Rozpiski
Re: Rozpiski
a nie byłoby jednak lepiej zrezygnować z warda na kmiotkach w zamian za scrolla lub falcona.. ??
Przetestuj lub przetestujcie (bo przecież Wujo ostatnio nudzi się i gra rozpiskami różnymi) może czy ta ikona jest konieczna... kto będzie bił kmiotów jak pany są cenniejsze.. ??
Przetestuj lub przetestujcie (bo przecież Wujo ostatnio nudzi się i gra rozpiskami różnymi) może czy ta ikona jest konieczna... kto będzie bił kmiotów jak pany są cenniejsze.. ??
Chłopi wbrew pozorom sprawdzają się fantastycznie. Kmiotki od dużej lancy biegają z bodaj LD 10 i przerzutami na liderkę. Więc mogą strzec lancy. Moim zamysłem jest rozpiska defensywna na mocnej magii, chłopach z solidną kontrą. Jak już napisałem, najpierw będę testował mój wariant, jeżeli 2x3 pegazy i lord na pedziu nie będą się sprawdzać, wprowadzę Dębkowe zmiany.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów
Nie uciekniemy jednak od pewnych porównań.
50 chłopów z 5+ wardem w corach jest ciekawym wyborem. Problem w tym, że taki zestaw kosztuje 372 pkt (w tym 95 za pieszą magicę).
Za te same punkty mamy 10 relmów fcg z konną czarką z dispel scrollem, która siedzi bezpiecznie w środku.
Pytanie co lepsze?
Moim zdaniem odpowiedź jest dość jednoznaczna. W większości przypadków więcej zdziałamy lancą rycerzy, a scroll to scroll. Pozwala zneutralizować jedną, niekiedy kluczową fazę magii przeciwnika. Nie bez znaczenia pozostaje również fakt, że nasi bohaterowie zazwyczaj jeżdżą konno, więc drugi oddział rycerzy, gdyby z pierwszym nagle się coś stało, daje nam dodatkowe zabezpieczenie. Ifka na słonko, strzał z latary. Oblewamy więcej testów/wardów niż powinniśmy i z jedynej lancy zostają smutne resztki.
Przy rozpie na 2500 możemy opierać cory na 2 dużych oddziałach do walki. Nie przeczę, że chłopi w dużej ilość mogą się sprawdzić lepiej w paru sytuacjach, ale globalnie, w mojej ocenie, będą odstawać od rycerzy, którzy dodatkowo nie blokują magiczce możliwości wzięcia dispel scrolla.
50 chłopów z 5+ wardem w corach jest ciekawym wyborem. Problem w tym, że taki zestaw kosztuje 372 pkt (w tym 95 za pieszą magicę).
Za te same punkty mamy 10 relmów fcg z konną czarką z dispel scrollem, która siedzi bezpiecznie w środku.
Pytanie co lepsze?
Moim zdaniem odpowiedź jest dość jednoznaczna. W większości przypadków więcej zdziałamy lancą rycerzy, a scroll to scroll. Pozwala zneutralizować jedną, niekiedy kluczową fazę magii przeciwnika. Nie bez znaczenia pozostaje również fakt, że nasi bohaterowie zazwyczaj jeżdżą konno, więc drugi oddział rycerzy, gdyby z pierwszym nagle się coś stało, daje nam dodatkowe zabezpieczenie. Ifka na słonko, strzał z latary. Oblewamy więcej testów/wardów niż powinniśmy i z jedynej lancy zostają smutne resztki.
Przy rozpie na 2500 możemy opierać cory na 2 dużych oddziałach do walki. Nie przeczę, że chłopi w dużej ilość mogą się sprawdzić lepiej w paru sytuacjach, ale globalnie, w mojej ocenie, będą odstawać od rycerzy, którzy dodatkowo nie blokują magiczce możliwości wzięcia dispel scrolla.
