Pytania krótkobrodego - zasady
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Pytania krótkobrodego - zasady
W starym podręczniku mieliśmy zapis że tarczownicy mogą nieść generała, w nowym że lorda, dobrze rozumiem że może to być więcej niż jeden lord na armie? Czy po prostu jestem ślepy i gdzieś jest ograniczenie?
Krasnoludy są małe i twarde, bardzo podobne do żółwia. Masz żółwia? Nie? To przygarnij krasnoluda!
nie ma ograniczenia. mozesz mieć dalej 1 generała . Zmieniła sie za to ogolna zasada kompozycji i mozesz miec wiecej pkt na lordówRollnik pisze:W starym podręczniku mieliśmy zapis że tarczownicy mogą nieść generała, w nowym że lorda, dobrze rozumiem że może to być więcej niż jeden lord na armie? Czy po prostu jestem ślepy i gdzieś jest ograniczenie?
Tyle to wiem, chyba mnie nie zrozumiałeś, ilu lordów może być niesionych na tarczy? Nadal jeden? Nadal tylko generał?^Karpiu^ pisze:nie ma ograniczenia. mozesz mieć dalej 1 generała . Zmieniła sie za to ogolna zasada kompozycji i mozesz miec wiecej pkt na lordówRollnik pisze:W starym podręczniku mieliśmy zapis że tarczownicy mogą nieść generała, w nowym że lorda, dobrze rozumiem że może to być więcej niż jeden lord na armie? Czy po prostu jestem ślepy i gdzieś jest ograniczenie?
Krasnoludy są małe i twarde, bardzo podobne do żółwia. Masz żółwia? Nie? To przygarnij krasnoluda!
dokładniepingu pisze:W tym podręczniki tarczownice sa jako mount dla lorda za 40 pkt bierzesz ilu chcesz.
Kazdy lord ma opcje tarczownikow za 40 pkt.
Nie ma restrykcji ze moze to byc jedynie general. Masz 2 lordow kazdy moze jechac na tarczy.
Kazdy na swojej no problemo ale 2 na jednej to juz no can do
- King Thorgrim
- "Nie jestem powergamerem"
Nie. To atak specjalny wykonywany w fazie pozostałych ruchów.
z tego co wiem :Laiq pisze:W uściśleniach ETC, znalazłem zapis że Steam gun może robić Stand and Shoot.
Jak w taki przypadku liczyć trafione modele w szarżującej jednostce??
I czy mogę walnąć ze steam-a jeżeli odległość od szarżującego jest mniejsza niż jego Mv
1. W momencie deklarowania szarży templata coś przykrywa.
2. Odległość nie jest mniejsza niż podstawowy ruch jednostki.
- King Thorgrim
Tzn., że może deklarować stand and shoot, jeżeli jednostka znajduje się w zasięgu templaty, tj. 8"?
nawet jesli w momencie deklaracji szarzy przeciwnik jest poza zasiegiem strzalu to S&S wykonuje sie od razu. tak wiec nie musi byc w odleglosci 8 cali.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
No deklaracja owszem ale w praktyce jak oddzial jest 9 cali to hitow nie dostanie? Bo wzornik nikogo nie dotyka czy jakos inaczej ?
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
liczy sie tak jak by byli w zasiegu. wiec jak dla mnie powinno dostac max dwoch.
z tyloma, moze sie zetknac templatka z krawedziami figurek na granicy osmiu cali.
z tyloma, moze sie zetknac templatka z krawedziami figurek na granicy osmiu cali.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
- King Thorgrim
Na granicy tak, ale poza 8", to już nikt nie dostanie ?
podam inny przyklad.
mamy oddzial thunderersow z czampionem ktory ma pistolety.
przeciwnik stoi w 30 calach od nas i deklaruje szarze (wiem, ze bez sensu ale to jest tylko na potrzeby przykladu ). my na nia decydujemy sie wykonac S&S - ktore wykonujemy od razu. nawet jesli handguny maja zasieg 24 cali i fizycznie przeciwnik nie jest w zasiegu.
