawa i dosc grywalna zbroja za 30 punktow zwiekszajaca save'a o 1 i dajaca Warda na 5+ przeciwko atakom o sile 4+

Awatar użytkownika
wrogu
Falubaz

O tym ze haje z kosztem punktowym maja probemy to juz pisalem chyba z 5 razy w tym temacie :wink: Boli to, teraz nawet bardziej. tylko to kazde elfy boli. We najmniej bo maja smieciowate driadki, ktore i maja kopa i wypadaja dosyc tanio, haje nic smieciowatego nie maja, tak jak de.
(dlatego super by bylo jakby pojawili sie slavi u DE...).

Moze czas ograniczyc herosow... ?

A jak przegladalem booka to nie zauwazylem tego przedmiotu 'of loec' jakiej kategorii jest to cudo i za ile pkt? Pzdro.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Narożny pisze: A jak przegladalem booka to nie zauwazylem tego przedmiotu 'of loec' jakiej kategorii jest to cudo i za ile pkt? Pzdro.
talisman of loec - enchanted item - 10 pkt :)
Obrazek

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Narożny pisze:O tym ze haje z kosztem punktowym maja probemy to juz pisalem chyba z 5
wybacz ale nie wglebialem sie w calosc tresci tego tematu ;)

@
jak wkoncu jest z kosztem dragon mage'a? nie wiem czy u was tez tak jest ale u mnie w booku koszt sun dragon dla lorda i maga lorda sie rozni.. dla jednego jest to 230 a dla drugiego 250 pkt (nie wiem czy nie mam jakiegos wydruku z literowka), jesli tak jest to IMO ciezko bedzie okreslic koszt bestii i maga oddzielnie...

a tak swoja droga bardzo mi sie ten dragon mage podoba :) owszem jest podatny... ale na male pkt mamy fajnego kozaka, 2 kosci armijne, 2 swoje, srednio 2 za sorcery + 3 dorzuty.. oczywiscie z silver wandem i 2 scrollami, czyli srednio mamy 9 kosci z jednego maga, z nienajgorszej magii, do tego smoczek z T6, zianiem teorryzowaniem, zajmowaniem cwiartek... dla mnie fajny myk, jak sie nim nauczy grac to moze wychodzic bardzo ladne przelozenie w temacie sila/ koszt

pzdr

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

Czyli kontra elficka dla imperialnego czołgu na małe punkty.

Zaczyna mi sie to podobać.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Narożny pisze:O tym ze haje z kosztem punktowym maja probemy to juz pisalem chyba z 5 razy w tym temacie :wink: Boli to, teraz nawet bardziej. tylko to kazde elfy boli. We najmniej bo maja smieciowate driadki, ktore i maja kopa i wypadaja dosyc tanio, haje nic smieciowatego nie maja, tak jak de.
(dlatego super by bylo jakby pojawili sie slavi u DE...).
Eee?? Nie rozumiem tego. To chyba jakieś biadolenie do kwadratu.

Osoby, które uważają ze HE są drogie niech przejrzą stare tematy z koncenrtem życzeń odnośnie nowych HE, zwłaszcza na nowej gildii. Wszyscy Gracze prosili o jedno: Wl i PG w specialach, tansze cory - głównie chodziło o zmniejszenie kosztu LSG, lucznikow i włoczników.

Po wejsciu nowej armii HE żaden gracz HE nawet w zajśmielszych marzeniach nie odważył się pomyślec, że jendostki HE nie tylko stanieją ale jeszcze dostaną gratis ASF i mase innych zasad specjalnych.

Dlatego pytam gdzie tu drożyzna!!! Wszystkie cory tańsze, SH, tańsi, Elyrianie tańsi.... Podrożały tylko te jendostki, które oprócz zasad specjalnych dostały pawera w statystykach. Najlepiej spojrze na PG - nie dośc ze spadli co speciali i dostali ASF oraz ward na 4+ to nie zdrożeli.

HE mają bardzo tanią corową piechotę w postaci włóczników. 9 pkt za model z ASF (spełnienie marzeń każdego gracza HE który brał udział w koncenrcie życzeń w poprzednich tematach).

W dodatku nowa rozpa HE wymaga mniejszej ilości corów, a wiecej speciali i rare. Elfy są drogie tylko wtedy kiedy skłąda się rozpiske nowych HE z samych DP, SM, smoków, z minimalizacją corów. Ponadto dzięki ASF regimenty piechoty nie musza biegac w liczbie 20+. Skoro gracze HE będą chcieli skłądac rozpy z najdroższych jednostek, niech się nie dziwią, że armia jest mało liczna. Natomiast ropzy HE w staym stylu wyjdą zdecydowanie taniej, zwłaszcza ci gracze którzy wcześniej wykorzystywali regimenty włóczników.

Elfy są tańsze niż poprzednio. Droższe są tylko elfy składane z samych najdroższych speciali. Warto to w końcu zrozumiec.

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Mnie najbardziej zdenerwowalo to ze Armour of Protection kosztuje teraz 45pkt. Jest teraz naprawde slabym przedmiotem.

Ogolnie Army Book jest naprawde bardzo ladnie napisany, jest przejrzysty i w nowej szacie.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
wrogu
Falubaz

Trafiasz na cokolwiek co strzela i widzisz na czym polega problem HE z kosztem...a jak zobaczysz lizaki to pakuj figsy na dzien dobry.

ODPOWIEDZ