nowe HE 2250

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Tylko, że sun dragon moze złamać jedynie słabe klocki piechoty szarzując od boku, a star dragon bez problemu radzi sobie z treemanami i steamtankami.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

Akurat przy 4 bolcach to z wyżej wymienionymi problemów jest nieco mniej niż zazwyczaj.

Poza tem fire mage ma mieczor ognisty, blasty itp. na drzewa.

Co nie wylosuje jest dobrze.

No oprócz 6 i 3.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Kozisyn pisze:istrnieje zdawanie paniki na 3 kosciach?:(
one use only, dowolnego testu LD
Jankiel pisze:Star dragon + bsb kosztują mnie jakieś 30 pts więcej. A potencjał moim zdaniem duzo większy.
chcesz powiedziec ze twoja turniejowa rozpa opiera sie na 2 DD i 0 DS ?
Jankiel pisze:Tylko, że sun dragon moze złamać jedynie słabe klocki piechoty szarzując od boku,.
sun dragon szarzuje i proboje cos lamac w akcie desperacji.. nie po to koles ma potencjalne 9 kosci na czary, zioniecie z auto panika po 1 zabitym i terror zeby wpytalac sie nim do combatu... w ktorym to bardzo szybko sie zginie
ksuM pisze:Akurat przy 4 bolcach to z wyżej wymienionymi problemów jest nieco mniej niż zazwyczaj.
steam tanki to nie problem, problem to war altar + steam tanki :)
ksuM pisze: Poza tem fire mage ma mieczor ognisty, blasty itp. na drzewa.
dokladnie, a mag lord ma duza kuznie, mala kuznie na steam tanki...
ksuM pisze:Co nie wylosuje jest dobrze.

No oprócz 6 i 3.
wszystko jest dobre, 6 i 3 tez :)

@ kolejna wersja rozpy :)
Archmage (225)
- II level (35)
- Seerstaff of Saphery (30)
- 3x DS (60)
- The Gem of Courage (10)
360

Dragon Mage (350)
- II level (35)
- Ring of Fury (40)
- Silver Wand (10)
435

Spearmen x17 (153)
- Musician (5)
- Standard Bearer (10)
168

Archers x10
110

Phoenix Guard x5 (75)
-Standard Bearer (12)
-Banner of Sorcery (50)
137

Tiranoc Chariot
85

Tiranoc Chariot
85

Dragon Princes of Caledor x5 (150)
- Musician (10)
- Standard Bearer (20)
- War Banner (20)
200

- Musician (10)
160

- Musician (10)
160

RBT x3
300

Great Eagle
50

TOTAL:
2250

PD:
9-14 + Ring of Fury

DD:
5 + 3x DS

Modele:
58

Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

Post autor: Loremaster »

Tiranoc Chariotów bym nie brał one są fajne w dużej ilosci od 4 w górę wiem bo grałem tak przez więkoszsc 6ed , 2 Ci nie dają bo jeden się odbija od prawie wszystkiego jak na impacty źle rzucisz

ksuM
Falubaz

Dlaczego 9-14?

Musi być coś, o czym nie wiem;]

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Loremaster pisze:Tiranoc Chariotów bym nie brał one są fajne w dużej ilosci od 4 w górę wiem bo grałem tak przez więkoszsc 6ed , 2 Ci nie dają bo jeden się odbija od prawie wszystkiego jak na impacty źle rzucisz
no to sa tylko rozpy probne, gdzies do konca listopada chce se ustabilizowac pomysl a nastepnie go sklepowo realizowac :) , narazie przoduje ta rozpa:
Archmage (225)
- II level (35)
- 3x DS (60)
360

Dragon Mage (350)
- II level (35)
- Ring of Fury (40)
- Silver Wand (10)
435

Archers x10
- Musician (5)
115

Archers x10
110

Lion Chariot
140

Lion Chariot
140

- Musician (10)
- Standard Bearer (20)
- Banner of Sorcery (50)
230

- Musician (10)
160

- Musician (10)
160

RBT x4
400

TOTAL:
2250

PD:
9-14 + Ring of Fury

DD:
5 + 3x DS

Modele:
49
skladam tez rozpy na star dragonie, ale to za bardzo przypomina strukturowo chaos.. a nie potrzebuje drugiej takiej samej armii.. no i jeszce rozpy na 2 smokach, ale tam wychodzi po trochu ze wszystkiego czyli de facto nic ciekawego ;)

ksuM pisze:Dlaczego 9-14?