co wiecej, jest jeszcze jedna zasada ktora mowi, ze strzal S&S jest wykonywany, gdy kazdy model w unicie bedzie mogl taki strzal oddac. poniewaz mamy czampiona z pistoletami, to mimo, ze przeciwnik jest w 30 calach strzal oddajemy jak by byl w 12 calach. dzieki temu cala reszta oddzialu przy S&S nie strzela na daleki zasieg.
nie ma znaczenia to, ze przeciwnik spalil szarze i teraz znajduje sie 28 cali od oddzialu (czyli nadal poza zasiegiem). sam strzal jest traktowany jak by przeciwnik byl w zasiegu.
tutaj jest podobnie. mimo, ze przeciwnik jest 9 cali od nas, traktuje sie go jak by byl w zasiegu wzornika czyli 8 cali.
przeciwnik stoi w 30 calach od nas i deklaruje szarze (wiem, ze bez sensu ale to jest tylko na potrzeby przykladu ). my na nia decydujemy sie wykonac S&S - ktore wykonujemy od razu. nawet jesli handguny maja zasieg 24 cali i fizycznie przeciwnik nie jest w zasiegu.
co wiecej, jest jeszcze jedna zasada ktora mowi, ze strzal S&S jest wykonywany, gdy kazdy model w unicie bedzie mogl taki strzal oddac. poniewaz mamy czampiona z pistoletami, to mimo, ze przeciwnik jest w 30 calach strzal oddajemy jak by byl w 12 calach. dzieki temu cala reszta oddzialu przy S&S nie strzela na daleki zasieg.
nie ma znaczenia to, ze przeciwnik spalil szarze i teraz znajduje sie 28 cali od oddzialu (czyli nadal poza zasiegiem). sam strzal jest traktowany jak by przeciwnik byl w zasiegu.
tutaj jest podobnie. mimo, ze przeciwnik jest 9 cali od nas, traktuje sie go jak by byl w zasiegu wzornika czyli 8 cali.
Sure dzieki za wyjwsnienie. 2 modele ze steam guna hmm szalenstwo
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
-
- Chuck Norris
To mi przypomina pytanie, które kiedyś mi się kołatało po głowie.Morsereg pisze:podam inny przyklad.
Jednostka z zasadą ambush wchodzi na stół, lub po prostu jednostka stoi 4 cale od krawędzi stołu tyłem do niej.
Deklaruje szarżę na oddział w 30 calach (opre się na Twoim przykładzie). W reakcji na nia dostaje s&s mimo, że jest poza zasięgiem strzelców. Wpada w panike, i ucieka 9 cali, przez co jest poza stołem.
Co w takiej sytuacji?? jakby liczyć ucieczke od maksymalnego zasięgu broni został by im jeszcze 1 cal do krawędzi.
"Blood Bowl is like a war- no winners, just survivors"
ucieczke zaczynaja z miejsca w ktorym sie obecnie znajduja.
uciekaja za stol.
uciekaja za stol.
-
- Chuck Norris
Właśnie, tylko że miejsce, w którym się znajdują jest poza zasięgiem.
Dlatego dla mnie z dupy jest ten zapis w RB.
EDIT:
Oczywiście jest jeszcze dużo przykładów co może to zmienić w rozgrywce takie nie dostawienie do zasięgu broni. Panike w 6 calach, wpadnięcie na wrogą jednostke, etc.
Osobiście w takiej sytuacji bym się wykłucał o tych kilka cali, bo to, że zasada jest głupia nie oznacza, że trzeba takie głupoty robić na stole.
Dlatego dla mnie z dupy jest ten zapis w RB.
EDIT:
Oczywiście jest jeszcze dużo przykładów co może to zmienić w rozgrywce takie nie dostawienie do zasięgu broni. Panike w 6 calach, wpadnięcie na wrogą jednostke, etc.
Osobiście w takiej sytuacji bym się wykłucał o tych kilka cali, bo to, że zasada jest głupia nie oznacza, że trzeba takie głupoty robić na stole.
"Blood Bowl is like a war- no winners, just survivors"