Nasze Rozpiski

Dark Elves

Moderator: Yudokuno

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krzychoss
Falubaz

Re: Nasze Rozpiski

Post autor: krzychoss »

Przecież ma 1 za repety, 1 za pegaza, 2 za malka, 1 za 2x other mounted characters. Czyli 5. Dobrze liczę?

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Post autor: Talladil »

krzychoss pisze:Przecież ma 1 za repety, 1 za pegaza, 2 za malka, 1 za 2x other mounted characters. Czyli 5. Dobrze liczę?
Dobrze :)
Obrazek

Dread Elves 2.0 - W/R/P - 18/10/15

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

Faktycznie, kocioł liczy się za 0,5. Kombo fajne ale ile razy ci wyszło? Byle armata zdejmuje go na dzień dobry, a to jest 300pkt. Na papierze wygląda super, tylko mam obawy jak to wyjdzie w praktyce. Do CoK i 3 pegazów beast też jest fajny a sygnatura dużo bardziej uniwersalna.

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

hypnotic pisze:Faktycznie, kocioł liczy się za 0,5. Kombo fajne ale ile razy ci wyszło? Byle armata zdejmuje go na dzień dobry, a to jest 300pkt. Na papierze wygląda super, tylko mam obawy jak to wyjdzie w praktyce. Do CoK i 3 pegazów beast też jest fajny a sygnatura dużo bardziej uniwersalna.
Pamiętaj, że to kombo wchodzi z dwóch kości, a sygnatura z beast to dwie kości minimum, a siła nie jest tutaj najważniejsza tylko dodatkowy atak, który kosztowałby dodatkową kość. Można oczywiście spróbować grać też na Bironie, ale tutaj kombo z dwóch kości odpada ;) i Birony od tak nikt Ci nie wpuści, a +1s na 3 i bound na 3 jest łatwiej przepchnąć. Co do sukcesów z powtarzalnością to nie miałem z tym większych problemów, ludzie w większości przypadków dispelują doombolta i black horrora, a nie jakieś tam frenzy czy +1s ;) Co do kotła, nie mogę się nie zgodzić, ale dużo zależy od reszty rozpiski i taktyki jaką ma realizować. Można mieć i kocioł i 3 pegazy, a wtedy raczej kotłem w Twoim deployu nikt nie bezie się przejmował jak ma pod nosem trzech pegazistów ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

Owszem, przy szybkiej armii która od 2 tury ma być w kombacie to pewnie nikt do kotła nie strzeli. Tylko że prezentowana rozpiska aż taka szybka nie jest (raptem jeden pegaz i odział CoK) a gdyby była to kocioł może za nią nie nadążyć. Dodatkowo duży kloc z frenzy ogarnięty przeciwnik odciągnie daleko od miejsca gdzie jest potrzebny.
Ja kocioł próbowałem 2 razy i to na O&G , więc nie jest to może miarodajne ale nie wyglądało to tak jak chciałęm ;)

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Post autor: Rince »

Jak jestt uscislone wlazenie kotlem do kawy?
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Rince pisze:Jak jestt uscislone wlazenie kotlem do kawy?
Wydaje mi się, że nie ma z tym problemu. Masz kawe z M5 ale przeciwwskazań chyba nie ma.
It can join units and leave as if it were a character
Nie jest określone, że ma to być infantry unit.

EDIT

Problemem może być natomiast diff base size... Mogą też stać na przeszkodzie zasady "when footprins collide", które mówią, że dostawiasz się do boku, a kocioł musi być "placed in centre"...
Ostatnio zmieniony 11 lut 2015, o 13:43 przez Talladil, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Domin
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Domin »

Z tego co wiem to jest problem.
jest zasada, że model z niepasującą podstawką do oddziału stawiany jest z boku poza prostokątem oddziału, ale kocioł mousi być w środku. Wg mnie ustawienie kotła w kawie jest niemożliwe.

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Domin pisze:Z tego co wiem to jest problem.
jest zasada, że model z niepasującą podstawką do oddziału stawiany jest z boku poza prostokątem oddziału, ale kocioł mousi być w środku. Wg mnie ustawienie kotła w kawie jest niemożliwe.
Byłeś szybszy :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Tylko widzisz, wlasnie, ze jest mozliwe. To jest przeciez rydwanowka. Jesli nie ma zadnego faqu do kwesti kotla w kawie, to np ustawienie, dajmy na to, 12 kawalerzystow w formacji 2x6 i kotlem w srodku, jest raczej legalne.
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
Domin

To jest 60x100 mm, rydwanówka ma 50x100, hmm, ale rzeczywiście może by się dało.

