To bardziej kwestia ograniczeń i 50% lordów. Ostatni raz smoki latały w 7 edycji, ludzie są spragnieni przesuwać po stole przejebanie mocne modele za 700 pts.Andrzej pisze:Akurat tereny są zajebiste. W końcu na stołach pojawiły się z powrotem smoki i inne large targrty, czego nie było od bardzo dawna. Za to wielki plus.
ETC 2015 | Army Restrictions - finalne, pierwszy post
Moderator: swieta_barbara
Re: ETC 2015 | Army Restrictions - 1. post up 04.02.2015
Widzę co piszesz. Wciąż jednak uważam, że Twoje "nie da się" zakłada grę standardem. Przeczytałeś co napisałem? Możesz mieć tyle bohaterów z 1+ w combacie ile tylko punktów Ci styknie. Ale oczywiście będą mniej optymalni od standardowych to się nie bierze tego pod uwagę i się pisze "nie da się".JarekK pisze:Mówię, że jak masz na 2 kolesiach warda 3+ to drugi koleś ma save 3+ w cc (jeśli zużyjesz scaled skin na 3 typka, który wgl nie ma warda).ślivek pisze:chaos armour, demonic z bardingiem i tarcza = 1+ save. Bez magicznych broni czy giftów. Ojej tarcza jest plewna? To może Khornik na juggerze - też 1+ bez tarczy. Ale frenzy? Może jednak da się złożyć ale marudzimy i wyolbrzymiamyJarekK pisze:... Należy nadmienić, że przy 3 herosach jeden ma save 3+ w kombacie bo nie da się wszystkich złożyć z save 1+...
Bierzesz scaled skin na kolesia co bierze AoD (bo zastępuje mu lepszego armoura) a reszta wyborów już Ci problemów nie robi jak zaczniesz brać tarcze zamiast dwuraków i może juggera zamiast demonica czy dysku poza dragonhelmem (który jest faktycznie jeden).
Ogólnie to trochę się czepiam ale chodzi mi o to, że za szybką reakcją jest bezmyślne marudzenie, że nie da się.
Nie mówię, że nie da się grać na te ograniczenia. Są sposoby żeby wykręcić tego save 1+ z wardem. Ale uważam że dodawanie 1 punktu kompozycji za gościa który i tak ma tak na prawdę tylko tego warda w większości przypadków nie jest konieczne.
Tu nie chodzi juz o fakt ze to przerabanie drogie modele, a bardziej o to, ze smoki to kwintesencja fantasy, wyglądają zajebiscie na stole i ogolnie sa zajebiste. Przedtem nie graly, bo jak juz furion napisał, po prostu sie nie miescily w limitach. Teraz majac mozliwosc grania na star dragonie staram sie to wykorzystac na maxa, bo zaraz zmieni sie drft i smok wroci na półkę. ..
powalający obiektywizm...JarekK pisze:Nie mówię, że nie da się grać na te ograniczenia. Są sposoby żeby wykręcić tego save 1+ z wardem. Ale uważam że dodawanie 1 punktu kompozycji za gościa który i tak ma tak na prawdę tylko tego warda w większości przypadków nie jest konieczne.
fajny drafcik, znowu coś ciekawego poskładało się w tym moim wochu. Ale prawda jest co do postu Kacpra kilka stron temu: myszy lepsze w opór
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
czyli dowolnie wybierac sobie lore'y. Nie jest to bonus dostepny w zasadzie w kazdej armii z mniejszym kosztem?@TK.
Arkhan pozwala być hierofantą bez lore of nehekara.
parafrazujac:
2x liche jest lepszy niz 1 arkhan i male licze
A tak serio to patrzac po wynikach na masterach u nas i za granica tk nie sa armia robiaca wyniki.
Powtórze pytanie bo zadaje je całkiem serio:
No właśnie tak ciekaw jestem jak poza polską sobie radzą WE, możesz to jakoś przybliżyć?kudłaty pisze:Pamiętajmy, że comp to nie tylko Polska. Gdzie indziej też mają swoją lokalną metę, ETC stara się to jakoś łączyć.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.
SK od 2-3 lat nie dało się grać na więcej niż 12, więc fajnie że teraz będą deptać 
Furek - tylko dla Ciebie jest wszystko takie proste i oczywiste
Ale wiadomo, będzie co ma być
i tak wymysli sie coś co tworcom drafta nie przyszło do głowy