Dla odmiany coś małego. Rozpiska na lokalny turniej w najbliższy weekend, format 1200, ograniczenia poznańskie. Zastanawiam się cały czas na wyborem majchra dla generała - bardzo lubię Anty-Herosa, ale na małe punkty jego efektywność spada dość mocno. Jakieś pomysły co do alternatywy? Stado łuczników to mój standardowy wybór, nie wiem jak to robię, ale w moich rękach zawsze dokonują cudów waleczności
Paladin on Royal Pegasus; Questing Vow, Dragonhelm, Sword of Anti-Heroes, Gauntlet of Duel
Paladin BSB; Gromril Great Helm, Dragonbane Gem
Damsel of the Lady; lvl 2 / Beasts, Dispel Scroll
10 Knights Errant; FCG, Standard of Discipline
20 Longbowmen; muzyk, czempion, ogień
3 Pegasus Knights, muzyk
1 Field Trebuchet
Paladin on Royal Pegasus; Questing Vow, Dragonhelm, Sword of Anti-Heroes, Gauntlet of Duel
Paladin BSB; Gromril Great Helm, Dragonbane Gem
Damsel of the Lady; lvl 2 / Beasts, Dispel Scroll
10 Knights Errant; FCG, Standard of Discipline
3 Pegasus Knights, muzyk
1 Field Trebuchet
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.
-
- Falubaz
Ja z kolei zamierzam grać na standardowym (prynajmniej dla mnie buildzie) uzupełnionym o GK, który idealnie wpasowuje się w mój zamysł gry tą rozpą.
Lord pegaz HKB, reroll sava, ward na flame, ASF
Green Knight
Duża Magica na koniu Niebo, Mirror, Falcon
Mała Magica na koniu bestia, scroll
BSB 1+ reroll, wyrmlanca
11 KOTR Dyscyplina
12 KOTR WB
3 pedzie
3 pedzie
3 pedzie
fast
2 treby
Myślałem o złożeniu na którym grał Dębek w KRK (2 duze magice life i beast + GK) I niby fajnie by było buffować naszego specjaliste, ale koszt takiego złozenia i warunki jakie trzeba spełnić by działało mnie zniechęcają. Myślę że GK i 3 eskadry ptaszorów będą robić spore zamieszanie i dobrą robote na tyłach wroga. Jedyną rzeczą nad którą się waham to złożenie BSB - Wyrmlanca czy jest mu jeszcze potrzebna? I to ze gdyby ją wywalić to mam jakiegoś herosa bez magicznych ataczorów co w kontekscie WL jest dość ważne.
Green Knight
BSB 1+ reroll, wyrmlanca
11 KOTR Dyscyplina
12 KOTR WB
3 pedzie
3 pedzie
3 pedzie
fast
2 treby
Myślałem o złożeniu na którym grał Dębek w KRK (2 duze magice life i beast + GK) I niby fajnie by było buffować naszego specjaliste, ale koszt takiego złozenia i warunki jakie trzeba spełnić by działało mnie zniechęcają. Myślę że GK i 3 eskadry ptaszorów będą robić spore zamieszanie i dobrą robote na tyłach wroga. Jedyną rzeczą nad którą się waham to złożenie BSB - Wyrmlanca czy jest mu jeszcze potrzebna? I to ze gdyby ją wywalić to mam jakiegoś herosa bez magicznych ataczorów co w kontekscie WL jest dość ważne.
Dębek ma oczywiście rację - w tym porównaniu rycerze zawsze wygrają. Aczkolwiek ja, jako gracz powiedzmy dość okazjonalny, stawiam na niekonwencjonalność rozpiski i obserwuję reakcję przeciwników na taką "chłopską" armię Po prostu myśląc Bretonnia gracze widzą oczami wyobraźni kilka lanc wspomaganych pegazami. A tu zonk Wychodzi różnie, ale jest zabawnie. Teraz myślę o rozpisce bez koni na jakiś najbliższy lokal we Włocławku/Łodzi .
Chłopska Bretka : W/R/P: 4/2/4
@ Gniewko
1. Lepiej dać herosa - generała na kucu. Odstrzelą Ci go jak psa(pegaza ). Wywalasz pegaza+QV z niego, zamieniasz Erranty na Realmy i wrzucasz sztandary na łukach [jak nie starczy pkt to wolałbym nawet zmniejszyć po 1-2 łuczników].
Złożyłbym go Heroism + Dragonhelm.
@ Suchy
Zamiast fasta zawsze wole paladyna, ale to kwestia gustu.
Co do Wyrmlancy - wg mnie jest potrzebna. Nie lubie jej dawać na bsb, bo później boję się wyskoczyć nim, żeby zionąć po jakimś klocku. [dlatego kolejny paladyn z wyrmlancą zamiast fasta bardziej mnie przekonuje]. Szkoda , że nie masz guantleta - IMO jeden z najlepszych przedmiotów w brecie.