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Ale istotna jest chyba w tym przypadku dlugosc, a nie szerokosc.
Obrazek

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Zakładając, że nie wypełnia ranków to może by i się dało to jakoś zalegalizować :P

BTW znalazłem na druchii.net jakieś wzmianki, że ktoś, gdzieś, kiedyś grał z sukcesami unitem -> malek+cob+cok+L4Life... niestety poza wzmianką nic więcej nie udało mi się na chwilę obecną znaleźć... Więc może i da się wstawić cob do kawy...
Obrazek

Awatar użytkownika
Domin

Ale to jest trochę tak, że można wstawić jeśli masz 2 szeregi kawy, jak nie to nie możesz.

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Swoją drogą Rince, całkiem sympatyczne combo by z tego wyszło :P 6++, 5++ na magie, re-roll to wound, impakty, witchbrew :) Jakby jeszcze Hellebron wcisnąć to +4 do dispela i 7+D3A z S10 :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Post autor: Jarlaxle »

Lord: 554
Sumpreme sroceress 290
* Lore of light 4 lvl [35]
* Ring of hotek [50]
* Powerstone [20]/sacrificial dagger[25]
Dreadlord on cold one 264
* cold one [25]
* SCD (8), GW[6] [14]
* armor of destiny[50]
* crown of commader[35]

Hero: 664
Master BSB on dark pegasus 213
* BSB [25]
* Dark Pegasus [50]
* Lance [6]
* HA (4), SDC (6), shield(2), [12]
* Cloak of twilight [50]
Master BSB on dark pegasus 186
* Dark Pegasus [50]
* Lance [6]
* HA (4), SDC (6), [10]
* talisman of prevention [45]
*charmed shiled [5]
Sorceress 105
* 1 lvl, lore of light
* Dispell scroll [25]
Sorceress 80
* 1 lvl, lore of light
Sorceres 80
* 1 lvl, lore of light

Core: 605
9 Dark Riders 190
* Music [10]
* Reapter Crossbow [27]
* Shield [9]
5 Dark riders 100
* Reapter Crossbow [15]
*Shield [5]
25 corsaris 305
*handbow [50]
*FCG [30]

Special: 575
4 RtB 280
9 cok 295
*standard [10]
*+1M [15]
Total: 2497

Mam propozycje cornerhammera, skoro nowy draft tego chce :P taktyka taka, że na szarym końcu ustawiam klocek korsarzy z magiczkami, przed nimi oddział coków z lordem i koroną. Na bokach bolce. Do tego, na zaczepke pegazy i DR :P W sumie, zmieściłby się jeszcze jeden pegaz, jak dobrze liczę :P od biedy, można zrobićby 2x5 DR bez niczego +kusze.

edit: w sumie zamiast powerstone'a mogłbym dać nożyk dużej magiczce, co się power dice'y będą marnowć :P
Ostatnio zmieniony 11 lut 2015, o 17:01 przez Jarlaxle, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Calkiem klawa rozpa. Tylko daj BsB na tego pedzia z CS i 4++. Zdecydowanie lepsza opcja.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

W nowym drafcie są jakieś ograniczenia na liczbę dorzucanych PD? Nie mogę ich tam znaleźć... a właśnie przekonałem samego siebie o niezbędności daggera w rozpisce :D

Edit: w sumie, to jeszcze mam jeden koncept taktyczny. 10 DR + lord z koroną, stoją przed oddziałem. DR to statyści, których celem jest chwalebna śmierć i rozciągnięcie pola, tak aby od biedy coś wpadło w lorda z koroną. Dzięki takiemu rozwiązaniu mógłbym zaoszczędzić punkty na cokach i za 295 wrzucić do rozpy, jakiś shades, egzekutorów, czy cokolwiek innego np. kolejnego pegaza :D Wszak, jak już PGrzę z lightem, to nie będę się przecież ograniczał w innych kwestiach :D

Odnośnie, umiejscowania BSB się zastanowie :P ale chyba rzeczywiście lepiej go "zmienić".

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

zdecydowanie, gram na takim od roku. O wiele lepsza opcja. Tamten ziutek z CoT musi hulac solo.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

A co z tymi kośćmi? Ile teraz można PD dorzucić na ture?

ODPOWIEDZ