Furek - tylko dla Ciebie jest wszystko takie proste i oczywiste

Ale wiadomo, będzie co ma być

"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
Czy kielich może być użyty:Chalice of Blood and Darkness (may be used only before casting a spell) 1 choice
a) przed rzuceniem jakiegokolwiek czaru przez gracza lub przeciwnika, czyli w zasadzie na początku fazy magii,
b) przed rzucenie pierwszego lub następnego czaru przez gracza lub przeciwnika np. rzucam czar, używam kielicha, rzucam następny czar?
Z góry dzięki za odpowiedź.
"Mam sto rąk, sto sztyletów... gdy chcę, sto ran zadam."
-
- Chuck Norris
Mam pytanie czysto teoretyczne, jeżeli 9ed pojawi się w maju ( rok temu w maju pojawiła się 7ed wh40k ) to czy ETC będzie na 9 ed czy zostanie na 8ed??
rzut 6+4, z dorzutu 2x 6 więc mam 12.
Słońce z 4 kości rzucam (a przecież nie zaznaczam czy teraz korzystam z 2 dodatkowych czy z puli), wypada 6666. zabijam 20 zombich, dogenerowuję 5 kości.
z tabelki miscasta tracę 6 kości powera.
Jak dla mnie zostały mi właśnie 2 kości powera. Ale z wypowiedzi Śmiechu nie wynika to aż tak jasno albo tylko ja potrafię jego wypowiedź odrobinę odrębnie zinterpretować.
Słońce z 4 kości rzucam (a przecież nie zaznaczam czy teraz korzystam z 2 dodatkowych czy z puli), wypada 6666. zabijam 20 zombich, dogenerowuję 5 kości.
z tabelki miscasta tracę 6 kości powera.
Jak dla mnie zostały mi właśnie 2 kości powera. Ale z wypowiedzi Śmiechu nie wynika to aż tak jasno albo tylko ja potrafię jego wypowiedź odrobinę odrębnie zinterpretować.
@kudłaty
Ponawiam pytanie o Malekitha... Czy ma już uwzględniony koszt mounta czy należy jeszcze doliczyć +1, a w zasadzie +0,5 ? (zapis o mount nie pojawił się w obecnym drafcie, ktory był uwzględniony w poprzednim)
Pytanie drugie o Morathi. Czy jej koszt (4 choice) uwzględnia +1 za LD10 i generowany Lore of Death w armii ? Czy należy liczyć ją de facto za 5 choice ?
Ponawiam pytanie o Malekitha... Czy ma już uwzględniony koszt mounta czy należy jeszcze doliczyć +1, a w zasadzie +0,5 ? (zapis o mount nie pojawił się w obecnym drafcie, ktory był uwzględniony w poprzednim)
Pytanie drugie o Morathi. Czy jej koszt (4 choice) uwzględnia +1 za LD10 i generowany Lore of Death w armii ? Czy należy liczyć ją de facto za 5 choice ?

Dread Elves 2.0 - W/R/P - 18/10/15
@kudłaty
Ponadto może wypadało by przemyśleć kwestię 3+1 w przypadku Morathi ? Co w przypadku gdy ktoś chce grać np. tylko na Shadow lub Dark ? Dlaczego miałby ktoś w takim przypadku płacić 1 choice za "możliwość", z której nie korzysta ? Trochę by to może ją uwolniło i częściej gościła by na stołach ? 3 choice to nie 5...
Ponadto może wypadało by przemyśleć kwestię 3+1 w przypadku Morathi ? Co w przypadku gdy ktoś chce grać np. tylko na Shadow lub Dark ? Dlaczego miałby ktoś w takim przypadku płacić 1 choice za "możliwość", z której nie korzysta ? Trochę by to może ją uwolniło i częściej gościła by na stołach ? 3 choice to nie 5...

Dread Elves 2.0 - W/R/P - 18/10/15