Musi być coś, o czym nie wiem;]
no wiec:
- 4 PD duzy
- 2 PD maly
- 2 pula
- 1-3 sorcery
- 0-3 dorzuty do czarow dragon mage'a

co daje minimalnie 9 kosci, zakladajac ze rzucilem dragon magiem tylko jeden czar i nic do niego nie dorzucam bo np jest 1 i 6 i boje sie miscasta, a max 14 kosci, zakladajac ze np rzucam pocisk z 1+ dorzut (2), potem duzy pocisk 2 + dorzut (3), a na koniec z jednej mieczyk 1+ dorzut (2), czyli wzialem 2 swoje kosci + 2 z puli + 3 dorzuty, zakladajac ze rzucilem 3 na sorcery zostaje mi 3 z puli + 4 kosci na duzym magu, czyli np mala kuznia z 2 kosci + duza z 5... co daje sume 14 zurzytych kosci (no i idealny rozklad rzucanych czarow, ale to trzeba je najpierw dragon magiem wylosowac, a potem rzucic 5-6 na sorcery ;) )

edit:
masz racje, powinno pisac 10-14, teraz doczytalem ze to nie jest dorzut lizakowy... tylko po prostu dodatkowa kostka do czaru, super sprawa ze mozna rzucac czar z 4 kosci dzieki temu !! czyli konflafracja i wall of fire tez bez problemu powinny wejsc :D

ksuM
Falubaz

Nom.

A co daje + 2 do casta?

Wtedy to blasta dajesz z 1 kości.

Choć fury lepszy, wiadomo.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

ksuM pisze:Nom.

A co daje + 2 do casta?
arcane item no i one use only, wiec podwojnie odpada

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Ostatnia rozpa na 2x10 lucznkow najlepsza , takie wypierdkowe oddzialy spermenow na nic sa , a lucznicy zawsze cos moze ustrzela... Mi sie rozpa podoba - przywalic jest czym , magujesz dobrze , strzelasz dobrze - w kazdej turze cos dobrego potrafisz zrobic , wiec rozpa naprawde spoko...

P.S. Dragoni za 150 punktow mnie przerazaja , smieszne punkty , a potencjal gnojki maja b.duzy...

Awatar użytkownika
Belaner7
Falubaz

Post autor: Belaner7 »

Mnie się podoba ostatnia i przedostatnia,obie dają rade,a tiranocki są zajebiste jak były,tylko niezawsze starcza pkt na dwie sztuki

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Gdyby nie te bolce, to bym sie wogóle nie bał z tym grać. Teraz widać najlepiej, że mimo dopakowania elfich jednostek ich koszt powoduje, że niewiele się mieści w rozpie. Wymagować/wystrzelać 3 piatki jazdy + słabego smoczka + 2 rydwany można bez większego problemu.
49 modeli? Z t3? I wiekszość bez sejwów?
Marnie to wygląda.

Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

Post autor: Loremaster »

Kołata pisze:Gdyby nie te bolce, to bym sie wogóle nie bał z tym grać. Teraz widać najlepiej, że mimo dopakowania elfich jednostek ich koszt powoduje, że niewiele się mieści w rozpie. Wymagować/wystrzelać 3 piatki jazdy + słabego smoczka + 2 rydwany można bez większego problemu.
49 modeli? Z t3? I wiekszość bez sejwów?
Marnie to wygląda.
wystrzelac to bedzie trudno a na magownie tez bym nie liczyl HE maja najlepsza ochrone antymagiczna - jakies 3-4 scrolle , +1 do dispela i drain magic.

Elfy po prostu zyskuja to ze moga ustac wieszkosc rzeczy i maja duzo silniejsza kontre a to najbardziej boalo w 6ed ze tego nie bylo

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Co będzie trudno wystrzelać? Rydwany? Z bolców i magii spadają.
Dragon prince z doom divera schodzą jak kaczki.
Smok jak się wychyli to z bolców.
Stopy koszą wszystko równo, ale 2d6s4 też pięknie zadziała.
Do tego dorzuć fanatyków + kilka innych bajerów jak pipes of doom które działaja na 90% takiej armii.
5 kości i 3 scrolle nie zatrzymają mojej magii za cholerę.

Zresztą zobaczymy wkrótce w praktyce.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Kołata pisze:Co będzie trudno wystrzelać? Rydwany? Z bolców i magii spadają.
Dragon prince z doom divera schodzą jak kaczki.
Smok jak się wychyli to z bolców.
Stopy koszą wszystko równo, ale 2d6s4 też pięknie zadziała.
Do tego dorzuć fanatyków + kilka innych bajerów jak pipes of doom które działaja na 90% takiej armii.
5 kości i 3 scrolle nie zatrzymają mojej magii za cholerę.