Pjona!
1. Lepiej dać herosa - generała na kucu. Odstrzelą Ci go jak psa(pegaza ). Wywalasz pegaza+QV z niego, zamieniasz Erranty na Realmy i wrzucasz sztandary na łukach [jak nie starczy pkt to wolałbym nawet zmniejszyć po 1-2 łuczników].
Złożyłbym go Heroism + Dragonhelm.
@ Suchy
Zamiast fasta zawsze wole paladyna, ale to kwestia gustu.
Co do Wyrmlancy - wg mnie jest potrzebna. Nie lubie jej dawać na bsb, bo później boję się wyskoczyć nim, żeby zionąć po jakimś klocku. [dlatego kolejny paladyn z wyrmlancą zamiast fasta bardziej mnie przekonuje]. Szkoda , że nie masz guantleta - IMO jeden z najlepszych przedmiotów w brecie.
Pjona!
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
-
- Falubaz
Ja tam rzadko kiedy mam jak zionąc z tej wyrmlancy, bardziej chodzi o te flamingi na grube czy demony. Co do rękawiczki właśnie ona zamiast wyrmlancy by wchodziła razem z drugim wardem na flame
Ja też chyba wolę kolejnego paladyna zamiast tych chłopków.
Jak się dobrze zakombinuje to wchodzi nawet niegłupi ziomek z 1+ savem i luckstonem.
To co skłądałem po dopuszczeniu speców wygladało w zasadzie tak samo jak u Ciebie Suchy.
Green Knight
BSB 1+ reroll, wyrmlanca
Paladyn z ench schield, gaundletem, luckstonem, lancą i morningstarem
11 KOTR Dyscyplina
12 KOTR BoEF, aczkolwiek po pojawieniu się motomyszy z masa skłaniam się bardziej w stronę banner of chalons. Ogólnie widzę coraz więcej parringów, w których ten sztandar mógłby mieć fajne zastosowanie (namnożyło się tego szamba z quick to fire).
3 pedzie
3 pedzie
3 pedzie
2 treby
Problem w tym, że to w zasadzie cały czas to samo czym grałem, tyle, że zamiast małych grali wszedł mi GK.
Jak się dobrze zakombinuje to wchodzi nawet niegłupi ziomek z 1+ savem i luckstonem.
To co skłądałem po dopuszczeniu speców wygladało w zasadzie tak samo jak u Ciebie Suchy.
Green Knight
BSB 1+ reroll, wyrmlanca
Paladyn z ench schield, gaundletem, luckstonem, lancą i morningstarem
11 KOTR Dyscyplina
12 KOTR BoEF, aczkolwiek po pojawieniu się motomyszy z masa skłaniam się bardziej w stronę banner of chalons. Ogólnie widzę coraz więcej parringów, w których ten sztandar mógłby mieć fajne zastosowanie (namnożyło się tego szamba z quick to fire).
3 pedzie
3 pedzie
3 pedzie
2 treby
Problem w tym, że to w zasadzie cały czas to samo czym grałem, tyle, że zamiast małych grali wszedł mi GK.
-
- Falubaz
Ja tam zostaje przy swoim, jakos zawsze ten fast mi sie spłaca, do tego moze odciąć wiecej niz jeden unit. No i wystawienie więcej. 19 pegazów - lordzio i 3 szóstki czy jacys kowboje na ptaszorach? Pomysł ciekawy, ale niestety imo pedzie coraz bardziej odstają (jak cala armia) i bez buffow to sobie srednio radza z czyms wiekszym. A nie bierzesz przeciez 5 czy 6 ptakow w oddziale zeby czyscic smieci i zjadac maszynki tylko.
Boli trochę panika na tych 4kach pegazów. Nie lepiej było by dać 3x5? Wtedy jak ginie Ci 1, to nie musisz zdawać tego nędznego testu, który niejednokrotnie niszczy cały plan.
Królewskie pegazy nie mogą chyba hasać sobie w oddziale ze zwykłymi?
Dlatego też przy braniu Fey warto wziąć również pod uwagę wystawianie takiego unitu.
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Pytanie będzie może idiotyczne, ale, czy jak mamy Fay w lancy i obok stoi sobie 6 pegazów to mamy na niej LOS?