Zresztą zobaczymy wkrótce w praktyce.
Kolata, twoja argumentacja znowu nie uwzglednia przeciwnika, tego ze on tez ma swoja ture, tego ze robic cos w kazdej fazie tejze tury i tego ze antycypuje twoje posuniecia, ogolnie rzecz biorac mysli... na szcescie napisales to ostatnie zdanie bo jakby go nie bylo to by zakrawalo o WFBowego turbo kozaka :twisted:

pzdr

p.s.
kolejna wizja.. jednak jak juz sie wypracuje pewne niezmienialne rzeczy to mozna pokombinowac, pkty sie jakos znajduja 8)
Archmage (225)
- II level (35)
- 3x DS (60)
360

Dragon Mage (350)
- II level (35)
- Silver Wand (10)
395

LSG x10
130

LSG x10
130

Lion Chariot
140

Lion Chariot
140

Phoenix Guard x5 (75)
-Standard Bearer (12)
-Banner of Sorcery (50)
137

- Musician (10)
- Standard Bearer (20)
- War Banner (50)
200

- Musician (10)
- Standard Bearer (20)
180

Ellyrian Reavers x5
85

RBT x3
300

Great Eagle
50

TOTAL:
2247

PD:
9-14

DD:
5 + 3x DS

Modele:
51

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Thurion, oczywiście że na kartce rzeczywistość wygląda inaczej niż na polu bitwy, gdzie wszystkie teorie są weryfikowane.
Turbokozakiem forumowym nie jestem, bo już niejedna rozgrywka mnie nauczyła pokory ;) Natomiast mam na tyle duże doświadczenie, że pewne rzeczy mogę z dużym prawdopodobieństwem sukcesu założyć przed bitwą. Np to, że 5DD i 3 scrolle wstrzymają moją magię (12PD+2boundy+grzybki) przez max 2 tury.
A niektóre rzeczy są po prostu faktami, np to że DP spadają z DD równie szybko jak wczesniej, a jest ich mniej (bo drożsi), czyli jestem w tym miejscu do przodu. To samo się tyczy rydwanów lwich. A do tego te jednostki są wolniejsze niż wczesniej.

W każdym razie już się nie mogę doczekać konfrontacji :)

Awatar użytkownika
Kowal
Mudżahedin

Post autor: Kowal »

thurion pisze: Kowal, zarzuc swoja rozpe !!
Na życzenie ;)

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?p=132002#132002

Pozdrawiam,
Kowal

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Kołata pisze:Np to, że 5DD i 3 scrolle wstrzymają moją magię (12PD+2boundy+grzybki) przez max 2 tury.
drain magic nie jest zle, rzucone z 4-5 kosci ma duza szanse na wejscie ;)
Kołata pisze: A niektóre rzeczy są po prostu faktami, np to że DP spadają z DD równie szybko jak wczesniej,
rownie szybko jak chaos knighci? czyli wogle ? :twisted:
Kołata pisze: a jest ich mniej (bo drożsi), czyli jestem w tym miejscu do przodu. To samo się tyczy rydwanów lwich. A do tego te jednostki są wolniejsze niż wczesniej.
tyle ze taki lwi rydwan robi duzo wiecej od tiranocowego... jesli chcesz na niego szarzowac musisz zdac fear, potem wylapac 2ASF S5 a potem jeszce lwy.. mowie o fastach :) wolniejsze owszem, ale dzieki ASF to nie ma znaczenia...
Kołata pisze: W każdym razie już się nie mogę doczekać konfrontacji :)
ze mna to chyba za rok najwczesniej ;) zreszta niedlugo ma byc nowy chaos :P

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Thurion, jeszcze troche pokombinujesz nad rozpiskami to wyjdzie Ci to co z Lithem układalismy miesiac temu ;-)

trzon pozostaje cały czas taki sam:
- arcy
- dragon-mage
- 3x DP
- 3RBT, orzeł
- czesto jeszcze jakis oddział do trzymania BoS
- czesto pojawia sie fast :)

a reszta to tylko dodatki w zaleznosci co kto lubi.
ja zrezygnowałem z jednego oddzialu DP na rzecz piechoty w specialach (WL + SM), w corach mam 2xluki - jednak trzon armii jest taki sam :)

nie zmienia to faktu ze juz powoli widać co jest dobre, a co mniej dobre w nowych HE :)
wszelkie dodatki do takiego trzonu armii HE to w zasadzie kosmetyka - zalezy od tego co komu sie sprawdza albo czym umie dobrze grac :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Hehe, już schemat ucieracie mimo że książki jeszcze oficjalnie nie wydano :lol: ;)

Mam jednak nadzieję, że armie HE będą mocno zróżnicowane i że wszystko okaże się grywalne.
Drugiej armii w stylu imperium aka 2 czołgi, altar i cannony chyba nikt nie chciałby oglądać.

Sam zresztą mam zamiar w dalszej przyszłości pożyczyć HE na jeden lokal i sobie klimatycznie zagrać :) Do tej pory granie klimatyczne HE mogło miec tylko jeden wynik :D A teraz da się pokombinować wszystkimi jednostkami. To mnie cieszy :)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

rzucam pocisk z 1+ dorzut (2), potem duzy pocisk 2 + dorzut (3), a na koniec z jednej mieczyk 1+ dorzut
A rzucaj sobie mieczyk, jak nie jesteś w hth :)
trzon pozostaje cały czas taki sam:
- arcy
- dragon-mage
- 3x DP
- 3RBT, orzeł
- czesto jeszcze jakis oddział do trzymania BoS
- czesto pojawia sie fast
Plewy :)
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

ODPOWIEDZ